✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Yahoo! Mail (beta, protams)

2006. gada 27. janvārī, 9 komentāri

Es jau pavisam biju piemirsis, ka esmu pieteicies uz Yahoo! Mail Beta. Pirms kāda laika izlasīju vienkāršu ziņu, kura sākās ar teikumu: *Checked your Mail lately?*Ttas bija rakstīts Yahoo! Mail Beta Updates žurnālā. Tovakar tad nu es tik tiešām jau kuro reizi reaktivizēju un pārbaudīju savu meilu. Bet ne Yahoo!. Hotmail :) Starp citu, nezin kāpēc, tas, ka viņi Mail raksta ar lielo burtu, man norāda, cik ļoti viņi lepojās ar savu webmailu.

Un ne velti...

Vakar kaut kādu mistisku spēku dzīts nolēmu ieskatīties savā Yahoo! Mail pastkastītē. Un sapriecājos. Esmu ticis pie jaunā feinā superduper webmaila.

Neko daudz neesmu paspējis ievērtēt, kā arī slinkums par visu feino rakstīt. Tāpēc ātri izjozīsim cauri tām dažām fīčām, kuras manai tuvredzīgajai acij nepagāja secen.

Sāksim ar to, ka meils ir veidots pēc analoģijas ar parastiem pasta klientiem - kopskats.

Starp citu, nezinu, vai tas ir tikai tiem, kas piesakās un tiek ielūgi uz jauno versiju, vai arī visiem, bet nu man ir 1GB vietas, kur glabāt visu, visu, visu...

Lielākajā vairumā vietu darbojas arī kontekstam pielāgotas izvēlnes (vēstulei, mapēm, ziņām). Arī iekš Firefox.

Diezgan feini uztaisīts un funciklierē drag and drop princips faktiski ar lielu daļo objektiem - vēstulēm, mapēm, utt.

Dažbrīd pasākums izmet kļūdu, bet to apstrāde ir līmenī, jo pēc tās darbu var turpināt. Izskatās, ka tie ir paziņojumi debugam.

Ļoti patīkama fīča ir interfeisā realizētie tabi (cilnes/cilņi). Jaunā tabā parādās meklēšanas rezultāti, vēstules lasīšanas un rakstīšanas logi.

Kā jau bildē pie dragndrop varēja redzēt, ir iespēja iezīmēt vairākas e-pasta vēstules civilizētā veidā, nevis mēģināt sameklēt, trāpīt un vairākkārtīgi spaidīt mazās ķekškastītes.

Vēstules rakstīšanas logs ir tāds .. nu .. kā normāls, cienījams, pavisam ierasts vēstules rakstīšanas logs. Uz sitiena, gan, neatradu iespēju nokonfigurēt pastu, lai tas sūtītu parastas teksta vēstules. Bet tas, iespējams, ir rakšanas jautājums. Pārslēgšanās starp text only un rich text režīmiem ir mazliet paslēpta - tā atrodās blakus vēstules tēmai (labajā pusē).

Ziņu agregators ir, bet padevies tāds sevišķi necils. Nedz tā saturs tiek iekļauts meklēšanā, nedz tas pats par sevi ir ērts lietošanā. Tas izskatās apmēram šādi.

Savas mapes nav iespējams saukt, kā pagadās. Mapju nosaukumi nedraudzējās ar mūsu mīkstajiem un šņācošajiem burtiem - brīžiem paziņo, ka nosaukumā kļūda, citkārt tos aizvieto ar sev vien zināmas izcelsmes simboliem.

Mapes nevar izkārtot hierarhijā - vienu iekš otras. Tas mazliet dezorganizē. Lietotāja mapes vispār atrodas atsevišķi - kā Gmaila leibļi, tik funkcionalitāte ir kā mapei, nevis kā filtram :P

Pietrūkst iespēja pievienot leibļus. Vai vēl labāk - tegus. Kaut arī, tas jau ir viens un tas pats ;P Ar mapju koku vairs nav gana :) Vēl viena lieta - thread view, lai varētu grupēt vēstules pēc diskusijas temata. Dažreiz noder. Filtri, filtri, filtri. Bez tiem es laikam pat neizskatu iespēju lietot kādu pasta klientu. Te tādu nav :(

Ir problēmas ar ātrumu. It īpaši, zinot Firefox nespēju korekti pārciest AJAXizētu aplikāciju uzbrukumu viņa atmiņas apgabaliem. Ja to tā aktīvi palieto, vai atstāj uz nakti vaļā, no rīta pārlūks ir aprijis gana daudz no sev pieejamās atmiņas.

Rezumējot - šo varētu nosaukt par gana kvalitatīvu un labu web aplikāciju. Tādu nav daudz. Nav pats vienkāršākais no tā, ko esmu redzējis. Pieņemu, ka gmailomāniem būs vēlme to nolīdzināt līdz ar zemi (pirmo stāvu - maksimums). Nav tās vienkāršības, taču ir vairāk, nekā tas, ko lietotājs sagaida no webmaila. Kā pasta klients manā pārlūkā - daudzsološs. Pietrūkst manis minēto lietu un gan jau ka vēl šis tas, bet parasts mirstīgais, iespējams, bez tām var mierīgi iztikt. It īpaši, ja ņem vērā, ka tā ir izstrādes versija.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar danila

2006. gada 27. janvārī, plkst. 10:41

o! paldies, tikko piereģistrējos... tagad testēsim...

Gravatar eldberg

2006. gada 27. janvārī, plkst. 10:48

es ieksh Gmail tiko parkapu 1GB robezu... gada un dazu meneshu laika...

Gravatar 0nkulis

2006. gada 27. janvārī, plkst. 11:56

:) nee nu jaa... ir jau viss kas redzeets bet pagaidaam beta gmail ir pietiekami daudz apaudzinats ar funkcijaam, ka nekas neatliek kaa nosaukt to par labaako. imho

Gravatar Aidus

2006. gada 27. janvārī, plkst. 13:09

eldbergs 1Gb? Man jau labu laiku 2,8 Gb

Gravatar Archijs

2006. gada 27. janvārī, plkst. 22:05

2688.778167mb jau pāris mēnešus ik dienas palielina ;)

Gravatar Hmm

2006. gada 28. janvārī, plkst. 14:47

Aidus: Tur laikam eldberg vēlējās pateikt nevis pieejamās vēstuļu glabāšanas vietas apjomu, bet gan, cik aizņem viņa vēstules. Respektīvi, jau izmantotā vieta.

Gravatar Dunduks

2006. gada 30. janvārī, plkst. 09:59

iespeejams es kaut ko nesapratu par tiem filtirem (tb to neesamiibu), bet, ja ar to domaata veestulju filtreeshana, tad vismaz esoshajai versijai taada iespeeja bijusi vienmeer (ok, vismaz no 1997. gada)

Gravatar laacz Autors

2006. gada 30. janvārī, plkst. 10:01

Dunduks: Kur jamo var sasetapot?

Gravatar Dunduks

2006. gada 30. janvārī, plkst. 10:54

zem Options - Mail options - Filters