✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

AES in here

2006. gada 1. martā, 8 komentāri

Mūsu trejvalstu varasvīri ir pa kluso izdomājuši un izlēmuši, ka vajadzētu tā kā kļūt energoneatkarīgākiem. Tas feini iezīmē divas lietas. Pirmais - tas, ka, ja nekas kardināli nemainīsies varas gaiteņos dirnošo politiķu orientācijā (politiskajā), virziens - prom no Krievijas ir pavisam konkrēts. Diemžēl, pateicoties mūsu valdības vairākkārtēji publiski izrādītajai debilitātei, cita ceļa vairs nav. Bet tas ir pārdzīvojami. Otra lieta, kas nevar nepriecēt - izteikta (potenciāla?) ekonomiskā spiediena gadījumā visas trīs valsteles spēj rast kopīgu valodu. Kaut nu tā tas paliktu. Un ne tikai šādos jautājumos.

Vairākas lietas, kuras pavisam noteikti attīstīsies, pateicoties potenciālajai AES:

  • Zaļie varēs plaukt un zelt
  • Šāda mēroga projekts sola neizsmeļamus un brīvi pieejamus garšīgu ziņu krājumus presei
  • Ļoti daudzi uzņēmumi tiks pie daļas lielā kāposta, pateicoties tam, ka būs ne tikai jāveic darbi topošajā AES, bet arīdzan jāpalīdz vienkārši tērēt tam iedalītā nauda ;)
  • Kā jau jebkura liela projekta ieviešana, arī šis dos savu ieguldījumu visu trīs Baltijas valstu korupcijas nozarē
  • U.t.t.

Bet man, ja godīgi, ir pilnīgi perpendikulāri (paralēli?) tas, vai AES būs, vai nebūs. Laikam pat jau labāk, ja būs.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar hvz

2006. gada 1. martā, plkst. 14:41

nemaz ne pa kluso. par iespējamību ko tādu darīt runāja jau sen.. jocīgi, ka cilvēkiem uz to po, paskataties tač austrumu virziena kaimiņa pēdējā laika izdarības ar gāzi. energoresursi ir ļoti nozīmīgi.

Gravatar Kārlis

2006. gada 1. martā, plkst. 15:24

Nu biki neizprotu šito spamu. Ja tik ļoti uztraucies par korupciju visās iespējamajās un neiespējamajās vietās, pievērsies Jehoviešiem, viņi sola to atrisināt. Turpināt lietot Krievijas enerģiju nozīmē pakļaut sevi lielam riskam. Pēc Ukrainas nedienām visa Eiropa to sāka saprast, jo Krievija savu ekonomiku (kuru labi var balstīt uz dabas resursiem) var čakarēt cik uziet, ja vien tā iespējams izrādīt varu. Zaļos vienreiz vispār vajag apklusināt uz visiem laikiem - tik daudz piķi kāst ar melošanu ir atļauts tikai baznīcai, zaļie lai savu nekaunību aprok izgāztuvē. Uzņēmumi te iegūs tikai daļēji, jo, tik bīstamā un sarežģītā projektā lielāko un svarīgāko darbu tomēr paveiks speciālisti no lieliemm starptautiskiem uzņēmumiem un tie būs mazā skaitā, bet lieli.

Gravatar Kārlis

2006. gada 1. martā, plkst. 15:29

Plus vēl tas, ka paši zaļie neapzinās, ka AES ir dabai viens no nekaitīgākajiem energoapgādes veidiem! Nav nekādu izdedžu, izgarojumu, netiek čakarētas ūdenskrātuves (un to tuvumā esošie augi nepūst un netaisa metānu), putniem nav jābaidās no vējģeneratoriem u.t.t., turklāt enerģijas avotu vajag salīdzinoši ļoti maz. Lai uzspridzinātu AES, ir tiešām dikti jāpacenšās, Černobilieši daudz nopūlējās, lai to izdarītu.

Gravatar ulzha

2006. gada 1. martā, plkst. 16:25

ortogonāli

Man jau prieks. Tikai kāpēc pirms tam jāceļ ogļu stacija Latvijā? Par to zaļajiem ieteiktu vairāk satraukties.

Gravatar ulzha

2006. gada 1. martā, plkst. 16:25

ortogonāli

Man jau prieks. Tikai kāpēc pirms tam jāceļ ogļu stacija Latvijā? Par to zaļajiem ieteiktu vairāk satraukties.

Gravatar murmulis

2006. gada 2. martā, plkst. 09:47

ogles tas ir suuds lielaakais, kas var buut - /. bija raksts par AES un to lietderiibu un ka pasaulee naakamo 10 - 15 gadu laikaa kaa minimums 25 tiks uzceltas - radiaacija ir mazaaka nekaa oglju izdedzhos, pie tam, ja uztaisa breeder tipa reaktoru, tad vispaar kruta - tik dod vinjam U-238, mazliet plutoniju klaat neitroniem un jamais pac taisiis U-235, no kura ieguust visu energjiju un sadala liidz svinam un citaam neradiaktiivaam vielaam. un energjijas pietiks ljoti ilgam laikam - tikai jaanopeerk kaadas paaris tonnas radiaktiivo meeslu vai debagaatinaataa uranaana un miers. un tas U-238 ir pieejams diezgan daudz pasaulee, un kaa atlikums no uraana bagaatinaashanas sanaak daudz - no 100 ap 90 kg paliek nebagaatais - un to breederiiiekshaa un aiziet uz elektrizeeto naakotini...

Gravatar ulzha

2006. gada 2. martā, plkst. 10:42

Nākotne jau laikam sintēzes reaktoros, cita starpā - daudz drošāki.

Par ogļu radiāciju ij nemaz nezināju...

Gravatar Krotow

2006. gada 2. martā, plkst. 19:35

Dedzinot ogles būs gan radiācija, gan sēra dioksīds gan CO2 u.c. jaukumi. Ieraksti Google "coal radioactive" - pat nelabi pallika, to iedomājoties :/