✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Gūglei lokalizācija, mums figa?

2006. gada 21. jūnijā, 18 komentāri

KK raksta par gūgles cēlo vēlmi vēl vairāk lokalizēt savus produktus un servisus. Juris Kaža pārtulko to visu angliski (ar dažiem ironiskiem komentāriem). Tad, nu, my take.

Viņi abi runā par Google Maps, vēloties tur redzēt arī detalizētāku Latvijas karti. Kamēr vieni (slinkie, kas neprovē iečolēt alternatīvas) saka, ka tas viss ir nereāli un nevienam nav intereses to darīt, paskatamies uz Rīgu iekš Windows Live Local. Un tagad iekš Gūgles kartēm. Ir starpība? PoC? Bet tas viss ir sūds. Mani vairāk interesētu vietas, tūrisma objekti, viesu nami, u.c. draza, kura ir noderīga tūristam. Kā Āmrikā. Kā Jūkejā. Tur varētu izveidoties feina sadarbība ar Latvijas attiecīgajām institūcijām. Ja tās izrādītu kaut minimālu pretimnākšanu un regulāri par šo lietu atgādinātu varenajiem...

Gūgle AdSense. Tas nu gan ir nereāli tuvākajos gados. Tirgus ir niecīgs. Paņemam visu anglistiski vervelējošo pasaules daļu, salīdzinām ar .lv tirgu un izrēķinam. Uzdevums mājām.

Book Search, kurš saturētu latviešu valodā izdotās grāmatas. Pasmagi. Tiesa, esmu pa ausu galam dzirdējis, ka Gaismas Pils projekta ietvaros tiek paredzēta arī esošās papīra bāzes digitalizācija, bet nu - cik tas ir tālu, vai tā ir patiesība utt, nemācēšu teikt. Man tas gūgles grāmatsērčs nav vajadzīgs. Pietiktu ar atsevišķu resursu mūsu valstī.

Google SMS. Kāds to lieto? Lietotu? Diez vai. It īpaši, ja ņem vērā, ka visu to pašu var izdarīt ar tālruņa pārlūku. Šim būtu jēga pie nosacījuma, ja tiek lokalizēts google local.

Google Translate - Tilde to diez vai pieļautu :) Pie kam, cik zinu, teju visi, kas ir spējīgi mūsu valodā šo pasākumu realizēt, tiek nodarbināti Tildē un/vai Lursoftā. Var jau pārpirkt, bet vai tas atmaksātos?

Ko es vēlētos? Es vēlētos, lai Gūgle sākotnēji tiek galā ar savu produktu integrāciju, vienoto stilu, oldskul vizuālo noformējumu un lokalizācijas (tulkošanas) izraisītajiem gļukiem. Un pēc tam jau lai notiek kas notikdams.

Pie kam, mūsu bāleliņi (tūdaliņi - © kuģis) domā Latvijas mērogos. Bet, ja padomā par kāda produkta lokalizāciju Baltijas mērogiem, tad tur var atrast ij ekonomisko, ij sociālo ij politisko pamatojumu. Un, iespējams, arī līdzekļus, resursus un peļņu. Diemžēl ziemeļziemeļeiropas kuģītī, lai kā mēs to gribētu. Austrumeiropas kuģis arī lēnām peld prom. Pagulēsim vēl, ko?

[..] и тогда одна маленькая, но оччень гордая птичка сказала: - Лично я полечу прямо на Солнце [..]

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar asdf

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 14:44

Ar valodas lietām liekas arī ailab nodarbojas ;)

Gravatar mxz

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 14:52

Kaža lieto Maku un Windows Live Local tā karte nedarbojās uz Safari :)

Gravatar taalais

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 14:53

Es nedomāju ka tas, ka tirgus ir niecīgs un nesalīdzināms ar ASV būtu šķērslis Gūgle AdSense ieviešanai. Arī priekš MTV Latvijas tirgus ir niecīgs, arī mazā Latvija ir niecīga, lai būtu divi ziņu kanāli: Letas TV-24 un LNT- Latvijas ziņu kanāls(LZK). Viss ir itkā niecīgs, bet viss notiek!

Gravatar laacz Autors

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 14:55

taalais: Viss ir relatīvs. Var jau arī Holivudu Latvijā uztaisīt :)

Gravatar Didulis

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 15:09

Pirmo reizi atvēru to MS Local. Protams skatījos savu miestu un biju mēranās šausmās. Greizais ielu izkārtojums būtu piedodams (jābūt totāli trakam, lai pēc MS kartes censtos tur orientēties). Taču vietu apzīmējumi uzsauca dusmu - Bulduri ar Lielupi ir apmainīti vietām. Stirnu rags ir pārcēlies uz otru Lielupes krastu. Majori atrodas pie Lielupes auto tilta. Priedaine tik ir savā vietā. Nez kādēļ starp Lielupi un Buļļciemu atrodas uzraksts RIGA. Jau Neonz blogā rakstīju, ka tīri lietojams ir pašmāju produkts uzkartes.lv, kas blakus tabā googles satelītbildēm ir pieņemams risinājums.

Gravatar zigiz

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 15:26

tajā live local labi Ulbroka nosaukta - Ulbroke :)

Gravatar ul

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 15:34

ULbroke vēl ir sīkums. Mana iela un māja kas dabā pastāv no 2003 gada un atrodas 500 m no Rģa robzežas tai MS brīnumā nav. Ceļazīmes rakstīt protams nav slikti, bet...

Gravatar e-remit

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 16:05

laacz, patiesībā "tūdaliņi" nāca no uzņēmēju aprindām atmodas laikā. Kuģis to veiksmīgi adaptējis. P.S. sveiciens arī Kuģim ;)

Gravatar kintu

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 17:33

Pirmais, ko es gribētu, ir gmail spelčekeris latviešu valodai. Ja ir lietuviski un igauniski, kāpēc nevarētu būt latviski?

Arī Google maps būtu ļoti noderīgas.

Google Translate latviski nav reāli viena iemesla dēļ – ir pārāk grūti automātiski tulkot starp ļoti atšķirīgām valodām. Reāli Google nav pat English>Russian, bet tām valodām, kurām ir – spāņu, franču, japāņu, arābu u.c. – es varu iztikt ar tulkojumu uz angļu valodu, jo elektroniskā tulkotāja rezultāts vienalga ir sliktāks par manām viduvējām angļu valodas zināšanām.

Gravatar Arturs

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 18:02

To, ka Latvijā būs sava Digitālā bibliotēka varu apstiprināt, jo pats esmu viens no atbildīgajiem, bet jau iepriekš varu brīdināt, ka nevajag sacerēties, ka tur būs pieejami visu svaigi iznākušo grāmatu teksti (pat par maksu diez vai).

Drīzāk var cerēt uz to, ka varēs on-line pameklēt, kas rakstīts par jūsu vecvecmāmiņu Ulmaņlaika avīzēs.

(c) problēmas...

Gravatar Kirils

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 21:03

ms live ir meesls. guugle karti var uztaisiit, ka straadaa, bet mslive uz taa pasha paarluuka breec, ka xmlhttpblabla not supported un nekas neies, ej maajaas.

Gravatar alrems

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 21:23

Izmantotajiem bērneļiem

Gūglis un Skype ir gandrīz tādi paši monopoli kā Microsoft. Taisni jābrīnās, ka ir lētticīgi cilvēki, kas ir gatavi <b>par velti pakalpot</b> šiem monopoliem. Latviskot programmas vajag (kaimiņtautas to dara daudz lielākā vērinā), bet ir jāņem brīvprogrammas un atklātā koda programmas!

Gravatar Mr. Skepse

2006. gada 21. jūnijā, plkst. 21:34

local.live.com iet itkai uz windows, tā ka: get over it, google maps uzvarēja!

Gravatar Kristaps Kaupe

2006. gada 22. jūnijā, plkst. 02:13

Mr. Skepse, nezinu, no kurienes Tu to rāvi, man local.live.com strādā arī ar Operu zem GNU/Linux (lai ar sākotnēji kā Virtual Earth, pirms vel radās live.com, strādāja ātrāk).

Bet <abbr title="Latvijas Nacionālā bibliotēka">LNB</abbr> fondu digitalizācija pamazām ir sākusies, skat. <a href="http://www.lnb.lv/digitala_biblioteka/" rel="nofollow">http://www.lnb.lv/digitala_biblioteka/</a>

Gravatar Papuass

2006. gada 22. jūnijā, plkst. 16:41

<blockquote> Ko es vēlētos? Es vēlētos, lai Gūgle sākotnēji tiek galā ar savu produktu integrāciju, vienoto stilu, oldskul vizuālo noformējumu un lokalizācijas (tulkošanas) izraisītajiem gļukiem. Un pēc tam jau lai notiek kas notikdams. </blockquote> Tur varētu līdzēt Douglas Bowman pieņemšana darbā kā <em>design lead</em>. http://www.stopdesign.com/log/2006/05/27/going-to-google.html Viņa pirmais darbiņš pie G kalendāra.

Gravatar Mr. Skepse

2006. gada 26. jūnijā, plkst. 12:30

man, ph Kristap. Man Mac.

Gravatar Sekotājs

2006. gada 30. jūnijā, plkst. 00:03

Par to vienoto google aplikāciju stilu, integrāciju un web standartiem - lietas, visticamāk, ka tuvākajā laikā mainīsies stipri uz labo pusi... spriežot pēc šī: http://stopdesign.com/log/2006/05/27/going-to-google.html

Gravatar JK

2006. gada 30. jūnijā, plkst. 11:45

UzKartes.lv nav reāls ģeogrāfiskās informācijas serveris, bet gan karšu āttēlu serveris. Savukārt abi monstri ir ģeogrāfiskās informācijas serveri, tomēr tur nav normāla un aktuāla datu satura. Ir gan par Lv viens reāls brīvais ģeogrāfiskās informācijas serveris www.ikarte.lv - dati būs daudz aktuālāki. Reizēm gan tā kā bremzē.