✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Mazliet par latvija.lv

2006. gada 11. augustā, 58 komentāri

Gudele paziņojusi, ka ar latvija.lv viss ir kārtībā. Īsumā varētu izcelt divus momentus.

Par cenu:

Valsts saišu portāla latvija.lv izveidei un tā turpmākai uzturēšanai atvēlētie līdzekļi ir adekvāti tehnoloģiskajam risinājumam, kas nodrošina elektronisko pakalpojumu izmantošanai nepieciešamās augstās drošības prasības, kā arī tehniskās iespējas portāla tālākai attīstībai, uzskata Īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele.

Un par izpildījumu:

Ministre uzskata, ka ir pārprasts projekta mērķis. "Portāls nav tūrisma veicinātājs vai investīciju piesaistītājs, tas ir ceļvedis valsts mājaslapās," skaidro Gudele.

Sāksim par cenu. Daudzviet minēti ir dažādi cipari. Sākot no 50 līdz 80 un 130 tūkstošiem. Patiesā līgumcena (kura samaksāta par portāla izveidi) ir Ls 182 296,63 (bez PVN).

Nenoliedzami, iesaistītās tehnoloģijas varētu arī to visu maksāt. Saliekot kopā visus Microsoft SQL (un nejau vienprocesora sistēmu licences tur ir), Microsoft Content Management serverus, pašus dzelžus, kuriem jābūt dubultā, lai nodrošinātu resursu pieejamību, operacionālās sistēmas izmaksas, instalāciju, konfigurāciju un tā visa uzturēšanu.

"Ar portāla starpniecību nākamgad lietotāji varēs saņemt 25 dažādus e-pakalpojumus, tajā skaitā iesniegt pieteikumu pases saņemšanai, vēlēšanu iecirkņa maiņai, pieprasīt pašvaldības lēmuma norakstu, elektroniski deklarēt dzīvesvietu," uzsver Gudele.

Papildus tam ir tā dēvētā integrācija ar citām sistēmām. Es šaubos, ka tas iekļaujas portāla izveides cenā. Jo, lai sniegtu iespēju vienuviet izdarīt tikai to, kas ir uzskaitīts Gudeles teiktajā, būtu, manuprāt, nepieciešami stipri lielāki ieguldījumi. Jo tās visas ir dažādas iestādes ar savām sistēmām un saviem risinājumiem, kurus vienuviet integrēt varētu būt riktīgi ilgi un sāpīgi. Vai varētu būt, ka šo sistēmu integrāciju ar latvija.lv vismaz daļēji finansē attiecīgās institūcijas jau no saviem budžetiem un ES atvēlētajiem līdzekļiem?

Par portāla mērķi, kurš esot pārprasts.

Ziniet, man simtu gadu šāds katalogs. Man šķiet, ka esošais resurss mierīgi varētu būt bijis izvietojies savā patiesajā vietā - zem www.gov.lv.

Ja es esmu ārzemnieks, tad aizejot uz latvija.lv es vēlos atrast informāciju nevis par kaut kādas trešās pasaules valsteles valsts institūcijām, bet gan par to, kāpēc gan man braukt uz to valsti, kur tā tāda atrodās, kā es tur varu nokļūt, kā arī, kas man jāzin, kādi dokumenti jākārto, u.c. Bet ņe figa. Ārzemniekam, kurš uzdūries šim “portālam” ir jāiet prom, jo tur nav pat mazākās norādes ne par ko.

Kā Latvijas iedzīvotājam mani interesē ne tikai e-pakalpojumi (kas arīdzan iederētos iekš www.gov.lv, manuprāt [un smuki folklorizētos par govs pakalpojumiem]), bet arī tas, ko mana valsts man kā tās iedzīvotājam var piedāvāt. Tā teikt - kāda ir pievienotā vērtība tam, ka es šeit esmu.

Galu galā, man šķiet, ka portāla viens no mērķiem bija likvidēt sadrumstalotību informācijas jomā starp pašvaldību lapām. Šobrīd katra no pašvaldībām rīko savus konkursus, tērē savu naudu, veido labas un ļoti sliktas lapas ar un bez informācijas. Vai't nebūtu svarīgāk sākumā tikt galā ar to?

Ja jau Latvijas iedzīvotāju intranets, tad jau arī taisām to kā intranetu. Ar visiem vislatvijas notikumu kalendāriem ij izklaidei, ij ceļu remontdarbiem, ij bibliotēku atvēršanai. Dodiet man intranetu ar visu tam pienākošos milzīgo informācijas gūzmu - dokumentiem, likumiem, noteikumiem, budžetiem, iespēju sazināties ar valdību vai pašvaldību, ar visām tās iestādēm, ar policiju un citiem.

Ko man dod meklēšana, kurā, ierakstot “uznemumu registrs” man nekas netiek atrasts? A ja man nav iespējas ierakstīt latviski? Ko man dod katalogs, ja es vēlos atrast, piem., mūsu valsts budžetu, bet nekā tāda tur nav? Man tāpat ir jāiet uz finanšu ministrijas mājaslapu un jāmeklē tur, bet nu jau pavisam atšķirīgām metodēm un atšķirīgā lapā?

Konceptuāli es pat redzu skaistu utopisku vīziju. Viena lapa visai valstij, kuras sākumā tiek piedāvāts izvēlēties ģenerālo kategoriju (neskaitot valodu) - banānijas iedzīvotājiem vai mūsu mazās bet lepnās valstiņas apmeklētājiem. Tālāk jau orientēt visu informācijas pasniegšanu uz apmeklētāju. Tūristiem piedāvāt tūrisma iespējas, pie kam, man, kā iedzīvotājam, arī interesē tūrisms pa savu zemi,

Varētu jau teikt kā vienmēr - es labprāt būtu redzējis šos daždesmit tūkstošus no mūsu valstiņas budžeta novirzītus citiem mērķiem.

Par tēlu es nerunāšu. Latvijas Institūts sevi jau vairākkārt ir pierādījis kā nekompetentu un tuvredzīgu institūciju.

Nobeigumā. Labi. Lai ir tie 182 taukšķi bez pēvēen. Labi, lai ir latvija.lv. Labi, lai jau tiek viņiem visiem. Gaidīsim otro fāzi - e-pakalpojumus. Un tiem, nu, būs jābūt labulabajiem. Es saprotu, ka tas ir liels darbs. Bet, nu, tur ir arī liela nauda, kā arī liela slavināšana. Un ticiet man - es kā likts septembrī skriešu uz pastu pēc sava e-paraksta un ņurcīšu to rokās līdz pat nākamgadam, kad tiek solīts šos pakalpojumus laist klajā.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Archijs

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:11

latvija.lv/eng--> welcome to latvija.lv. Currently we are under construction and we payd for this 180k, but unfortunately you have to wait 10 more years to come here.

http://www.visitestonia.com and go there, there will be much to do!

Gravatar newage

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:13

... kā kulaks uz uz acs...

Gravatar Smilgs

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:13

Testēšanā kļūda par garumzīmju nemeklēšanu ja tās nav ievadītas tika pieteikta.

Gravatar ciruliz

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:16

jaa, visitestonia.com ir apmeeram perfektaaka realizaacija tam, kam buutu jaabuut zem latvija.lv

Gravatar cx

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:18

Tieši tā laacz. Kautvai iečeko http://www.estonia.com/ tieši tas kas interesē normālu cilvēku, kas grib tur nokļūt.

Mēģināju iekš latvia.lv atrast elementāru infu par taxi-fig. toč vareja zem gov.lv palikt šito brīnumu un miers..

Gravatar Eddy

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:26

Es gribētu piebilst par to pārprasto mērķi.

"Viņa [Gudele] uzsver, ka Latvijas tēla veidošana atstāta attiecīgo institūciju ziņā."

Vai attiecīgās institūcijas gadījumā nav Kalniņa kgs, kurš ar putām uz lūpām plātījās latvija.lv atklāšanā? Pēc ministres teiktā es saprotu, ka viņam tur nekas nav meklējams?

Gravatar efix

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:27

Smilgs, anyway, ja testēšanu veica AAG-DS, tad tā nav labi paveikta.

Piemēram, meklējot "kultūra", parādās apmeklētājiem nepieejamie linki ar beigām "=NoModifyGuest".. Varbūt, protams, šāda veida testpiemērs nebija iekļauts akcepttestēšanā..

Gravatar Smilgs

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:32

Daudz kas nebija iekļauts iekš testcasiem, arī standartu pārbaude :) RIX taču adaptē M$ produktus.

Gravatar Smilgs

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:32

Lai gan atbilstība standartiem jau nebija arī PPS minēta.

Gravatar efix

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:34

Smilgs, standartu pārbaude ir tas mazākais. Principā, galvenais ir pieprasīt, lai tomēr uz dažādiem pārlūkiem rāda ok = vienādi.

Ja iekš akcpettesta nebija iekļauts, tad tā ir pasūtītāja vaina, ka akcpetē tādus testpiemērus.

Un tas, ka adaptē MS, manuprāt, nav nemaz tas sliktākais variants.

Gravatar cx

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:42

efix: un kas butu sliktaak?

Gravatar Arnolds

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:49

Sliktākais - nezinu, bet dārgākais - točno!

Gravatar AMB

2006. gada 11. augustā, plkst. 11:53

Konkursa sludinājums:

http://www.iub.gov.lv/iub/ads_popup/?action=show_ad&Nr=11436

Vai es pareizi saprotu, ka zemāk lasāmais noteikums uzreiz aizliedz brīvās programmatūras (Linux, Apache u.c.) izmantošanu?

<blockquote>Pretendentam jābūt ražotāja pilnvarojumam izstrādāt programmatūru, izmantojot trešo personu licencētu programmatūru (operētājsistēma, datu bāžu programmatūra) un nodrošinātam programmatūras ražotāja atbalstam (ar iespēju pieteikt programmatūras ražotājam problēmas, kuras Pretendents nevar atrisināt) </blockquote>

Kāds var paskaidrot, kas ir bankas ekspromisoriskais galvojums?

<blockquote>Iesniedzot konkursa piedāvājumu, Pretendentam ir jāiesniedz arī piedāvājuma nodrošinājums bankas ekspromisoriska galvojuma veidā. Piedāvājuma nodrošinājuma summa ir noteikta 10000 LVL (desmit tūkstoši latu) </blockquote>

Gravatar Dep

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:09

iub.gov.lv Tur tie sludnaajumi tik anaali, ka lielaakajaa daljaa notieikti TIKAI saveejie var piedaliities.

Gravatar Boldrix

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:13

MP (manuprāt) konkursa uzvarētājs iemaksā 10 000 Ls, lai pierādītu ka ir nopietns kanditāts un ka viņa mērķis ir līguma izpilde. Citāi jebkurš kaktu kantoris ar MS uz lūpām varētu uzvarēt konkursu un sākt spodrināt Latvijas tēlu. Bankas ekspromisoriska - kaut kāda ekonomisktu fīča, diezvai kāds no laacz lasītājiem zinās :) P.S. Ceru, ka termiņi neiekāvēsies pārāk ilgi un ka netālā nākotnē par savu mīļako partiju un tās biedriem varēs nobalsot on-lainā.

Gravatar marexz

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:21

Bankas tas tur sūds ekspromisoriskais galvojums, nozīme to, ka banka apliecina ka patiešām kantoris Ragi un Nagi ir pārskaitījis piķi konkursa izsludinātāja kontā un ir nopietni nolēmis piedalīties. Tā teikt šādi tiek atfiltrēti visādi mazie kaktu, pārpircēju un citādu shit`u kantorīši. Tādi lūk tie banāniņi ar latvijas.lv piegaršu ;-)

Gravatar 0nkulis

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:23

iedevu palasiit koleegaam... shamie ar teica, ka laacim praatiigs viedoklis... un redz kur tev atbilde no Latvijas interneta asociācijas (LIA) izpilddirektora Viestura Pleša iekš TVNET http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/article.php?id=291773

Gravatar Aidus

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:24

Vienkārši nav ko teikt. Tas viss būtu smieklīgi, ja vien tas nebūtu nožēlojami.

Gravatar Aidus

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:29

PS. Starp citu es piedalījos MK lapas dizaina konkursā un teikšu tā. Sorr bet šādi tādi elementi ir nopizģīti no mana dizaina turklāt es joprojām uzskatu ka mans bija labāks. PSC NAV KO TEIKT!

Gravatar haa

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:33

Aidus - varbūt vari parādīt kādu sava dizaina skici.. nu kaut vai meganekvalitatīvu jpeg, lai vismaz cilvēkiem ieskats būtu

Gravatar Aidus

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:37

Domāju ka to vairs izdarīt nevarēšu. :( source ar galiem uz vecā cietņa, pašam ar gribējās tagad salīdzināt. Enivej tas tāpat būtu mans subjektīvais viedoklis kas labāks un kas ne. Ja nu gadījumā restaurēšu datus no tā nolādētā HDD tad moš kas zin, varbūt arī parādu :)

Gravatar AMB

2006. gada 11. augustā, plkst. 12:51

Vai kādam ir peejams konkursa nolikums un dokumentācija? No sludinājuma nevar saprast, vai summa ir tikai par portāla izstrādi, vai arī tur ietilpst uzturēšana līdz 2009. gadam un to x pakalpojumu integrēšana. Man kaut kā liekas, ka tiks izmesti vēl miljoni, lai kaut ko uzturētu un "integrētu".

Gravatar e-remit

2006. gada 11. augustā, plkst. 13:14

Par to, ka linux un apache aizliegts - varbūt arī ne. Liec kaut kādu licenzētu SUSE un tur nāk līdz viss suports. Arī Oracle web servisi turās uz apache, un tas nozīmē, ka liekot Oracle AS, būtu arī tur nodrošinātasprasības. Man liekas, ka visa šūmēšanās sanāca, jo džekiem termiņš spieda parādīt kaut ko un šie uzlika vēl zaļo saišu katalogu, bet kopumā, ja būs visi e-pakalpojumi, tas varētu tā arī izmaksāt.

Gravatar archaic

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:00

Būtu jau labi ja tie 180t būtu kopā ar e-pakalpojumiem. Bet vai tādā gadījumā ministrija pēc šitā ļembasta sākšanas nebūtu pateikusi, ka jūs redzat ~10% no paveiktā tajā lapā, ~40% ir iesaldēti dzelžos un licencēs (mums ir ~80% papildus jaudas nākotnes attīstībai) un par ~50% turpinās izstrādes. Būs gatavs septembrī tas un tas, līdz gad abeigām šitas, bet nākamgad ap vidu tas tur. Nedzirdēja kaut kā.

Gravatar archaic

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:02

e-remit: kura kompānija Latvijā nodrošina Linux suportu profesionālā līmenī?

Gravatar AMB

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:04

Varbūt kāds grib pieteikties par Lāčplēsi :)

<blockquote>ES, 11.08.2006 13:45 Aicieni pieteikties uz visus Latvijas IT speciaalistus un ekspertus, kuri buutu gatavi likt savu parakstu ar iistajiem datiem zem vesstules prokuratuurai un paliidzet izveerteet situaaciju no neatkariigu IT speciaalistu viedoklja. Cik zinaams, te viens cilveeks aizrakstiija KNAB iesniegumu pa e-mail, bet protams ka nesanjeema atbildi.Oficiaalas veestules valsts instituucijas ignoreet nevarres.

Pieteiktis luudzu uz email elatvija@rambler.ru (email adresi uztaisiiju Krievijaa,lai Latvijas iestaades netiktu klaat).

Esmu iedevis juristiem sastaadiit pareizi iesniegumu, shis nu ir tas gadiijums kad nedriikst pieljaut IT tirgus kropljoshanu. Tas ir visu muusu interesees, lai tiktu ierosinaata un izmekleeta kriminaallieta un vainiigas personas (ieskaitot Gudeli) tiktu sauktas pie kriminaalatbildiibas par kraapshanu sevishkji lielos apmeeros. Varbuut turpmaak padomaas kungi no IUB, ka tik atklaati zagt muusu naudu pat Gudele nedriikst.</blockquote>

Gravatar ugachaka

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:26

Ei nu, ei nu.. Tik traki jau ar to tūrismu tomēr nav.. Ja pastaigā pa katalogu var atrast arī informāciju par tūrisma iespējām Latvijā!!

[bet cipars labs.. 180k!]

Gravatar laacz Autors

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:28

a) Latvija.lv nu nekādi neir un nekad nebūs Latvijas vizītkarte Internetā. Viestrus Pelšs, iespējams, domā savādāk, bet es uzskatu tieši šādi. Vizītkarte vispār nav veiksmīgs nosaukums. Latvijas sejai internetā ir jāreklamē, jāpiesaista un jāpalīdz iepazīt mūsu valsti no visām labajā pusēm. Sākot ar tūrismu un beidzot ar ekonomiski politisko informāciju. b) Latviatourism ir šauri specializēta lapa - orientēta uz tūrismu. Bet vai tad Latvija ir pievilcīga tikai tūristiem? Tūrisms neapšaubāmi ir liela daļa no tā, ko redz citu zemju cilvēki, taču, mūsu valstī ir izglītība, ir politika, ir ekonomika, ir notikumi un procesi, kuri tik pat labi varētu būt noderīgi un interesanti mūsu valsti apmeklēt gribošajiem. Un, neaizmirsīsim arī par virtuālajiem apmeklētājiem. Tiem, kas vēlās kaut ko uzzināt par mūsu valsti sīkāk. Vienuviet.

Gravatar CaptSolo

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:28

<a href="http://www.diena.lv/komentari/lasit.php?id=283660" rel="nofollow">Dienas raksta</a> komentāros arī ir šis tas interesants par šo tēmu.

Gravatar archaic

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:31

Šodien kaut kā brīvāks laiks iegadījies, var pamuldēt:) Domāju ka Lāčplēsi nevajag un nav ko sūdzēties KNABam. Juridiski tas pasākums droši vien ir korekti nostrādāts, ne jau idioti dokumentāciju zīmēja. Tā ir politiska atbildība, ka pasūta pagaidām vēl figviņzin ko par tik un tik naudiņām. Šajā gadījumā laikam partijas Jaunais laiks un konkrēti Reira. Varam par viņiem nebalsot, ja domājam, ka viņi nesekmīgu IT politiku saveidojuši. Bet mazliet par citu tēmu - varbūt ka ir Latvijas IT zoodārzā vēl brīvs krātiņš un tas ir atvērtā koda programmatūras atbalsts profesionālā līmenī. Tas ir juridisks jautājums, vai es kā Jānis varu pateikt, ka no šīs dienas es garantēju ražotāja atbalstu, teiksim Ubuntu Linux distributīvam un OpenOffice biroja programmatūrai. Kā es pierādītu konkursa komisijai, ka man ir tiesības sniegt atbalstu Linux Ubuntu distributīvam? Droši vien prasītu sertifikātu no ražotāja, kas šajā gadījumā laikam ir cilvēku kopiena. Nezinu, vai pietitku ar e-pastu no kāda Ubuntu komplektētāja vai ar GPL licences izdruku teksta formā. Ja nopietni pieietu lietai, varētu pamēģināt iztiesāt kādu valsts iepirkumu un iesmērēt atvērto kodu. Ja izdotos radīt precedentu un ievirzīt lietas tā, ka konkursos jādod vienlīdzīgi nosacījumi gan komerciāliem produktiem, gan atvērtajam kodam, tas radikāli mainītu IT tirgu Latvijā un palielinātu konkurenci. Un tad jau vairs nebūtu tik viegli iepirkt saišu portālu pa 200t. Starp citu, vai kāds zina, ko nosaka slavenais Latvijas līgums ar Microsoft? Tam nav kaut kāda loma šajā visā stāstā?

Gravatar Sirke

2006. gada 11. augustā, plkst. 14:49

Tā kā dzīvojos pa Tūrisma Attīstības Valsts Aģentūru :), diezgan daudz zinu par tām bezjēdzībām, kas darās valsts sektorā... Mani pat vairs nešokē bezjēdzīgi iztērētās summas komandējumos, jo tāpat neko mainīt nevar, kā vadoņi izdomās, tā arī būs... Mūsu radītais un aprūpētais webs nav pilnīgs, googlee latviatourism.lv pat neparādās uzreiz, kad tiek ierakstīts vārds Latvija... bet tomēr vairāk vai mazāk informācija ir apkopota... un domāju, ka vajadzētu attīstīt jau esošo latviatourism.lv, nevis no jauna radīt ko jaunu... Bet es jau tajā politikā nelienu iekšā, man galvenais lai būtu smuks Latvijas tūrisma tēls :) un labi sagatavoti materiāli drukai :)... lai gan jāatzīst, ka politika ietekmē mani un manu darbu... idejas... bieži gadās, ka kaut kas neder tikai tāpēc, ka kāda nekompetenta persona to ir izdomājusi... ai... negribu vairs par to domāt... :)

Gravatar mg47

2006. gada 11. augustā, plkst. 15:09

Laacz: Gan jau Tavas idejas un komentārus kāds no vīriem ar lielajām kabatām sadzirdēs un izdomās kā izbīdīt nākamo Latvijai tik nepieciešamo projektu, un taps jauns portālIŅŠ par nieka 200 k :) Palīdzam, palīdzam ģenerēt idejas...

Gravatar BH

2006. gada 11. augustā, plkst. 15:15

Maizi un izpriecas un es neko neteikšu!

Gravatar laacz Autors

2006. gada 11. augustā, plkst. 15:20

mg47: Un varbūt beidzot uztaisīs ko jēdzīgu.

Gravatar BigUgga

2006. gada 11. augustā, plkst. 15:26

interesanti salīdzinājumam, cik izmaksāja http://latviatourism.lv/ ? :)

Gravatar Arnolds

2006. gada 11. augustā, plkst. 16:08

A man patīk tas latviatourism. Dizains tāds nedaudz pokemoniski nosūkāts, bet visā visumā cepuri nost. Bet gudeles ļarkšķēšana par vizītkarti kaut kā nedaudz izbrīna. Tas nozīmē, ka nākotnē iešu vēlēt un skatīšos savus nodokļu parādus caur Latvijas tūrisma vizītkarti? Kā tur bija ar to jauno mazgāšanas līdzekli, kas derēja visam?

Principā jau 100 gadus atpakaļ darbojas http://www.sweden.se/ un man diezgan labi patīk kā tur viss salinkots. Sakot ar universitātēm, beidzot ar investīciju fondiem.

Gravatar mg47

2006. gada 11. augustā, plkst. 16:34

Laacz: Tavas idejas un komentāri jau ir ok. Vienkārši šāda valsts IT sektora attīstība Latvijā man nav pieņemam un IMHO ne man vien... Īstermiņā palīdzēt onkuļiem ar labām idejām un no tā gūt labumu VARBŪT ARĪ valstij varētu, bet skatoties uz nāktoni, tas ir pārāk dārgi. Lielisks piemērs ir lvonline.lv.. Jātiek sākumā skaidrībā ar konkursu sistēmu un atbildību, tas ir pārāk sāpīgs punkts Latvijā. Atzīstu, man pašam nav vaļas kaut ko aprakstīt, bet ieteiktu, ja ir interese un brīvs brīdis, savilkt galus kopā par pēdējo 10 gadu lielākajiem valsts IT konkursiem, to uzvarētājiem un atbildīgajām personām. Es jutīšos pagodināts paspiest tam cilvēkam roku. Materiāls varētu sanākt gaužām interesants, bet bez aizmugures citējot (ja nekļūdos arī Šekspīru) "Vai ilgs būs šī civlēka mūžš?"...

Gravatar esuntu

2006. gada 11. augustā, plkst. 16:43

BigUgga: ja pasaules būtu pareizi iekārtota, tad vismaz 8 reizes dārgāk ;) Kāds tiešām nezin?

Gravatar noisex

2006. gada 11. augustā, plkst. 19:57

nu taaa..es veljoprojaam hujeju no tas lapas.... 210K LVL musu naudinjas...ko blja taa jobanaa lapa man dod? nehuja...vot bljadj....liekas, ka butu japaskatas sho lietinu KNAB'am...ka tika izvelets izstradatajs...un nahuj vinju piedavata summa sakrita ar projekta budzzetu...i v00b6e b|a kapec izstradatja vadibaa ir tuvi draugi ar pasutitaju (gjimenes attiecibas????) ... pizdjec bljadj nevrotjebenaja strani4ka u nas jestj...i 4to nam delatj...dra4itj na nejo? pizdec viss tas linkexchange engine maxaa 60$

Gravatar n

2006. gada 12. augustā, plkst. 02:01

pretīgi. iemest gribas tiem gudrajiem onkuļiem no merķeļa ielas - visur un vienmēr lobē savus brīnumus, pie tam paši atzīst - daram pofik ko - nav svarīgi, kad ir iespēja, lobējam dajebko par max iespējamo cenu, ka tik 'klients', lasīt kārtējo reiz apjātā valsts maksā.

Gravatar golive

2006. gada 12. augustā, plkst. 13:09

tajos simtastoņdesmit tūkstošos paredzēta ir arī otrā kārta un uzturēšana līdz 2009. gada beigām. tomēr kāpēc visi tikai cepas pa naudu un neredz un nerunā par acīmredzamo- rix technologies strādā sūdīgi? kāpēc sūdīgi? tāpēc ka sagrābušies (salobējuši..sapirkuši) projektus pāri savai kapacitātei un jau nevar tik galā pat ar vienkāršas lapas uztaisīšanu.

Gravatar AMB

2006. gada 12. augustā, plkst. 17:40

golive, vai Tev ir pieejams konkursa nolikums? Varbūt arī RIX pieteikums? Būtu interesanti uzzināt precīzi, par ko, kādos posmos un cik tiek maksāts. No paša konkursa sludinājuma neko daudz nevar pateikt - tikai to, ka ~200 dienās jāuztaisa portāls.

Vai kāds zina, kādi bija 2 citi piedāvājumi? Par ko tie tika noraidīti, lielākas izmaksas vai kādi stulba neatbilstība kaut kādiem kritērijiem?

Gravatar j

2006. gada 12. augustā, plkst. 23:03

gudeles atmazkā nav ne vārda par KVALITĀTI. un par to var spriest tikai experti (īsti), kuri pie vārda netisk pielaisti.

Gravatar kek

2006. gada 14. augustā, plkst. 03:03

Es jau vienmeer esmu teicis ka Gudelei nav pilns rublis. Interneta eksperte..., ja taadi cilveeki ir pie varas, ko tad juus briinaties ka apzog valsti. Un bez tam pateicoties Gudelei internets Latvijaa ir viens no daargaakajiem un leenaakajiem. Pretiigi. Pa gaisiem ljurinaataaja...

Gravatar e-remit

2006. gada 14. augustā, plkst. 11:30

Neko jau sev prasības personālam: projekta vadītājs, sistēmanalītiķis un galvenais programmētājs - pieredze līdzīgu projektu realizēšanā, kur līdzīgi = pašvaldības vai valsts projekti. Ja firma strādājusi uz vēl lielākiem ārzemju projektiem, tiek atšūti, jo pie valsts/pašvaldības siles nav bijuši.

Gravatar ciruliz

2006. gada 14. augustā, plkst. 12:35

Man liekas ka te ir neliela pretruna :

Gudele: ... Ministre uzskata, ka ir pārprasts projekta mērķis. "Portāls nav tūrisma veicinātājs vai investīciju piesaistītājs, tas ir ceļvedis valsts mājaslapās," skaidro Gudele. Viņa uzsver, ka Latvijas tēla veidošana atstāta attiecīgo institūciju ziņā. ....

Viesturs P:
.... „Valsts portālu var dēvēt arī par Latvijas vizītkarti internetā, .... norāda LIA izpilddirektors. ....

Tad galu galaa - tas ir Ieksheejs Latvijas Briinums, vai starptautiska "viziitkarte" ??

Gravatar girts

2006. gada 14. augustā, plkst. 15:16

"ceļvedis valsts mājaslapās" un "valsts vizītkarte" ir labas atrunas. taču tas nemazina to, ka tas ir ļoti šaurs skatījums uz to kāda komunikācija valstij ir nepieciešama ar tās dažādajām auditorijām. jeb precīzāk - pārāk plašs un neko neizsakošs. var jau mētāties ar smalkiem jēdzieniem un stratēģijām, bet kaut nedaudz pamodelējot elementāras dzīves situācijas, tā arī netop skaidrs šī konkrētā latvija.lv izpildījuma reāls pielietojums. vienā no daudzajiem smalkajiem papīriem par e-pārvaldi, kādi bija saražoti pirms gadiem četriem, pieciem, bija ļoti smuki uzraksīts, ka ir nepieciešams ceļvedis valstī. ceļvedis valstī nevis mājaslapās. kas cita starpā ir milzīga starpība. jebkurā gadījumā, neredzu šeit nekādu pamatojumu kādēļ lapa bija jātaisa uz dārgā jo dārgā microsofta kontentservera. tas tomēr ir produkts, ko tirgus reāli tā arī nav pieņēmis. gan dārgs, gan sarežģīts, gan švaks savās spējās. arī tālākajiem soļiem neko daudz viņš nedod. lai sataisītu kaut ko no reālās eparvaldes mazākā sāpe ir kas tev pamatā stāv, lielākā ir - kas tev ir jāsaintegrē. tas, protams, ja tur ir tiešām kaut kāda reāla un jēdzīga dajebkāda integrācija vispār paredzēta. runā jau, ka nekā daudz vairāk tur nemaz nebūšot...

Gravatar girts

2006. gada 14. augustā, plkst. 15:27

un jā. cita starpā. ja viņi būtu klusītiņām paziņojuši, ka ir palaista pirmā kārta, kas ir pieticīga, bet katrai lietai vajadzīgs sākums, un nākošgad tad gan būs tās lielās lietas ar 25 pakalpojumiem un tā tālāk. un tajā pašā portālā, sadaļā par portālu, kurā tagad ir veins bezjēdzīgsteikums, būtu ielikuši kādu sirsnīgāku aprakstu par to kas tas ir un kas te būs, ar bildītēm un shēmiņām. tad jau nekāds skandāls nebūtu sanācis. a te, nomet uz galda reāli vienkāršu lapu, kuru bez pārspīlējuma dažs labs 10. klases skolēns varētu uztaisīt (es par saišu kataloga programmatūras pusi, ne dizainu), un tad brīnās... jo to diemžēl panorāmā īsti neparādīja - neiemontēja - 180k par nopietnu projektu nav nekas daudz. ja par to naudu tiktu realizēts tas, kas tajās koncepcijās tika solīts, tad tas pat būtu samērā lēti.

Gravatar girts

2006. gada 14. augustā, plkst. 15:43

un vēl viens cita starpā. konkursa nolikumā prasības projektu vadītājam un sistēmanalītiķim pēc pieredzes līdzīgos projektos (valsts vai pašvaldību pasūtījumi virs 20.000ls) par piedalīties spējīgiem padarīja kādus divus vai trīs uzņēmumus. jau saknē konkurence noņemta.

Gravatar AMB

2006. gada 14. augustā, plkst. 16:34

Konkursa nolikumā 1.7 Iepirkuma līguma izpildes laiks ir "Sistēmas uzturēšana - līdz 2006. gada 31. decembrim, ar iespēju pagarināt līgumu uz laiku līdz 2009. gada 31. decembrim." Tātad samaksa ietver uzturēšanu tikai līdz 2006. gada beigām, tad sekos papildus uzturēšanas izmaksas? Lai gan 7. punktā Finanšu piedāvājumā prasa uzreiz arī, cik izmaksās uzturēšana 3 gadus līdz 2009. gada beigām. Prasās palasīt RIX piedāvājumu un noslēgto līgumu :) Vērtēšanas kritēriju tabulā, 3 gadu uzturēšana netiek ieskaitīta novērtējot cenas punktus, tātad var piedāvāt lētu cenu par izstrādi, bet dārgu uzturēšanu 3 gadus, ko čomiski var sarunāt? Līguma uzmetumā atkal ir uzturēšana par visiem gadiem. Atkal gribu redzēt piedāvājumus noslēgto līgumu :)

Prasības projekta vadītājam ir specifiskas, jo izslēdz lielu privāto projektu izpildītājus, kuriem nav bijis vismaz 2 valsts vai pašvaldību pašreiz strādājoši un izmantoti projekti virs 20000 Ls

Un pats interesantākais - Termiņš sistemas izstrādei un uzstādīšanai - 210 kalendārās dienas, skaitot no iepirkuma noslēgšanas brīža. Tā kā līgums noslēgts 2005. gada beigās, tad sistēmai jābūt nodotai velākais jūlija beigās. Kaut kas tika palaists augusta sākumā. Tas nelielais nokavējums uz vismaz nedēļa vai vairāk būtu pupu mizas. Ja es pareizi saprotu, tad sistēmas nodošana lietošanā nozīmē, ka darba uzdevumā norādītajām prasībām jābūt izpildītām, vai ne? Nolikumā ir 161 prasība, 11 tiek atceltas (XML datu apmaiņa un maksājumi, tātad ar sliktāka integrācija ar citām valsts un nevalsts datorsistēmām), paliek 150. Nu tad apskatīsim, kas ir un kam bija jābūt uztaisītam (neiedziļinājos sīki, taču apmēram situācija ir šāda) (numuri ņemti no konkursa nolikuma):

1-13 - izpildīts (vienkārši un viegli). OK 14-37 - ar lietotāju autentifikāciju un e-pakalpojumu tā tiešā nozīmē saistītās lietas (nevis kaut kāds linku saraksts). Nu neredzu es login pogu, lai varētu apskatīties kaut ko dziļāk - tatad NAV! 38-65 - vienkārša admina funkcionalitāte linku kataloga uzturēšanai. Droši vien OK 66-71 - failu, dokumentu administrēšana. Gan jau OK, lai gan es kā publisks lietotājs tos failus neredzu. 72-81 - lietotāju administrēšana. Tā kā nevaru reģistrēties, jo nav redzami 14-37 rezultāti, tad secinu, ka NAV, jo vismaz pagaidām tas nav vajadzīgs. 82-85 - baneru administrēšana. nu varbūt arī ir OK, ja tas "Ieceļošanas konsultants" var tikt uzskatīts par baneri. Lai gan tad neredzu iespēju iegūt atskaites, jo klikšķis ir pa taisno uz galamērķi. 86-89 - droši vien OK (iekšejas lietas). 90-98 - XML apmaiņa (izņemta no prasībām) 99-102 - kaut kādi klasifikatori - gan jau OK. 103-116 - ar epakalpojumu sniegšanu saistītās funkcijas - formas, maksājumi, instrukcijas. NAV 117-129 - dizains un user interfeiss. Pieņemsim, ka OK.

Par šī projekta izpildi, ja, jāizlaiž lamu vārdus, man nākas paklusēt :) Pašas vieglākās un primitīvakās lietas ir izpildītas, bet svarīgākās (ar e-pakalpojumiem un integrāciju saistītās) nav. Es neko daudz neteiktu, ja e-pakalpojumi būtū līmenī - ielogojos, izvēlos, uzsāku, samaksāju un saņemu rezultātu. Tad tas būtu iztērētās naudas vērts. Bet e-pakalpojumu vietā ir kaut kāds tups linku saraksts uz citām mājas lapām. WTF?

Gravatar AMB

2006. gada 14. augustā, plkst. 19:11

Sludinājuma par latvija.lv konkursu metamorfozes:

Adrese: http://www.iub.gov.lv/iub/ads_popup/?action=show_ad&amp;Nr=11436

  1. augustā atverot latvija.lv konkursa sludinājumu Pie LĪGUMA APJOMA bija konkrēta summa ar santīmiem (precīzu formulējumu neatceros)

  2. augustā tas pats sludinājums ir izmainīts: II.2) LĪGUMA APJOMS: 2 līgumi: 1) “Par Latvijas valsts portāla izstrādi un ieviešanu”; 2) ”Par Latvijas valsts portāla uzturēšanu”

Vai es murgoju? Vai arī kāds cenšas slēpt to, ka sludinājuma līguma summa sakrita ar RIX piedāvājuma summu santīms santīmā?

Vai kāds vēl atcerās, ka tajā sludinajumā bija konkrēta summa?

Gravatar someone

2006. gada 14. augustā, plkst. 20:05

iz delfiem koments kurš ir kā nagla pa galvu: "Šī portāla konkurss bija apsolūti godīgs. Un nav nekā aizdomīga faktā, ka uzvarētāja RIX piedāvātā summa precīzi santīms santīmā sakrita ar ministrijas aprēķinātajiem līdzekļiem. Tāpat arī nav nekā aizdomīga, ka RIX bijušais direktors Anspoks bija iepriekšējā ministra Reira un vēl joprojām ir pašreizējās ministres Gudeles padomnieks. Un protams, ka tā ir tikai sagadīšanās, ka pašreizējā RIX direktore Butāne ir liela draudzene Gudelei. Butāne pirms tam bija direktore firmā Softeks (un tad vienbrīd Softex aizdomīgi vinnēja valsts pasūtījumus) un Butānes direktorēšanas laikā Sorteks nobankrotēja. Butāne kopā ar lielu daļu izstrādātājiem pārgāja uz RIX un turpina izstrādāt un uzturēt Softeks projektus." citātā minētās sagadīšanās ir apstiprināmas arī citiem faktiem