✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Cilvēcīgums

2005. gada 7. septembrī, 20 komentāri

Pāris novērojumi no sociālā plauktiņa.

Maskavā ir vienreizējs sovjetiskā, postsovjetiskā, modernā un ultramodernā mikss. Brīžiem šķiet, ka esi kaut kāda mazliet nevesela arhitekta-dizainera-biznesmeņa-reklāmas darbinieka sapnī.

Maskava ir nenormāli liela.

Krievijā visas zināšanas (ieskaitot savas valsts iekšpolitiku) ir virspusējas. Gan sētniekam sašam, gan šoferim Valērijam, gan uzņēmuma izrīkotājam Maksimam.

Par Latviju viņi ir dzirdējuši mazliet no visa kā. Pamatā dominē divi momenti. Pirmais - “pie jums krievus ienīst, ar viņiem nerunā, par viņiem nerunā, krievu skolas ir slēgtas, u.t.t.”. Otrais - Latvija ir Eiropa. Ar visām attiecīgajām lietām. Gan ekonomiku, gan dzīves līmeni, gan cenām.

Latvijā vienīgās divas vietas, ko cilvēki zin ir Rīga un Jūrmala. Vienīgais zināmais notikums - Jaunais Vilnis.

Lavijas krievi, salīdzinot ar Maskavas krieviem ir noslēgti, neviesmīlīgi, kašķīgi, un tumši ļautiņi. Pārspīlēju, bet kontrasts ir ļoti krass.

Maskavā Bērnu pasaule atrodas uz prestižākās ielas un vēl aizvien ir tikai un vienīgi bērnu preču veikals. Pie kam - gigantisks.

Komsomoļskaja Pravda ir dzeltenā prese. FHM ir piecas reizes biezāks, interesantāks un kvalitatīvāks par Latvijas analogu.

Bizness Krievijā (un konkrēti Maskavā) ir kaut kas tik savādāks, ka vai nu.

Cilvēks nevar nopirkt jaunu mašīnu, ja viņam nav konkrēta līmeņa ienākumu. Pat, ja var atļauties. Arī māju nedrīkst tā vienkārši iegādāties. Pat, ja var atļauties. Tas, ar kādu mašīnu tu brauc un, kur tu dzīvo, tiek noteikts ar nerakstītu likumu palīdzību. Ja Tavs uzņēmums mēnesī apgroza dažus miljonus, tas nebūt nenozīmē, ka Tu drīksti braukt ar džipu, vai divus gadus vecu Mersi. Tāpēc te ir visnotaļ ierasta parādība - vecas un lētas, bet maksimāli nokomplektētas automašīnas.

Automašīnas made in russia ir ~50%. Hummeru ir jūra. Šī ir pasaules Hummeru galvaspilsēta, ja ņemam to skaitu un izdalām uz iedzīvotāju skaitu.

Braukšana pa trotuāriem, norobežojošajiem zālājiem un citām nebraucamajām vietām ir pilnībā normāla parādība. Korķi ir. Un tie nav mazie Rīgas korķeļi. Ceļi ir lieliskā stāvoklī. Bez ironijas.

Luksofori ir ar gaismas diodēm, nevis blāvu lampiņu un stiklu, kā pie mums. Var ļoti labi redzēt arī tad, ja acīs spīd saule.

Tarifu plāni operatoriem ir tūkstoš un viens. Ja labi pacenšās, var sakombinēt gana izdevīgu variantu. Piem., viens no tādiem: pirmā minūte 18 dolāra centi, otrā 12, bet pārējās - 2 centi. Un tas ir nevis zvana ietvaros, bet gan visas dienas. T.i. - dienā norunā pirmās divas minūtes un tarifs uz visu atlikušo dienu ir 0.02USD/min.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar e-remit

2005. gada 7. septembrī, plkst. 11:19

Par Latvijas un Krievijas krieviem piekrītu. Pat valoda nedaudz atšķiras. Labākais, ka Latvijas krievus viņi par krieviem neuzskata... ja neskaita, kad tas ir politiski izdevīgi.

Gravatar Kārlis

2005. gada 7. septembrī, plkst. 11:24

Tik ātrā laikā tik daudz iespaidu un secinājumu. Vai nu Tu tur vispār nestrādā, strādā ar cilvēkiem/biznesmeņiem (daudziem) vai tur tie kontrasti un plašās dvēseles brēc vēl skaļāk nekā Tu raksti...?

Gravatar laacz

2005. gada 7. septembrī, plkst. 11:31

Kārlis: man piešķirtais šoferis ir ļoti runātīgs. Savukārt uzņēmuma kolēģi visi smēķē, kā arī - viņus jau arī interesē, kas un kā pie mums notiek :) Attiecīgi - es uzdodu pretjautājumus. Neatbraucu takš tapetes līmēt :)

Gravatar Pekauss

2005. gada 7. septembrī, plkst. 12:24

Njā iespaidi labi - bet viena lieta kremt - ceļi un benzīns :) A mok jāsāk nodarboties ar importu.

Gravatar shiazo

2005. gada 7. septembrī, plkst. 13:26

ok. bet kashperovskis dziivo amerikaa :(

;)

Gravatar pljerdaks

2005. gada 7. septembrī, plkst. 13:35

rakstīji ka viņiem beņa maksā kapeikas... nejau viņu kapeikas - viņiem jau baltmaize maksājot rubļos??? vai kā tur ir īstenībā?

Gravatar Piu

2005. gada 7. septembrī, plkst. 13:38

Arī pie mums ir iespējams iegādāties jamo FHM..!

Gravatar atis

2005. gada 7. septembrī, plkst. 14:04

Hammerus jau kādu pusotru gadu ražo (liek kopā) Kaļiņingradā

Gravatar Livingston

2005. gada 7. septembrī, plkst. 14:20

Hummer fabrikas darbiniekiem algas izmaksā Hummeros ... :))

Gravatar DimanC

2005. gada 7. septembrī, plkst. 15:42

paldies, Laacz, par iespaidiem. it īpaši jo tādēļ, ka pašam uz russlandi nav plāni (un arī vēlmes) doties. 2Pekauss: skaust jau var, bet tie ūberlabie ceļi ir tikai maskavā. un benzīns priekš viņu dzīves līmeņa tomēr ir dārgs. neticu, ka viņiem vidējā alga ir diez vai puse no mūsējās.

Gravatar UL

2005. gada 7. septembrī, plkst. 15:43

... un meitenes? ... un alus?

Gravatar Beaviz

2005. gada 7. septembrī, plkst. 15:56

Kaspars: Apraksti kaut ko vairak par izmaksam- cik maksaa restuuzis/cafe/bar Maskavaa, cik hotelji/hostelji/viesu majas. Gribas aizbraukt, bet nav nekadas ponjas cik naudu vaJAG...

Gravatar Atis

2005. gada 7. septembrī, plkst. 16:10

-> Beaviz

to var elementāri noskaidrot izmantojot internetu (gūgli), kaut vai lonelyplanet.com forumu. cik biļetes maksā - ldz.lv, ecolines.lv vai airbaltic.com vīzas - http://www.latvia.mid.ru/lat.html

nedomāju, ka laacz staigā pa hosteļiem veicot cenu aptauju.

Gravatar GirC

2005. gada 7. septembrī, plkst. 16:12

Nu nesen ziņās teica, ka Maskava ir viena no dārgākajām pilsētām pasaulē.

Gravatar wx

2005. gada 7. septembrī, plkst. 16:20

Laacz, krievu FHM var nopirkt katrā narvesenā. un 5x biezāks viņš NAV.

Gravatar taalais

2005. gada 7. septembrī, plkst. 16:33

Nu krievu FHM arī var dabūt katrā otrajā Krievijas BitTorrent vietnē!-tas interesentiem. Bet rakstiņš labs, gribās vēl!

Gravatar mxz

2005. gada 7. septembrī, plkst. 19:05

Par luksaforiem - es tieši pēdējā laikā tiku novērojis, ka arī pie mums aizvien vairāk un vairāk vecos aizstāj jaunie diožu pričendāļi. Nopietni. Pavēro. Vismaz Rīgā.

Gravatar nuucha

2005. gada 7. septembrī, plkst. 20:57

tāds pārsteigums ka maskava ir tik attīstīta pilsēta. visu laiku licies ka tas ir kaut kāds pūznis visas krievijas vidū

Gravatar Klaids

2005. gada 7. septembrī, plkst. 21:19

"Lavijas krievi, salīdzinot ar Maskavas krieviem ir noslēgti, neviesmīlīgi, kašķīgi, un tumši ļautiņi..." - pilnībā atbilst patiesībai, vizmaz 70-80% ir tādi, diemžēl... (viņiem diemžēl) Blakus Hummeru galvaspilsētāi, aizmirsi pieminēt žiguļus, kas vairāk atbilstu patiesībai...

Gravatar Aivis

2005. gada 8. septembrī, plkst. 13:03

Maskava nav Krievija! Tur tas joks, ka ja 1/6 no pasaules savāc pārdesmit kvadrātkilometros, tad rodās arī tādas plausktošas oāzes tuksneša vidū.

Žēl tikai, ka 100 km ārpus Maskavas veikalā ir tikai šņabis, cigaretes, roku krēms un veca desa.

Skatījos bildes, ko man māte no Maskavas atveda un tik tiešām varētu padomāt, ka tā ir Parīze vai Milāna.