✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

3G vs WiFi

2006. gada 9. maijā, 21 komentārs

Starp citu, dotajā brīdī nav lielas skaidrības, kurš tad galu galā tuvākā vai tālākā nākotnē uzvarēs mobilo tālruņu jomā - WiFi vai 3. paaudzes datu pārraide.

Piemērs iz dzīves. Skaips mobilajā tālrunī. Lai arī tas teorētiski ir iespējams - lietot Skype, izmantojot GPRS datu pārraidi, reāli iespējamā kvalitāte nespēs konkurēt ar parastiem zvaniem pat tad, ja pēdējie ir par maksu. Ja tālrunis ir ar EDGE vai vēl ātrākas datu pārraides iespēju, tad jau varētu sākt domāt. Neskatoties uz to, ka, Skype visnotaļ pa kluso sadarbojas ar dažiem zināmiem mobilo tālruņu ražotājiem, lai šādu produktu piedāvātu, iestājas viens liels BET.

Mobilo sakaru operatoriem šāds risinājums neģeld. Kā tad tā - tagad visi viens otram zvanīs, izmantojot lētāko datu pārraidi, līdz ar ko mazināsies reālo telefonsarunu skaits. Un tas nav feini. Tāpēc arī tas notiek relatīvi “pa kluso”, lai arī nevienam nav nekāds lielais noslēpums. Vairāk gan tiek uzsvērts tas, ka šī programma tiek pielāgota Symbian operacionālajai sistēmai. Tas ir, lai tā tur darbotos, nevis tam, lai izmantotu mobilo datu pārraidi :)

Tad, nu, risinājums ir atrasts. Tas, protams, neļaus skaipam iebrukt mobilo tālruņu lietotāju ikdienā ar joni, bet savā ziņā monopolizēt šo nišu - to gan. Skaips mobilajā tālrunī var darboties, izmantojot operatora datu pārraides iespējas, kamēr tas neizdomā piegriezt šīs programmas darbību savā tīklā. Tad, teorētiski, iestājās sāpe - skaips neskaipo. Bet, ja tālrunim ir WiFi atbalsts, tad problēmu vairs nav (kamēr ir WiFi pārklājums un pieeja:).

Un nesakiet, ka mums nav WiFi, mums nav šādu tālruņu, galu galā - mums nav skaipa mobilajam. Vēlreiz atgādināšu, ka tā ir vairāk tāda sirrealizēta nākotnes vīzija, kad WiFi hotspoti vairs nebūs retums un tālruņi ar to atbalstu vienkāršajam mirstīgajam vairs nebūs tikai mīts.

Starp citu, ja skaips ieradīsies ātrāk par WiFi, tad, pilnīgi iespējams, operatoriem parādīsies maksas pakalpojums, kuru pieslēdzot, varēs lietot šo nīsto Interneta telefonijas brīnumbērnu par mazu, bet godīgu samaksu.

Tas nu tā. Iesildos.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Aleksejs

2006. gada 10. maijā, plkst. 00:06

Hm... Tik interesanti, cik gan ir ekonomiski lietot Skype uz mobilā tālruņa?

Pēc būtības, tam ir jābūt visu laiku ieslēgtam un ir jāatrodas tiešaitē - un tas nozīmē, kā tiks vairāk tērēts akumulātors un trafiks, kas beigu beigās pārveršas par naudas izmaksām (kaut arī nelielām, bet tomēr).

Kā arī, saņemot ienākošos zvanus pa "Skype līniju", nāksies ar' papildus maksāt par ienākošo datu plūsmu.

Tā kā... Viss tas ir relatīvi...

Gravatar laacz Autors

2006. gada 10. maijā, plkst. 00:10

Aleksejs: tas tā ir tagad. Bet, tici vai nē, akumulatori attīstās. Arī WiFi gadījumā trafiks faktiski skaitās flatrate/par brīvu. Reāli - tā diez vai būs problēma. Industrija pati sevi sakārtos ;)

Gravatar ul

2006. gada 10. maijā, plkst. 00:23

Mums ir telefoni ar Wifi. N9300i, E60, N93, vēl tur kādi bija.

Gravatar laacz Autors

2006. gada 10. maijā, plkst. 00:26

UL: Jums ir, parastiem mirstīgajiem nav.

Gravatar Gundars

2006. gada 10. maijā, plkst. 09:20

Nu pashlaik peec datu pareides aatruma 3G, tads Zycel modems vien ir.

Nezinu vai 3G ir vairs tas standarts, par kuru vispaar vajadzetu runaat, ja salidzina ar WiMax iespejamiem aatrumiem, vai 4G, ko Japana plaano palaist 2010 gadaa. It iipshi ja NTT DotCom shim 4g standartam ir pasakaini aatrumi, 100Mbit kustigam objektam un 1Gbit nekustigam... ir par ko padomaat:)))

Gravatar Mārtiņš

2006. gada 10. maijā, plkst. 09:22

Laacz, tavā teorijā šobrīd ir viens liels caurums: nav nopietna wifi provaidera, kas spētu noklāt pietiekami lielu teritoriju (neesmu īsti pārliecināts, bet ņemot vērā to, ka tas ir neregulējams radiosakaru spektrs nopietnus ieguldījumus laikam īsti neviens negrib ieguldīt, jo tajā spektrā garantiju nav nekādu, pat mikroviļņu krāsns var būt tavs ienaidnieks...), savukārt to mazo hotsoptu owneri, ar kuriem ir pilna Vecrīga un rīgas centrs (piemēram), nav spējīgi ieviest tādu lietu kā handovers no viena hotspota uz otru. Un līdz ar to man kā potenciālam lietotājam skaips kļūst par samērā ielu fuipēkaka, jo es normāli nevru aiziet no LU ēkas līdz tramvaja pieturai runādams caur Skype. Vienīgā mana iespēja ir atrasties nekustīgi vienā vietā, kur wifi pieslēgums ir stabils un tas savukārt ir nedaudz pretrunā ar moblā telefona būtību. Protams, ja ir jāsēž vienā vietā ilgāku laiku, tad zināms bonuss ir. Vienīgi cik ir strādāts ar wifi - nu rij tas maita strāvu baisi.

Gravatar laacz Autors

2006. gada 10. maijā, plkst. 09:31

Mārtiņ, a) tas ir fucking par nākotni! b) Diez vai tie, kas tagad anonsē šādus tālruņus ir netālredzīgāki par Tevi :)

http://www.digitimes.com/telecom/a20060502PR203.html http://digital-lifestyles.info/display_page.asp?section=platforms&id=2758

Protams, var jau domāt, ka tie ir proof-of-concept, bet, ja jau to dara divas kompānijas vienlaikus, tad tur ir kāda doma apakšā :)

Gravatar Mārtiņš

2006. gada 10. maijā, plkst. 10:13

Nu proof of concept ta ir, tikai mani zināma skepse māc arī par 3G, kur nu jau nav tāda sevi cienoša telefonu ražotāja, kuram nebūtu 3G aparāta. Tai pašā laikā tas sākoptnējais hee-haa (haips), kas bija par 3G, ir pamatīgi noplacis, cilvēki tā īsti uz jamo tik ļoti nemaz neraujas un aparatūras ražotāji dara ko var lai izbīdītu tehnoloģiju. Reizēm man šķiet, ka atnāks 4G pirms vēl 3G tiks nopietni lietots. Da es vispār esmu skeptiķis :)

Gravatar ruts

2006. gada 10. maijā, plkst. 12:59

Skype ir liels, bet nav vienīgais: http://www.smartphones.lv/index.php?id=90 "Bezmaksas VoIP programma un šifrēšana jaunākajiem UMTS/GPRS tālruņiem."

Gravatar kamielis

2006. gada 10. maijā, plkst. 14:09

Efik, saki man, kāda jēga no wifi pariktes, kura droši vien būs dārga un kuru varēs izmantot tikai skaipam? Labāk alternative nekā proprietary.

Gravatar efix

2006. gada 10. maijā, plkst. 14:51

Nu nav jau tik traka cena - 140GPB vai 250USD. Imho. Pats sameeraa regulaari izmantoju SkypeOut pakalpojumu, nav ne vainas.

Gravatar k

2006. gada 10. maijā, plkst. 19:35

140 lati?! Tu gribi apkārties ar mobilo, ar parastā tālruņa bezvadu klausuli + vēl ar šo skaipkasti? Un vēl ar digitālo fotoaparātu varbūt? Labāk tad ņemt WiFi+GSM aparātu vismaz. Tendence ir, ka viss ir vienā kārbā iekšā.

Gravatar Leimis

2006. gada 10. maijā, plkst. 22:31

Vienaa no peedeejaam Naakotnes parks raidiijumiem tieshi bija aprunaats par sho teemu. Ljoti strauji attiistaas WI - FI naakoshaa apaaudz WI - MAX kas paarklaaj pat 20 reiz vairaak teritorijas. Iespeejams ka pat katraa Lattelecom buudinjaa buus shaads access points un mees ar saviem mobiajiem vai portatiivajiem vareesim izmantot internetu visur. Un kam gan buus vajadziigs izmantot LMT, BITES vai TELE 2 paarklaajumu, ja visapakaart buus interneta telpa.

Gravatar karlis

2006. gada 11. maijā, plkst. 10:29

Gundars: nevis "NTT DotCom", bet NTT DoCoMo.

Gravatar pingus

2006. gada 11. maijā, plkst. 12:12

ar minimaalu skype traiku un grps cenaam 0.20ls/mb (lmt) sanaaks, aptuveni 0.05ls par minuuti, tas nemaz nav tik leeti un vareetu buut intereansti tikai starptautiskajiem vai starpprovaideru zvaniem!

Gravatar Arturs

2006. gada 11. maijā, plkst. 14:05

Vai kaads zin kas tas par jaunu kaut kaadu wi-fi pakalpojumu, kad tu pie sava usb piesleedz uztveereeju un tev wi-fi ir visaa riigaa jebkuraa vietaa? Abonseesana maksajot 25 ls meenesii... vakar viens dzeks staastiija, bet neiegaumeeju nosaukumu...

Gravatar pb

2006. gada 12. maijā, plkst. 13:16

<i>"WI - FI nākošā apāudz WI - MAX kas pārklāj pat 20 reiz vairāk teritorijas"</i>

Kā tu to domāji - 20 reizes vairāk? Par ko vairāk? Ja GSM pārklāj, teiksim, 80% Latvijas, tad vimakss parklās 1600%? Vai vimaksa izplatība nozīmē GSM norietu? Utopija?

Gravatar kintu

2006. gada 12. maijā, plkst. 17:12

Principā jau katrs, kam ir laptops un Skype var zvanīt un saņemt zvanus, vietās, kur ir Wi-fi. Daudzi tālbraucēji izmanto šo iespēju, lai samazinātu mobilo telefonu rēķinus, jo daudzos benzīntankos ir Wi-fi. Būtībā vajadzētu tikai atbrīvoties no laptopa un ielikt skype mobilajā, un automātisko pārslēgšanos no Wi-fi uz GSM. Man šķiet, ka viena kompānija Anglijā tādu prototipu jau ir izveidojusi.

Gravatar visu

2006. gada 13. oktobrī, plkst. 14:00

Wifi izveidot majas nav nekas sarezgits, bet kapec mocities, jau tagad pa elektribas vadiem var laist internetu lidz 200Mb/s ja nav bezvadu internets pieejams pa gaisu var dabut pa vadiem, protams, daudziem tas neliekas izdevigi ka mobilajiiem operatoriem, bet ko mocities, si tehnologija ir jauna www.netgear.com

Lattelekom wifi punkti ir nesamerojami cenas, 1ls par 1h ta jau ir laupisana, ka bezvadu punktam vienam var pieslegties lidz 30lietotaju tatad 30Ls 1h laiak rentablitate milziga, a es majas izveidosu wifi un piedavasu to par 2ls menesi kaiminiem, ko tur zmiekties internets vajadziigs visur, ar atrumu lidz 54Mbs:) un visvairak studentiem:)