✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

ISP kari

2005. gada 23. decembrī, 21 komentārs

Kompānijas, kuras sniedz Interneta pakalpojumus, sākot uzvesties vairāk vai mazāk kretīniski. Teiksim, runā, ka Vācijā Vodafone (piedāvā arī telekomunikāciju pakalpojumus:) vietām ir sākusi bloķēt Skype. Starp citu, no pietuvinātiem avotiem ir kļuvis zināms tas, ka konkrētajam uzņēmumam te ir tīri komerciāla ieinteresētība :P

Bet tas norāda ne tikai uz vienu mazu faktu, bet uz tendenci visā visumā. Aizvien grūtāk un grūtāk mazām, lētām un konkurētspējīgām tehnoloģijām ir izspiesties virspusē un uzkrāt spēkus, lai varētu cīnīties pret esošajiem gigantiem. Lai tā būtu Google, Microsoft, Lattelekom, vai jebkura cita kompānija.

Tādi klasiski piemēri tālu nav jāmeklē. Alternatīvie degvielas veidi, alternatīvais elektroenerģijas ieguves veids. Tie ir tie konspirācijas teoriju piekritēju mīļākie jājamzirdziņi. Diemžēl, sāk izskatīties, ka viņiem varbūt pat ir bijusi taisnība. Un velns viņu zin, cik daudz patērētājam labu, bet esošajiem pakalpojumu un preču sniedzējiem finansiāli graujošu lietu nav parādījies tikai tāpēc, ka tās ir legāli vai nelegāli aizmirstinātas.

Konkrētajā gadījumā viņi visi ir mazliet nokavējuši. Protams, ka tādiem maziem uzņēmumiņiem, kā Vodafone ir fantastiskas iespējas izveidot fronti un nostāties tās pretējā pusē. Diemžēl, Skype sen jau vairs nav mazs bērnelis, kurš spēlējas savā mazajā smilškastē un laiku pa laikam kādu riekšavu ar smiltīm izlidina ārpus tās.

Jau vairākus gadus tiek izveikti juridiski gana pamatoti mēģinājumi novērt P2P tīklus (Bittorrent, Direct Connect, u.c.), jo labāka veida kā cīnīties ar tur izplatīto nelegālo saturu vienkārši nav. Un to vislabāk var panākt ar ISP palīdzību.

Šajā BBC News rakstā ir vēl daži interesanti novērojumi un vairākas domas par Interneta nākotni, kura viennozīmīgi ir ISP rokās. Vai arī varbūt VoIP, P2P un jebkuru citu populāru un viegli komercializējamu tehnoloģiju rokās?

Savā ziņā dažiem no tiem, kas līdz šim nav aizdomājušies, radīsies interesantas pārdomas par to, kurš tad galu galā nosaka to, kas, kur un cik ātri notiekās :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Zelma

2005. gada 23. decembrī, plkst. 00:51

iisteniibaa koks ar diviem galiem, jo no vienas puses katrs ciinaas par izdziivoshanu tirguu, bet no otras - es kaa pateereetaajs (shajaa gadiijumaa jau tikai potenciaalais) saskaros ar shaada veida shaizeem. Ja realitaatee mans ISP saaktu blokjeet piekljuvi atsevishkjiem resursiem, griestu nost portus vai veel kaut ko, kas peec vinju subjektiivajaaam domaam vareetu buut neadekvaati konkureetspeejigi vinjam pasham, tad man to vien naaktos dariit kaa lauzt liigumu. Un principaa pienjemu, ka aarzemees tur jau vareetu buut arii tiesu darbi.

Gravatar SpiegS

2005. gada 23. decembrī, plkst. 00:52

jaaaamm ... arii lasiiju par shito shtelli ... kudaa mir katjitsa! :(

Gravatar Emmanuel

2005. gada 23. decembrī, plkst. 01:03

Kategoriski iebilstu pret Skype bloķēšanu ISP līmenī, bet ir privātie tīkli, kur to darīt rekomendē un ir ieteicams. Te īsa brošūriņa par tehnisko pusi, respektīvi neliels ieskats Skype tīkla paradumos un kā bloķēt viņu SIP-veida protokolu ar OpenBSD pakešu filtru un Squid: http://www.proit.lv/~artis/openbsd/documentation/obsd_pf_block_skype.pdf

Gravatar karlis

2005. gada 23. decembrī, plkst. 01:44

nu nez.. Manuprāt pārāk pesimistisks esi. Nu tā īsteni latviešu stilā. Ko tad nu mēs, kartupeļu racēji, mums jau nespīd pašiem noalgot kādu gucuļu brigādi un kļūt bagātiem... Nē, nē, nauda un vara no laika gala ir bijusi pie tiem citiem. Mums vienkāršiem ļaudīm jau labāk paciesties, saliekt muguru kūkumā un dzīvot tik tālāk kā ir... :)

Katrs lielais uzņēmums reiz ir bijis maziņš un pats cīnijies ar lielākiem uzņēmumiem un vinnējis tos (ja reiz ir tapis liels). Līdz ar to apgalvojums, ka startupiem nav perspektīvu ir nepareizs pēc būtības.

Un to, ka content provaideri sāks filtrēt saturu... iespējams... It īpaši uz copyright motīviem balstītā cenzūra. Nu bet par visa veida citu filtrēšanu var arī atrauties no kaut kādām consumer rights aizsardzīb;as biedrībām (un protams, atfiltrētajām firmām) un ļoti iespējams arī zaudēt tiesā, tā kā to es apšaubu.

Starp citu, LTK jau šobrīd diskriminē svešo kontentu, jo dsl lietotāji apollo.lv (arī draugiem el-vē u.c. pie viņiem hostējamo) serveru saturu saņem ar max (ja nemaldos 2mbit/s) ātrumu, kamēr saturs no citiem provaideriem nāk ar to ātrumu par kādu tiek maksāts.

Gravatar karlis

2005. gada 23. decembrī, plkst. 01:51

Piebilde par alternatīvajiem degvielas veidiem -- nav tur nekādu konspirāciju... Nu ļoti inerta (jo milzīgi $$$ tur grozās) tā industrija. Un ļoti grūti alternatīvai enerģijai konkurēt ar dabas resursu izsaimniekošanu, jo alternatīvo enerģiju vajag radīt, kamēr dabas resursi jau tur ir -- ņem tik un dedzini nost. Tiklīdz ekonomika sāk spiest (resursu cena kāpj), tā arī attīstās alternatīvie piegādātāji jo spēj ar augstāko cenu nosegt savu pašizmaksu. Pie tam visi lielie naftinieki ir ieguldījuši un gulda kādu nieciņu (pāris bn$) alternatīvo enerģijas avotu izpētā, jo labi apzinās, ka nafta pēc pārdesmit gadiem beigsies, bet kaut ko jau tāpat vajadzēs liet a/m bākās un dedzināt katlu mājās... :)

Gravatar taalais

2005. gada 23. decembrī, plkst. 02:24

Patiešām neticās ka vācu Vodofone ir bloķejusi Skype, jo jebkura Eiropas mēroga kompānija zin, ko nozīme konkurences ierobežošana un kādās miljonu (miljardu) kompensācijās vēlāk tas izpaužas. Tagad to pat zin Lietuviešu Mažeiķu nafta. Tomēr mans optimista viedoklis ir tāds, ka patiesi vērtīgu preci nevar nospiest nekādi lielie koncerni ar savām aktivitātēm!

Gravatar newage

2005. gada 23. decembrī, plkst. 09:15

a kas ir pear to pear? a, laacz?

Gravatar skatītājsX

2005. gada 23. decembrī, plkst. 12:01

"pear to pear" ir viennozīmīgi "bumbieris pret bumbieri"

Gravatar acidburn

2005. gada 23. decembrī, plkst. 12:52

2 karlis: LTK klienti no LTK resursiem saņem resnāku trubu tikai tapēc, ka tiek realizēts "atvērtā dārza" jeb open garden princips. T.i. ja Tu pieslēgsies pie Latvenergo Telkomunikāciju interneta, tad no Latvenergo Telekomunikāciju (LT) klientiem tev ātrums būs tik cik resna truba būs tev caur LT līdz citam LT klientam. Bet no interneta būs tāds ātrums kāds Tev līgumā ar LT. Tātad ja draugiem.lv atrastos LT paspārnē tad tu tos vērtu ĻOTI žiperīgi vaļā. Tātad, jo tavam ISP vairāk klientu, jo Tev ātrāks internets.

Gravatar acidburn

2005. gada 23. decembrī, plkst. 12:52

tātad, karli, galvenais par ko gribēju Tev oponēt ir tas, ka tas nav contenta diskriminēšana.

Gravatar watt

2005. gada 23. decembrī, plkst. 13:12

lācz, apskaties atšķirību starp konspirāciju un sazvērestību.

SAZVĒRESTĪBU, bJE!

Gravatar permoments

2005. gada 23. decembrī, plkst. 14:34

Ar radioviļņiem līdzīgi. daži sev pievākuši tiešām lielus daudzumus un nevar īsti saprast kur viņi viņus liek. pēc likumu penterēm ja visu licenzēto spektru neizmanto, viņiem var viņu atņemt. tak saka, ka izmanto. nez... nez... Bet jaunie nevar tikt iekšā, ja vienīgi ar nelizencētu spektru, kuram uzreiz trūkumi.

Gravatar Termiic

2005. gada 23. decembrī, plkst. 15:49

Es vienmēr esmu nostājies konspirācijas teoriju piekritēju pusē. Taču patiesībā te svarīga ir tikai elementāra loģika - skaidrs, ka milzīgai korporācijai nepatīk konkurenti, monoplstāvoklis vienmēr ir izdevīgs. Risinājums arī patiesībā ir vienkāršs - katru jauno un revolucionāro tehnoloģiju bīdīt paslepeni, līdz tā sasniegusi konkurētspējīgus apmērus. Elementārs piemērs ar DC++ izplatību to apliecina - tīkls pastāvēja vēl krietni pirms jebkādu nopietnu aizdomu rašanās! Un tāpēc turēsim īkšķus par visiem - sākot no FireFox, un beidzot ar kodolsintēzes reaktoriem... tā ja!

Gravatar Kirils

2005. gada 24. decembrī, plkst. 00:10

jautaajums ir kaa vinji tehniski noblokjee skype. ja veel vpn vai citu tuneli uzmet uz briivu tiiklu..

bet jaa - parastam lietotaajam ar to nebuutu jaachakareejas un visam buutu jaastraadaa taapat.

Gravatar rip

2005. gada 26. decembrī, plkst. 20:18

Neticas, ka vodafone vareetu blokjeet skype, jo nu jau kaut kadu laicinju skype pieder citam konglomeraatam - Ebay (par 2.6 bln usd!). Taa kaa tas vairs nav kaut kaadu neatkariigo skandinaavu pasaakums.

Gravatar E.S.

2005. gada 27. decembrī, plkst. 14:52

Sveiki, ljaudis Veeleejos pajautaat kaadam, kas tieshaam zina: kaapeec man (MajasDSL) lietotaajam ir probleemas ar FTP? Lielaakaa dalja adreshu nedarbojas, arii, piemeeram, ftp.trubaz.com. DSL paliidziibas dienestaa teica, ka taa neesot vinju vaina. Kkas ar iestatiijumiem vai kaa? Un kas tie par OG utt? Buushu pateiciigs kaadam par apskaidroshanu.

Gravatar acid|burn

2005. gada 27. decembrī, plkst. 16:46

Kiril: ar OSI 7. līmeņa devaisiem, kuri detektē, un nahrenizē... kā piem mūsu kantorī NetEnforcer Allot u.c.

Gravatar Instigater

2005. gada 29. decembrī, plkst. 11:28

E.S. Taa tik tieshaam ir tava probleema, jo man visi vajadziigie FTP straadaa.

Gravatar E.S.

2006. gada 4. janvārī, plkst. 21:52

<b> Instigater </b> Kur man kaads vareetu paliidzeet? Tas "paliidziibas dienests", maigi izsakoties, nekam neder. Un visa mana probleeminja ir ljooooti kaitinosha...

Gravatar Ali_G

2006. gada 19. aprīlī, plkst. 15:03

Jap man arii ar trubaz.com probleema. Mosh kaads (kuram iet) vareetu pateikt kaa vinjam sakonfigureets kompis.

Gravatar spaixx

2006. gada 21. novembrī, plkst. 10:24

Man visu laiku gaaja ftp.trubaz.com, bet tagad peeksni nu jau kaadas nedeelas 3 neiiet!!!! Visiem draugiem un pazinaam iet. Varbuut kaads vareetu ieteikt ko dariit?