✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

E-paraksta cena

2006. gada 22. septembrī, 25 komentāri

Smieklīgi. Tikai nestāstiet, ka tas, ka e-paraksts būs par naudu (pie kam, gana lielu, ja ņem vērā obligātā timestamp izmantošanu), mūsu valdība uzzināja tikai tad, kad Latvijas Pasts bija visu uztaisījis un grasījās laist tautās. Absurds. Prasīt ieviest sistēmu un neprasīt par to, cik tas maksās gala lietotājam. Un tagad attopās, ka tomēr, velns, ir par dārgu un neveicinošu... Smieklīgi un reizē nejēgā bēdīgi, ka šāds klajš uzdirsiens it visiem potenciālajiem paraksta lietotājiem nesaņem kritiku... No otras puses, tas ir skaists veids, kā no budžeta izgrābāt naudu.

Pašas cenas arī ir fantastiskas, ja godīgi.

Maksa uz diviem gadiem - 24 lati. Pase maksā lētāk, mīlīši. Pat, ja to 50% apjomā finansē (starp citu, tikai dažām grupām, bet pensionāri neviens to tāpat nelietos).

Par vienreizējo parakstu 35 santīmi? C'mon! Es labāk parakstu ar roku, nevis maksāju par to, piekam šitik absurdu summu. Varēja drīzāk kaut kādām konkrētām lietotāju grupām (juridiskās personas, to pilnvarotie) vai konkrēta parakstu skaita pārsniegšanu (teiksim, ja ir vairāk par 30 parakstītiem dokumentiem mēnesī, tad jāmaksā par katru papildus timestampu).

Man jau šķiet, ka veicinoši būtu maksāt konkrētu uzturēšanas maksu Pastam no valsts budžeta (pie kam, līgumā jau iepriekš noteiktu!) un viss. Ieviešanas izmaksu kompensācijas mehānismu varētu piesaistīt šiem regulārajiem uzturēšanas maksājumiem.

Ārpusklases lasīšanai:

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar elfz

2006. gada 22. septembrī, plkst. 19:18

Johaidī, viņi var vismaz vienu projektu nesapist, pardon my french?!!!

Gravatar dabbler

2006. gada 22. septembrī, plkst. 19:32

psc, ka tik kkā izčakarēt visu ,kas izskatās normāls jāraksta petīcijs

Gravatar kurva

2006. gada 22. septembrī, plkst. 20:08

a nah tas el paraksts vispar vajadzigs?

Gravatar scope

2006. gada 22. septembrī, plkst. 20:12

Nu bet naudiņa, kas samaksāta MS'am un pārējiem apakšniekiem tak kaut kā ir jāatpelna. Tikai izskatās, ka Latvijas Pasts nolēmis to atpelnīšanu veikt nedaudz paātrinātā tempā :)

Gravatar BH

2006. gada 22. septembrī, plkst. 20:55

Tāds e-paraksts vispār nav vajadzīgs.

Gravatar Viltnieks

2006. gada 22. septembrī, plkst. 21:39

Kapec nav - kruta butu ja varetu sutit elektroniskus dokumentus visadam iestadem. Bet par cenam pilnibaa pievienojos, pilnigi garam!

Gravatar doomster

2006. gada 22. septembrī, plkst. 21:45

Viena lieta, ko neesmu redzējis pieminētu - tā ir iespēja darbu autorību nostiprināt aiz sava vārda. It sevišķi, ja darbs tiek izplatīts ar pseidonīmu vai anonīmi. Jācer, ka tiks iekļauts pietiekami plašs failu formātu klāsts, kurus varēs aizslēgt ar parakstu.

Gravatar Smic_

2006. gada 22. septembrī, plkst. 22:52

Komplekts, ar kuru pat Timestampiem nebuus jaamaxaa maksaashot Ls 90...

Gravatar laacz Autors

2006. gada 22. septembrī, plkst. 22:56

Smic_: 90 Ls = ~257 paraksti. Ja tas ir uz diviem gadiem (kā pats paraksts), tad tie ir 10 paraksti mēnesī, jeb 1 paraksts vidēji trīs dienās. Uzņēmumam tas ir OK. Privātpersonām, protams, ka nē. Man mēnesī labi ja divi - pieci papīri oficiāli jāparaksta.

Gravatar ulzha

2006. gada 22. septembrī, plkst. 23:40

kurva, BH: "tāds" (šitik dārgs) paraksts nav vajadzīgs. "Tas" paraksts vispār būtu noderīgs, sevišķi tiem, kam jāparaksta simti dokumentu dienā, uz kuriem savukārt, sūkstoties par birokrātiju un savu dārgo laiku, gaidām mēs, kuri kaut ko uzņēmušies darīt.

Gravatar pbs

2006. gada 23. septembrī, plkst. 01:16

Par to, ka pakalpojums būs par maksu jau gan bija zināms ujjj ku sen.. tas nu gan nav nokritis no zila gaisa!

Gravatar elfz

2006. gada 23. septembrī, plkst. 02:53

bh, pgp nav juridiska spēka, atšķirībā no.

Gravatar Artis

2006. gada 24. septembrī, plkst. 18:03

elfz, nu lūk, iedotu pgp juridisku spēku un viss -- beigta balle, bet nē, tiem pipukiem vajadzēja 7 gadus, lai izdomātu shēmu kā sev visvairāk iebāzt kabatā.

Gravatar Dunduks

2006. gada 25. septembrī, plkst. 09:27

neesmu paarbaudiijis, bet esmu dzirdeejis, ka Eiropaa ir arii daargaaki e-paraksti un leetaakie rodas saistiibaa ar valsts liidzfinanseejumu. protams, tas, ka taadas izmaksu lietas izpeld tikai projekta izstraades beigu faazee (un ne tikai publiski, bet arii iekshpusee, jo pavasarii arii LP neviens nebija speejiigs pateikt kaut ar kaadu kaartu buus izmaksas) ir visai nenopietni.

Gravatar poni

2006. gada 25. septembrī, plkst. 19:54

pff, hahaha, pareizi! ar pgp

Gravatar doomster

2006. gada 25. septembrī, plkst. 21:01

Izrādās, ja tagad es gribētu lietot e-parakstu kā kādas citas personas juridiski pilnvarotais, tad šobrīd tāda situācija nemaz nav paredzēta. Tas noskaidrojās, man zvanot uz bezmaksas informatīvo tālr. 8008001. Manuprāt, tā ir būtiska nepilnība. Teorētiski ņemot, vajadzētu vienkārši pievienot sūtāmajam dokumentam notāra e-parakstītu pilnvaru. Jānoprot, ka tiktāl neviens nav aizdomājies. Un Pasta Avīzē izsludinātā vietne www.e-me.lv arī atrodas under construction. Nu baigā laža... :(

Gravatar Mutt

2006. gada 26. septembrī, plkst. 08:08

Mjā. Pie ērtībām pierod ātri. Pagaidām es vēl sajūsminos par iespēju VID elektroniski iesniegt atskaites un deklarācijas. Arī elektroniski parakstīt. Bez maksas. Ļoti ērti. Bet par to maksu: jāparēķina, vai lētāk ir dzīties uz citi pilsētu, lai parakstītu papīru. Piemēram: man tagad ir jādzenas uz savu soc.nodaļu kārtot pabalstu. Zinu, ka tas man prasīs ~3 stundas no manas darba dienas + ~Ls5 par benzīnu. Pa pastu sūtītu papīru viņi nepieņem (kāds cits manā vārdā var atsūtīt savu konta nr. pirms manis). Elektroniskais paraksts būtu tieši vietā. Ja šāda nepieciešamība ir vairākas reizes gadā, tad tā cena vairs nav tik traģiska. Noslēgumā: var braukt ar tramvaju, var braukt ar taksi. Cenas atšķiras. Tāpat atšķiras ērtības.

Gravatar Peeteriz

2006. gada 26. septembrī, plkst. 09:08

Banku sistēmā šāds pakalpojums būtu interesants, bet cena ir pilnīgi un galīgi nekonkurētspējīga - ar 0.35/parakstu nav jēgas pat domāt par ieviešanu.

Gravatar doomster

2006. gada 26. septembrī, plkst. 14:16

Šodien noskaidrojās, ka tomēr var būt atļauts tas, kas nav speciāli aizliegts. Jāpagaida tikai, kamēr notāri sāks apstiprināt pilnvaras ar savu e-parakstu. Tad varēs rīkoties ar savu parakstu citas personas vārdā, pievienojot attiecīgo dokumentu. Tā kā - nav tik ļauni, kā sākumā šķita...:)

Gravatar Kirils

2006. gada 28. septembrī, plkst. 12:06

a kur rakstiits, ka pgp vai gpg nav juridiska speeka? manupraat, kaa reiz no 2004. gada saakuma liidz shii gada oktobrim vareeja mieriigi parakstiit dokumentus un suutiit prom uz valsts iestaadeem.

Gravatar Ēriks

2006. gada 10. oktobrī, plkst. 08:03

Īsi par cenām: Vācijā kvalificēta sertifikāta lietošana maxā 150EUR gadā. Pie mums - max = 64EUR.

Igaunijā valsts par šo pasākumu samaxā 40EUR: ~20 par kartes izgatavošanu (derīga 10 gadus) + ~20 par sertifikātiem (derīgi divus gadus) (=> ja pilsonis sertifikātus grib lietot - jauna karte pēc diviem gadiem); pilsonis samaxā ~10EUR pie ID kartes saņemšanas. Valsts šo pasācienu subsidē. Protams - man arī patiktu lietošanas masveidība, bet pakalpojumu sniedzēja izmaxu gals ES robežās svārstās minimāli, tā kā - mēs vēl cenu esam nolikuši ļoti pieticīgu, ja parēķina mūsu mazo tirdziņu. No savas puses esam spēruši soli pretī valstij. Cerams - valsts to novērtēs & arī panāx kādu soli pretī. :-) Visiem dažas tonnas veixmes.

Gravatar laacz Autors

2006. gada 10. oktobrī, plkst. 09:02

Ērik, ir atšķirība, vai paraksts tiek ieviests, vai arī tas jau strādā un tam ir gana liela izplatība. Ja tiek postulēts, ka e-paraksts rullē un tas ir jālieto, tad ir jābūt arī saprātīgai cenu politikai.

Gravatar kkk

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 22:28

E-paraksts saakotneeji funkcionees starp biezaam privaatpersonaam un atseviskiem iereedniem. Cena ir pa maakonjiem, piekriitu ... bet vaig atcereeties ka viedkartes izgatavoshana un karshu lasiitaajs arii nav nekaada Ls ~3 tiiklu karte. Taada nu ir tehnikas cena+Latvijas Pasta palpojumi, samierinaties. Ja Latvijas Pasts attiistiitu Somijas Liimeni(caur mobilo telefonu sim karteem), tad es veel saprastu shaadu cenu.

Gravatar Uldisss

2007. gada 4. martā, plkst. 20:40

Sveiki! rakstu bakalauru saistībā ar e-parakstu un tā drošību! būtu ļoti pateicīgs ja kāds zinošs cilvēks varētu man snieg kādu informāciju saistībā ar e-parakstiem un tā drošību! jo tas ko publicē ir viena lieta, bet reāli viss ir savādāk! tāpēc gribētu dzirdēt kāda speciālista viedokli par to visu! Lūdzu rakstiet man ssoolloo@inbox.lv