✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

90 000 par portālu

2005. gada 24. augustā, 47 komentāri

Arī pats neesmu jau nekāds enģelis, bet jāsāk šķīstīties :)

Panorāmā pirmdien bija sižets par valsts portālu un tā dizainu. Tur tā starp citu tika minēta summa, kura ir paredzēta tā izveidei - 90 tūkstoši latu.

Man šāda summa nešķistu nekas pārāk liels, ja vien mūsu valstī vidējās cenas šajā jomā nebūtu stipri zemākas. Kas rada virkni jautājumu. Kā zināms, nav vērts uzdot jautājumus, uz kuriem nezini atbildes. Tāpēc varbūt kāds var pakomentēt?

Vispār jau interesē tas, kā tieši tiks tērēta šī [nodokļu maksātāju:)] nauda. Pati lapas izveide nu nevienā acī nevarētu maksāt tādu kāpostu. Materiālus, savukārt, gatavot un ievietot mierīgi var tam piesaistīti darbinieki no katras atbildīgās iestādes. Tas arī varētu ietekmēt tikai viņu mēnešalgu un prēmijas, kas, visticamākais, šajā summā neiekļaujas (ja iekļautos, tad tas būtu formulēts, kā ikgadējā uzturēšanas maksa).

Valdības mājaslapas uzlabošana. Kuras mājaslapas uzlabošana ir padomā? Saeimas? Prezidentes? MK? www.gov.lv?

Un, lūdzu, nerādīt ar pirkstiem un nemest sejā tekstus no sērijas “nu bet tu takš zini, kā tas pie mums notiek”. Jā zinu. Un gribu, lai citi zin :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Inese

2005. gada 24. augustā, plkst. 17:44

Ar šo valsts portālu domāts ir vienota sistēma, kurā iējot saņem visus pakalpojumus, lai vairāk nav jāvazājās pa neskaitāmām aģentūrām nesot no vienas izziņu pie otras. Lai vienreiz piereģistrējot bērnu Iedzīvotāju reģistrā nebūtu jāskrien vēl uz VSAA, lai pieprasītu pabalstus utml. Lai viss notiktu centralizēti un pēc iespējas elektroniski. Piem. tajā portālā varētu aizpildīt veidlapas un ar elektronisko parakstu parakstīt un nosūtīt un viss. Nav vairs nekāds čakars skraidot pa birokrātiskajām instancēm.

Gravatar Inese

2005. gada 24. augustā, plkst. 17:46

Vismaz par šāda veida projektu valsts iestādēs ir dzirdēts. Var jau būt, ka laacz minētais ir kas cits.

Gravatar jam

2005. gada 24. augustā, plkst. 17:48

bet tas izskatās pēc vnk linku bāzes, nevis sistēmas ar savstarpējo sistēmu integrāciju.

Gravatar hehe

2005. gada 24. augustā, plkst. 17:50

padomaa ir nevis maajaslapu bet noteiktu personu materiaalaa staavoklja uzlaboshana.

Gravatar !ob

2005. gada 24. augustā, plkst. 18:03

2 Inese: Parādiet lūdzu reāli eksistējošu nopietnu valsts e-pakalpojumu! Cik gadus un kādi budžeti jau iztērēti?

Ar valdības mājaslapu drošvien tiek domāta Ministru Kabineta lapa, kuras "labošanas" konkurss izgāzās.

Gravatar yoyo

2005. gada 24. augustā, plkst. 18:07

Neskatijos "Panorāmu", bet izlasīju norādīto ziņu, un tur gana skaidri rakstīts, ka tas būs "//saišu portāls//" ar merķi veicināt Latvijas atpazīstamību.... Tā, kā diezvai runa par grandiozām DB, ko min Inese.

Gravatar voodoo

2005. gada 24. augustā, plkst. 18:19

Šekureku ir ieskats tajā par ko Latvijā maksā 60 000 Ls - http://www.eps.gov.lv/3_pretendents.html .

Gravatar daysleeper

2005. gada 24. augustā, plkst. 18:39

Summa tie 90tūkst. ir par MK.gov.lv lapu un šito lapu. MK lapai bija max 50 tūkst. latu. Tātad šeit atliek 40 tūkst. latu. Mani gan pārsteidz, ka pirmajai vietai 3 000 Ls. Tāda apaļa summiņa un otrai vietai (sitiet mani, bet neizteiksmīgi un neprogresīvi bez gala piedavajums) 1000 (!) Ls. Tā teikt, paldies par piedalīšanos. Nu jauki ir paldies pateikt, bet ar tik jaukām summām otrajai vietai. hmm. Izmaksas gan shaadam portalam butu ne mazaas. Nez vai Mediaparks dizainu iesniedzot iesniedzis arii kaadus koncepcijas uzmetumus kaa tas viss darbosies utt. Pagaidam diezgan miglaini tas viss. Bet nu portals 6 valodaas: tur izstrade un uztureeshana ne mazinjaa buus.

Gravatar Lupus

2005. gada 24. augustā, plkst. 18:39

offtopic: Vai kāds neatcerās kurā web templeišu saitā bija ievērējams 7ajā komentārā norādītais dizains? Cik atceros maksāja ap 40USD :)

Gravatar hmmm

2005. gada 24. augustā, plkst. 19:42

vispār drusku jancīgi - lai līdz galam izlasītu to Elektroniskās pārvaldes sekretariāta virsrakstu, lapa jāizstiepj ~2000px platumā :)

Bet diskusijas par cenām ir samērā bezjēdzīgas, ja nezinām, kas tajā cenā ietilpst.

Gravatar ib

2005. gada 24. augustā, plkst. 20:02

regulāri nākas rakties ur.gov.lv, vid.gov.lv un vzd.gov.lv, par pēdējiem diviem varu teikt droši - tas ir ļaunākais, kas ar cilvēku var notikt. ja latvija.lv tiks veidota "ieturētā stilā", neviens mirstīgais neatradīs, kas ir valsts galvaspilsēta, vai kādā valodā te runā.

Gravatar daysleeper

2005. gada 24. augustā, plkst. 20:04

Informaacijai no nolikuma:

Iepirkums: Latvijas Valsts portāla izstrāde, ieviešana un uzturēšana - tātad arī uzturēšana kaut kāda.

Vienotā valsts portāla mērķis ir sniegt vispārēju informāciju par Latvijas valsti, kā arī, izmantojot hierarhisku struktūru, nodrošināt pieeju detalizētai informācijai lietotāju interesējošā jomā. Valsts portālam jākļūst arī par pieejas punktu valsts sniegtajiem e-pakalpojumiem – vietai, kurā lietotājs, pienācīgi autorizējoties, var pasūtīt valsts pakalpojumu elektroniskā veidā, kā arī saņemt apstiprinājumu par pakalpojuma sniegšanu.

Gravatar Kewl

2005. gada 24. augustā, plkst. 21:27

Laacz, a laacz, parēķini mazliet. Ja tā summa ir par divām lapām, tad tas ir salīdzinoši normāli.

Iedomājies, lai kaut kādu latvija.lv uztaisītu vaig savus 4 - 6 mēnešus. Tad ierēķini aldziņas pāris programmētājiem (teiksim Ls 700 mēnesī pirms nodokļu nomaksas), dizainerim vēl tikpat + vēl cilvēciņiem, kas saturu sabakstīs iekšā + vēl cilvēciņiem, kas dzelžus gan nopirks, gan sainstalēs + vēl pašu dzelžu nauda un ja ticam tam, kas te rakstīts iepriekš par to, ka latvija.lv izveidei patiesībā ir tikai 40k nevis 90, tad jau aptuveni 2/3 var stabili izmaksas atrast pat īpaši nepārzinot prasības.

Gravatar BlackHalt

2005. gada 24. augustā, plkst. 21:32

He, tas konkurss noslēdzies. Pagaidām izskatās, ka LAMNETisti sēž draugos. un tas priecē. Noderēs tiesā ;)

Gravatar Kristaps Kaupe

2005. gada 24. augustā, plkst. 22:09

//"Valdības mājaslapas uzlabošana. Kuras mājaslapas uzlabošana ir padomā? Saeimas? Prezidentes? MK? www.gov.lv?"//

Valdību Latvijā oficiāli sauc par Ministru Kabinetu.

Gravatar koko

2005. gada 24. augustā, plkst. 23:14

Iepriekšējos komentus nelasīju, nu bet [atvainojos par izteicieniem] jēbal... Uztasa smuku cms... Iedod piēju.. dabuj normālu serveri un viss iet.. Es pat teiktu max 50 štukas ar dahuja piesaistītiem cilvēciņiem. Mūsdienās tak nav nekāda problēma WYSIWYG iekš admin sadaļas ielikt... Bet nu, ja man piedāvātu, tad es neatteiktos!

Gravatar moonlight

2005. gada 25. augustā, plkst. 00:39

To Laazc: Manuprāt, pilnīgi vienalga vai tie ir 40K; 90K vai kaut 1M.

Galvenais, lai patiešām ko jēdzīgu uztaisītu. Pretējā gadījumā no .GOV.LV to PUBLIC esmu lietojis tikai 3 "beeeee-pakalpojumus": 1) www.riga.lv -> vajadzēja atrast dzimtsarakstu nodaļas tālruni, lai ietu parunāties par iespējamajām opcijām pirms laulību ceremonijas; 2) Atskaites par 2 pensiju līmeņa "ieguldījumiem", ko patiesībā pēc "VSAA" piedāvātā ieguldījuma veida nomaiņas uz HBL nodrošina "Hanzanet", nevis kāds valsts bee_beee_pakalpojums.

Bez sakarīga ieguldītā naudas apjoma ar visiem šiem projektiem ir kā ar Latvijas autoceļu remontiem- lāpam, lāpam, bet jēgas maz. Kā pavasari, tā bedres...

Šis ir viens no tiem RI-SI-NĀ-JU-MIEM par 90K kas tā arī NEKO NE-AT-RI-SI-NĀS jau daudzkārt izskanējušajā vīzijā par to, ka reiz tāl-tāl-tālos laikos būs viena vieta, kur varēs elektroniski nokārtot VISAS dokumentārās formalitātes ar Latvijas valsti / Rīgas domi (vai jebkuru pašvaldību). Tas vienkārši nav iespējams. Mums nav elektronisku pasu (ko piedevām būtu iespējams pasūtīt via WWW, pie reizes nomainot uzvārdu no Figuļkins uz Ozols - Ozoliņš <g>, elektroniska izglītības iestādes sertifikāta. Pat elektroniska paraksta nav. Reāli - NAV. Kaut vai tāpēc. Savukārt, visa veida darbības, kas skar produktu izveidi, lai valsts institūcijas savā starpā varētu aktīvi dzenāt visu iespējmo informāciju par saistītiem pakalpojumiem ir tikai apsveicamas. Eventuāli mazāk stāvēsim rindās.

Nevar noliegt to, ka .gov.lv resursu tehniskais līmenis un (galvenokārt) tieši informācijas kvalitātes līmenis pēdējos gados ir stpri audzis. Vismaz daļa naudas ir tērēta sakarīgi.

Bez tam, retorisks jautājums - kas ir 90K pret paredzamajam "NATO baļļukam" atvēlētajiem 2M? <evilgrin>

Es tikai vienu nesaprotu par to veicināšanas balvu 1K apmērā II vietai (konkursam, kas te pavīdēja komentāros)... Nav drusku par skarbu par to ghmm... teiksim tā, diezgan tālu no gaumes esošo variantu?

Gravatar SpiegS

2005. gada 25. augustā, plkst. 04:27

ja lapa no seerijas kaa pirmajaa komentaa tad varbuut aiz matiem pievelkot sanaaktu 90 kLs ... bet taadaa gadiijumaa ... mani maac pamatotas shaubas par projekta sekuritaati ... vismaz es taadu neizmantotu :((

Gravatar SpiegS

2005. gada 25. augustā, plkst. 04:29

  • citaadaa zinjaa piekriitu koko iz 17.-aa komentaara

Gravatar SpiegS

2005. gada 25. augustā, plkst. 04:34

... un vispaar ... ja shaadiem preojektiem, kas ,manupraat, nemaksaa tik daudz, kaa tiem tiek teereets, tiek izmantota mana nodoklju nauda, kas namaz nav maza (33%?!), tad jaasaak domaat par straadaashanu kaadas citas valsts labaa !!!

Gravatar archaic

2005. gada 25. augustā, plkst. 08:51

90k uz to ko triec citas valsts iestādes IT iepirkumiem ir kā piliens Burtnieku ezerā. Galvenais, lai tā visa rezultātā izdodas uztaisīt normālus e-pakalpojumus. Vīzija: Viens čubriks otram grib pārdot māju. Satiekas šie 2 čubriki Pampāļu pagasta IPP (Internet pieejas punktā) ar saviem e-parakstiem (identifikācijas kartēm). Čubriki neko nejēdz no kompjiem, tāpēc tur ir izpalīdzīga sekretāre, kas palīdz. Čubriki elektroniski identificējas un pusstundas laikā elektroniski vins nopārdod un otrs nopērk māju. Pēc kāda laka pircējs automātiski pa pastu saņem zemesgrāmatas cieto kopiju, vienlaicīgi viņš jau ir automātiski reģistrējies kā nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs un otrs savukārt dereģistrējies. Daile. Cik saprotu, minētais valsts portāls būs vieta no kurienes sākt...

Gravatar JustMe

2005. gada 25. augustā, plkst. 09:00

nu nez, nez... par webdizaina izcenojumiem šinī valstī man daudz infas naf :/ bet tās smukās vīzijas, ko te zīmē inese un archaic pie mumsīm ne1 IT izstrādātājs bez 7-ciparu cenas TIKAI PAR PLIKU UZTAISĪŠANU (bez dzelžiem un uzturēšanas) nemaz klāt neķersies... ...sižetu gan neredzēju, bet pēc tā apraxta spriežot tā tiešām būs vienk. linku bāzīte (t.sk. 'gov.lv' ;))... un tam jau nu 90k tākā padaudz laikam... ja nu kāda no tām 6 valodam būs piem. latīņu vai pat sanskrits - tur jau tulkam vien varētu normāls piķis aiziet ;P

Gravatar archaic

2005. gada 25. augustā, plkst. 09:07

Par dizainu - Mediaparkā laikam strādā sarkasma pilni ļaudis - j burtu uztaisa banāna formā:) Par tiem 90k - tas ir pirms konkursa vai arī ir jau zināms uzvarētājs un līgums noslēgts? Jo ja konkurss vēl tikai būs tad taču kāds - par piemēru, laacz - var nosolīt par 10k:)

Gravatar archaic

2005. gada 25. augustā, plkst. 09:22

Un vēl - par pasākumu maksā Eiropas fonds. Te nu saduras divas filosofijas. It kā jau nodokļu maksātāju nauda jātērē efektīvi, bet tā kā atlikums šajā gadījumā nonāks nevis valsts budžeta deficīta segšanai, bet kopējā ES katlā sazin kam, tad ir uzskats, ka jāpaņem maksimālā nauda vienalga kā. Galvenais, lai paliek Latvijā. Ja jau ieplānoti 90k pasākumam, kas maksā 10-20k (plānotājam pa kaklu), tad tos 70-80k var notriekt kaut vai izdalot tīņiem - subsīdija datora iegādei, lai varētu apsktaīt jauno lapu.

Gravatar Metalurgs

2005. gada 25. augustā, plkst. 10:22

to Mo/onlight: Nez vai Rīgas portālā ieiet un apstīties dzimtsarakstu nodaļas tālruni ir e-pakalpojums.

A 90 štukas - nu kas tad tas ir? Vidējs kantoris pāris mēnešus var pamaksāt algas un īri. Kā jau la/acz teica, nevaig iespringt par summu, bet par rezultātu.

Gravatar karuuzo

2005. gada 25. augustā, plkst. 11:42

Daži piemēri, par kuriem mēs esam diezgan atbilsdīgi (mēs, t.i. mūsu darba kolektīvs, daļēji arī es :)) http://www6.vid.gov.lv/vid_pdb/ http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=427&hl=1

Un nesatraucieties, tās katra atsevišķi maksā biki vairāk kā 90KLs :P

Viena lieta ir uzbliezt lapu uz sava entuziasma, cita lieta ir izveidot sistēmu, kura strādā atbilstoši lietotāju prasībām, iekļaujas kopējā sistēmā un būs lietojama arī pēc 3 gadiem.

m

Gravatar Deepsider

2005. gada 25. augustā, plkst. 14:56

Un ja mēs atmetam 90K jautājumu, tad kā Jūs nokomentētu pašu dizainu risinājumu?

Gravatar JIB

2005. gada 25. augustā, plkst. 14:57

  1. e-parvaldes izmaksu apleses bija ar kartu 1.5M latvijas dolaru

  2. konkurss, es jums teiksu, bija tads nedzirdams un neredzams, sabiedriskais pee. Es jau saprotu comu busanas utt, bet dizaina konkursu vareja jau nu gan uztaisit: ar skalu blikski, ar 37 pretendentiem, balvas pieskirt ne tikai 1. 2. vietai, bet ari 3., jaunakajam dalibniekam, vecakajam dalibniekam, Kulturas kapitala veicinasanas balvu utt. Ta lai visi redz un dzird.

Gravatar fedja

2005. gada 25. augustā, plkst. 17:42

skaisti teikts JIB. ljoti patika taas nominaacijas :)

Gravatar traktorists

2005. gada 25. augustā, plkst. 17:46

karuuzo, nu jā, maikrosofta licences vien, ko maksā. :) Bet lapas, atvaino mani, ir drausmīga. Cerams, ka tā ir tapusi pirms gadiem 5.

Gravatar moonlight

2005. gada 25. augustā, plkst. 22:48

Metalurgs: Tas bija sarkasms.

JIB: Konkurss pa tiešām bija tāds ļoti klusiņš, klusiņš šāda mēroga projektam.

P.S. Ir jāsaprot, ka vismaz manis teiktajā nav nekādas negatīvas nostājas pret Mediaparka komandu.

Man tiko ienāca prātā - uzņēmumam, kas realizē šādu projektu 90K ir labs cipars par iespēju tikt norietiem, ja rezultāts izrādās vidējam satistiskam "informācijas tehnologam" netīkams :)

Priekā!

Gravatar AMX

2005. gada 25. augustā, plkst. 23:19

Tā jau ir ka šajā valstī parasti mirstīgie pakalpojumu sanem par normālu cenu, bet valsts maksā 10x un 100x vairāk, jo tā ta4u ir valsts ar savu "biezo" maku un maksāt milionus tas taču ir pašsaprotami! pie konkursiem jau tiek tikai firmas un cilvēki, kam ir normāla legālo aktivitāsu vēsture(par darbiem un haltūrām maksāti nodokļi), bet cilvēki, kas varbūt prastu so to vēl labāk ātrāk un lētāk,informācijas trūkuma dēļ vai dēļ neatbilstības kādam nenozīmīgam kritērijam paliek aiz borta.Tapēc tas , kas uzvar konkursā atī dabū lielo kāpostu, tikai tapēc ,ka viņš tāds ir ,kas var uzvarēt kautkādā konkursā un tālāk vairs nav svarīgi, kas pilda konkrēto darbu - kāds sīks knislis kas dabū no lielā pīrāga mazu drupatiņu - tas. Nauda tiek maksāta kādam..., bet nevis tam , kas strādā bet tam kas māk dziļāk ielīst kādam ******!

Gravatar aha

2005. gada 26. augustā, plkst. 09:02

un plus pie tā vēl man ir visai pamatotas aizdomas, ka (vismaz gadījumā kad projekta pasūtītājs ir kkāds valsts (vai vēl labāk - ES) finansēts uzņēmums) kādus 30-50% no projektam paredzētas naudas tīri privāti savā starpā sadala abu (pasūtītāja un izpildītāja - konkursa 'uzvarētāja') uzņēmumu galvas...

Gravatar mjaa

2005. gada 26. augustā, plkst. 10:12

Izskatās, ka pilna .lv ar gudriniekiem, kuri uzskata, ka uztaisītu to pasākumu lētāk un labāk.

Gravatar karuuzo

2005. gada 26. augustā, plkst. 11:09

2 traktorists: par gadiem 5 tu uzminēji, bet vispār, dizainu nosaka VIDs.

m

Gravatar karuuzo

2005. gada 26. augustā, plkst. 11:19

2 AMX: par sadali tu nedaudz maldījies, bet labi, tas lai paliek dzeltenajai presei.

Ja runā par izmaksām, protam, pāris studentu uzbliezīs daudz lētāk un, varbūt, arī labāk, bet, galvenais lielos projektos ir garantija. 90K nav nekas liels (privātpersonai jā, bet normālam uzņēmumam tas pat ir mazs projekts), bet projektos, kur tiek iesaistītas lielas summas, jābūt garantijai, ka pasūtītājs iegūt to, ko pasūtījis, vai arī, ja neiegūs, tas tiks kompensēts kā savādāk. A ko tu no studenta paņemsi, ja viņš būs nodzēris avansu un pēc pus gada pateiks čau? Vienīgais gandarījums, aiziet un sadot pa muti :)

Tā kā darbi parasti tiek veikti avansā, ir svarīgi, lai firma varētu ieguldīt savus līdzekļus izstrādē, kaut vai programmatūras iegādē. Arī algas cilvēkiem ir jāmaksā.

Openzurcisti nesaspringst, piem., šobrīd nav nopietnas opensource DB

m

PS. Nu labi, neapvainojās studenti, tas nebija domāts personīgi.

Gravatar Agris

2005. gada 26. augustā, plkst. 11:22

Karuuzo, ja par to, ka http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=427&hl=1 lapā nestrādā saite Elektroniskā deklarēšana, vismaz efektu neredzu..., ir drusku vairāk par 90000Ls, tad nu piedod atvaino :D

Gravatar archaic

2005. gada 26. augustā, plkst. 13:35

karuuzo: labi zini, ka ir Postgre. Cita lieta, ka Latvijā vēl nav nopietns lokālais atbalsts atvērtā koda lietām. Un ir politikāņu nostādne par Microsoft izmantošanu, jo tā var vairāk naudas apgrozīt.

Gravatar vienu vienīgu lapu?

2005. gada 26. augustā, plkst. 15:18

Par vienu "lapu" nekādā ziņā nevajadzētu maksāt 90 tūkstošus. Bet par vietni, ja tajā ir tiešām daudz lapu un vērtīgu pakalpju - var jau būt, ka ir vērts izlikt $$. http://termini.lv/index.php?term=t%C4%ABmek%C4%BCa%20vietne&lang=LV&terms=vietne

Gravatar karuuzo

2005. gada 26. augustā, plkst. 16:05

2 Agris: Aizmirsu piebilst, mūsu daļa sākas tieši ar elektronisko deklarēšanu. Augšējo daļu, uz kuru es ieliku linku, taisa citi (neatceros precīzi kas). Ja tu pavērtu kaut vai demo (http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=517&hl=1), varētu nedaudz paspēlēties un saprast, kas tas ir. Varbūt iepatīkas :) Tagad tas ir cool :)) Drīz tiks palaists elektroniskais paraksts (vienkāršota versija) un varēs uz VID ar papīriem vairs neskriet. Nē, tas ir nopietni.

m

PS. Postgre izklausās labs :) Vai ir arī reāli iemēģināts? Tas ir uz reālas sistēmas ar simtiem tabulām un miljoniem ierasktu. Kādreiz sen, sen biju par viņu dzirdējis, bet labi aizmirsis. Ielikšu bookmarkos :)

Gravatar moonlight

2005. gada 26. augustā, plkst. 18:51

Karuuzo: Kāpēc tas http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid… izskatās, atvainojos, pēc hrena? Kāpēc tas ir lietotājiem tik nedraudzīgā paskatā, ja jau Internets ir pieejams visiem un jādeklarē būs pat maziem bērniem? Un kāpēc tas mēģina manai internet pārlūkprogrammai par visām varītēm atraut izlecošo pēkšņlogu <grin> pēc autorizācijas?

Gravatar Kirils

2005. gada 26. augustā, plkst. 23:02

" Kā zināms, nav vērts uzdot jautājumus, uz kuriem nezini atbildes."

nemelo! ja Tu uzdotu tikai jautaajumus, uz kuriem jau zinaatu atbildes, tad neko nebuutu iemaaciijies. bet taa tachu nav.

Gravatar Zvirblis

2005. gada 28. augustā, plkst. 00:24

Biku esmu pastrādājis valsts iestādē pie IT projektiem, tādēļ atļaušos izteikties!

Izvirzīta hipotēze: Visi ir pidari! Pierādījums: Brīdī, kad es kā valsts iestādes darbinieks vēlos iegūt normālu produktu, par kā sacīt godīgiem līdz 10KLs - neko, atkārtoju neko nav iespējams iegūt/pasūtīt ... etc. Kāpēc? Tāpēc, ka visi "gudrīši", kuri kliedz, ka valsts mētājas ar naudu par stulbiem projektiem, momentā sarunā ceņiku iegriež ar spēļu vilčiņu kaut kur starp koeficientiem no 3 līdz vērtībai, kuru mēdz pierakstīt ar horizontālu astotnieku. Kas atliek? Atliek meklēt paziņas kuras kaut ko var uzčibināt. Ko iegūstam - vidējas kvalitātes situ, kurā tā īsti pēc tam arī nesaproti, ko mainīt, ko darīt. Secinājums - bļaut protam visi, bet strādāt ātri un kvalitatīvi - retais. Tā kā šis apraksts raksturo galveno kopu vismaz par 90%, tad tas arī bija jāpierāda - Visi ir pidari! Par puslīdz veiksmīgu projektu nosauktu to, ko VITA ar Latnet uzcepa valsts instūcijām - respektīvi template pēc kura, katra valsts institūcija var cept augšā savas - www.gov.lv Savukārt zinot www.latvia.lv - nedaudz zinu šo konkursu no sētas puses, esmu vismaz lasījis konkursa nolikumu kaut kādā stadījā. Portāls ir paredzēts sešās! valodās. Tanī pašā laikā, tas ir domāts, kā kvalitatīvs linku avots uz citām valsts institūcijām. Ar šo mājas lapu tiek iekustināta atkal priekšrocība/trūkums - Latvijai nav sava tēla/veidola!!! Un te atkal nāk talkā "pidari", jo parādiet kompāniju kura negribēs nokāst x00KLs par tēla veidošanu? Man pašam vienkārši ir zabesījuši šie gudrie teksti - varēja lētāk/labāk/skaistāk u.t.t., reāli nav to varētāju un līdzētāju.Par tādiem raksta tikai grāmatās.

Gravatar karuuzo

2005. gada 29. augustā, plkst. 11:55

2 moonlight: Pirmkārt, es par dizainu neatbildu, bet, ja tā padomā, tie nav delfi, bet datu ievades sistēma (tipa termināls), tāpēc pirmajā vietā nav dizains. Bet, kā jau rakstīju, dizains ir pasūtītāja ziņā. Otrkārt, pēkšņlodziņš sākotnēji tika tā konceptuāli izdomāts, lai paaugstinātu drošība, tipa tīrs un apgraizīts logs, ko tev vēl vairāk vajag? Ja kas, nav viņš nemaz tik pēkšņš :) Man jau arī nepatīk, bet esmu jau pieradis. Treškārt, šādas sistēmas ir kā "never ending stoty", kuras visu laiku attīstās, mainās, pilnveidojas. Pēdējā fīča, elektroniskais paraksts, ir atkal liels solis uz priekšu. Nu sorry, dizaina nomaiņa netiek uzskatīta kā kaut kas būtisks :) Dokumentu ievadīt vari, izdrukāt vari, uz VID DB tas tiek pārnests, ko tev vēl vajag? Elektroniskais formāts arī ir, ja kas XML, tikai apsaukts viņš tiek par DUF. Tāpat, savietojamības pēc, daudziem dokumentiem ir paredzēti importi no cita formāta failiem, tipa XLS, DBF, TXT, INI. Tā kā, no funkcionālā viedokļa, ir OK.

m

PS. Jā, un nevajag uzskatīt, ka es te spodrinu sev spalviņas. Reāli manā pārziņā ir ~6 dokumenti un arī vairāk saturiskā ziņā. Mans pamatuzdevums ir ņemties ar lielo resno sistēmu (protams ka tikai mazu daļu no viņas), uz kuru tad šie elektroniskie dokumentiņi aizripo.

Gravatar archaic

2005. gada 29. augustā, plkst. 15:30

Nū, Zvirbli, ja sataisa nolikumus tā, ka uzvarētājs jau zināms, tad skaidrs, ka sarunā un cena x 3. A pidari gadās gan pasūtītāja galā, gan izstrādātāja. Bet ne visi. Pasūtītāji (valsts) ir pidari tāpēc, ka nespēj sakarīgi noformulēt ko viņi īsti grib. Parasti ir tā, ka šefs kaut kur saklausās vai lielāks šefs pasaka ka ir tāda "kruta štelle" un mums ar vajadzētu. A kas pa štelli un nafig vajag, to neviens īsti nezin. Izstrādātāji atkal ir pidari jo uztaisa sistēmu tā, ka jebkuras izmaiņas ir paveicamas tikai pašam izstrādātājam un maksā daudz. Pasūtītājs nonāk verdzībā. Apstiprinās hipotēze, ka visi ir pidari:)

Gravatar karuuzo

2005. gada 29. augustā, plkst. 16:06

Nu labi, pidari ir visi, tikai... Vai tad pidari nav tie, kas citus dupsē, t.i., pieiet pie //tās// lietas no pakaļpuses, piedevām vēl vīriešu kārtas pārstāvjiem? A kā ar sievietēm? Viņas laikam izmanto uzkarināmus palīgrīkus :/

Nu tīri teorētiski, visi var būt pidari :))

m