✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Virtuālā nerealitāte

2006. gada 25. oktobrī, 15 komentāri

Sāk lēnām notikt tas, par ko pārspīlējot un izpušķojot jau labu laiku atpakaļ rakstīja fantasti. Protams, ka nav nekādu virtuālās realitātes tērpu un maksimāli detalizētas realitātes simulācijas, bet tas nav nepieciešams. Cilvēki iegrimst virtuālajās dzīvēs (Second Life, visvisādi MMORPG, kā piemēram, WoW, u.c.) un nenāk ārā (nost no datora), atsvešinās no reālās dzīves, u.t.t. Labi. Tas sīkums. Šādas sekas bija arī parastiem šūteriem, pat arkādēm.

Gluži nesen ziņu aģentūra Reuters nolēma izveidot pārstāvniecību iekš Second Life, tur arī “dzīvojot”. Tālāk - Sun nolēma noorganizēt preses konferenci iekš SL. Tur ir arī notikusi ar U2 nesaistīta U2 koncerta simulācija. Un it kā ar to vēl nebūtu gana, tagadiņās ir pieejams arī tūroperators, kurš specializējas uz tūrēm iekš SL... OK, ne?

Starp citu, pirmais ko atceros no MMORPG aizsākumiem laikam ir MUDi (konkrēti - “Muddy Waters”) iz kaut kāda 1996. vai pat 1995. gada.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Batwork

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 10:06

Es labak nemaz nesāku, toč zudīs saikne ar realitāti...

Gravatar pljerdaks

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 10:20

otrai dziivei nav vainas.. bet kaa jau teica senchi - kas par dauzd tas par skaadi!

man gan nav otras dziives, bet ja buutu iespeeja es labpraat izmantotu, bet zinu, ka taa noteikti neapdraudees reealo...

Gravatar japets

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 11:04

Pofig, ka tik vinji nevairojas un savu atkariibas geenu nenodod taalaak :))

Gravatar Kalcijs

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 11:16

es spēlēju wow, atkarīgs nejūtos, taču kādu 1-2h dienā pirms miega tas man prasa. kāpēc es idiots katru mēnesi maksāju par wow, ja varētu spēlēt par brīvu? dunno, drošvien patīk komunicēties ar cilvēkiem, nevis ar programmu.

Gravatar bush

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 11:30

man tomēr labāk patīk "cita realitāte". tikpat reāla vien ir, tik atšķiras daži fundamentāli principi. un kurš teica, ka savādāk ir sliktāk.

Gravatar Batwork

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 11:57

bush: a tev nav sajūta ka tā ir tāda nepilnvērtīga realitāte? pašapmāns?

Gravatar bush

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 12:07

Batwork : nav tādas, nepilnvērtīgas. vai nu realitāte ir, vai tās nav. Protams, no vienas puses ir detaļas, kuras iztrūkst no šīs R., bet savukārt ir arī lietas, kur šī R. tiek sasista vienos vārtos.

Gravatar j

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 13:19

sūds. tas viss ir mārketings, ar ko uzvārīties uz pusslimu cilvēku rēķina. un par cik pusslimie ir vairākums, nauda nāk laba.

Gravatar Lycan

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 13:34

nu jaa i taadi slimie zinu es paariiti viens no tiem gadu no MMORPG nenokaapa bet tanii pashaa laikaa es arii kapaaju un kaada vaina slims nejuutos pateereeju tam nedeeljas laikaa 14h apmeeram un vai ta tas i sliktaak nekaa tie kas ir atkariigi no draugiem.lv kam pat stunda nepiet bez paaris uzrakstiitaam veestuleem

nu ta kas i sliktaak MMORPG vai draugiem.lv ja i vieniem i otriem bez devas ( :D ) rokas triic un nervi neklausa ???

Gravatar Tontons

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 13:38

kaad laik atpakalj daudzi seedeeja mirc tagad tie pashi second lifaa - es pac biku ieveerteeju sho pasaakumu - nevareetu teikt ka mani tas kautkaadaa vaidaa buutu aizraavis. Tiem cilveekiem kam labaak patiik komuniceet virtuaali kaa dziivee tad tie arii tur tusees - teoreetiski tas jau nau peljami. varbuut dazhiem taa ir vieniigaa iespeeja ieguut draugus un buut taadam kaads veeleetos buut... sliktaakais gadiijums vareetu buut taac, ja saak jaukt virtuaalo dziivi ar reaalo - ja mirc laikaa vareej iemaaciities lamaaties (tas ir uzbrukt un aizstaaveeties) tad tagad jau saak mekleet peec ierocha :)

Gravatar Dr

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 14:20

me shobriid <a title="EVE Online" href="http://www.eve-online.com/" rel="nofollow">eve</a> mochii. tiiri smuks gabals

Gravatar gusC

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 15:16

Vakar ieksh to TVNET uzraku par Synthravel - tada kompanija kas riiko celjojumus visaas shajaas speelees (baigaa liste vinjiem bija). Kaa tas straadaa - nav ne jausmas, pieljauju ka kautkaadaa Spectator modee, lai neatrautos pa muti no vieteejiem iezemieshiem. Bet fakts gan viens, tev jabut origjinalai speles versijai.

Gravatar DrVam

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 17:36

Ja par pirmsaakumiem, tad jau striidas kas bija pirmais. Vai pirmā MUD-u paaudze (no 1977-78) ar (2-60) vienlaiciigiem persiem, vai otraa, tā sauktā "grafical" MUD (no 80-to gadu beigām). Es personiigi atdotu to godu DiscWorld (1991). Tikai taapeec, ka jūs joprojaam to varat speeleet - piedaliities veeleesanaas, aboneet vienu no divaam siiis pasaules aviizeem, aiziet uz kaadu klubu, pieteikties uz serifa amatu.

Gravatar DrVam

2006. gada 25. oktobrī, plkst. 17:47

Veel gribeetos atziimeet, ka tas ir naivums uzskatiit, ka MMPOG speelee vieniigi "nenormaalie" vai "invaliidi". Ja cilveeki par kaut ko maksaa, tas jau ir nopietni, vinjs atrod "alternatiivu". Un cilveeki maksaa! Pašreiz MMPOG fenomens ir TOP jeb "karstais" topiks ljoti daudzaas sfeeraas, juridiskajaa, ekonimiskajaa, psihologiskajaa, sociaalajaa. Jaa, Amerikaa jau domaa virtuaalo Tavu mantu aplikt ar nodokliem. Sociologi un psihologi peeta motivaaciju jeb muuziigo jautaajumu "Kaapeec?" Ljoti interesanta sfeera ir izzinaat kas aiztur, piesaista cilveekuu speelee uz ilgu laiku un veel liek par to maksaat. Pat jauna zinaatne ludologija ir izveidojusies - taa peeta speeles mehaaniku un speeles elementus.

Gravatar Lycan

2006. gada 26. oktobrī, plkst. 00:19

aa aizmirsu piebilst 1. postaa

njemam par piemeeru MUO.lv serveri nu jaa kaarteejais bet kas man liedz uz taa tasiit naudu ja par manu loginu tur soliija 40 Ls

tas veel buutu nieks saliidzinaajumaa ar taam sumaam par kaadaam ieksh e-bey-ja tiek paardoti mu-global logini ir redzeets pat par 1200 dolaaru

nu un kaa jums taada naudas pelniishanas alternatiiva ???