✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Linuxis (Kubuntu)

2005. gada 27. decembrī, 128 komentāri

Gribās tomēr nodirst :) Par drukas kļūmēm, lūdzu, nebrēciet, jo klaviatūras leijauts ir kaut kāds mazliet bremzīgs. It īpaši uz diaktriskajām zīmēm - nospiežot mēmo taustiņu un pārāk ātri sekojošo burtu, garumzīme neuzzīmējas un mīkstinājuma zīme nepiekarinās. Seko mani piedzivojumi ar linuksu. Ubuntu ar KDE. Ekrānšāviņu nav, jo slinoju.

Nolēmu uzlikt uz sava datora Linux. Reizi gadā/pusotrā man rodas šāda vēlme, lai paskatītos, kas tad nu ir noticis pa šo laiku. Un katru reizi tas viss beidzās ar spļaudīšanos un citām nepieklājīgām izdarībām.

Dotajā brīdī mana izvēle krita uz Kubuntu. Kāpēc tieši šis, nevis tā mamma Ubuntu? Nemīlu es Gnome logu menedžeri. Un viss.

Ieducināju savā datoriņā cieto disku, ieliku instalācijas CD un aiziet rebūtiņā. Viss notikās pilnīgi bez jebkrādām problēmām, lai arī ilgāk, nekā biju gaidījis. Viens restarts un manā acu priekšā ir dzīvs linuxis.

Opsistēma atrada man visu. Ij skaņu, ij tīklu, ij normālu izšķirtspēju. Tiesa, mans mīļais dārgais procesoriņš (P4 3GHz ar HT) tiek uzskatīts par parastu un ar HT apdalītu. Tas mani apbēdināja. Bet nekas. Skatāmies un jā - pēc noklusējuma esam saņēmuši linux-386 kerneļa pakotni. Liekam ka nu virsū linux-686-smp. Turpināsim pēc restarta (ja izdosies:).

Pavisam noteikti, vizuāli noklusētā KDE saskarne izskatās pēc drazas. Blāva un vienā tonī ieturēta. Un pēc noklusēšanas pieejamās tēmas visas ir tieši tādas pašas. Iespējams, ka tā ir daile un es nekā nesaprotu, taču man gluži nav simpātisks tāds blāvs viss-vienā-tonī interfeiss.

Piekļūt saviem NTFS formātā esošajiem cietajiem diskiem bija grūti. Normāls cilvēks laikam nesaprastu :) Labi, uzmontējām un pēc kādām vairākām nesekmīgām provēm automounts jamos pacēla.

Tā kā mēs te darbā izmantojam Outlook Express Microsoft Exchange, tad nācās atrast tam klientu. Vienīgais man zināmais un vairāk vai mazāk komerciāli veiksmīgais projekts (tagad gan jamā Exchange Connector ir par brīvu beidzot) ir Evolution. Smagnējs, bet tik tiešām labs produkts. Viss feini, līdz brīdim, kad jākonfigurē pieeja Exčange serverim. Kā jums šķiet, vai es zinu, kas ir QWA Url? Uz labu laimi ierakstīju vienīgo adresi, kuru zināju un aizgāja. Uff, labi ka tā.

Par MP3 spēlēšanu pēc noklusēšanas varam aizmirst. Ja vēlies MP3 un spēlēt to ar noklusēto mēdiju spēlmani amaroK, tad lien vien sistēmas pakotņu instalatorā un instalē arts dzinēja spraudni un pašu libarts. Visu saprati, mans mazais mājas datora ierindas lietotāj? Labi. Uzinstalēju. Nepalīdzēja. Pieriebās. Uzliku klasiku - XMMS. Viss notiek. Pie kam, pats patīkamākais ir tas, ka XMMS izskatās un uzvedās tieši tā, kā to dara mans Windows vides spēlmanis - Winamp 2.x

Ziņu agregatori (RSS, Atom, u.c). Windows vidē lietoju FeedDemon. Iekš Linux esmu dzirdējis par Liferea, kā vienīgo īsteno izvēli. Diemžēl, noklusētajā repozitārijā šādas programmiņas nav. Nācās manuāli pievienot universe un tur nu bija. Atkal jau gala lietotājam vienkārša un saprotama lieta, ne? Bet, nu labi. Pats agregators ir kropls, bet lietojams. Priecē, ka spēj sagremot un attēlot latviski, krieviski un citās valodās.

Vienā brīdī attapos, ka es vēlos rakstīt latviski. Vajmandieniņ! šito nedariet. Neizdosies. Vismaz man neizdevās - Error čanging keyboard layout to ‘lv’. Pofig. Palūdzām palīdzību cilvēkiem, kuri to prot :) Izdevās. Ij pat ar apostrofu rakstās. Pat ŗ un ō :) Savācam šo failu, ieliekam iekš /etc/X11/xkb/symbols/ un caur reģionālajiem un klavieres uzstādijumiem nomaināmies. Viss strādā.

IRCam lietoju X-Chat. Uz logiem jau sāku pierast, lai ari mirc šķita (un aizvien vēl šķiet) ērtāks, vieglāks un tā talāk.

Windows Messenger, Y! messenger vajadzibām lietoju GAIM.

Visā visumā - ir jamais ar stipri zemāku responses laiku, kā logi. Ij saskarne, ij logu pārzīmēšanās, starp tiem pārslēdzoties. Xorg pie minimālām darbībām ar UI, procesora noslodzi uzlidina debesīs. Īslaicigi, bet nu tomēr. Ja jau sistēma izlemj noslogot procesoru aptuveni par 10% vairāk tajā brīdī, kad es bakstu klaviatūru (rakstot), nekā vienkārši idlojot, tad neko labu es par to visu štelli teikt nevaru pat gribot :)

Ak, jā. Teju vai aizmirsu. Ofisa programmatūra. Open Office. OMG WTF LOL. Tā es savulaik skatījos uz šo produktu. Windows vidē tas aizvien ir tāds pats. Linux vidē nekā labāka nav. Lai arī mazliet lēnāks nekā gribētos, ver vaļā teju vai visu un rāda vairāk vai mazāk korekti. Tas arī ir pats svarīgākais.

Video spēlmanis? Noklusētais (Kaffeine) neko neprot. Un nepiedāvā iespējas vai pat virzienus kuros rakt. Uzliekam VLC (atkal pa ausu galam dzirdēts, ka ir labs) un voila - viss arbaito. Un ar vārdu “viss” es ari domāju visu - Windows Media, visi man pieejamie MPEG, DiVX, u.t.t. Ar šo es biju patīkami pārsteigts.

Kā pārlūks, noklusētais Konqueror mani nesavaldzināja. Nolēmu uzlikt veco labo Firefox. Ehhh. Pieejama tikai 1.0.7 versija. Un tas mūsdienās! Ehh, nopūtos vēlreiz, un uzliku to pašu 1.0.7. Tad aizdevos uz Firefox lapu un nolēmu parovēt, kā tad tas ir kaut ko instalēt uz linuxa kā ierasts Windows vidē. Piedāvā man lejupielādēt tar.gz datni. Nu ko, es piekritīšu. Lai ari ilūzijas vairs neloloju. Protams, kā tad savādāk. Atarhivēt normāli nesanāk. Jālien šellā un jātaisa pašam tar xvfz firefox-1.5.tar.gz. Un beigu beigās jamais ari nelaižās ;) Nu labi, neiešu takš tagad kompilēt jamo.

Windows networking laikam jau pilnībā atškiras no ierastā, jo man neizdevās pirmajās 15 min sakonfigurēt sambu, lai tiktu klāt kaut vienam domeina datoram/serverim. Bet nu, domājams, ka tas ir admina pienākums. Es takš esmu ierindas lietotājs :)

Drukāšana strādā. Printeris ir HP LaserJet 1200 PCL, šārēts domeinā. Pievienojās vienkārši, tiesa, nācās skriet līdz jamajam un provēt meklēt, kas tad precizi tas ir par modeli.

Par tēmām… Nezinu, varbūt uzrāvos, bet vēlējos paprovēt uzlikt kādu smukāku vizuālo tēmu. Atradu šo - Lipstik. Un tad sākās. Nācās uzinstalēt visus iespējamos hederus (KDE, Qt3, Xorg, u.t.t.), C kompilatoru (pakotne build-essentials) un tikai tad kaut kas sāka notikt… Un jebk. gadījumā, beigu beigās paliku ar garu degunu, jo nekur šī feinā tēma neparādījās. Pat pēc pašu Xlogu restarta :)

Java pārlūkam piekabināt ir vienkārši. Nekas nav jādara. Ja neskaita tikšanu līdz tam :) Jāvelk pašam, ja vēlās oficiāli, jāinstalē pašam. Ja citādi (Adept, vai kāds cits apt-get frontends), tad jāpievieno papildus repozitārijs.

Skaips ir maksimāli nefunkcionāls. Kaut kā tas, kurš ir pieejams non-free repozitārijā ir vecs un ne pārak rāda online/offline kontaktus :)

Labi, ka lietoju ActiveState Komodo, kā savu ražošanas vidi. Tā vismaz ir platformneatkariga. T.i. - ir versija ari linuxam.

Operacionālā sistēma paredzēta nabadzīgiem un/vai godīgiem frīkiem. Jo ar laiku viss ir savedams kārtībā. Es, esot parasts ofisa darbinieks, neredzu pagaidam jēgu mocīties un pāriet uz jamo. Kaut arī, atzīšu, paeksperimentēt vēl vēlētos. Būtu laiks, ko tam veltīt…

Es nesaku, ka Linux ir tāds pats sūds desktop vidē, kāds tas bija pirms gada. Bet progress ir minimāls. Davaj, džeki, pirms popularizēt šo opsistēmu kā vienīgo īsto alternatīvu, piestrādāsim pie tā, lai tas tā arīdzan būtu, ne? Lai viss tajā būtu forši, lietojams, konsekvence aplikāciju dizainā taptu ievērota, u.t.t. Pie kam, lai kā jums tas nepatiktu, bet lietotājs ir pieradis pie Windows. Un bez pienāciga adaptation/migration suite nekas nenotiks.

Ja lietotājs prot lietot gūgli, kasīt angliski un domāt, tad problēmas būs, bet stipri mazāk, nekā iepriekš. Lielākā problēma, kā jau minēju, ir pieradums. Padoms - ja kaut kas neizdodas (kompilējot, vai kas tml), tad ir vēlams daļu no kļūdas paziņojuma ierakstit guglē, piemetināt vārdiņu “ubuntu” un lasīt, lasīt, lasīt.

Kaitina tas, ka teju vai katra desktop aplikācija izskatās savādāk. Izņēmums ir vienas grupas softi (kā, piem., tie, kas nāk kopā ar Gnome vai to pašu KDE).

Noklusētais RDP klients (lai attālināti tiktu klāt Windows kastēm, izmantojot terminal services) Krdc gļuko. Pa sūram. Žēl. Uzliku rdesktop un tas strādā. Jāizrok kāds frontends jamajam un būs jau labi.

Sobrīd Linux vidē strādāt es varu. Ne ar to lielāko komfortu, bet varu. Ja izdotos savest kārtībā Samba. Diemžēl, mans visumīļais un daudzcietušais, bet tomēr labākais pasta lasīšanas palīgs vārdā The Bat! paliek Windows vidē. Diemžēl. Pietrūkst. Feeddemon, kā jau minēju, ari pietrūkst.

Pagaidām viss. Iespējams, ka to be continued

Flame off. Komentēšanas iespēja liegta.

Gravatar x-f

2005. gada 27. decembrī, plkst. 17:57

Wiii!!1! Un es pat izlasīju visu. :)

Gravatar are

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:04

Es iex Ubuntu ar esmu viilies. Wi-fi active buttinu taa arii nepieliku :( Miikstie burti jau gan bija sisteemaa iexaa, iex GUI tikai izveeleejso un vualaa...

P.S. Padalies luudzu ar fstab konfigu. Ilgi mociijos, visaados variantos, bet nekaadi nedabuuju NTFS partiicijas klaat. Orginaalais varaints no ubuntu lapas ar nestraadaa.. :(

Gravatar Zelma

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:05

secinaajums - liec uz Linux ko vien gribi - taapataas ar pirmo reizi nekas neaizies.... :) tnx. pamaacoshi :)

Gravatar normunds

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:07

ge-ge :) Un ja salīdzina linux ar mac osx? :-D

Gravatar mxz

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:12

Un kā tad sokās ar OS X Tiger? Atminos rakstīji, ka mēģināsi.

Gravatar whatever

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:14

Ubuntu is an ancient African word, meaning "I can't configure Slackware"

Gravatar Zeksers

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:37

Cik es zinu ir 2 frontendi rdesktop'am - <a href="http://www.gnomepro.com/tsclient/screenshots.phtml" title="tsclient" rel="nofollow"> un <a href="http://www.nongnu.org/grdesktop/shots.html" title="grdesktop" rel="nofollow">grdesktop</a>.

Gravatar Enķīts

2005. gada 27. decembrī, plkst. 18:47

Traapiits desmitniekaa. Man arii reizi pus gadaa uzliekas linux uz kompiisha. hardware supports defaultaa leptopiem ir nozheelojums. Arii besii ka katra programma izskataas savaadaak. Ljoti besii, ka lai kautko izdariitu jaaiet konsolee.

Gravatar napalmEye

2005. gada 27. decembrī, plkst. 19:16

...jo klaviatūras leijauts ir kaut kāds mazliet bremzīgs... Vai videokartes draiveri uzinstalēti un pareizi saslēgti? Ziņu agregatori. Iekš KDE varu ieteikt <a href="http://akregator.sourceforge.net/" rel="nofollow">aKregator</a>.

Gravatar Kirils

2005. gada 27. decembrī, plkst. 19:20

varbuut dereetu pameegjinaat kaut ko knoppixam liidziigu, kas instaleejas uz hdd? tur iekshaa bija visas lietas. i mp3 pleijeris, i visaadas perversiibas, kas nu vareetu buut vajadziigas.

Gravatar Pēcis

2005. gada 27. decembrī, plkst. 19:28

Varbut laacz sapratīsi, ka tev rekomendēja Ubuntu, nevis Kubuntu. Sazin kāpēc lielākā daļa problēmu tur ir atrisinātas :) Kubuntu vēl ir ļoti ļoti zaļš.

Bet paldies, ka paprovēji. Mēle jau prasās asi ironisku ar smaidu atbildēt kaut ko, bet lai paliek :) Vismaz paldies par to, ka norādiji uz visu, kas nestrādā un neiet normāli.

Kā Zumsvētki pagāja? :)

Gravatar SpiegS

2005. gada 27. decembrī, plkst. 19:58

nu es maajaas linux lietoju jaukaadu 2.-o vai 3.-o gadu. Jaa saakumaa bija gruuti pierast, bet tagad nekaadu buutisku probleemu sen nav bijis. To ka linux ir vairāk domaats friikiem es necentiishos noliegt. Es esmu friiks un lepojos ar to :D

Gravatar Nekā

2005. gada 27. decembrī, plkst. 20:04

Šeit tu pārsvarā aprakstīji kUbuntu distributīvu, nevis pašu Linux. Ar Linux kā tādu Tev saskarsme bija minimāla.

Gravatar cu

2005. gada 27. decembrī, plkst. 20:29

Blame Canada! Man viss iet! :)

Gravatar sogjis

2005. gada 27. decembrī, plkst. 21:44

iesaaceejiem labaak lietot linspire tikai zheel, ka maksas produkts

Gravatar MIGs

2005. gada 27. decembrī, plkst. 23:13

Ai nu varēji jau paņemt M$ Vistu un tad sākt stāstīt cik tas slikts un kā uz viņa nekas nejiet ! Linux distrubutīvi ir ļoti ļoti daudz un dažādi, tacu manuprāt tu esi izvēlējies vienu no švakākajiem ! Es piemēram jau labu laiku sēžu tikai un vienīgi uz Linux Slackware (Diezgan daudz arī OpenBSD) un nevarētu teikt, ka kautkas man nejietu vai gļučītu. Protams, ka nekas nav ideāls un ir lietas, kas tracina uz Linux, ir lietas kas tracina uz BSD un ir lietas kas tracina uz sīkmīkstā, tacu tu jau te saskāries ar līka/zaļa distrubutīva problēmām nevis Linux vai softu problēmām ! Vai tu piemēram nemēģināji novilkt arhīvu no mozilla.org, to atpakot un vienkārši palaist bināro failu ? Kapēc ? Kapēc nelasiji readme ? Es domāju, ka vairāk pie vainas ir pieradums pie Win, un pieradums spiest next, next. Uzskatu, ka vizuāli iespēju ziņa un ērtuma ziņa piemēram KDE ir krietni pāraks par explorer.exe, taču tam ir arī savi mīnusi-piemēram tieksme pēc resursiem, tacu vienalga slackware+KDE uz 64MB RAM "strādā" ātrāk(Protams tāpat bremzē nejēgā), nekā win XP uz 64MB RAM !Ir arī citi, daudz vieglāki logu menedžeri (Blackbox, fluckbox utt). Nejau visi uzskata, ka ir jāuztaisa 100% win kopija ! Ganjau ka arī tavam KDE pirmo reizi startejoties(var darīt arī pēctam) ļava izvēlēties efektus ko likt/nelikt utt, un tur pēc gaumes, kas nu kuram patīk- man nekas netika likts, pieliku smuki ar rokām to ko man gribējās !

Uz Linux tauta ir iecienijusi nevis VLC(To lieto uz WIN32), Bet gan Mplayer vai Xine ! Nu, bet uz win tak arī tev vajag kompilatorus lai kautko nokompilētu ! Un tas, ka tev šī tēma pēc nokompilēšanas un ieinstalēšanas neparādās ir normāli, jo vajag viņu arī izvēlētie siekš temu managera ! Kā jau rakstiju- Ikdienā kā savu pirmo desktopa OS lietoju Linux Slackware. instalācijas gaitā nekad nav bijušas vērā ņemamas problēmas (Tiesa, gan uz laptopiem nācies gana maz instalēt, taču tāpat uz vienas rokas pirkstiem nesaskaitīsi ! arī nav bijušas vēra ņemamas problēmas). Nezinu kā kubuntu(nav velmes mēģināt, pietiek ar "izcili" labo ubuntu live-cd, taču slackware man visu lieliski atrod, lieliski atpazīst visas WIN partīcijas un var likt tās montēt zem /mnt vai kur vien sirds vēlas. Izvēlamies softus ko vēlamies instalēt, i9zvēlamies startejamos servisus un viss ! Nekas nebremzē, nekarās. Es patiešām tev ioeteiktu paprovet slackware bruņojotioes ar manuali(nu tā pašķirstīt vismaz mazliet). Nav vēl Linux gana user-friendly, bet arī WIN ne tuvu tāds nav ! User-friendly ir MAC OS ! Pieļauju, ka tev, kā iesācējam labi varetu derēt, kāds Mandriva vai Slackware Distrubutīvs, varbūt Feodora core ! Nav korekti pieprasīt no Linuxa lietas ko arī win nepiedāvā standartā, un pēctam teikt, ka Linux slikts jo tam tas nav iebūvēts ! Rekur links uz manu screanshotu ar KDE 3.5 http://mpe-8-86.mpe.lv/htdocs-backups/screanshots/snapshot3.png -------Galvenais ir riebīgais pieradums pie win(kur .exe, kur next, next), pieradums pie zagtajiem softiem(Photoshops lai samazinātu bilžu izmēru un autocad tikai tapēc, ka tik kruta dārgs softs) un nevēlēšanās apgūt kautko jaunu(Lasi cilvēki grib lai viss būtu tieši tāpat) ! Vispirms jāpamaina domāšana un tad viss padosies, tacu cilvēkam, kas neko nezin ir vienalga ko sākt mācīties, bet pārmācīties ir grūtāk ! -------- Karoče nečakare pratu- Uzliec Slackware, palieto normāli nevis startejies uz win pie pirmās problēmiņas un tad varēsi iemīlēt Linuxu ! Ai ZB man te sacerējumu rakstīt :D

Gravatar ledusledus

2005. gada 27. decembrī, plkst. 23:35

MIGs: un ko tu iesaki autocada vietaa? Turbocadu? vai ko?

Gravatar Piu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 01:16

Nu nez, man Ubuntu beidzaas pie instaall pasha saakuma... Prosta klava nestraadaa un viss. Puut tu vinjam. Nevar NEKO palaist!

Gravatar Velko

2005. gada 28. decembrī, plkst. 01:52

Nja... īstenībā jau ir tā - kurš OS ir iesākts uz tā kompīša kā "bāzes" OS lietot, tas arī vēlāk vislabāk iet pie dūšas. Laika gaitā šo to "pietjūnē", pie kā cita vienkārši pierod. Mājās reizēm iekurbulēju Windu (defaultā Debiānis griežas) un skatos - kas tas par mēslu? Nekādu softu nav virsū. Nekas nav sakonfigurēts. Kur būkmarki, kur meili? Ko nu kačāt, ko nu likt? Darbā atkal otrādi - WinXP bija no sākuma, un paralēli vēl 2 uzliktas OS neko nespēj mainīt.

Gravatar Beaviz

2005. gada 28. decembrī, plkst. 03:07

Man te majas lenam vesels kompits savacas no vecajam detaljam, mozj pirmoreiz muzjaa pameginat uzlikt linux? Taa kaa nekad muzjaa neesmo neko no NIXiem redzejis, bet joka pec varetu pamegjinat, tad ir jautajums- ko kachat/likt, kas butu visfriendiskaks cilvekam, kam zinashanas par NIX ir 0 :) ?

Gravatar parasti

2005. gada 28. decembrī, plkst. 05:42

Ja nevari pavilkt, tad sēdi malā un paklusē. :P

Bet, ja nopietni, GNU nav Windows; protams, ka daudz kas ir savādāk. (Ne sliktāk.) Lielākās raizes, šķiet, rada vajadzība pēc Windows - Samba, NTFS, Exchange, Word. Šo nieciņu dokumentācija laikam par skādi nenāktu, taču tas gan nav no FOSS ļaudīm atkarīgs. Automount vietā gan jau ar /etc/fstab būtu pieticis, un īstas distribūcijas (wtf is kubuntu?) instalējot pat samet ikoniņas uz desktopa. Xorg latviešu valodas izkārtojumam, tāpat kā šķīstā Windows vidē bez tildēm un apostrofiem, mīkstinājumzīmes piekabina ar 'alt' (ak, pārsteigums).

Un vispār, HT un build-essentials? 'Ierindas lietotājs' no Tevis laikam gan nesanāk. :)

Gravatar Kāds

2005. gada 28. decembrī, plkst. 07:39

Paldies par rakstu!

Ar nepacietību gaidīšu vēl kādu "*nx OS" instalācijas/lietošanas piedzīvojuma :-) izklāstu ..

Gravatar MIGs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 08:45

Dīvains gļuks ar šo blogu+Mozilla-firefox1.0.6(Slackware 10.1), šis joks ir tikai iekš šī topika : Kad vēlies ieklikšķināt kursoru iekš jebkura aizpildāmā lauka (Vārds, meils, web, textare) nonāku http://www.nongnu.org/grdesktop/shots.html lapā. Vienvārdsakot sanāk ka spiežu uz linka ! Uz Konqueror viss kārtībā !

Ledusledus es pats CAD ikdiena neizmantoju un neesmu spējīgs pilnvērtīgi spriets, taču tauta ir iecienijusi Blender http://www.blender.org/cms/Home.2.0.html ka arī priekš vienkāršākiem 2D ir iecienijusi QCAD - http://www.ribbonsoft.com/qcad.html

Lūk arī viens sarakstiņš ar CADiem - http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html

Uzskatu, ka vienīgais iemesls kapēc Ubuntu ir ieguvis savu popularitāti ir tas ka to met pakaļ, dala bezmaksas CD utt ! Gandrīz visi Ubuntu lietotaji nemaz nav normāli mēģinājuši citus Linuxus ! un atcerieties - Linux ir tikai un vienīgi kernelis no http://kernel.org , bet Linuxa distrubutīvi ir simtiem http://www.distrowatch.org ! Nu patiešām iesaku nebojāt iespaidu a Ubuntu un līdzīgiem ! Ja ir velme izprast tad Slackware, ja nav tad var Mandriva, utt

Gravatar Aivis

2005. gada 28. decembrī, plkst. 08:46

Ja gribēji linuk distribūciju, kurai jau startējoties ir viss ieslēgts, ir visas sambas un printeri tīklā, tad vajadzēja susi ņemt! Reāli runājot tu paprovēji vislielāko kaku (linuk + kde) un tagad popularizē savu subjektīvo viedokli attiecinot uz visu pārējo konditoriju.

Varbūt būsi tik laipns un notestēsi arī PCBSD? Speciāli sekretārēm un Foigta kungam pietwīkots softs, kuram softs ir pilnīgi statiski kompilēts - nekādu šārēto libu. Viss kā uz win32 - novilki failu un dubultklikšķis.

Mana izvēle FreeBSD + "Fluxbox Devel" un dzīvo nezinot bēdu. Turklāt FreeBSD oficiālā dokumentācija ir daudz labāka un vienkāršam lietotājam saprotamāka nekā kā jebkuram linukam. Bet nu lai dzīvo izvēles brīvība.

P.S. Jā - es daudz labāk ierakstu konsolē 1 rindiņu nekā 5 reizes spiežu "next" pogu.

Gravatar hellfsh

2005. gada 28. decembrī, plkst. 08:54

Beaviz: nu patlaban vari sākt ar to pašu nopelto Ubuntu (ne Kubuntu). Priekš instalēšanas tas ir draudzīgākais novērotais. (Nemetiet ne ar ko, ar esu eksperimentētājs tik, neko nerubu *nix'os! (: Laiku pa laikam kaut ko uzinstaju pārbaudei.) Bet dzelzi vajag, vajag vismaz 512mb RAM, lai "profesionāļiem" liktos kaut cik normāli.

Gravatar pikc

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:18

Beaviz, pameegjini Austrumi (vieteejais liveCD uz slackware baazes, labs) http://cyti.latgola.lv/ruuni/index.html

Piu, usb pele ? pameegjini ps/2 .

man jau ubuntu nepatiik, tas pats slack nav nekas dizhi sarezhgjiits, uzinstaleejas jau visu atrodot, tik monitora refreshrate, peles pogas u.c. siikuminji, lai darboties eertaak, jaapielabo.

Gravatar ulzha

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:21

Nu par instalēšanu tiek Mandrake/iva slavēts, paskatos savu tā laika romānu - "Latviešu burteļus uzreiz vis nerāda, kaut kāds fonts cits jāuzstāda, sliņkis izlīdzas ar viltību, Fixed [Misc], un utf8 arī konfigurācijā jāieķeksē - nu tā tak nedrīkstētu būt, ja es instalējot pirmais ko izdarīju - izvēlējos latviešu valodu" - :/

Pasaules pilsoņiem glāžšķūņu rakstzīmju standarts ir AltGr, it kā.

Man, piem, arī nemaksāt un nepārkāpt likumu liekas labs iemesls pāriet uz Linux, bet laikam esmu dīvains.

Gravatar Lauraiss

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:23

Maz gan vajag lai Nixistu izbesītu :) Tauta aizstāvās kā lauvene, kuras bērni ir apdraudēti.

Gravatar aiks

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:30

un kā AS Komodo uz nixiem izskatās un darbojas?

Gravatar e-remit

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:36

Nu patiesībā uzliekam WinXP, tad

  1. a kādus softus jāliek?
  2. bieži iebremzē visi tie smukie efekti pat uz ātrajiem kompjiem (visi Fade efekti)
  3. latviešu mīkstie/garie caur Alt jāraksta
  4. dažām iekārtām draiveri ražotāju mājas lapās jāraksta (dažām vispār nav win atbalsta :P ) un tagad laacz padomā, cik gadus esi apguvis win, un cik linux? Savulaik man nācās krietni nopūlēties pieras, jo pirmos dokumentus bij sanācis rakstīt uz makiem, bet tad piesēdos pie windows... ārprāc, kā ar tādu mēslu var pastrādāt? (nu labi, tas toreiz bija win3.11, bet arī win95 nebij ne tuvu mac iespējām, kas jau bija win3.11 laikā).

viss slēpjas tikai reklāmā, tāpēc dzeram coca-cola, lietojam sakaino winzip (ar defaultajiem iestādījumiem), lietojam word (kurš starp citu pamatīgi gļučī pie ne-triviālajām iespējām, turklāt konfliktē ar dažādajām versijām)... starp citu, cik %% cilvju lieto autocad? dažkārt lasot komentārus rodas iespaids, ka katrs trešais...

Gravatar Normunds

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:38

patīk man lasīt kā *nixisti ar putām uz lūpām mēģina kaut ko pierādīt :)))) Ja jau esiet tik pārliecināti par savu *nixu pārākumu pār win darbstaciju vidē, izdariet eksperimentu - uzlieciet savu iecienītāko distributīvu pc lietotājam vienkāršajam ;-) Tādā stadijā kādā tas saņem win pc - ar uzliktu os, bez jebkādām papildu aplikācijām. imo pēc nedēļas pārlaimīgais *nix lietotājs rāpos pa sienām kā lomkās, lai tikai tiktu atpakaļ vidē, kur viss notiekās ar dubultklikšķi un next, next, next. :-)

Kapēc es to saku? Tapēc, ka Laacz uzskatāmi parādīja, ka *nix ir pamatīgi jāaug, lai to varētu lietot vienkāršie cilvēki, kas nekuja nesaprot ne par failu sistēmām, ne šārēšanu, ne mountiem, ne citām lietām. Viņiem ir nepieciešams OS, kas sāk strādāt to ieslēdzot, atpazīst pieslēgtos devaisus un kam ir saprotams GUI nevis visa darbība notiek konsolē. Jūs laikam aizmirstat, ka 99% lietotāju ir pc nepieciešams lai geimotu, lasītu mailus, sērfotu netā, saņemtu un nosūtītu sakainas pps prezentācijas ar zvēriņiem un dažreiz uzrakstītu kādu dokumentu vai tabulu. Nevis rakātos pa konsoli rakstot viņiem nesaprotamas burtu un ciparu kombinācijas.

p.s es nelietoju win. Un *nix arī ne.

Gravatar stripe4

2005. gada 28. decembrī, plkst. 09:38

MIGs: zini, es ar tādu desktopa shotu nelepotos. fonti vienkārši kā caur ž! ieslēdz vismaz antialiasing, ja neproti adekvāti uzlikt freetype...

Gravatar esuntu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:14

Nu ko nu niekus. Pilnīgi piekrītu laacz. Protams raksts ir jau advancētāks priekš manis, bet es kā cilvēks, kam vārds "kompilēšana" ir kaut kas no atomfizikas un vārds "samba" asociējas ar Disneja multiplikācijas filmām, linux ir nu galīgi kaut kas super nesaprotams. Un ne jau runa iet par pieradumu pie windows. Tas nav pieradums, bet gan nesarežģītīgums. Tieši tā. Vienkāršam cilvēkam dators ir darbarīks. Un cilvēks ir pieradis, ka darbarīku ir viegli izmantot. Atvainojos, bet pildspalvu, kurai pirms pilnvērtīgas lietošanas ir vēl jāsaliek kopā kodoliņš un vēl tinte pašam jāsamaisa... Un šis "I agree, klik, klik, nex, next, yes, finish" ir nevis pieradums pie windows, bet gan lietošanas ērtums. Es tik tiešām pēc kādiem 150 "next" un "finish" uz pilnīgi tukša datora varu sākt veidot to kas man būtu arī jāveido. Un plusi ir jau ne tikai instalēšanas viegluma pakāpē. Atvainojos par apvainojumiem, bet uz linux nu NAV nekas līdzīgs tik labi izstrādātai programmatūrai kā uz windows (Mac ir cita opera). Lūdzu mīļie linux cienītāji iesakat man ko, ja ikdienā 6 stundas dienā lietoju ilustratoru,photohopu, flash un 3D Studio max. Un vēlreiz atvainojos bet nu ne Gimp, ne kaut kādi mistiski Blenderi nu nestāv klāt šai programmatūrai (jā, esmu abus lietojis un jā - ilgāku laiku). Par flash vispār nerunāsim. Turklāt uz svaigi uzinstalēta windows man ir jāuzinstalē tikai photoshops, lai lietotu photoshopu. Uz linuxa ar pašu gimp nepietiek, lai lietotu pašu gimp. Lai rakstītu latviski, vienkārši tas ir jādara, lai uzinstalētu firefox pietiek ar 6 klik. Atsaucoties uz MIGs komentāru, pie linux jālasa ir vēl kāds "readme" un jāizvēlas starp bināro vai sourci. Paprasi lūdzu kādam vienkāršam lietotājam kas ir binārais un kas ir programmas izejas kods, kas ir rpm pakadži un kā šellā var atarhivēt tar.gz? Un pēctam paprasi kā var uzinstalēt programmu iekš windows. Nu nav datora lietotājam jāzin OS uzbūve, darbības principi utt... Un vēlreiz uzsveru, ka tas nav pieradums pie windows. Vienkāršam lietotājam nekad mūžā nebūs tieksmes iemācīties lasīt "readme" failus, vai uzzināt kā "kompilēt sources", vai "pieinstalēt librārijus". Un tas nekad arī nenotiks. Turklāt Windows ir tikai viens. Ja tomēr izvēlos lietot linux, tad man ir jāizmēģina kādi 10 distributīvi kāmēr atrodu "vo, šitais ir priekš manis". Saprotu, ka jums ir datoriķu domāšana. Un ja kas neiet, tad jādabon tā lai tas ietu. Bet mīlīši, mirstīgie izmet ārā to, kas neiet uzreiz un paņem to, kas iet. Arī ja tas maksā stipri vairāk.

Gravatar DeeWee

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:17

Aijjj, cik patiikami ir sajusties starp tiem - nu treshajiem (MAC OS X) :D Laaczam viennoziimiigi ir taisniiba par to, ka enduserim linux veel nav gatavs. Jaa friikiem ir OK. Man pasham maajaas staav ubuntu "pashaa centraa" kaa firewalls/routeris/wifi access points/VPN/NFS prieksh MAC'a uttt uttt. Runaajos es ar vinju ekskluziivi caur konsoli :P ( +3cm ) A manai meitenei tas ubuntu pilda vieniigo megafunkciju - vinsh ir ielikts skapii, un skapii dreebes visu laiku ir siltas un sausas. Un vinjai ir pilniigi po, ka "Dokuments" mapiite uz "aaboliisha" pateisiibaa atrodaas skapii.

Nu kautkaa taa. Un ar openoffice var zin kur iet ? TAALU. Tikai nenaaciet uz manu pusi.

Gravatar MIGs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:17

stripe4 gaumes jautājums ! Ja cilvēks neko nemāk, viņam ir pilnīgi pofig ko viņš nemāk ! Tas ir WIn, Linux, MAC , BSD, vai Hvz kas vēl ! Bet te jau pieradis pie Win un tad brēc, ka neko nesaprot ! Par kādu instalēšanu tu runā ja paties iesācējs nemaz nezin klas ir Windouz, kas ir words, un kā vipar kautko izdrukāt ! Tas, ka viņam kautkas skolā/kursos ir iemācīts uz Win nenozīmē , ka viņš ir piedzimis ar Win zināšanām ! Viss ir iemācīts vairak vai mazāk ! Kaukā tie lielākie spriedeji par Unix-like sistēmu nelietderību parasti ir tie, kas vismazāk viņas ir lietojuši ! Es teiksim esmu gana daudz lietojis dažādas sistēmas un esmu spējīgs spriets par viņāµ, tacu es piemēram neņemos spriets par BeOS jo to es neesmu ikdienā lietojis ! ko nozīmē lietotajam draudžīga sistēma ? Viegli atrauties sifilisu ieejot mājaslapā ? Dabūt nejēgā fragmentetu failsistēmu nezināmu iemeslu pēc ?

Ai Win sux viņam defaultā nenāk Quanta+ un GNU Kompilators ...

Normālam Linuxa distrubutīvam defaultajā instalācijā nāk daud zvairak navarotu nekā piemēram XP-Pro .

Gravatar baltais_suns

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:18

Ai Ai Ai, Kāds ražo sliktu mītus... Gribat salīdzinājumu Brūnā tekstam?

Visu dzīvi braukāju ar atom. kārbu. bljin divas stundas pabraukāju ar manuālo, mēsles , pārieshu labāk uz automātikso.

Pac jau pusgadu lietoju ubuntu gnome. pateicoties ubuntuguide un wiki.ubuntu taas lietas ir saprast daudz vienkaarshaak.

baigi jau bruunais ieberzaas ar savaam nezinaashanaam, bet puse kas tur tapa rakstiits ir lazha.

Gravatar ulzha

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:25

baltais_suns - nekad neesi iedomājies, ka manuālā IR mēsls, salīdzinot ar automātisko, no cilvēka, kuram vajag nokļūt no punkta A punktā B, viedokļa?

Gravatar KKTK

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:27

Pārsvarā piekrītu visam tur rakstītajam. Man arī līdzīgi gāja gan ar SuSe gan ar RedHat. Tagad tām reizēm kad gribas pabaxtīties citā vidē uzliku Knoppix DVD. Jā uzliku uz hdd, tur ir kautkāds knoppix-install skripc, kas uzinstalē to knoppixu uz diska. Rekomendēju - softi tur iekšā ir baisa drūzma un līdzarto NEKAS nav jāinstalē tik cik pirmajā reizē jaātrod smukākaa un pēc iespējam vajadzīgākaa programmele!

Gravatar BUU

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:27

Normund: Kā reizi nesen veicu eksperimentu - mājās parādījās tikai Linux. Mana cienītā - ar datoru uz Jūs (prasmīgi operē ar draugiem.lv un māk sūtīt mailus).

  1. Diena - sieva šokā. Daudz lamuvārdu un necenzētu izteicienu.
  2. Diena - sievai šoks nogājis - sāk rakstīt kursadarbu - uzdod jautājumus (piem - nebiju lv keybordu pielicis, kur mūziku atrast)
  3. Diena - sieva raksta kursadarbu - lai būtu politkorekta - ik pa brīdim kaut ko sliktu par linuxu pasaka ...
  4. Diena - paziņoju, ka varētu uzlikt arī win. Sieva šokā - saka lai ateju no datora, viņai viss patīk un strādā un lai pameklēju kādu citu kam traucēt.

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:35

<i> Normālam Linuxa distrubutīvam defaultajā instalācijā nāk daud zvairak navarotu nekā piemēram XP-Pro .</i> . pastāsti man vairāk par šiem "navarotiem" :-)) Cik no tiem ir nepieciešami normālajam, vienkāršajam mājas pc lietotājam? m? . <i> ! Ja cilvēks neko nemāk, viņam ir pilnīgi pofig ko viņš nemāk !.</i> . Piekrītu. Bet apgūt win līdz tam līmenim, lai uzinstalētu progas, uzrakstītu dokumentu, nosūtītu mailu un sērfotu internetā ir 3x ātrāk, jo nav nepieciešams iegūt zināšanas par par distro, kerneli, os un tmldz craps. Jo mājas lietotājam tas nav jāzina. Vai varbūt tev ir argumenti, kas mani pārliecinātu, ka mājas lietotājam ir jāprot visu ko darīt konsolē.

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:37

2 BUU - vai tas tavs linuxis bija tīra un svaiga instalācija? Vai tomēr pats biji visu sačiņījis, lai darbotos?

Gravatar buu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:46

2 normunds: kaut ko biju sačiņījis un kaut ko vēl ne. Bet nu - varētu padomāt, ka parastie win lietotāji parasti saņem tīru kasti un kaudzīti ar diskiem un paši visu liek, instalē un konfigurē... Tas ko gribēju teikt - parastam lietotājam ir vienalga ko viņam iedod un adaptācijas laiks nav tik ilgs, kā pēc pirmajiem histēriskajiem bļāvieniem varētu šķist...

Gravatar buu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:52

2 normunds: parastam lietotājam lai sērfotu internetā, uzinstalētu progas, uzrakstītu dokumentu un nosūtītu mailu ir nepieciešams tik pat ilgs laiks cik uz win, jo viņam nav jāzin tas craps ko minēji. Parasts lietotājs lieto atsevišķas programmas nevis OS kā tādu.

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 10:55

2 BUU - win lietotājs parastais veikalā saņam kasti ar winxp un lielako daļu softa novelk no neta un uzinstalē ar double click un next. Te ir tā atšķirība, ka viņam nevajag ne konsoli, ne padziļinātas zināšanas par *nix uzbūvi. Iedotu tu sievai savu kasti pēc sistēmas restarta, tad domāju, ka runātu citu valodu :-)

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:02

buu, nupat viens ilggadējs win lietotājs, ko par stulbu nosaukt būtu pagrūti, nojājās ar ubuntu instalāciju 2 dienas. Prasīsi kapēc, pateikšu - monitors spītīgi strādāja 800x600px izšķirtspējā. Tā ka lietotājam parastajam nācās sēdēt un rakties cauri dokumentācijai, forumiem un wiki, lai piespiestu monitoru strādāt pareizajā izšķirtspējā. Viņš to ar viena die hard *nix pazinējas atbalstu izdarīja, bet ko darīt tam, kuram nav die-hard *nix drauga? Tā ka nevar teikt, ka lietotājs strādā tikai ar aplikācijām un tam ir pie pakaļas uz kā tās aplikācijas griežas. Nav tā, kompis parasti ir apaudzis ar visādu drazu, perifērijas ierīcēm etc etc. kas ir jāiedarbina un kurām ir jādarbojas tā kā rakstīts jūzermanuāli - plug and play nevis novelciet šos 3 failus, atveriet konsoli un ieraksties 12 rindiņas, ar sekojošu disklaimeri, ka tā var arī nojāt OS'u.

Gravatar buu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:04

2 normunds: eksperimenta laikā, kaste tika vairākas reizes gan beidzēta, gan sāknēta - tā kā neiebraucu, kas notiktu pēc restarta.

A ja es viņai iedotu kasti no veikala ar svaigiem XP un pateiktu - "nu dārgā, novelc ka softu no neta un apinstalē" - domāju, ka dabūtu pāris sitienus pa seju un sex man nespīdētu kādus pāris mēnešus...

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:08

buu - palabošu - ja tu iedotu viņai *nix "nullīti" pēc sistēmas instalācijas un pateiktu, lai pati atrod un uzliek tos softus, ko viņai vajag, tad tev sekss nespīdētu vismaz pusgadu :-D

Gravatar buu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:18

2 normunds: kāpēc, bet kāpēc tu uzskati ka visiem lietotājiem ir jāmāk instalēt, konfigurēt un vēl nezin ko darīt ar to kasti??? 90% lietotāju nemaz nezin kā sev Outlookā paroli nomainīt un viņi pat negrib to zināt. Viņiem vajag sistēmu kas strādā un viss. Vai tas ir win vai nix - pa lielām šēmām viss viens...

Gravatar hmm

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:35

buu: gribu redzeet, kaa tu kaadai blondai daamai vai puisim (kuriem gruutiibas rada saprast next un cancel atskjiiriiba instlaacijas procesaa uz windows), pa telefonu pastaastiisi, kaa uzinstaleet da jebkaadu elementaaru softu uz linux... gribu redzeet... tieshaam gribu... nu nav vienmeer iespeejams aizbraukt pie klienta un visu izdariit.. ok ok variants ir pirms tam uzinstaleet VNC un izdariit visu attalinaati, bet ne jau visiem datoriem ir uz pasaulee ir VNC....

Gravatar laacz Autors

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:40

hmm: Nepiekritīšu. Lielākā daļa distributīvu nāk ar (advancētiem, gan), bet pa telefonu aprakstāmiem pakotņu menedžeriem. Un lielākā daļa nepieciešamā softa tajos jau ir iekšā. Protams, ka ir izņēmumgadījumi, kad softs ir raritāte, vai arī nav gluži OSS :)

Gravatar buu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 11:59

2 hmm: ņemsim par piemēru debian un sarunu ar ne pārāk advancētu tanti: "No menu izvēlies System, jā System un tur jābūt tādam Synaptic - otrais ir igrek - atvēri? Labi. Tur paņem search - ieraksti bla bla bla Tur kreisajā pusē parādīsies tas bla bla bla uzspiedi uz tā? Jā ar peli. Ko tur rāda? Otro no augšas ieķeksē. Nē nevis no apakšas, bet no augšas. Ieķeksēji - jā saki install. Jā saki OK. Tad augšā ir tāda podziņa Applay. Nevis tajā sarakstā, bet tur tāda ikona augšā pa vidu. Jā Apply. Nospied. Jā tagad tur sāk strīpiņa bīdīties. Pateica ka ok. tad ver ciet un ej uz menu tur zem bla bla bla būs bla bla bla. Atradi? Nē - pasties zemāk. atradi? nu tad labi cau."

Gravatar ulzha

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:04

buu - neideāli. Kāda mārrutka pēc tai lietiņai, kura instalē, jāsaucas "Synaptic", nevis "Install"?

Gravatar buu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:19

ulzha - tas bija piemērs, ko es teiktu ja man kaut kāda tantinja tūlīt pazvanītu un kaut ko prasītu. Manis pēc to var nosaukt arī par bebru :)

Vienīgais kāpēc iesaistījos šajā fleimā - reizēm nespēju notuirēties, kad daži savas pieredzes, zināšanu, gaumes vai kādu citu racionālu vai iracionālu faktoru rezultātā iegūto subjektīvo "vieglāk - grūtāk" pasniedz, kā absolūtu patiesību, kas akmenī iekalta uzreiz aiz mozus baušļiem :)

Gravatar valdiic

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:33

No savas pieredzes varu teikt, ka arī pilnīgākajai blondīnei iestāstīt, kas un kā jādara uz Windows, BSD vai linuka ir vienādi viegli/grūti. Taisnība ir tam cilvēkām, kurš izteicās, ka lietotājs parastais lieto programmatūru nevis OS. Laacz, lūdzu izbeidz to bezpriģelu: "izskatās savādāk kā uz Windows, saucas savādāk, notiek savādāk." Ne jau visas OS ir darinātas kā Windows atspulgs. Ja tiešām jūties tik nespējīgs apgūt ko jaunu, domāt pats, tad uzinstalē Aivja ieteikto PCBSD. Man 2 ļoti labi pazīstami cilvēki bez manas vai kāda cita palīdzības patstāvīgi uzinstalēja gan PCBSD, gan tam pieejamās pakotnes. Vismaz viens no viņiem par Windows vispār pat dzirdēt lāgā negrib. Vienīgi, škrobe, ka Flash nevar uz BSD taisīt ;) Atceries, ka tas viss attiecas uz lietotāju parasto. Ja gribi izvirtības, tad ir jāizglītojas, bet tas pats taču tev bija jādara arī, apgūstot Windows, vai ne?

Gravatar ulzha

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:35

Nēnu es sapratu, ka tas ir piemērs, bet izspīdēja cauri objektīvs "grūtāk"! Pareizā atbilde nav "manis pēc to var nosaukt arī par bebru"! Vieglāk ir tad, ja lietas sauc tā, kā tās sauc.

Gravatar Emmanuel

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:36

Linuk anti-trollis ir labāks par Linuk trolli, bet arī anti-trollis ir tikai trollis. Tu esi talantīgs trollis, jo lieliski māki paredzēt pretreakciju un tāpēc tai veikli pielāgoji savu review. Viena lieta ko atcerēties: Ja runājam par Windows protokolu un vides savietojamību ar atvērto kodu, tad jāiztiek bez patosa, lūdzu: tas, ka samba teamam vajadzēja vairākus gadus reversā endžinēringa, lai vispār atkostu SMB ir sasniegums. To pašu nekvieksim par eksčeinžiem utt. Respektīvi, iznāk, ka tu attaisno Microsoft monopolu un to, kā viņi to ir izmantojuši.

Gravatar TvaiX

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:50

Mani komentaari, par sho, kaa linux lietotaajam: Izmegjini video mplayer, jamam pat ir ff plugins... GUI atpakot vismaz man piedavaa uz FC ruller... Skype lapaa ir visas instalaacijas janjem... Par instalaaciju, arii win jauninjam ir probleemas saprast kas ir exe, kas ir setup, vai laist install... kur to warez dabuut utt :p viss ir pieradums :) Galvenais Linux novelejums, skrienot pakalj labak GUI, neaizmirst ka apakshaa ir CLI speciigs, kas jau izkonkuree ar speeku, taadeelj nevajag to griest laukaa par labu GUI...

Gravatar BH

2005. gada 28. decembrī, plkst. 12:58

toties kartona diskvāciņus var dabūt. Nākošreiz iemēģini fāterlandes openSUSE. Es viņu uzliku, neko nezinādams par SUSE. un tagad vēl nekā nezinu. Zinu, ka viss notiek ar YaST un viss.

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:01

Ou. Šodien arī esmu saņēmies un likšu virsū Mandriva 2006 PowerPack+ 64bit nu ko redzēs kas no tā visa sanāks :) Ak jā un plauktā stāv vēl arī Mac Os X Tiger x86 kas gaida savu kārtu :)

Gravatar Wilx

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:20

Es kā sīkmīkstā lietotājs tomēr atbalstu *nixistus.

Pieradumam ir liels spēks un tāpēc no viena OS pāriet uz otru sagādā lielākas vai mazākas grūtības. Uz tīras lapas daudz vieglāk rakstīt.

Ir dažādi lietotāji. Daudzi ir tādi, kuri vienkārši lieto kompi, lieto to kas ir uzlikts un ja vajag vēl kaut ko, tad kāds cits to instalē viņu vietā. Protams, ja lietotāju - eksperimentētāju no Win pārliks uz *nix, tad viņam būs daudz dažādu pretenziju.

Lietotājus pie citādas domāšanas var pamazām pieradināt nomainot sīkmīkstā produktus ar alternatīvām. Vairakiem PC saliku OpenOffice, jo nebija jēgas iegādāt M$ Office lai uzveidotu elementāras lietas. Tauta aprada un strādā.

Pats ar esu mēģinājis linuxu, bet īsti nav padevies, bet tāpēc jau pie vainas nav Linux, bet gan pārāk dziļi iesēdusies Windu lietošana un ar tiem saistītā domāšana.

Kādreiz arī autiņus paši remontēja, tagad tādu ir maz. Tagad pārsvarā izmanto dažāda līmeņa autoservisus. Vai ar PC nav līdzīgi? Ir cilvēki, kas tos lieto un ir cilvēki, kas palīdz skārtot to saimniecību lai citi varētu bez problēmām lietot.

Un vēl, vajag taču kaut kādu nebūt konkurenci, izvēles brīvību

Gravatar SpiegS

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:36

Normunds: 1. es maajaas esmu *nix nokonfigureejis taa ka pasham nav nekas jaamontee - viss notiek automaatiski. 2. paraadi man windus kas speej atpaziit da jebkuru devisu. tos devaisus ko speej atpaziit win atpaziis arii *nix - kaa jau teicu man visi fochiki cd utt monteejas automaatiski - uzreiz peec to piesleegshanas kompim 3. par geimoshanu - ir speeles arii *nix un ja nav tad var arii windowiigaas speeleet - pats personiigi esmu uz *nix speeleejis Diablo2, Starcraft, Warcraft un veel dazhas citas - pietam juuzerim tik jaauzklikshkjina uz speeles ikonas i viss 4. un ar dokjiem, tabulaam uz nix jau nu ne tik nav nekaadu probleemu 5. a tev pasham nemaz nebija putas uz luuoaam to tekstu klabinot?

Gravatar SpiegS

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:41

esuntu: ja esi parasts lietotaajs tev arii uz win nekas nav jaainstalee - to tavaa vietaa izdara kaads cits :P

Gravatar Normunds

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:48

SPiegs - tu varbūt savu kasti ir nokonfigurējis, jautājums ir vai cic lietotājs, kas kā balta lapa ir piesēdies pie nix kastes spēs to izdarīt? m? Pareizi nekā sarežģīta tur nevar būt - paņemam šito &^^&, uzrakstam almanachu komandrindā un ieraugam fočuku. Es baidos, ka jams pat netu nespēs nokonfigurēt :-)

p.s nekāda naida pret *nix :P p.p.s es neesmu win lietotājs, diemžēl, bet ir nācies lasīt daudzus tējkannu jautājumus, un tikai viens Dievs zina ko tās tējkannas spētu izdarīt *nix vidē, ja jau pat par win vidi tām sajēga beidzās ar vārdiem - nospiedu OK, pēc tam uz krustiņa un viss apstājās. No tā ir jāizsecina a) kāda OS ir ir konkrētajam īblim un b) kas tā &^%^^% par progu kas ir bijusi kaut kur atrasta un atvērta.

Gravatar SpiegS

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:57

Wilx: praatiigi vaardi :)

Gravatar SpiegS

2005. gada 28. decembrī, plkst. 13:59

Normunds: kaa jau saciiju - parastam lietotaajam/iiblim pasham arii uz win nekas nav jaainstalee - to vinja vietaa izdara kaads cits, kas to prot dariit :)

Gravatar Luudzu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 14:03

ko juus te pisaas?! use osx un visi ble buus apmierinaati - i friiki i home useri

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 14:06

spiegs - ja neesi pamanījis, tad visādu crapu jūzeri hudo-bedno saliek paši. Ieskaitot MSoffice, Tildi u.c drazu. Nez tev ir daudz tādu jūzeru, kas maksā par viņu mājas kompju apkalpošanu? Vai arī tu tēlo svēto māti Terēzi un dari to par baltu velti?

Gravatar SpiegS

2005. gada 28. decembrī, plkst. 14:11

Normunds: Tiem kam kauko esmu instaleejis kompos rubii tikai tik daudz kaa wordu/exceli un ko tamliidziigu - pashi kauko uzinstaleet vinji nav speejiigi. Par velti gan to protams nedaru. Vieniigi radiem es par kaadu alinju/visiiti parasti visu salieku - pashi vinji neko neliek, iznjemot vinju siikos kas instalee visu crapu ko i-netaa sazvejo un tad briinaas, ka kaukas neiet :D

Gravatar Verotajs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 14:48

Katram savas veelmes!

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 14:53

gribat teikt, ka tas, ka it kaa ir vienkaarshaak nospiest "doubleclick, next, next, next, restart, next, next, browse, next, back, back, next, next, browse, install, restart, next, done, restart" nekaa uzrakstiit "configure; make; make install", NAV PIERADUMS? btw, uz windowsa taa lieta, kurai peec juusu vaardiem buutu jaasaucas "install" (lai juuzeris visu saprastu), saucas add/remove programs un atrodas control panelii (woah, kas tas taads? kaada velna peec vinjsh saucas panelis? un kaads veel kontrols? taa kaa uz klaviatuuras tas taustinjsh?)

turklaat piemeers par paliidzeeshanu pa telefonu ir pilniigi nevietaa. ja cilveeks straadaa videe, kur pieejama cilveeciiga neapgraiziita konsole, tad pa telefonu paliidzeet ir stipri vieglaak.

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 14:58

Viss ir vienkārshi Win ir lamer frendlū un paies ilgs laiks līdz parastai sekretārei varēs dot unix, un viņa tajā arī kautko sapratīs.

Kas attiecās uz devaisiem tad nau jau linux tik labs, anu tv karti piem neatrod. Mēģināju uzlikt GeForce jaunāko malku un smagi aplauzos jo redz vairāk vai mazāk viss notiek iekš console un tur nu apstājās 99% jūzerotāju. Kam vajadzīga skaistā grafiskā vide ja lielākā daļa darbību kas saistītas ar os config notiek caur console? Tūļi kas pieejami grafiskajā vidē ir vairāk vai mazāk saistīti ar os izskata maiņu utt. Tā viš i pamēģin kāc mani apstrīdēt.

Gravatar mefisto

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:05

emm .. kā izpaužas 'OS izskata maiņa' ?!!?

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:06

<i>Win ir lamer frendlū</i> imo labāk lamer frendlī nekā čerez pakaļu mēģināt sameklēt pareizo ekrāna rezolūciju. as simply as it is :-) . btw jau tika pieminēts, ka pasaulē nav tikai divas OS, ir vēl arī mac osx. Vai tā ir tāda pati lāmer frendlī os un līdz ar to tā sucks un nopietnu cilēku sabiedŗibā nedrīkst atzīties, ka tādu lieto, jebšu to var uzskatīt par zināmu alternatīvu win un linux?

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:10

Ok nepiekasāmies vārdiem. Ideja skaidra.

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:11

t.k macosx ir normaala nix konsole, tad to lietot nav kauns :) nu, tb tur var visu izdariit bez gemoroja kaads tas ir ieksh GUI - noklikshkjini te, tagad atrodi kur ir vajadziigais vaards, uz kura jaaklikshkjina taalaak ...

Gravatar MIGs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:13

Aidus piedo atvaino, betr arī Win neatrod TV kartes bez draiveriem !

Arī blondai sekretārei ir vieglāk ierakstīt konsole apt-get Mplayer nekā iet googlē, meklēt, vilkt nost, instalēt, spaidīt next, next, restarteties un mēģināt vēlreiz ! Ja lietotājs nelasa README tad viņš ir pilnīgs IDJOTS ! Un ir pilnīgi vienalga vai tas ir priekš Win, Linux vai piepūšamās aitas ! Jā piemeram slackware praktiski viss notiek caur konsoli, taču vai ir mēģināts SUSE vai Mandriva ? -Man viņi nepatīk, taču tur viss notiek no luzer-friendly GUI ! nevajag diskutēt par lietām no kuram neko nesaprot ! Ai katrs pats lieto ko grib, tikai rieb šī riebīgā propaganda, propaganda no cilvēkiem kuri nav spējīgi veselīgi izvērtēt šo sistēmu plusus un mīnusus !

Gravatar Luudzu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:15

osx, lai cik naivi un liekuliigi neizklausiitos, ir da best! (tur rokaas karogu, uz kura attelots iekosts aabols :p)

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:24

Kirils, <i> macosx ir normaala nix konsole</i> . pateic man tādu lietu [es pieņemu, ka esmu īpaši stulbs, tapēc jau iepriekš atvainojos pa šo jautājumu] - a kas tajā ...ē... konsolē ir darāms? Nu kaut viens ikdienas darba piemērs? Tipa vērt .jpg failu vaļā? Vai browsēt webu no konsoles? Nu es saprotu, ka es čerez čerez konsoli varu nokillot kādu aplikāciju, pastīties uptime, bet mani interesē kāds piemērs iz ikdienas darbībām, kas būtu jāveic ar konsoles palīdzību. . :-)

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:28

Nu ja rakstīšana iekš consoles ir mega super vieglāka nekā peles klikšķis tad I am nigga :) kas attiecās uz consoli tad kur es ellee rataa piem lai rauju taas visas pārgudrās komandas kā apt-get utt. pašam izgudrot vai atkal lasīt neskaitāmos readme un vel sazin ko? Esmu lietojis mandrake kādu laiku, viss jau būtu ok bet softu instalēt un kautko nedod dies konfigurēt bez consoles nevar nu nekādi. Lai dies stāv klāt es te neaplieku linux tomēr ir lietas kas man tur nepatīk un ir lietas kas ir tīri ok.

Gravatar Luudzu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:39

normunds.com, <i>a kas tajā …ē… konsolē ir darāms?</i>

Nu man piem. kaa ierindas juuzerim osx konsole noder: > lai apskatiitos log veesturi (progu crashi, kaadi mudaki sleedzaas manam macam klaat u.c) > pingoshanai > iesaaceeja liimenii programeeshanai javaa (Jaa! shajaa jomaa es gribu iipashi uzslaveet osx par to ka ne uz vienas citas os nav tik viegli saakt programmet javaa kaa osx. Cik n'taas reizes esmu meeginaajis uzinstaleet javu prieksh programeeshanas uz win - taads pisachs ka bimbaat gribaas Uz osx tas viss jau ir uzinstaleets kopaa ar os!

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:39

jaa, komandas iemaacas, lasot pamaaciibas. diemzheel. vieniigais drawbacks. ir jau arii taada forsh lieta kaa autocomplete. ieraksti kaut kaadu konmandas saakumu, nospied tab - paraadaas visas komandas. neuzmineeji saakumu? pameegjini citu. liidzveertiigi braukshanai par nebeidzamajiem ms worda menjuchiem lai kaut ko atrastu. (alternatiivi var lietot helpu). ikdienas lietas, ko var dariit (un ko es daru) konsolee - rakstiit dokumentus, lasiit epastus, browseet webu, suutiit iiszinjas, kompileet projektus, programmeet, developot webu, vilkt torrentus, paarkompreseet lielus failus, reekjinaat, chatot, lasiit zinjas, previewot video. ja ljoti vajag, tad var arii to jpg apskatiities. taas ir lietas, ko es ikdienaa meedzu dariit (neskaitot visaadas friikainas lietas, kas ir mans pamatdarbs, kaa ugunsmuuru, routeeshanas un serveru konfigureeshana)

buutiibaa konsolee ir daraams viss, iznjemot dizaineeshanu. kaut kaadus nebuut (plaknes vai telpas) dizainus konsolee patieshaam nevar veidot.

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:49

luudzu - es ikdienā neprogrammēju javā, nepingoju un mani neinteresē crashu vēsture. Tad sanāk ka es nekvalificējos par ierindas jūzeri, kam tas ir jādara?

Kirils - browsēt webu no konsoles?? nafig? varbūt tev nemaz nevajag pīsi, bet to mazo klavierīti uz kuras ir sarakstīti skatiļi sešpadzmitnieku sistēmā, ko mēs augstskolā izmantojām proču programmēšanai?

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:53

taapeec, ka var. kaadeelj deel paaris pielietojumiem (browseet webu, teiksim) instaleet GUI? ja ir vieta un cpu power, tad protams, GUI var nodereet. ja man buutu macosx, es droshi vien nebrowseetu webu no konsoles, bet gan no gui. epastus es suutiitu no konsoles anyway. neesmu atradis eertaaku un aatraaku (un droshaaku!) pasta klientu par pine.

starp citu, aizmirsu piemineet, ka konsolee var speeleet arii speeles. kaut vai shahu. vai hangmanu, vai neskaitaamas kaarshu speeles, vai robotus, nemaz nerunaajot par ADOM, kas ir pieejams tikai konsolee.

Gravatar Luudzu

2005. gada 28. decembrī, plkst. 15:53

normunds.com: Es jau ar ikdienaa javaa neprogrammeeju, un jaa - weba dizainu konsolee neuzziimeesi..

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:05

Da gemarojs tā console, domāta tikai kodētājiem ne ierindas lietotājiem. Uztaisi man consolē kaut vienu darbu autocadā. Neredzu jēgu sūtīt epastu izmantojot consoli. Neredzu jēgu tādai consolei vispār.

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:09

PS. Nu ok minimāls jēgs ir bet liela tolka nav.

Gravatar the_rex

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:15

Lai gan pac darbā lietoju Fedora 3 jau gadu, tomēr japiekrīt, ka ierindas lietotājam tas varētu būt par smagu - mājās uzinstalēts gan WinXp, gan FC3 - lai pašam kur spēļukus padzenāt un draudzenei darboties.

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:21

<i>konsolee var</i> bet vai vajag, ja tam ir izdomāti daudz patīkamāki veidi kā spēlēt spēles, lasīt e-mailus un darīt visas citas tevis nosauktās lietas? OK, ymmv :-)

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:28

Pasha staasts - 12 klasee kaut kas uznaaca un izdomaaju pameegjinaat Linux. Briiva vieta uz cietaa bija un gribeejaas apskatiities kas tas ir pa zveeru un ko pa ziemu eed. Izveele starp tajaa laikaa zinaamajaakajiem SuSE un RedHat krita uz tikko iznaakusho RedHat Linux 9. Viss, ko zinaaju par Linux bija divu distro nosaukumi un pa ausu galam dzirdeeti vaardi GNOME un man. Uzliku ar pirmo reizi. Bez interneta. Pagaajushaa gada novembrii nahrenizeeju peedeejo WinXP palieku - NTFS partiiciju. Sveshs staasts - pirms kaada laika satiku sen neredzeetu pazinju. Pirmie vaardi, ko vinjsh teica peec "chau" bija "Es uzliku Linux. Primitiivs." Tad nu es saaku intereseeties, ko iisti vinjsh ir uzlicis un ko domaaja ar "Primitiivs." Izraadaas, licis vinjsh ir to pashu mammu Ladu. Ubuntu. Vaarda "primitiivs" izskaidrojums - "Vienkaarshaak nekaa Windows." Un tas no parasta lietotaaja mutes. Verdikts - varat muldeet ko gribat, bet viss ir atkariigs no pieraduma. Es, piemeeram, pashlaik juutos kaa bez rokaam (rakstiits no w2k) un pilniigi pieljauju, ja mani pieseedinaatu pie OS X, justos kaa bez rokaam un bez kaajaam. PS. laacz: footeri vajag nomainiit uz "Speecinaats ar Wordpress. Probablii valiids XHTML 1.0 Strict un CSS, bet tas viss ir prieksh kakjiem, jo rendereets kaa parastaakais HTML"

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:35

Par ieprieksheejo postu - ja shii te nozheelojamaa lapele buutu XHTML 1.0 Strict kaa laacz apgalvo, tad manaa ieprieksheejaa komentaaraa juus redzeetu tekstu "Just a test.". Es piemeeram redzu tikai "." (gan zem FF, gan IE).

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:41

Nu šausmīgi tu gudrs dogs. Domājams ka tavs draugs ir ar 10cm bieziem briļļu stikliem un nenormāls datortārps nevis vienk xp lietotājs ja reiz spējīgs uzreiz momentā iebraukt linux lauciņā. Kautkādu pasaciņu tu te tagad lej un piedevām konkrēti. Primitīvs tas ir kas? Tuvāk 100010101 pasākumam jeb primitīvs no lietotāja viedokļa? :)

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:43

Aidus - dredains friiks kursh lielaako dalju laika pavada pie gjitaaras. Grupas spiT vokaalists. Brilles neneesaa =P

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:45

Vari teikt ko gribi enivej neticu.

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:48

Emm labojums - tagad vinjus laikam sauc Shaman Gild =D

Gravatar baltais_suns

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:49

eee :) tauta, man ir labs priešlikums. nosaukt šito lāča tekstu par debīlāko 2005 gadaa un aimirst. naak tomeer jaunais gads. aa un veel :) tas otrs rakts , kuraa nevar komenteet pretendee un otro debiilaako rakstu :) piedodiet luudzu, nevareeju notureeties

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:55

Suns baltais - a kapēc šis teksts ir debils? imo tas ir ļoti pamācošs.

Gravatar pikc

2005. gada 28. decembrī, plkst. 16:59

normunds, davai bez ljalja ? kurai programmai ieksh *.nix nevari atrast frontend (GUI, sauc kaa gribi) ? konsoles, ibio. pats seezhu uz winxp, bet nekaadu probleemu uzlikt slackware nav bijis (pietuuneet, noeertiigot? ir mazliet chakarinjsh:)) tak pat slack`ai ir swaret.

laacz, =Un iebāziet visus savus ātros logu menedžerus sev dziļi, dziļi azotē. Faktiski visas Linux desktop distribūcijas piedāvā tikai divas iespējas - Gnome vai KDE.= nekorekti, pavisam... par nixiem te iipashi leciigu ljautinju nav, tik PRET. shkjiet, pat ieksh LV forumiem lietotaajparaksti "ms sux linux rulz" saak izzust, kas priecee.

Gravatar baltais_suns

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:02

normunds, nu taisniibu sakot tas ir ljoti neizdevies... jo cilveeks nevar spriest pareizi, panesaas tas labaaks par to, bet tam ir tas. shaa raksta virsrakstam buutu jaabuut. kaa es nemaaceeju uz linux paariet vai kas tamliidziigs, tad tas buutu pamaacosh. bet shitaa izpausties par distro, kas tikai gadu kaa tautaas (kubuntu) , bla bla bla. es vakar uzliku microsoft produktu vista bet, man dators uzkaaraas, bet leitot ta es vinju maaku. bet laacis uzliku kubuntu, vinjam uzkaaraas, bet jams tak nelieto vinju jau gadu. ai nu shitaa var runaat un runaat...

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:08

pikc, nepiktojies. Vai es ar pušplēstu vārdiņu esu minējis, ka kaut kam nav gui. Es iru izbrīnīts, ka ir cilvēki, kas pie mūsdienu tehnoloģiskajiem sasniegumiem, kad daži cilvēki ir staigājuši pa Mēnesi, lidojuši kosmosā un pārsnieguši skaņas ātrumu ar četrriteņu transporta līdzekli, spītīgi turas tie konsoles un atzīst to par labu esam, lai browsētu internetā vai lasītu mailus.

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:17

Baltais_suns vispār jau Vista ir vēl izstrādes stadijā tā kā tas ir vairāk kā nekorekts salīdzinājums. Kad pirmoreiz liku Whistler (XP beta) domāju ka nekad tādu sūdu nelikshu, tomēr xp parādījis sevi no citas puses. Tas pats arī ir ar Vistu. Pāragri spriest par Vistas trūkumiem un defektiem.

Par rakstu. Kapēc debīls? Cilvēx tikai izsaka savas domas. Par linux caumuriem pat nemaz nerunāsim. Cik tur simti caurumu tika atrasti pēdējā pārbaudē kaukādā . . . bla bla bla. Der arī sākt saprast ka DOS ēra ir beigusies un console ir morāli novecojusi. Atveram acis un ieraugam ka pie klavas ir arī pele un uz dektop pie consoles ir arī ikonnas......

Gravatar normunds.com

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:22

Suns Baltais - apraksts par to, kas var sagaidīt nesagatavotu cilvēku uzliekot kubuntu ir izdevies labs. Jo nav slēpts tas, ka problēmas ir un cilvēkam, kas ir strādājis win vidē daudz kas var būt neskaidrs un nesaprotams bez *nix bible izlasīšanas. ' es esmu uzlicis knppix, paskatījies, pamēģinājis atrast 3 atšķirības no win un izmetis nafig. Jo sapratu, ka es savos gados vairs negribu čerež žopu mēģināt saprast kurā vietā un zem kāda nosaukuma kas ir noslēpts. Pēc tam es uz pc uzliku osx un tur man par 80% viss bija skaidrs bez grāmatas lasīšanas - kurā vietā kas ir jāmeklē un kurā vietā jāliek ķekši, kur ir settingi un kur ir aplikācijas. ' faktiski runa ir par to, ka *nix fani kliedz, ka *nix ir kaut kas labs, liels un svēts, ko visiem tagad būs mācīties, bet tajā pašā laikā aizmirstat, ka 95% lietotāju nav jāzina kā tai mašīnai tiek padota degviela un cik filtri ir starp benzīnbāku un iešprici. Galvenais ir lai brauciens no punkta A uz punktu B būtu pēc iespējas komfortablāks un pa ceļam nebūtu jāzvana uz autoSOS, lai nomaina sveces. Diemžēl win un osx GUI vienkāršajam [ievērojiet šo vārdu] lietotājam ir daudz draudzīgāks nekā *nix GUI, kas. lai vai kā to negribētu atzīt, lielākotiesu tiek taisīts pakaļ abām iepriekšminētajām OS.

Gravatar uga

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:27

Ar šo arī beidzas diskusija. Būtībā. Un labi, ka tādu "speciālistu" uz pasaules ir maz..

<blockquote cite="Mig">Arī blondai sekretārei ir vieglāk ierakstīt konsole apt-get Mplayer nekā iet googlē, meklēt, vilkt nost, instalēt, spaidīt next, next, restarteties un mēģināt vēlreiz ! Ja lietotājs nelasa README tad viņš ir pilnīgs IDJOTS !</blockquote>

Un rezumējums no pusparastā lietotāja (māku instalēt programmas win vidē, nekad neemu instalējis nevienu os, arī win, ļoti reti lasu readme failus, vārds konsole man drīzāk saistās ar playstation)... linux galvenā problēma jau ir pareizās versijas izvēle. ar win viss ir skaidrs un saprotams - viss vienāds (nu gandrīz) un visiem. ar linux šito jūsu diskusiju te palasoties es nekādā skaidrībā netiku - ja es mājās, vēlēdamies būt godīgs, gribētu uzlikt kaut ko no šitā visa, ko tad man likt? kur man nebūs par katru cenu jāapgūst konsole? kur man nebūs no jauna jāmācās atzipot failus? tas būs bezmaksas? jā tieši tā - es esmu pa slinku, lai pēc darba sēdētu un vairākas stundas kostu vaļā kaut ko jaunu - nafig. es labāk vienreiz saņemšos un samaksāšu tos 100ls par windovzi. openofiss mājas vajadzībām pavilks...

Gravatar baltais_suns

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:31

normunds :) nu pagaidi, es shodien vaaru teeju, nu sanaaca pa stipru, nu negarsho... fiksi uz savu blogu un tekstu iedrukaaju ar virsrakstu, TEJHUZIS, AGAIN. un runaaju cik daudz es stiprumu piegaazu utt :D nu bet normaals cilveeks sameklee instrukciju vai recepti pirms taisa produktu. 9 gadiigais niklaavs bez probleemaam uzliek ubuntu, lai man nebuutu jaakraameejas. vinjs uzliek to neuzdodot stulbus jautaajjumus, par to kaa pielikt cukuru , ja ir par ruugtu sanaacis....

Gravatar baltais_suns

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:35

Aidus - kubuntu arii ir ubuntu atzars kas izstraadaats pavisam nesen. un par to cik gara veesture ir microsoftam un cik linuxam un ko katrs ir sasniegushi, tad kaulu taafeli nevaidzees njemt rokaa, lai saprastu ka kaads no vinjiem ir sasniedzis ieveerojami vairaak nekaa dazh labs kas savaacies kopaa 80 gados

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:44

Viss ko es saku kam vajadzīgi 1000 variantos visādi distro ja nav pat viena sakarīga prieksh tāda lamera kā es? Ar pienācīgiem saprotamie logiem bez konzōles un citiem mēsliem kurus es 100 gadi konfigurēšu. Kam man kautkādi en-tie varianti ar kompilatoriem ja es nerubīju neko nokompilēt. Ok fajerfoks vienreiz instalēju ok bij tur kaukāc install fails ok kautkas uzinstalējaas uzklikšhkjinot, a bet kur ellee ratā fairefox? Kādā bļin mapē? kur šortkats uz desktopa? Kur programm files vai kas tamlīdzīgs? Da tas ir nereāli windowzotājam tā uzreiz iebraukt linuxā ja neviens neko nepaskaidro. Lasīt readme uhh da tur neviens vārds nebij par to kur tas jobanais firelapsis ieinstalējās.

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 17:53

Taa starp citu - vecaaks par X (saakotneejaa versija W Window System tika izstraadaata 1982 gadaa) ir tikai Xerox Alto GUI (1979). Viss paareejais naaca peec tam, shpikots vai nu no X, vai arii Xerox Alto.

Gravatar valdiic

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:05

Un tagad, dārgie windowzotāji, pastāstiet, cik daudz laika jums aizņēma windows noslēpumu apgūšana. Baigie gaišie prāti atradušies, vai ne? Oi, oi, oi... es linuku uzliku, 1/2h pamocīju, neko nesapratu, značit sūds. Nu bet slinki kā maitas! Nez, cik ilgi jūs bijāt (un daļa vēl būsiet) par lāmēm saukājami, sēžot pie tā paša windows? Starp citu, lielākajai daļai windows programmatūras nāk līdzi README. Tas, ka cilvēki atļaujas to nelasīt, nenorāda uz viņu augsto zināšanu līmeni.

Gravatar Aidus

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:12

Valdiic tas README kas nāk līdzi windof softam ir pilnīgi savādāx kā linux. Tojestj, tur ir softa apraksts lic. u.c. šņaga, kuru var nelasīt un nekavēt savu laiku. Turpretī linux README ir pamatīgi jālasa no A-Z un naher tas vajadzīgs? Varbūt vienkāršāk neinstalēt linux bet uzreiz aiziet paņemt kādu grāmatu lasīšanai? doh. Meklē lasi sērčo gōgle utt. tipiski linuxistu argumenti un atbildes uz palīgā saucieniem. Kad man vajadzēja helps ar redhat tā visi gudreļi kā akā iekrituši. Un tas ir naturāls uzbrauciens par to sēdēšanu pie win. Tātad ja cilvēx sēž pie windof tad viņš ir 100% lamers? Interesants domu-gājiens.

Gravatar mefisto

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:13

Pirmkārt ; MAC OSX IR UNIX (precīzāk BSD)... tas tā .. viela pārdomām. Mājās pa vasaru bija FreeBSD. Sīkais uzprasīja tikai pāris lietas.

  1. 'Kur ir Firefox?' Parādiju uz fluxbox menu ka pašā augšā ir ..
  2. 'Kas šitā par huinju?' Konsole, tev to nevajag, negrāpsties
  3. 'Ar ko es te mp3 varu palaist ?' XmmS .. iekš menu jābūt, zem multimēdijiem
  4. 'A vidjikus ?' Atver ROX, atrodi foderi un uzspied virsū. Vairāk arī jautājumu nebija .. draugos sēdēja bez problēmām un ar valknut arī vienā setā iemācījās rīkoties .. Tāpēs es tā īšti nesaprotu kur ir problēma. Vienkāršie lietotāji OS un progas neinstalē. Viņi lieto .

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:15

konsole ir fiicha, nevis meesls. normaalaa OS, konsole nav jaaaiztiek, ja nav veelmes to dariit; tachu, ja ir veelme, - tad ir visas iespeejas pilnveertiigi straadaat arii tur. windows taads nav (nav normaala OS).

es konsoli piemineeju tikai taapeec, ka cilveeki runaaja par to, ka macosx ir eerts. ja tur nebuutu pieejams CLI interfeiss, tad es vinju neuzskatiitu par eertu.

Aidus: jaa, DOS nelabi smako, bet nejau taapeec, ka tas buutu CLI. taapeec, ka vinjsh ir novecojis. "konsole ir novecojusi" ir tukshi vaardi, kam nav nekaada pamatojuma.

Gravatar mxz

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:17

Linux un visi tā atvasinājumi vēl vienkārši nav gatavi parastā lietotāja desktopam un respektīvi - ikdienas darbībām - kautkāda ciparu foto glabāšana, arhivēšana, draudzīga apstrādāšana, meklēšana, mūzikas un video failu atskaņošana, glabāšana, printēšana, skannēšana, rakstīšana un komunicēšanās. Es nešaubos, ka ar laiku tas kļūs vieglāks un saprotamāks nespeciālistiem, taču patlaban vēl nav.

Es kā lietotājs ikdienā absolūti negribu sastapties ar tādām problēmām, kā NTFS partīciju piemontēšana, kerneļa moduļu pievienošana, instalāciju pakotnes un to simts versijas, bibliotēkas un to "dependencies", spraudņi un tā tālāk. Principā man vajag uzinstalēt draudzīgu OS, kas man atļauj uzreiz darīties ar bildēm, mūziku, video un internetu. Nu negribu es lasīt 60 lpp garu manuāli par mplayer spēlētāja GUI pakotni, kodeku pakotni un dažādu skinu un valodu pakotni, kas katra toreiz bija jāinstalē atsevišķi. Spilgts piemērs ir ar arhīvu atpakošanu. OK, pieņemu, ka kopš mana Linux eksperimenta laika kautkas ir mainījies, taču vai tiešām beidzot būs utīla priekš vienkāršas arhīvu atpakošanas neizmantojot termināli un tar -hvz /blabla/blabla.tar.gz? Tas taču ir nedaudz absurdi.

Tieši tapēc ārkārtīgi priecājos par OS X - tas ir tāds, kāds Linux būtu, ja tā izstrādē kāds ieguldītu naudu. Unix platforma ar visām no tā izrietošajām sekām, taču ārkārtīgi viss pieslīpēts vienkāršam lietotājam un radīts, lai nestātos ceļā tavām ikdienas aktivitātēm, kas visticamāk, nav saistītas ar sistēmprogrammēšanu.

Gravatar mefisto

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:20

Vēls kas ... a kā jums liekas, MS labvēļi un aizstāvji, kāpēc instalējot Windows vajag neta vadu izraut no tīklenes ?

Lai Windows padarītu lietojam ir jāpišas kādas 4-6 stundas. Tas ir ar fw,antivīrusu,video,drauveriem,progā,krakiem.. un pusi no tā laika ir jāgaida jo neko citu darīt nevar.

Ok .. lai es uzliktu savu FreeBSD kasti man vajag gandrīz 3 dienas.. bet tas ir tikai tāpēc ka es visu kompilēju pats. Lai to visu sainstalētu no pakām vajadzētu labi ja stundu. Tikai pat tad jau 3 stundas pēc partīciju dzēšanas es sēzu netā un klausos mūziku, kamēr vis jau sen notiek fonā.

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:20

Aidus: README faili nav jaalasa. lielais vairums softu peec rindas "configure; make; make install" izpildes vienkaarshi uzinstaleejas. ne par ko nav jaadomaa.

Gravatar mefisto

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:23

p.s. Laacz šodien dabūs komentāru rekordu ..

Gravatar valdiic

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:28

  1. Neesmu linuxists. Esmu BSD trollis.
  2. Uzbrauciens bija nevis par to, ka sēžot pie windows cilvēks ir lameris, bet gan par nespēju/negribēšanu saprast, ka visas OS nav windows pakaļdarinājums. Operētājsistēmas atšķiras, atšķirības ir jāapgūst (seko salīdzinājums ar dažādu ražotāju un tipu auto). Nevar taču tā gribēt uzreiz iesēsties jaunās kamanās un mācēt braucot piekopt 69 pozu ar savu sirdspuķīti.
  3. Kad kādu laiku pastrādāsi ar linuku vai dajebkādu OS, samazināsies vajadzība pēc README.
  4. Mac OSX nav īsti unix. Userland ir ņemts no FreeBSD, bet kernelis un grafons ir savējais.
  5. Konsole nav novecojusi. Vienkārši atšķiras lietotāji, to prasības un rīki. Ir savi labumi konsolei, savi GUI. Vajag piemērus?

Gravatar baltais_suns

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:31

mefisto no taviem zobiem izbira zelta vaardi (un tacerieties luudzu visi) - VIENKAARSHIE LIETOTAAJI OS UN PROGRAMMAS NEINSTALEE, TIE TAAS LIETO. un tad seko izveele, kas droshaaks un vienkaarsshaaks. kam ir jaarau pirms instalaacijas vadi aaraa un kam nav... un vai sekretaarei vajag rakstii apt-get install bla bla bla :) ko vinja bez root nemaz nevar :) un taa taalaak

Gravatar mefisto

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:32

Grūti jau pateikt cik daudz ko kadri no ābolu dārza ir mainījuši bet fakts if fakts http://www.apple.com/macosx/features/unix/

Gravatar parasti

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:33

mefisto, nekāda rekorda vēl kādu laiciņu nebūs. Palasi <a href="http://laacz.lv/blog/2003/10/13/paritis_frazu" rel="nofollow">par pīrsingiem</a>.

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:53

mxz: nu laikam gan laiki ir mainiijushies. Taapeec jau arii mans dredainais pazinja izteicaas, ka Linux ir primitiivs - ieliec instaleeshanas disku, next, next, next, [..] reboot. Viss ir. Mans ikdienas darbs ir Java un Web (taapeec arii uzbrauciens par XHTML), un tas ir galvenais iemesls, kaapeec uz OS X vairs neskatos. Apple JDK stipri lago aiz SUN.

Gravatar e-remit

2005. gada 28. decembrī, plkst. 18:55

Par konsoli runājot... vecajam MAC OS nebija konsoles vispār! - tā parādījās tikai pie MAC OS X - t.i. parādījās Unix konsole.

Gravatar Kirils

2005. gada 28. decembrī, plkst. 19:05

tieshi taapeec macosx ir tik labs.

Gravatar e-remit

2005. gada 28. decembrī, plkst. 19:13

aga, pat Microsoft puiši ar makiem strādā! (tā pat, kā dzirdēts, ka Tildē daudziem uzinstalēts winlats :] ) Bet vispār i dzirdēts, ka pirmais sakarīgais grafiskais interfeiss parādījas uz Irix :) Un no otras puses - vajag baltos kompjus pirkt, nevis pašmāju salikumus, tad kā win, tā linux instalēšana būs salīdzinoši elementāra.

Gravatar Emmanuel

2005. gada 28. decembrī, plkst. 19:13

Mana māsa lieto OpenBSD un Ratpoison WM, vot, iebāz to sev azotē!

Gravatar dogs

2005. gada 28. decembrī, plkst. 19:27

Personiigi es ar jaunu FC versiju taisos paariet uz e17 (pashlaik atkariibaa no gariigaa lietoju GNOME, Waimea vai e16)