✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Senie letiņi

2006. gada 13. jūnijā, 26 komentāri

Aizgājušovīkend sanāca pabūt Ventspilī. Daudz un dažādu iespaidu, bet viens ir iesēdies atmiņā jo spilgti.

Maziem bērniem ir tādi devaisi, kurus sauc par “staigulīšiem”. Tās ir figņas, kurās iekabina bērnu, un jamais var tādējādi mācīties staigāt. Par to noderīgumu vai ļaundabīgu šoreiz nerunāsim, atzīmēsim pašu faktu kā tādu.

Tagad prehistōrija. Aizgājām uz piejūras muzeju. Tiem, kas nezin - tas ir tāds etnogrāfiskā muzeja minimizēts variants. Stāv tur visādas laiviņas saliktas, mājiņas no visas Kurzemes, u.c. draza. Ir tur arī ņekaja zvejnieka sēta ar kūtiņu, klēti un saimnieka māju. Acīmredzami, mēs šo māju apzinošajai sievietei gana labi gājām pie sirds, jo viņa noņēma nodalošo striķīti un ielaida mūs dzīvojamajā istabā. Mājas vecumu gan nenoprasīju, bet gadsimti vairāki jau būs.

Un, izrādās, senie latvieši arī bija gana advancēti, lai ne tikai dzemdībās izmantotu dzemdību krēslus (tādus kā pakavs uz kājiņām), zābaku novelkamos aparātus (viltīga koka ierīce, kuru varēja izmantot nepieliecoties un neizmantojot rokas). Bet te nu es apsēdos, jo istabas vidū bija Uzparikte.

Uzpariktes konstrukcija bija līdz sviestam elementāra. Grīda-Griesti klases vertikāls koka stabs, kurš brīvi griežas ap savu asi. Tiem, kas nesaprata - asociācijas ar aizvēsturisku striptīza stieni. Tam horizontāli piestiprināts tāds kā D burtam līdzīgs loks. Tad, nu, mīlīši, tas arī ir senlatviešu bērnu staigulītis.

Funkcionāli tas pat ir stipri noderīgāks par mūsdienu staiguļiem, jo bērns jebkurā brīdī var nomesties četrrāpus un desot prom savā ierastajā manierē bez jelkādas palīdzības no malas. Tieši tāpat - lai pieslietos un pavicotu ar 2K, viņam palīdzība arīdzan nav nepieciešama.

Lūk, tāds tas afigennijs pastāsts par afigennajiem kurzemniekiem.

Un pavisam noteikti pārdonējiet mani par bildīšu absenci. Sajūsmā spiegdams pavisam piemirsu par fotoaparatusa esamību un dokumentālo pierādījumu nepieciešamību.

Papildināts ar bildīti (zem tālākas lasīšanas).

Senlatviešu staigulīša ashematiskais attēlojums
Senlatviešu staigulīša ashematiskais attēlojums

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar pljerdaks

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 14:31

uzzimee kauch peintaa... to striptiiza stieni veel varu iedomaaties, bet to d burta koku un taalaako konstrukciju galiigi nee!

Gravatar Aidus

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 14:41

Es ar nespēju iztēloties to D pasākumu.

Gravatar laacz Autors

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 14:42

pljerdaks, Aidus: lūdzu.

Gravatar 0nkulis

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 15:04

kruta parikte.... patentee kameer var un saac tik tirgot

Gravatar esuntu

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 15:08

Ja painteresētos vēl vairāk par senlatviešu kultūru, tad atrastu to, ka latvieši jau izsenis ir lietojuši vēl vairāk mūsdienu dzīves neatņemamas mantas kā zobubirstes, prezervatīvi un sieviešpaketes u.c.. Turklāt dzirnavas uzcelt arī nav katram neizglītotajam viduslaiku cilvēkam pa spēkam... P.S. Tā pati vecā koka uzparikte apavu novilkšanai ir makteni ērta arī 21.gs.

Gravatar zilace

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 15:44

un tad sīcis tik ap to stieni grozās?

Gravatar Gacha

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 16:31

Un tas bija tas intresantākais, ko pa visu dienu Ventspilī redzēji?

Gravatar hvz on mac

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 17:15

ne tas vien ir bijis senāk. tā tikai mums tāda iedomība tehnoloģiju laikmetā, ka esam baigi izrāvušies. bet saknes tam visam ta meklējamas senatnē ;) paskatieties, ko ķīnieši un ēģiptieši dažus kilogadus atpakaļ darīja..

Gravatar Aidus

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 17:48

Sorry laacz bet skaidrāks man nekļuva :D

Gravatar Aidus

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 17:51

Aidus ups pieleca gan :) Tikai tagad līdz manīm aizrāpoja ka tā štanga ir no pašas elles zemes līdz griestiem un tas D punkts ir izmaukts cauri :) Bet ar to parikti jau tālu neaiziesi :) Var tikai riņķot ap griesti - zeme tipa koku, vai pareizi sapratu? :)

Gravatar U

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 17:51

un kaads tad izskataas tas devaiss apavu novilkshanai? :)

Gravatar Axl

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 18:16

A zābaku novelkamo aparātu es vēl no bērnības atceros! Mums bija tāds dēlītis, kura viens gals uz 2 puļķiem pacelts ~20cm no zemes. Tajā galā ir U formas caurums, kurā liek zābaka papēdi. Tā kā tas U diezgan daudz velk uz V pusi, tad vienā brīdī papēdis tā maigi tiek no abām pusēm piespiests. Atliek ar otru kāju uzkāpt uz dēlīša, lai šis neceļas augšā un raut kāju ārā no zābaka. Cik atceros, rudeņos dubļainos gumijas zābakus novilkt dikti noderēja...

Gravatar Keksuss

2006. gada 13. jūnijā, plkst. 20:14

Jap, manai babuļai vēl tagad tāds ir lietošanā- nu ārkārtīgi labs pričendālis...

Gravatar ozy

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 00:06

Vai ta tiešām, laacz, bij jābrauc uz Ventspili lai gūtu šādu atklāsmi? Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā arī tāds pričendālis ir (jau sen) Kurrzemes sētā. Bet Ventspilī jau protams viss krutāk :)

Gravatar Kirils

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 01:25

a kur tur siicim jaabuut? vinjsh tak ar rokaam netureesies pie taa d burta, ne? mosh vari ieziimeet? :)

Gravatar vimba_zlobnaja

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 09:19

Jā laacz, piezīmē sīko ar.

Gravatar usver

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 10:02

vai varētu, lūc, bik detalizētāk mazā novietojumu pie staigulīša stieņa? nedaleca īsti procesa būtība, kura atbilstu iespējai iekāpt/izkāpt patstāvīgi un būtu brīvs. btw, devaiss zābaku novilkšanai saucas kalpiņš :)

Gravatar esiitis

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 10:50

Mani vairaak intereseetu senlatvieshu prezervatiivi un higieeniskaas paketes. Prezervatiivus varu iedomaaties-kaut kaadas zarnas vai ko tamliidziigu, bet to otru ne.

Gravatar corpse

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 11:07

hahaha tā zābaku novelkamā uzparikte tiešām ir tik veca? tad varbūt es varu vinju nodot kādam muzejam! man jau nezcik gadus laukos stāv - vienu brīdi arī tika izmantota. tiešām parocīga lieta! :)

Gravatar rediiss

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 13:29

mhmm brīvdabas muzejā ar šitā uzparikte ir apskatāma. es jau sen par to iefanoju. mani tikai satrauca viena doma - vai bērnam, kas to lieto, galva nesagriežas?

Gravatar adm

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 16:01

a taa sieviete visus tur taa vadaa. pagajushajaa nedeeljaa ar gadiijaas tur iegriesties un vinja ar lielu aizrautiibu vadaaja, radiija un staastiija kas ir kas un kam domaats.

Gravatar adm

2006. gada 14. jūnijā, plkst. 16:06

a to mazo iekabina dveida gredzena aiekshaa - taa kaut kur pie padusees atduraas. so shamais iet uz rinjkji , turpat nokaartojaas i so on. beerna ievietoshana iznjemshana - ieceljot izceljot

Gravatar faq

2006. gada 15. jūnijā, plkst. 07:41

Aha usver, un siicis kas griezh to "D" veida dzirnavu asi saucaas vergs. Taa luuk. Mani vairaak interesee tie muusdienu staigulji, ar tiem jau nekaa nesamalsi...

Gravatar kreisā feja

2006. gada 15. jūnijā, plkst. 12:50

to rediiss -> tas sīcis taču nerotē ar tik nežēlīgu ātrumu, lai viņam galva sagrieztos :)))

Gravatar usver

2006. gada 15. jūnijā, plkst. 20:37

faq: latviešu valodas vārdnīcā (sarkanā tādā, nezinu, kura gada) pie šķirkļa 'kalpiņš' ir atrodams apraksts uzpariktei, kas pēc apraksta precīzi atbilst laacz aprakstītajai - tas nav mans izdomājums :)