✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Windows komandrindas utiļi

2006. gada 17. janvārī, 21 komentārs

Ja kāds vēl saka, ka Windows komandrindā nav iespējams izdarīt pašu velnu (neskaitot pieticīgās batch programmēšanas iespējas, protams), lai iziet cauri šim sarakstam. Esmu tik tiešām pārsteigts. Izrādās, ka ar Windows, ja ir luste, var izdarīt stipri vairāk, nekā varētu domāt.

Protams, ar Linux komandrindas iespējām neviens neko nesalīdzina, jo tur viss GUI reāli ir frontends vienai lielai komandrindai :P (Tiem, kam lēnām vai vispār nepielec - tas bija sarkastisks joks)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Livingston

2006. gada 17. janvārī, plkst. 09:37

viss ir ļoti jauki līdz cilvēkam neievajagas kaut tādu elementāru lietu, kā izveidot failu vai direktoriju, kuras nosaukumā ir datums noteiktā formātā ...

Gravatar laacz Autors

2006. gada 17. janvārī, plkst. 09:58

Livingston: Windows vidē skriptus jau sen vairs neraksta kā bat failus. Protams, ir nepieciešamas programmēšanas priekšzināšanas, bet ar WSH var izdarīt pašu velnu. Pie kam, Windows Scripting Host atbalsta eventuāli jebkuru valodu. T.i. - vari rakstīt savus skriptus kaut pitonā, kaut iekš ruby.

Gravatar danila

2006. gada 17. janvārī, plkst. 10:32

kaut kā nešancē (uz 2k tās kas paredzētas 2k). laikam tur 4sp vajadzīgs.

Gravatar bubu

2006. gada 17. janvārī, plkst. 10:35

Livingston - tas taču elementāri. Ar parastu .bat failu uz Win 2k/xp to var vēsi izdarīt :)

Gravatar hvz

2006. gada 17. janvārī, plkst. 11:36

pārāk īss tas saraksts. Resource Kitā ir ap 300 dažādu tūļu, plus vēl sysinternāļu rīki.

Gravatar cx

2006. gada 17. janvārī, plkst. 11:47

a kur joks par to linux GUI.. ?

Gravatar Livingston

2006. gada 17. janvārī, plkst. 12:02

es jau nesaku, ka tas nav iespējams - pašam man ir skriptiņš, kas iziet cauru date outputam, atmet visu lieko un iedod man stringu vajadzīgajā formātā, bet tas ir ar kārtu sarežģītāk, kā to pašu izdarīt zem *nix, tādēļ priecājos, ka vairums serveru mana pārziņā tomēr nav ar logiem :)

Gravatar Knaģis

2006. gada 17. janvārī, plkst. 12:35

Var izveidot direktoriju ar datumu. Kad es to taisīju, izmantoju FOR ciklu, ar kuru splitoju parasto date formātu. Nav jau nekas vienkāršs, bet jāraksta tikai vienreiz. Linuxī ir tas skriptēšanas iespējas daudz lielākas, bet ja reiz man ko tik lielu vajadzēs, es labāk uzkodēju mazu aplikāciju, vismaz neapstāšos pie tā, ka man vajadzēs vēl kādu advancētāku fīču, ko nevar noskriptēt...

Šis jau vairs nav interesanti, interesantais ir tā jaunā MS komandrinda - sākās ar M burtu, aizmirsu, kā sauca. Pilnībā objektorientēta komandrindas programmēšana... Izskatījās nu makten laba.

Gravatar Knaģis

2006. gada 17. janvārī, plkst. 12:36

Īstenībā var daudz ko interesantu atrast jau standarta Windows instalācijā, ja izdara <code>dir /w c:\windows\system32*.exe </code> un vienkārši pēc kārtas laiž tās exes un pēta, ko tās dara.

Gravatar bljaaviens

2006. gada 17. janvārī, plkst. 12:44

yep, WinXP nav iipashi sarezhgjitak, ja dat formaats dd.MM.yyyy, tad:

FOR /F "tokens=1-3 delims=. " %%i IN ('date /t') DO md %%k_%%j_%%i

kautkaa liidz shim esmu izticis bez WSH, gan jau iztikshu vel kadu laiku. piem, Perlam, nav tak gruuti izpildiit: perl4w32.exe script.pl

Gravatar laacz Autors

2006. gada 17. janvārī, plkst. 13:30

knaģis, bļāviens: Windowsā datuma formāts, kuru atgriež date komanda, ir atkarīgs no uzstādītās lokāles. Līdz ar to - nevar viennozīmīgi ar batņiku parsēt laiku :)

Gravatar Kirils

2006. gada 17. janvārī, plkst. 14:23

knagji: noskripteet var visu ;) windowsam nav taas labaas fiichas, ka var briivi paipot programmas savaa strapaa. vinjas vairaak ir paredzeetas gataviem uzdevumiem, nevis uzdevumu daljaam, lai pats var sakombineet.

Gravatar bljaaviens

2006. gada 17. janvārī, plkst. 15:07

laacz, true true. tapec pirms tam jaizpilda: <code>reg add "HKCU\Control Panel\International" /v sShortDate /d dd.MM.yyyy /f</code> lai gan 1) jaaskataas kaadaa accountaa skripts pildiisies - ja zem ielogojushaa usera (kaa, piem, nnCron eerti darbinaat) tad date formaatu ir jeega savlaicigi uzstadit, jo no jamaas locales ari daudzas citas progzas (iipashi M$) skataas, kaa to atteelot/logot... 2) ja pa rokai ir gawk.exe, tad var pielietot taa f-jas: <code>strftime("%Y_%m_%d", systime())</code> kiril, ko tu doma ar "briivi" (paipot) ? piem, grep.exe, gawk, sort, uniq tiiri labi darbojas vienaa trubaa uz lieliem teksta failiem

Gravatar Kirils

2006. gada 17. janvārī, plkst. 17:15

bljaaviens: jaa, shiis un veel dazhas darbojas. bet lielaakaa dalja nav paredzeetas, lai outputu padotu uz naakamo programmu, bet gan paredzeetas tam, lai outputu padotu cilveekam.

Gravatar SpiegS

2006. gada 17. janvārī, plkst. 17:46

bljaaviens: nu saakaas - gawk.exe, grep.exe - taas nav windows programmas bet gan no opensource laucinja kuras kaads ir pamaniijis uz win noporteet. a tu ar windows native funkcijaam to izdari :P

Gravatar Paulinjsh

2006. gada 17. janvārī, plkst. 19:03

Nu dažus no šiem zināju, bet nu paldies par linku ;)

Gravatar japets

2006. gada 17. janvārī, plkst. 19:11

nav piemineets wmic.exe :(

Gravatar hvz

2006. gada 17. janvārī, plkst. 19:18

bash skriptinga fīčas jau arī ir papildus opensource softs, tam nav nekāda sakara ar linux

Gravatar elfz

2006. gada 18. janvārī, plkst. 01:46

pathping, iepriekš nezināts, atrasts par labu esam un ierakstīts labo tuļķu blociņā.