✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

10. dimensija

2006. gada 11. jūlijā, 17 komentāri

Imagining the Tenth Dimension - komplicēts, teorētisks, brīžiem galvā nelienošs skaidrojums ;) Lai apskatītos lielo flešiņu - atrodam kreisajā malā “Navigation”, un pēc tam izvēlamies “Imagining the Ten Dimensions”.

Via.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Jealousy

2006. gada 11. jūlijā, plkst. 19:31

Kinda pointless visu aproksimēt uz vienu punktu un pasniegt kā nakamo dimensiju :)

Gravatar andrisp

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 00:23

Jy: bet vai tad teorētiski tā nav ? :)

Gravatar Kristabs

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 01:23

Page cannot be displayed

Gravatar skatītājsX

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 02:37

Noklausījos visu ar milzīgu interesi. Man tādi nieki patīk :) Kaut kā aizdomājos par to vai 8ā dimensija var eksistēt, jo neliekas, ka bez mūsu Visuma vēl kāds cits varētu būt, jo Visums ir Visums, viņš ir visur :) No otras puses - neesmu tik gudrs lai varētu par to visu zinoši spriest. Tā kā pieņēmu, ka 8ā dimensija eksistē un skatījios tālāk - varēja pat saprast. Manuprāt, to grāmatu liela jēga pirkt nav. Es labāk nopirktu kādu Hawkinga sarakstītu grāmatu.

Gravatar Jealousy

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 08:14

andrisp: nu, visu aproksimējot var pierādīt dajebko dajebkā :)

Gravatar hu_ha

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 09:12

nedaudz kaut kā nevajadzēju samierināties ar to, ka punkts sevī var kaut ko ietvert, jo pēc ģeometrijas borētajiem principiem, punkts ir kaut kas bezgalīgi mazs, kas sevī neietver neko, t.i., tā ir mazākā vienība, kāda vien iespējama. Šeit tas tiek apgāzts...

Gravatar voodoolv

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 09:50

Nu nezinu. Ja viss sākas no lielā sprādziena, kas pats par sevi tiek aprakstīts kā 4. dimensijas objekts (sprādzienam ir telpa un laiks), tad attiecīgi telpa ir pastāvējusi arī pirms lielā sprādziena. Ja telpa ir pastāvējusi pirms lielā sprādziena, tad 10. dimensija nav pēdējā, jo visu bezgalību kopumu, kuru sākums tiek pasniegts kā lielais sprādziens var paplašināt līdz laikam un telpai pirms lielā sprādziena, kuru laikiem un telpai ir bezgalīgi daudz variantu, kuru variantiem atkal ir bezgalīgi daudz laika līniju, kas atkal pārvēršas par punktu. Attiecīgi, ja nav pierādīts ka pirms lielā sprādziena telpa nav pastāvējusi (kas nav iespējams, jo pēc koncepta lielais sprādziens ir pastāvējis telpā un laikā), tad nevar pierādīt ka 10 diemnsija ir pēdējā. IMHO viss nosliecas, ka dimensijas varētu būt bezgalīgi daudz. Neesmu tik izglītots lai to pierādītu.

Gravatar Vilx-

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 11:43

Manupraat, par sho teemu zinaatnieki veel ilgi striideesies... :P

Gravatar ugachaka

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 13:28

@voodoolv: [un ne tikai par dimensijām]

No sākuma nedaudz par visumu. Visas glaktikas sastāv no zvaigznēm/saules sistēmām, kas pa savām trajektorijām lidinās uz riņķi. Ap katru sauli ir vairākas planētas, kas arī kustās pa noteiktām trajektorijām. Planētas sastāv no vielām, kas principā ir vesela jūra ar dažādām molekulām, kuras savukārt sastāv no atomiem. Atomi sastāv no vēl-kaut-kādām-tur sastāvdaļām... un tā tālāk...

Tāpat kā var turpināt dimensiju teoriju [kurai patiesībā arī nav sākuma], padomā vai šādā pat veidā nav iespējams turpināt [pat nezinu kā lai pareizāk pasaka] matērijas teoriju? .. atkal nonākot pie sākuma..

[es tev saku tas viss ir Matrikss] :P

Gravatar Dr

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 13:54

2 voodoo: "Attiecīgi, ja nav pierādīts ka pirms lielā sprādziena telpa nav pastāvējusi (kas nav iespējams, jo pēc koncepta lielais sprādziens ir pastāvējis telpā un laikā), tad nevar pierādīt ka 10 diemnsija ir pēdējā."

Liekas, ka fishka iran taada, ka visums izplleshoties rada sev telpu

Gravatar Flip

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 14:31

Tiem, kas sāk šaubīties savā ticībā, iesaku noskatīties šo 3 stundu raidījumu, par to kā cilvēki nonākuši līdz 11. dimensijai: <a href="http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html" title="The Elegant Universe" rel="nofollow">

Gravatar voodoolv

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 15:00

ugachaka: To jau arī gribēju pateikt.

dr: Un kas ir tas kur visums izplešas? Vai tad izplešanās nav darbība piepildot telpu ar cita veida/uzbūves telpu?

Gravatar Tievais

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 15:49

Šitie visi skaidrojumi par dimensijām utt. ir vienkārši normāls cilvēka darbs. Kaut kā jau taču maizīte ir jānopelna. Par velti jau pat 4-dimensionālam cilvim neko nedos, kur nu vēl 10... :D

Gravatar Vērotājs

2006. gada 12. jūlijā, plkst. 19:50

  1. Es arī nesaprotu, ko nozīmē, ka pirms Lielā Sprādziena nebija telpas. Ja kāds domā, ka saprot, tad es stipri šaubos - varbūt var paskaidrot?
  2. Par punktu. Punkts - kā jau šovā skaidrots - ir bez definēta izmēra. Tam pat nav bezgalīgi mazs izmērs. Izmērs vienkārši nav definēts - domāju, šis jēdziens daudziem programmeriem ir skaidrs. Jā, vai kāds var iedomāties bezgalīgi mazu punktu? Man prātā nāk mazs punktiņš uz lapas... tas nav gana mazs, tad es ņemu molekulu, atomu un vēl tālu tālu - pat tad mums matemātika prasīs, lai vienā brīdī pieņemam, kas ir punkts. Reku Podnieka "Kas ir matemātika" - http://www.ltn.lv/~podnieks/gt1.html. (Es nepretendēju uz šī saprašanu)
  3. Bezgalība vispār ir neiedomājams jēdziens. Piemēram, iedomājieties, ka taisne ir riņķa līnija ar bezgalīgi lielu rādiusu - var iedomāties tālu, bet ne tik tālu lai sāktu riņķi saukt par taisni.
  4. Nedomāju, ka kāds jebkad pierādīs vairāk dimensiju eksistenci par 3. Ir jau pierādīts, ka atrodoties slēgtā sistēmā nav iespējams izdarīt secinājumus par sistēmas robežām kamēr neiziet ārpus sistēmas robežām. Un tā arī ir - neviens par zemes apaļumu un izmēriem nevarēja nojaust kamēr vien atradās uz zemes. Ok ok - aprēķināja, bet tikai tādēļ, ka paņēma teleskopu, kas izgāja ārpus zemes robežām. Vai skudra varēja nojaust, kā var gadīties ka viņa rāpo, bet nonāk lapas otrā pusē?

Gravatar gusc

2006. gada 13. jūlijā, plkst. 00:10

heh ka angliski teiktu: I kinda lost it at the 7th dimension. Sakums bija oki, bet kad saka lociities tas bezgalibas - sorre nichts verschtehen.

Gravatar j

2006. gada 18. jūlijā, plkst. 20:44

Flip, paldies par novas linkiem, man trūka viss komplekts ;)