✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Darbaspēka trūkums

2006. gada 14. februārī, 25 komentāri

Varbūt Latvijai, lai sāktu izskaust darbaspēka trūkumu, ir skaļi jāpaziņo visai pasaulei, ka tā atver darbaspēka tirgu Āzijas un Āfrikas valstīm?

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar erny

2006. gada 14. februārī, plkst. 18:30

Pilnīgi atbalstāma doma, citādi nu jau 400+ lietotāju atbalstam meklē cilvēku kaut vai ar vidējo izglītību un vēlams kautkādu darba pieredzi administrēšanā...

Gravatar Didulis

2006. gada 14. februārī, plkst. 22:03

Cik esmu novērojis, tad galvenokārt meklē speciālistus, kas kaut cik pārzin Unix sistēmas (gandrīz katrā trešājā sludinājumā ir minēts šis fakts). Taču mūsējie visi bļauj, ka Linux/BSD/u.c sux. No tāda viedokļa vien tā ir atbalstāma doma, ka vajag atvērt darba spēka tirgu.

Gravatar hasher

2006. gada 14. februārī, plkst. 22:31

A: Nē. Tikai āmuri var izteikties tik skarbi (linux sux utt.). Šaubos vai kāds normāls specs tā teiktu. Ir nozares, kurās speciālistu trūkst, taču tas noteikti nav attaisnojums, lai Latvijā - bezdarba mocītā valstī - ievestu aziātus vai melnos. Tā vietā varētu radīt jaunas (vēl) iestādes, kurās iepriekšminētās *nix sistēmas varētu apgūt daudz-maz profesionālā līmenī. 2kārt - sabiedrība tam nav gatava - ja te nemīl krievus (ne visi un ne visur, protams) - vai mīlēs pilnīgi citas rases pārstāvjus?

Gravatar MIGs

2006. gada 14. februārī, plkst. 22:32

Meklēt jau var daudz, bet vai ir ar mieru arī pienācīgi maksāt ?! Prasības ir Oi oi kādas, tipa ne vecāku par 25 gadiem un ar 10 gadu stāžu un hvz kādām izglītībām ! A algu ta maksāt negrib !

Ko lai domā par uzņēmumiem kas visulaiku meklē darbiniekus ?! Ko lai domā par uzņēmumiem kam vislaik mainās personāls ?! Vai viņi nevar atrast apmierinošu darbinieku, vai arī tie darbinieki mūk no tā uzņēmuma ?!

Realā situācija ir tāda, ka ļoti trūkst kvalificetu darbinieku, patiesībā trūkst pat melnstrādnieku ! Taču trūkst arī normālu darbavietu !

Protams, ka normāls speciālists sev var atrast labu vietu, tacu tas nav sitiena !

Gravatar asdf

2006. gada 14. februārī, plkst. 23:41

erny: Bet user support jau arī ir tāda vieta, kur neatmaksājas likt speciālistu.. Tāpēc jau ir tie first line of support, second line of support..

Gravatar Mr.Ku

2006. gada 15. februārī, plkst. 00:42

Pilniigi piekrītu dazhiem ljautinjiem, kad darba deveeji gribees maksaat normaali, tad arii buus gribeetaaji straadaat. A tie piizdas ar ahuunajaam prasiibaam par 250Ls algu, lai iet parausta sev galu uznjeemuma WC!

Gravatar SpiegS

2006. gada 15. februārī, plkst. 02:11

250?! un rokas (vismaz)? ej ellee - es pat par 350 uz rokas nemaz i nekustu no savas pashreizeejaas darba vietas :P

Gravatar Aidus

2006. gada 15. februārī, plkst. 07:13

To Mr.Ku "piizdas ar ahuunajaam prasiibaam par 250Ls algu" Es īsti neiebraucu ko tu ar šito domāji? Tagad iztikas minimums jau ir 110 120 Ls. 250 jau vairs nav nekāda alga tomēr daudzi tādu saņem un pat ne uz rokas bet uz papīra.

Gravatar hmnc

2006. gada 15. februārī, plkst. 08:13

un te parādās otra problēma - saradušies pilns ar di*** kuri ne sūda nerubī (bet protams, ka domā pretējo), noliek visu un visus un prasa algu vismaz 1000ls uz rokas ar visām soc.garantijām.

Gravatar archaic

2006. gada 15. februārī, plkst. 08:45

Darbaspēka netrūkst. Piesoli speciālistam 1000 Ls uz rokas un atkauties nevarēsi. Problēma ir cita un tai nav risinājuma. Latvijas komersanti nav konkurētspējīgi, t.i. nav spējīgi samaksāt tos Ls 1000 uz rokas - Latvijā mērogi pārāk mazi, lai tik daudz naudas nopelnītu. Īstermiņā varbūt tādas algas var maksāt, bet tad nepaliek resursi attīstībai. Plus vēl latviešu akcionāri ir izteikti badīgi, kolīdz firmai parādās kaut kāda nākotnes vērtība, tā nopārdod da jebkam , lai tiktu pie relatīvi lielas naudas. Gaidam (dibinam) Latvijas Nokia.

Gravatar hmnc

2006. gada 15. februārī, plkst. 09:39

archaic - lai samaksātu 1000ls uz rokas darbiniekam, no uzņēmuma konta jāatskaita aptuveni 2000ls. rēķini to, ka saprātīgs uzņēmējs nemaksās darbiniekam lielāku algu nekā darbinieks spēj nopelnīt uzņēmumam.

Gravatar jareks

2006. gada 15. februārī, plkst. 13:43

lai uzņēmums dabūtu sev normālu darbinieku viņam ir no sava konta jāizskaita 2000ls, jo savādāk pat aziāti un melnie nestrādās!

Gravatar es

2006. gada 15. februārī, plkst. 14:19

ne jau tikai algā vien vaina

ir pietiekami daudz iestādes kur alga laba, bet izturas kā pret kaut kādu…nezinu kādu, nu aptuveni tādu, kurš nopirkts īpašumā. Alga aploksnē ir normāli, pēkšņas virsstundas normāli, priekšnieku uzbraucieni galīgi ne par tēmu - arī normāli. Pats arī esmu neliels priekšnieks, bet tagad eju prom par mazāku naudu citur strādāt, kur labāki apstākļi. Latvijā daudzos uzņēmumos iztrūkst jebkāda izpratne par cilvēcīgu attieksmi pret darbiniekiem.

Gravatar hmnc

2006. gada 15. februārī, plkst. 15:30

jareks - un vai tu uzņēmumam sevi atpelni?

Gravatar iignja

2006. gada 15. februārī, plkst. 16:30

hmnc - lai darbinieks sevi varētu atpelnīt, darba devējam ir pietiekami kvalificēti jāorganizē darbs. Latvijā lielākā daļa darba devēju to nav spējīgi izdarīt (vai, vismaz, nav raduši). Pie tam, cenu līmenim turpinot celties, stāvoklis šajā ziņā tikai pasliktināsies. Drīz viņi nebūs spējīgi nodrošināt uzņēmuma izdzīvošanu arī, balstoties pārsvarā uz 20-25 gadīgajiem entuziasma pārņemtajiem un daļēji uz vecāku rēķina dzīvojošajiem jauniešiem, kuri plēšas darbā, neraugoties uz virsstundām, ģimeni, kuras vēl nav, un veselības problēmām, kuras šādā režīmā strādājot, neizbēgami strauji uzkrājas. Par to ir runa. Bizness (un visa ekonomika) pūst no galvas.

Gravatar kic

2006. gada 15. februārī, plkst. 17:22

man liekas ka viena no lielaakajaam probleemaam shobriid ir tas ka lielaakajaa daļā uzņēmumu darbinieks netiek veerteets kaa izdeviigs kapitaalieguldiijums, darba deveeji dziivo a lepnu saukli "neviens nau neaizstaajams", ja kaadam ir pretenzijas var droši iet (liidzi panjemot visu ko iemaacijies, kontaktus utt) un darba deveejs panjem naakosho cilveeku ko maaciit, neņemot veeraa ka leetaak (jaunam darbiniekam truukst zinaashanu, pieredzes utt ar ko viņjsh aktiivi bojaa firmas imidzhu, taadejaadi atbaidot potenciaalos klientus) varbuut buutu maksaat normaalu algu un visaadi citaadi motiveet darbinieku tureeties pie savas darba vietas...

Gravatar karlis

2006. gada 15. februārī, plkst. 22:46

Par darbaspēka tirgus atvēršanu doma laba. Jo trūkst darbaspēka bezjēgā daudzās nozarēs! Bet! Vairums LR iedzīvotāju būs pret to un tas politiķiem-populistiem ir skaidrs, līdz ar to šādu lēmumu tuvākajā desmitgadē neviens nepieņems. Otrkārt, vairums LR iedzīvotāju ir ļoti neiecīetīgi pret citām nacionalitātēm, ticībām un ādas krāsām tā kā tos 10 gadus šā vai tā, jāgaida, kamēr vairums mūsējo paši nokāps no kokiem un ieraudzīs ka apkārt ir kas vairāk nekā mērkaķi.

Gravatar iiignja

2006. gada 16. februārī, plkst. 02:22

karlis - pats arī jūties kā "darbaspēks" ? Pie šādas pieejas uzņēmēji arī ir "darbaspēks", pie tam vietējais ir pārsvarā ārkārtīgi zemu kvalificēts. Tur jau tā ķeza, ka, kamēr konkrētu cilvēku vietā figurēs "darbaspēks", tikmēr nekas uzlaboties nevar. Jebkuras saimnieciskās aktivitātes vispār ir nepieciešamas tikai tādēļ, lai nodrošinātu VISUS tajās iesaistītos cilvēkus ar atbilstošiem dzīves apstākļiem (ļoti plašā nozīmē). Ievedot "darbaspēku", arī vajadzību apjoms palielinās - tātad nekad nebūs pietiekami "darbaspēka". Patiesībā ir nevis darbaspēka, bet gan darba (sabiedrības) organizācijas trūkums. Nav kopīgu plānu (ieceru) sabiedrībai, nav savstarpējas uzticēšanās u.t.t. Netiek domāts par tālāku nākotni. (Cik uzņēmēji rūpējas par izglītības un kvalifikācijas celšanas attīstību, piemēram?) Katrs rūpējas vienīgi par sevi, - kā izdzīvot kārtējo dienu vai kā saraust kārtējo miljonu.

Nevar tak uzlabot negaršīgas putras garšu, piešķirot vēl papildporciju...

Gravatar nazis

2006. gada 16. februārī, plkst. 09:56

Darbaspēks... padomju laiku termina "rabsila" = "rabochaja sila" latviskojums. Piemēram, man darbā nemaz arī nav tik liela alga, bet darba apstākļi ir ļoti patīkami, līdz ar to pagaidām nemaz citu darbu negribu. Bez tam, nav nekādu virsstundu un, ja ievajagās papildus naudiņas, nav problēmu paņemt kādu haltūriņu :)

Gravatar ZBH

2006. gada 16. februārī, plkst. 12:58

neir Latvijaa darbspeek truukum. iraid tikai leetaa darbspeek truukums.

Gravatar ZBH

2006. gada 16. februārī, plkst. 13:04

ieskreejaaties ar 1kLs, da 500Ls uz roks pat pa puspeleeko nemaksaa uzneemeej, kuriem Latvijs meerogs odnako netraucee tureet briezh daarz, apmaksaat atvaseem maaciibs shtatos utt, utjpr. IT supporteetaajiem ar vin maksaa smiekliig, es azh izbriiniijos, ka Jelgavaa var buut tik zem cennik.

Gravatar jareks

2006. gada 16. februārī, plkst. 20:24

pareiz, kaa tad nebuus darbaspeeka truukums, ja firmu iipashnieki sev pirks daargas mashiinas, plazmas telvizorus un tuseesies pa kreetu. darbiniekos neviens neko negrib likt un tad briinaas, ka nenaak straadaat uz vinja firmu kautgan vish taksh maksaa algu, kas gandriiz 2 paarsniedz valstii minimaalo..

Gravatar karlis

2006. gada 16. februārī, plkst. 23:37

Iiignja: es neesmu darbaspēks, esmu darba devējs darbaspēkam. :)

Gravatar mad gremlin

2006. gada 20. februārī, plkst. 10:16

smiekli nenāk. vēl nesen visur viss bija ok, bet tagad strādā viei rahīti. 5 minūtes atpakaļ vēl alkāni pedējie, bet tagad strādā jo cita jau ne viena nav. apsveicami jau ir cilvēkiem arī darbs, bet tie rahīti tač nevar ne maisu pacelt ne ko citu māk. Nav kas strādā. jāņem tie paši kas ir. bet kas viņi par strādniekiem? domāju ka īstie mēsli vēl tikai briest.

Gravatar iiignja

2006. gada 23. februārī, plkst. 15:11

karlis - Par to, ka Tev pašam tā šķiet, es ne brīdi neesmu šaubījies. Tamdēļ arī saku, ka šejienes "darba devēji" ar kvalifikāciju neizceļas.