✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

KDE turpina

2006. gada 2. janvārī, 26 komentāri

Lietojot linuksu (tomēr pieturēšos pie šī vispārinošā tipa apzīmējuma) piefiksēju, ka liela daļa tēmu KDE un Gnome vidēm tiek taisītas pēc Mac OS X Tiger izskata un līdzības. Tas tā. Tendence :)

Taču, jāatzīst, ka Apple idejas aizvien sāk un uzvar. Labs piemērs ir Dashboard. Windows vidē ir Konfabulator (ko gluži nesen iegādājās Yahoo!), kā arī daži mazāk zināmi analogi. Tagad arī KDE apsavedīsies ar ko līdzīgu. Precīzāk - teju vai identisku pasākumu svītrgaldam. Izstrādātāji sola, ka iekš KDE strādās visi tie paši widgeti, kas iekš Dashboard.

Savietojamībai nevajadzētu sagādāt problēmas, jo pirmām kārtām katrs no šiem widgetiem ir parasts JavaScript, (X)HTML un CSS kopums. Un kā izpildītājvides dzinējs darbojas KHTML. Kā iekš Mac OS, tā iekš KDE.

Yay!

P.S. Viss, kas man izskatīsies pēc fleima tiks dzēsts ārā.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar N.R.

2006. gada 2. janvārī, plkst. 11:27

nu interesanti protams, bet es domaju ka vinjiem vajadzetu nevis kopeet bet iedvesmoties. kapec nevar sanjemties un uztaisit kautko citu visu laiku tikai kopijas un atdarinajumi

Gravatar kaaposc

2006. gada 2. janvārī, plkst. 12:51

N.R. - par kopijaam un atdarinaajumiem - tas ir droshaakais veids, kaa lietotaajam piedaavaat "eertu" produktu. ko noziimee eertu? piemeeram, MS Office - maikrosofta laboratorijaas shie dikti ilgi testee un analizee, kas parastam lietotaajam ir eerts, intuitiivi saprotams, un attieciigi pielabo vienu vai otru lietu. liidz ar ko, kopeejot MS ir visai droshi, ka arii tas buus eerts.

Gravatar deBUGa

2006. gada 2. janvārī, plkst. 13:09

"kapec nevar sanjemties un uztaisit kautko citu visu laiku tikai kopijas un atdarinajumi" (c) N.R. Tāpēc, ka cilvēki savās dienasgrāmatās tad rakstīs vēl garākus ierakstus par to, cik neierasti i strādāt uz "alternatīviem" produktiem. :)

Gravatar laacz Autors

2006. gada 2. janvārī, plkst. 13:16

deBUGa: Un kāpēc par Macu dzird tikai labu? :)

Gravatar hmnc

2006. gada 2. janvārī, plkst. 13:24

laacz: lietotāju skaita VS jūzabilitātes dēļ :)

Gravatar deBUGa

2006. gada 2. janvārī, plkst. 14:23

laacz: Neesmu lietojis (jaunās versijas) neņemos spriest. :) Mac'am ir sava auditorija (no kuras, tad galvenokārt arī izplatās Mac'u kults). Taču ne visus saista "As simple as Stupid" piegājiens.

Gravatar DeeWee

2006. gada 2. janvārī, plkst. 14:24

Laacz , nu tak paluudz kaadam, lai iedo Tev kaads uz 24h palietot kaadu iBook vai Powwa-Book. Kamdeelj es to saku ? Mans subjektiivais viedoklis: Linux "apaksha" ir supaaa -tieshi sho dalju arii aizstaav Linux Geeki ( X vs Y, fleims ... utt.) , savukaart Linux "prieksha" ( KDE, Gnome utt utt ) veel joprojaam ir baigaa pakaljaa. Macam ir TJIPA linux/*nix "apaksha", un sava "prieksha". Prieksha savukaart "iekabina" praktiski visiem. A ar jautaajumiem par "apakshu" droshi var griesties pie linux geekiem.

hmnc: kaa tu to domaaji "lietotaaju skaits" pret "lietojamiiba"? Tjipa ja "lietotaaju skaits" palielinaasies, tad "lietojamiiba" samazinaasies ? Diivainc ? Starp citu tas te ex PSRS valstiis tik tas "lietotaaju skaits" ir zems.

Gravatar Agris

2006. gada 2. janvārī, plkst. 21:08

Jām... Ne, nu, ja neņem vērā to, ka MacOS X izskata pamatā ir bez maz tas pats, tikai uzfrišināts, KDE, laacz viedoklis ir diezgan labs :)

Gravatar hmnc

2006. gada 2. janvārī, plkst. 22:35

DeeWee: lietotāju skaits VS lietojamība, tas nozīmē to, ka jo mazāk cilvēku, jo mazāk pretenziju un pietam vēl ja lietojamība ir diezgan augstā līmenī.

Gravatar psihs

2006. gada 3. janvārī, plkst. 00:23

Pirmkaart, OS X apakshaa ir Darwins, kuram par pamatu tika njemta FreeBSD savulaik un linux te ir neprichjom. Otrkaart, ja es buutu sev nopircis Macu par taam ahuunajaam naudinjaam, es tiiri zapadlo vinju slavinaatu, pat ja vinjsh buutu buljakaka. Jo naudu ta samaksaaju :) Nu es pieljauju, ka prieksh idiotiem MACs der. Savukaart Windows - prieksh adwanceetiem- jeb power-idiotiem :)

Gravatar Mr. Skepse

2006. gada 3. janvārī, plkst. 01:39

nelej čugunu, psih. Nopērc un tad padomā - slavināt, jebšu ne. Un kas tad ir ahūnās naudiņas? šitais te? http://www.capital.lv/index.php?id=14607

ahūni jau nu dārgi, pamēģini vai karbonāde laba, pirms sāli virsū ber, durik (psih).

Gravatar danila

2006. gada 3. janvārī, plkst. 09:30

Nu KDE vidē jau tagad ir pieejamas Karambas http://www.kde-look.org/index.php?xcontentmode=38&PHPSESSID=24142778905582fc046d992464cab37a ko mājās uz suse arī aktīvi jūzoju. protams kā jau visi smukumi, biki piebremzē pc , bet kā saka: krasota trebujet zherv.

Gravatar psihs

2006. gada 3. janvārī, plkst. 10:27

Mr.Skepse: Muāāāh! Mac Mini ir pēdējais sūds. To var nopirkt vecmātei! Palasi ko cilvēki saka par performanci uz tā sūdiņa!

Gravatar DeeWee

2006. gada 3. janvārī, plkst. 11:32

Taatad pavisam oficiaali varu pateikt, ka nopirku http://www.capital.lv/index.php?id=14607 shaadas konfiguraacijas macu ( Tikai liidzi bija 10.4 , ja ;) ) pa 315LVL. Varu paraadiit pavadziimi uz cheku. Viss Latvijaa, viss ar nodokljiem, viss oficiaali, ne Capitalaa. Ahuunaas naudinjas? Daargi ? Suuds ? Muāāāh. Got Milk?
Es sevi uzskatu par Cilveeku un par performanci uz taa "suudinja" nu galiigi nesuudzos. Par vecmaati. Ja man vinjai buutu jaapeerk dators - es pirktu TIKAI un vieniigi Mac'u. Taadeelj, ka tas vienkaarshi darbojas. Patiesiibaa tikai peec Mac'a iegaades es patiesiibaa sapratu taadu vaadu kaa "Drag'n'Drop" & "It just works" noziimi.

Patiesiibaa nopirku Mac'u tiiri intereses peec - kaa tas ir ? Rezultaats vairākkārt pārspēja visas manas vistrakākās iedomas. N'taas reizes esmu piekjeeris sevi pie domas : "Nu kaa var izdomaat to vissu tik passhaprotami, tik labi".

Gravatar docent

2006. gada 3. janvārī, plkst. 12:56

<blockquote>P.S. Viss, kas man izskatīsies pēc fleima tiks dzēsts ārā.</blockquote> :)

Gravatar Aidus

2006. gada 3. janvārī, plkst. 13:25

Pāris dienas sēžu iekš Mandriva PowerPack+ 2006 x86_64 nū i teikšu ka man tos vidgetus nemaz nevaig - tāpat labi :) Uzliku arī Mac Os X uz PC nu biju godīgi sakot gaidījis ko vairāk tomēr smuks jau ir noliegt to nevar, laikam jau arī ērts. Bet kam gan vajag visus tos pričendāļus uz desktopa ja monis piem ir 15" ?

Gravatar 2cents

2006. gada 3. janvārī, plkst. 13:41

psih, tu runā par to macu useru grupu kas tikai plikus logus tā bailīgi ar vienu peles pogu spaida :)

nemelošu, arī tā kādreiz domāju par maciem, bet kad tiku pie maca mainiju domas par 180*.

Gravatar 0_o

2006. gada 3. janvārī, plkst. 18:08

DeeWee te izteicās, ka linuxa un vispār *nix "priekša" ar to domājot KDE un Gnome ir pakaļā. Atļaušos īsti nepiekrist. KDE vismaz manā skatījumā ir pat ļoti lietojams. Defaultais vizuālais izpildījums tiešām neiepriecina, bet ir taču http://kde-look.org/ - visas iespējas modificēt visu pēc sirds patikas. Tieši šī iespēja visu pielāgot, ieskaitot vizuālo paskatu, pogu un appletu izvietojumu shortcutus un citas figņas kde ir ļoti laba. Gnome, diemžēl, neesmu daudz lietojis- nevaru spriest, bet no tā ko zinu neizskatās slikti. OS X gan esmu tikai kādas 10 min pabakstījis. Gibētos vairāk- tā salīdzināšanai. No tā ko zinu- ir jau ir kruta- spotlight meklēšana, smuks interfeiss, pārdomāts izkārtojums utt., bet nu es vismaz subjektīvi neteiktu ka lietojot to pašu KDE jūtos baisi apdalīts- izskats man ir tieši tāds kā vēlos, viss ir organizēts un izvietots man pa rokai, jā resursus rij padaudz, bet ne tik traģiski kā to te mālē- Vista toč ar visiem ūber interfeisiem ieslēgtiem arī rīs smagi, tāpat kā jebkura moderna OS ar visādiem ierubītiem "eye candy". Esmu dzirdējis atsauksmes, ka OS X arī uz pavecākiem maciem nav neko žigls. Tā ka, arī kde un droši vien arī gnome nebūs nu galīgi zemē metami. Tas drīzāk ir pieraduma jautājums.

Gravatar Pēcis

2006. gada 3. janvārī, plkst. 18:36

Par lietojamību ir tomēr tik dažādi viedokļi, kaut gan tas viss sakrājās tur, pie pie netīrumu aizturēšanas sprostiņa un tad nu tur parākājoties nonākam pie secinājuma - viens no lielākajiem parametriem vai parastais lietotājs var vienlīdz izdarīt lietu B Linux kā viņš to izdarīja Windows. Ar uzsvaru - vienlīdz efektīgi. Un nevis bla bla bla līdzīgi, Annas tante nezināšot kur fontus mainīt. Atvainojiet, tās ir buļu kakas (laacz, cerams ka tas nav fleims :)).

<strong>Manuprāt</strong>, ar Linux/BSD/Brīvo desktopu šobrīd problēmas ir šādas - pamatlietu konsence ir jādabū VĒL augstākā līmenī (daudz jau kas ir, bet vēl var censties noteikti), jādabū biroja lietojuma līmenis augšā (integrācija, papildiekārtu pieslēgšana, sistēma - tur visur notiek attīstība, bet vajag vēl). Teiksim atslēgvārdi ir - integritāte un vienlīdzīga lietojamība. Lai es lietojot GNOME vai KDE vidi, justos visos tās stūrīšos kā mājās. KDE jāatzīst (pats esmu GNOME piekritējs) tas ir pat vairāk izdevies, tiesa, viņiem atkal jāsaīsina no sava gala - daudz kas ir par daudz.

Tas ir viens. Kad šis būs panākts, vēl ļoti svarīgi ir piesaistīt parastos programmētājus, kuri grib veidot aplikācijas. Atkal KDE šeit ir solīti priekšā, jo Trolltech ir ieinteresēti profesionālā atbalstā, plus protams objektorentētā valoda ir ļoti liels spēks priekš iesācējiem. Tiesa, es gribētu lai Trolltech vairāk reklamētu iespēju kā kodēt aplikācijas zem QT un KDE projekts - KDE vidē. Kāpēc? Tāpēc lai piesaistītu tos Windows lētos koderus, kas ieraudzītu - voa, es varu uzkodēt QT un par 1000$ izplatīt trīs platformās?

Patīkami ir tas arī tomēr, lai arī brīžiem notiek ecēšanās, klusajos apcirkņos darbs notiek ļoooooti aktīvi un ka labais tonis skaitās kaut ko reāli parādīt - kaut vai konceptdokumentu ar 'mockup' un konceptuālo stilistiku. Nevis apdirst vai nolikt.

Tātad - jautājums - kad un vai brīvā darbavirsma būs nozīmīga tirgus sastāvdaļa? Tā būs nozīmīga un iespējams, tas pat notiks 5 gadu laikā. Vai ātrāk - nezinu. Varbūt pat. Īstenībā ir izstrādātāju trūkums visās frontēs un mans personiskais viedoklis ka pat Vistas solījumi ir kosmiski pa ātru. Protams, shareholder viedoklis ir svarīgāks. Vajadzējā paslīpēt un pagaidīt un ieguvēji būtu visi. Šajā gadījumā es arī to teiktu GNOME/KDE/citiem brīvā desktop izstrādātājiem - malači un nē, rīt mēs nebūsim karaļi. Bet pēc gada - noteikti.

Gravatar Pēcis

2006. gada 3. janvārī, plkst. 18:38

post scriptum offtopicum - atkal mani parazītvārdi "iespējams" un "īstenībā"... Grrrrr. :)

Gravatar Mr. Skepse

2006. gada 3. janvārī, plkst. 20:40

<b> psih </b> tu nu gan raksti kā tāds, kas ne tuvumā nav darbojies ar macu. Ej, nomaini kārtējo cietni savam pc, lai vari sākt jau atkal pārinstalēties.

Gravatar Aidus

2006. gada 4. janvārī, plkst. 11:20

Par vistu komentārs ir pilnīgi nevietā, JO pirms XP iznākšanas nomēģināju Windows Whistler, kas arī bija kaukas revolucionārs windouziem un kā uzliku tā domāju ka nekad mūžā to bremžu kluci vairs nelikšu, pat vizuāli man viņš riebās. A kāda situācija ir tagad? ļooooti daudzi lieto tieši XP, ar visiem izskaistinājumiem. Taka brēkt ka vista drausmīgi bremzē . . . nu nez. Laiks rādīs. KDE arī bik iebremzē bet tas ir normāli un kā sacīt jāsaka takš var atrast kompromisu starp skaistu desktop un ātrumu.

Gravatar synic

2006. gada 4. janvārī, plkst. 19:35

http://xwinman.org/comparisons.php

Kā izrādās mana izvēle ir bijusi visoptimālākā - FVWM (+AnotherLevel) :)