✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Mobilie pārlūki

2005. gada 21. oktobrī, 5 komentāri

Sekojošie spriedumi nepretendē ne uz kādu patiesību. Daļēji tie ir minējumi, daļēji sarkastiskas piezīmes. Ar nolūku pārspīlēju ar saitēm. Un ekstrapolācijām par pamatu ņemot savu (ne)zināšanu.

Nokia un Opera Software sadarbība ir kaut kāda pliekana. Te šis pārlūks gozējas viena modeļa preinstalēto aplikāciju grozā, te tā nav. Un gandrīz neviens jau to arī nelieto. Ja neskaita uz nezināma skaita roku pirkstiem saskaitāmus frīkus. Viņi (Opera) steigā asina nažus un laiž klajā Opera Mini - pārlūku gandrīz jebkuram WAP-spējīgam tālrunim.

Mozilla ir nokavējusi savu vilcienu. Tāpēc, ka uz to devās no otra pilsētas gala un nesteidzoties (tā tehniski nespēj būt ātra). Pat, ja tā būtu paspējusi laikā, neviens vilciena vagons nebūtu pietiekami liels, lai tajā ievietotos. Un nevienu arī šāds lēns un aktīvi izmēros augošs ceļabiedrs neinteresē. Tiesa, viņi cīkstās ar Minimo, bet kad tas būs? Kas tas būs? Kam tas būs? Vai tas būs?

Openwave ar Nokia vispār neielaižās. Vai arī - Nokia neielaižās ar Openwave. Abas kompānijas ir milzīgas, abām ir milzīgi plāni. Un nu jau tie sāk pārklāties.

Netfront pārlūks, lai arī labs (tiesa, mazliet konceptuāli novecojis), nekādi nespēja ieinteresēt gandrīz nevienu no mobilo tālruņu ražotājiem. Izņēmumi, protams, pastāv. Tos meklējiet tur, kur iraid CDMA tīkli, i-mode servisi un cita mums nepazīstama draza. Tie lielākoties ir Āzijā ražotie mums nepazīstamo brendu tālruņi. Jāmin arī tas, ka Netfront ir atrodams arī citās ierīcēs - sākot ar digitālās televīzijas kastītēm un beidzot ar automašīnām.

Un to visu es rakstu tālab, ka izlasīju interesantu ziņu. Nokia ir prezentējusi (preses relīze) savas iestrādnes jaunam Series 60 pārlūkam, kuru ducinās uz priekšu atvērtā koda dzinējs KHTML. Advancētiem (galvenokārt Linux un KDE) lietotājiem būs pazīstams pārlūks Konqueror. Makintošisti ne dienu tīmeklī nevar iztikt bez Safari. Abi šie pārlūki ir ar KHTML sirdi.

Atzīmēšu, ka sen bija laiks. Noklusētie tālruņos atrodamie pārlūki ir atpalikuši no paša weba. Cerams, ka tagad kas mainīsies.

Starp citu, man šķiet ačgārni tas, ka mobilā biznesa vaļi orientējas uz to, lai parādītu tajā mazajā sūda ekrāniņā visu lielo webu. Bet saspiestu. Kurš nu labāk. Kaut kā ne tas attīstības virziens, man šķiet.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar MZM

2005. gada 21. oktobrī, plkst. 10:19

KHTML 4eva! Konqueror jau labu laiku ir mans favorīts.

Gravatar fx

2005. gada 21. oktobrī, plkst. 11:17

mm, tieshi_tas attiistiibas virziens IMHO. neredzu jeegu mobilajaa browseet kaut_ko, kas speciaali taisiits mobilajam, ja nevaru skatiities "lielaas" lapas, kas mani patieshaam vareetu intereseet.

Gravatar Smilgs

2005. gada 21. oktobrī, plkst. 12:38

Minimo jau taksh darbojaas uz Pocket PC kaadu briidi, ne gan tik labi kaa PIE, bet nu darbojaas tachu.

Gravatar moonlight

2005. gada 24. oktobrī, plkst. 19:56

Vai ir kāda alternatīva MSIE uz Windows Mobile? Symbian platforma netiek lietota tāpēc negribu / nevaru iesaistīties disputā.

To Laacz: Sīkāks komentārs pie: "Kaut kā ne tas attīstības virziens, man šķiet." būtu labi. Manuprāt normāla izmēra monitoriem un standarta pārlūkiem paredzēta satura rādīšana uz mobilajiem pārlūkiem ir gan resursu izstrādātāju, gan pārlūku izstrādātāju kopīga sāpe. Ilustrēšu: 1) Kāpēc, Tavuprāt, resursa izstrādātājam iespringt (lasi - klientam tērēt naudu un izstrādātājam argumentēt klientam kāpēc ir jātērē nauda), lai uztaisītu tik fleksiblu risinājumu, ka tas normāli - cik nu normāli tas ir iespējams ir lietojams standarta mob. tel. ekrānā?; 2) Kā, Tavuprāt, izstrādātājam cīnīties, piemēram, ar M$ ja tas Windows Mobile esošam pārlūkam iestāsta, ka tam ir jāpadod informācija, ka pārlūks ir standarta, tādejādi, izslēdzot iespēju no ss puses padot attiecīgi formatētu saturu?

Gravatar Esemono

2005. gada 30. oktobrī, plkst. 22:02

Opera Mini <a href="http://difference.lv/opera/" title="Download Opera Mini" rel="nofollow">lejupielādes vieta</a> =]