✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Numuru portabilitāte

2005. gada 12. augustā, 51 komentārs

LMT, Tele2 un Lattelekom numuru saglabāšanas datubāzi veidošot Datorikas institūts DIVI.

Varbūt kāds var mani apgaismot? Man personīgi ir radies iespaids, ka vienu datubāzi taisīs trīs minēto operatoru projekta ietvaros, bet citu - Satiksmes Ministrija. Vismaz esmu dzirdējis gan no valsts darbiniekiem par šāda projekta prototipa izstrādi, gan esmu manījis LMT, Tele2 un LTK izsludināto aptauju. Esmu mazliet apjucis.

Kāds var īsi noraksturot situāciju?

Pie kam, saprotu, ka pārējiem operatoriem (Latvenergo, LDz, Triatel, Bite, u.t.t.) vajadzēs par bargu naudu pirkt šīs DB izmantošanas tiesības :)

E-pārvaldes lapa ir mirusi. E-Pārvaldes raksts. Redzku saite uz ziņu iekš paša DIVI.

Papildināts

Izskatās, ka operatori ignorē ESD projektu. Iespējams, ka iemesls (viens no tiem) ir pavisam triviāls - valsts projekts paredz šo datubāzi izmantot par velti. Un vispār operatorus, iespējams, neapmierina ESD prasības attiecībā uz šo datubāzi.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Smilgs

2005. gada 12. augustā, plkst. 10:54

Tas nozīmē, ka Latvijā paralēli tiek attīstītas divas sistēmas, kas palīdzēs galvenokārt mobilo, bet arī fiksēto sakaru klientiem mainot operatoru, saglabāt ierasto numuru. Otru sistēmu jau veido IT Alise Elektronisko sakaru direkcijas (ESD) uzdevumā.

Savukārt ESD sabiedrisko attiecību konsultante Gita Valtenberga uzsvēra, ka ESD, jau agrāk šovasar rīkojot konkursu par datu bāzes veidošanu, esot tikai pildījis Elektronisko sakaru likumā paredzētās funkcijas. Viņa atzina, ka apstāklis, ka vienlaikus tiek radītas divas datu bāzes ar to pašu mērķi, var likties dīvaini, un, atsaucoties uz ESD vadītāju Juri Dumpi, sacīja, ka valsts iestāde "ir tikai par sadarbību" ar komersantu veidoto datu bāzi.

(citāts no Dienas biznesa)

Gravatar Fejda

2005. gada 12. augustā, plkst. 10:54

Te vēl viens links, par šo pašu tēmu. http://www.dtnet.lv/00304258

Tagad arī es jūtos apjucis. Ir vēl kāda alternatīva?

Gravatar elfz

2005. gada 12. augustā, plkst. 11:40

Interesanti, kā operatori pamatos ESD projekta ignorēšanu, kad pienāks laiks to fiziski ieviest. Valsts projekta ignorēšana (t.i. a priori uzskatīšana, ka šī institūcija nav spējīga tikt galā ar saviem pienākumiem) šķiet diezgan nelāgs un diskreditējošs solis, ja tā ir. Bet būtu pozitīvi dzirdēt kādu skaidrojumu no iesaistītākiem cilvēkiem.

Gravatar čačeris

2005. gada 12. augustā, plkst. 12:03

Var uzskatīt, ka ESD veidotā būs kā rezerve. Tā ir likumā paredzēta un būs. A kas maksā tas pasūta mūziku, un tādejādi LMT sametās ar vēl 2iem un taisa savu, kādu patīk.

Gravatar jam

2005. gada 12. augustā, plkst. 14:22

nu pazīstot abus izstrādātājus, šķiet, ka L-T2-L paliks bez sistēmas, ja to darīs DI :) Pieredze ar viņiem neko labu neliek domāt. Nodempigojuši cenas dēļ darbaspēka(studenti) un iedevuši nesamērīgus termiņus.

Gravatar jam

2005. gada 12. augustā, plkst. 14:31

no tās pašas e-parvaldes raksta:

Līdz šim pievienošanās protokolus sadarbībai datu bāzes izveidē parakstījuši visi Latvijas mobilo tīklu operatori, arī SIA "Bite Latvija", kā arī vairāki fiksēto tīklu operatori - SIA "Lattelenet", SIA "Telecentrs" un SIA "Telekomunikāciju grupa".

Gravatar enjjj

2005. gada 12. augustā, plkst. 14:58

jam: nu tur tak Bičs :)) viss buus kulē :))

Gravatar Livingston

2005. gada 12. augustā, plkst. 15:09

jam, bet alises izstrādājumi rullē? :D

Gravatar jam

2005. gada 12. augustā, plkst. 15:13

Livingston, Notēs taisītais mums rullē reāli. Ja ir kāda probza, tad to ātri sataisa. Visa dokumentu aprite jau 4o gadu griežas uz viņu darba.

Gravatar Livingston

2005. gada 12. augustā, plkst. 15:16

jam, bet Tu tachu negribētu, lai uz Lotus Notes bāzes taisa kritisku datu bāzi?

Gravatar dadzis

2005. gada 12. augustā, plkst. 15:26

nav tizlākas vides par lotus notes. labi, muldu, gan jau ka ir, bet nu - tizlas tik un tā!

Gravatar jam

2005. gada 12. augustā, plkst. 15:35

Ir arī plusi :) Workflow iespējas lieliskas. Par uzeru vajadzībām maz padomāts.

Livingston. Alise arī ar Oraakli darbojas.

Gravatar Livingston

2005. gada 12. augustā, plkst. 15:58

es tak zinu, ka un kā Alise darbojas ar Oracle. Viens veiksmīgs piemērs par kaut kādu sistēmiņu notīs nav pamats teikt, ka vienas kompānijas studenti ar datu bāzēm tiek sliktāk galā kā studenti no otras kompānijas :)

Gravatar jam

2005. gada 12. augustā, plkst. 16:24

sistēmiņu?? tu vispār saproti, ko nozīmē organizācijā elektroniska dokumentu aprite ar elektronisku dokumentu saskaņošanu, parakstīšanu, rezolūcijām. Sistēmiņu, phe. Pie mums darbinieki neskraida apkārt ar papīra lapām, lai saskaņotu. Tas viss notiek elektroniski.

Gravatar Livingston

2005. gada 12. augustā, plkst. 17:05

jam, lai kā arī nešķistu, dokumentu aprites sistēmas ne tuvu nav sarežģītākās sistēmas pasaulē :)

Gravatar wowow

2005. gada 12. augustā, plkst. 17:29

Gan jau ka Alise savu darbu, ko ieguva konkursa rezultātā, izdarīs- ātrāk vai vēlāk, tas no Alises atkarīgs vel mazākā mērā kā no ESD (pasūtītāja). Vismaz pieredze telecom jomā ir pieteikama. Par Datorikas Institūtu gan māc šaubas, īpaši ja pasūtītāji pieturēsies pie savām prasībām par 99,5% uptime (30 min max interruption) un soda naudām- 10 kilolati reiz 3 par katru pārkāpumu. Bet liekas, ka tie, kas izsludināja operatoru cenu aptauju un izvēlējās uzvarētāju diez ko daudz no IT un biznesa sistēmām vis nesaprata.

Gravatar Zupa

2005. gada 12. augustā, plkst. 18:09

Cilvēki, attopieties. Lotus Notes: noteikti der dokumentu vadībai, noteikti neder kā relāciju DB. Punkts.

Gravatar DD

2005. gada 12. augustā, plkst. 19:36

gy gy gy.dzīvei nav jēgas, ja jau tā skatās.. :)

Gravatar Knaģis

2005. gada 12. augustā, plkst. 19:50

izstāstiet, kas tur tādā numuru uzturēšanas db ir tik sarežģīts? Kas tad tur glabājas - numurs, tā īpašnieks, vēsture, kad pie kura operatora bijis piesaistīts. tas arī viss... vai arī ne? nu vēl interfeisi, lai no tās datus izvilktu un iepūstu. tādu sistēmiņu var uztaisīt ātri un ļoti efektīvi.

Gravatar oldjoe

2005. gada 12. augustā, plkst. 22:06

wowow, par atšķirībām abu uzdevumu specifikācijās nemāku spriest, jo neesmu ne vienu, ne otru redzējis; bet nedomāju, ka starp Alise un DI būtu vērā ņemamas atšķirības spējās izpildīt šāda veida pasūtījumus

Gravatar oldjoe

2005. gada 12. augustā, plkst. 22:09

p.s. bet vispār interesanti, ka Alise gribēja pildīt abus divus pasūtījumus (t.i., divreiz darīt apmēram vienu un to pašu darbu), tomēr nebija spējīga otrajā gadījumā dot labāko piedāvājumu

Gravatar elfz

2005. gada 12. augustā, plkst. 22:15

oldjoe: par Alisi un diviem pasūtījumiem punkts vietā ;)

Gravatar Knaģis

2005. gada 12. augustā, plkst. 22:21

katra izstrādātā projekta autortiesības pieder pasūtītājam, tāpēc arī Alisei būtu bijis jāizstrādā divi pilnīgi dažādi projekti. Un divi dažādi projekti nozīmē to, ka cilvēkresursiem jābūt dubultā. Vēl visādi interešu konflikti utt...

Gravatar Dexter Lab.

2005. gada 12. augustā, plkst. 23:44

2 zupa: LN nav relaaciju Db!!!!!!

Gravatar asdf

2005. gada 13. augustā, plkst. 00:27

Knaģis: Autortiesības pieder tikai autoram un tās nevar nodod nevienam citam!

Gravatar Zupa

2005. gada 13. augustā, plkst. 11:04

2Dexter : jā, praksē pārbaudīts, ka many<-->many attiecīu tur neuzcelt

Gravatar DimanC

2005. gada 13. augustā, plkst. 12:46

2Zupa. neiet jau runa par to,ko tur var/nevar uzcelt. Lotus notes ir uz dokumentiem bāzēta DB. citas mums labi pazīstamās - uz tabulām un relācijām. pēc definīcijas. tāpēc nav ko pīt iekšā relācijas (jeb, kā Tu saki - attiecības) pie Notēm.

un Notes priekš šī mērķa galīgi neder. jācer, ka nebūs kārtējais sviestā nolaistais pasākums (kā LIIS sistēmas...)

Gravatar DimanC

2005. gada 13. augustā, plkst. 12:48

runājot par "numuru saglabāšanas DB" - kurš būtu ieguvējs, ja pieeja būtu maksas pasākums? varbūt kāds biku uzvārītos, bet kopējais labums - galīgā d... :-[

Gravatar Knaģis

2005. gada 13. augustā, plkst. 12:54

asdf, palasies tos līgumus, kurus parasti slēdz pasūtot programmatūras projektus. Ja tas vien nav kāds gatavs softs, kas tiek tirgots tālāk (Birojs vai Apvārsnis), tad gandrīz vienmēr līgumā ir rakstīts, ka visas tiesības uz gatavo kodu pāriet pircējam. Cita lieta, ka dažādus moduļus var norakstīt kā gatavus produktus, kas tiek pārdoti kopā ar izstrādāto produktu, bet pats produkts pieder pircējam.

Gravatar kaprālis šmits

2005. gada 13. augustā, plkst. 14:13

Knaģis, Tu tiešām domā, ka Alise plānoja organizēt divus pilnīgi neatkarīgus project team, kuri pat nekomunicētos savā starpā, par kaut kādu resursu sharing i nerunājot? ;)

Jo, nedo dies, pakomunicēsies, un abos kodos gadīsies kaut kāda līdzība, un tad pasūtītāji tak varēs sūdzēt viņus tiesā etc etc

Gravatar Anonymous

2005. gada 13. augustā, plkst. 14:21

Nezinu par pārējiem, bet ar mobilajiem operatoriem būs tā: ir centrālā datubāze (ko uzturēs DIVI, kā es saprotu) un ir katra operatora personīgā datubāze. Klients, aizejot pie operatora veic pieprasījumu portēties. Operators ieliek pieprasījumu savas datubāzes queue, no kurienes tas tālāk aiziet uz centrālo. No centrālās DB tālāk uz operatoru, no kura klients aiziet, lai tas varētu apstiprināt vai atteikt portēšanos. Kad apstiprinās, atkal dati aiziet uz centrālo DB, un no tās atpakaļ uz operatora DB. Kopējais dotais laiks šai operācijai ir 10 dienas. Cik zinu, tad centrālās DB izmantošana būs par velti. I guess...

Gravatar Kirils

2005. gada 13. augustā, plkst. 15:38

Knagis: "visas" (lietoshanas utml) tiesiibas aiziet pasuutiijaam, iznjemot autortiesiibas, jo LR likumos noteikts, ka taas nekur "neiet". ja liigumaa buutu mineets,domaats, ka programmas autors zaudee autortiesiibas, tad liigums buutu pretrunaa ar LR likumiem un nebuutu juridiski speeciigs.

Gravatar Rukicc

2005. gada 13. augustā, plkst. 16:42

Par IT alise neko labu nevaru teikt pagaidaam pieredze ne taa labaakaa ar vinju risinajaumiem...

Gravatar Knaģis

2005. gada 13. augustā, plkst. 19:10

nu labi, es to varbūt nosaucu nepareizi. Bet konkrētais kods beigu beigās piederēs pasūtītājam. Vienkāršāk sakot, esi uztaisījis šādu DB klientam A un pēc tam to nedrīksti pārdot klientam B, ja klients A nedod savu piekrišanu. un jā, pat ja reāli Alisē to būtu taisījuši tie paši cilvēki, tad pieteikumā konkursam jāuzrāda brīvie cilvēkresursi, kas realizēs šo projektu, tātad nevar uzrādīt tos pašus kas jau taisa pirmo projektu. varbūt ka es šur tur te kļūdos, bet nu apmēram tas tā ir...

Gravatar s_e

2005. gada 14. augustā, plkst. 11:19

Knaģim ir gan taisnība.. Runa ir par mantiskajām tiesībām, nevis tām pāris personiskajām (kas tiešām ir neatsavināmas) - tb visām, ar kurām var pelnīt naudu. Kaut vai autortiesību likuma 12. pantu var palasīties.

Starp citu, "Juridiski spēcīgs līgums" ir ļoti interesants vārdu salikums.

Gravatar Lupus

2005. gada 14. augustā, plkst. 21:58

Alise, DTI... Muļķības. Labāk iedomājieties par kādām naudām LMT/LTK/Tele2 pārdos valstij pieeju savā datubāzē esošajai informācijai. Un tikai nesakiet ka nepraiģot.

Gravatar Knaģis

2005. gada 14. augustā, plkst. 22:39

Es tā arī nevaru saprast, kāpēc tāds bums ar šīm sistēmām? Kas tur ir tik varens, ko es viens pats divās nedēļās neuztaisītu? vai tad tur nav vienkāršs numuru saraksts un operatoru vēsture ar pāris extra fīčām? izstāstiet kāds, lūdzu...

Gravatar elfz

2005. gada 14. augustā, plkst. 22:52

Numuru portabilitātes sistēma nesastāv tikai no softa, ja kas. Tas ietver sevī arī tehniskos hardwariskos risinājumus; ar to, ka Tev stāvēs kaut kur datu bāzīte ar numuru sarakstu, vēl pats process nebeidzas un nesākas. Neaizmirsti arī par juridiskajiem un procesa jautājumiem -- kas notiek no tā brīža, kad klients ierodas LMT/Tele2 ofisā, līdz brīdim, kad numurs sāk funciklēt attiecīgajā tīklā?

Gravatar Agzas

2005. gada 15. augustā, plkst. 00:17

manupraat, dumaakais ir tas, ka ir 2 sisteemas vienas vietaa. Un uzminiet nu, no kurienes tiks njemta naudinja tam visam? Operatori, protams, njems no saviem klientiem - a ko vinjiem citu. Bet valsts no parasto mirstiigo nodokljiem. Rezultaataa kaada operatora klients par jaunaa pakalpojuma ievieshanu buus samaxaajis dubultaa..

Gravatar wowow

2005. gada 15. augustā, plkst. 11:25

ESD rīko konkursu. Operatori rīko konkursu. Kāpēc? Labs jautājums.

Gravatar wowow

2005. gada 15. augustā, plkst. 11:35

Es neko sliktu negribēju teikt par DI spējām uztaisīt prasīto risinājumu, taču ļoti šaubos, ka tas tiks realizēts tā kā to prasīja operatori savā nolikumā. OK, ja operatori izvēlējās attiekties no savām samērā pārspīlētajām prasībām (dublēta tehnika, datubāze un pieslēgumi, problēmu novēršanas laiki, availability utt.), tad cita lieta. Un es neredzu neko sliktu tajā, ka Alise gribēja realizēt abus projektus. P.S. Ak jā, strādāju Alisē :))

Gravatar Livingston

2005. gada 15. augustā, plkst. 13:01

wowow, pie kādiem projektiem [strādā Alisē]? Pie tiem, kas tiek pabeigti agrāk, vai pie tiem, kas vēlāk? :))

Gravatar hvz

2005. gada 15. augustā, plkst. 13:10

Vai ta viņiem ir arī tādi, kas tiek pabeigti agrāk ?

Gravatar Livingston

2005. gada 15. augustā, plkst. 14:03

Cik zinu, tad nav :)

Gravatar wowow

2005. gada 15. augustā, plkst. 14:14

Gan pie tādiem, gan tādiem. Galvenais, ka tiek pabeigti :))

Gravatar hvz

2005. gada 15. augustā, plkst. 15:36

nu jā, tas arī ir labs rādītājs, ka vispār tiek pabeigts :)

Gravatar wrummmm

2005. gada 15. augustā, plkst. 18:04

2hvz: ja tu paskatitos uz tipisku it projektu statistiku shajaa jautaajumaa un kautnedaudz pastudeetu un papeetiitu iemeslus - nebuutu shaadu populistisku izteicienu

Gravatar acid|burn

2005. gada 16. augustā, plkst. 08:35

hm... Mums t.i. Latvenergo Telekomunikāciju IT grupai ir pateikts, ka sākot no 1. novembra jābūt atbalstam xml soap, kas būs protokols pa kādu notiks visa šī numuru saglabāšanas hevere.

Gravatar hvz

2005. gada 16. augustā, plkst. 10:06

2wrummmm : ja tu pats pastudētu to visu mazliet dziļāk, tad saprastu, ka tā statistika un iemesli gan attiecas uz inhouse development :)

Gravatar wrummmm

2005. gada 17. augustā, plkst. 12:28

2hvz: kautko tu galiigi jauc, ar inhouse te vispaar nav nekaada sakara jo tam defakto nav nodoshanas terminja