✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Podcasts, videocasts

2006. gada 18. decembrī, 24 komentāri

Man šķiet, ka podkāsti pie nekļūst populāri tāpēc, ka audio ir neparocīgs informācijas izplatīšanas veids. Man nav nedz laika, nedz iespēju tādus pokāstus noklausīties - MP3 pleijeri nelietoju, darbā, protams, ka neklausīšos, mājās, savukārt, ir citas lietas darāmas. Galu galā, izraut stundu, lai paklausītos kaut ko, neredzu jēgu, ja par to pašu var izlasīt 10 minūtēs, ieskaitot lasāmā atrašanu. Savukārt, klausīties fonā podkāstu neredzu jēgu, jo tad neko neuztveru:)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar kartons

2006. gada 18. decembrī, plkst. 08:24

Ne tikai neparocīga un laikietilpīga to klausīšanās, bet arī to veidošana...

Gravatar krampo

2006. gada 18. decembrī, plkst. 09:14

Nu par MP3 atskaņotāju nelietošanu negribētu piekrist, jo tas pats Apple vien jau cik miljonus ar iPod'iem ir notirgojis, un šie nebūt nav vienīgie - Sandisk, Creative, etc..., un ne jau tie tiek pirkti, lai tupētu mājās. Vienīgais, ļoti iespējams, ka ņemot vērā to, ka cilvēki, kuri pārvietojas ar auto, podkāstus neklausās, tad vēlamā mērķauditorija netiek sasniegta, bet taisīt podkāstu "tīņiem", kuri tiešām aktīvi klausās, nav intereses.

Gravatar Krišs

2006. gada 18. decembrī, plkst. 09:16

Nu bet tieši tā - ja ir runa par "tehnoloģiju webkastiem", kurus mājās nav ne mazākās vēlmes skatīties, acīmredzot nepieciešama papildus stunda darbā, ko varētu "nolamāt" par mācīšanās stundu. Diemžēl līdz tādai sevis mīlēšanai un darba kultūrai vēl jāaug ;( Apkārtējie vēl tīri labi sapratīs, ja darbā lasīsi kādu grāmatu par IT, bet video skatīšana... ni-ni.

Gravatar Reinis

2006. gada 18. decembrī, plkst. 10:20

Retu reizi klausos automašīnā. Manuprāt, parocīgs formāts tiem, kas pavada pietiekamu laiku ceļā no darba uz mājām un otrādi. Darbā iedziļināties nav iespējams, mājās īsti nav iedomājams un laika arī nav.

Gravatar BeatMaster

2006. gada 18. decembrī, plkst. 10:48

Tieshi taa, piekritu Reinim. Lai gan pac nebraucu ar auto, bet varu iedomaties ka celja tas ir tomer labs laika kaveeklis, sezhot korkjos :D

Gravatar laacz Autors

2006. gada 18. decembrī, plkst. 10:52

BeatMaster: tieši tāpat kā radio un mūzika. Līdz ar to, neredzu iemeslu, kālab lai podcasti kļūtu par milzīgu ērtu un foršu informācijas pasniegšanas veidu, jo praktiski neko jaunu nepiedāvā. Neko tādu, kas būtu nepieciešams un pieejams miljoniem cilvēku.

Gravatar n3on

2006. gada 18. decembrī, plkst. 10:56

klausos sabiedriskajaa (vilcienaa, autobusaa), diezgan eerti, it iipashi autobusaa, jo tur gruuti lasiit kraatiishanaas deelj.

Gravatar Reinis

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:00

Domā par to kā par Radio raidījumiem pēc pieprasījuma. Ja mēs redzam Skonto vai SWH ar Tavas nozares un Tavu kopienu interesējošu saturu, turklāt ar informāciju pēc pieprasījuma.. mp3 kā satura nesēja tehnoloģija, ko šodien ikkatrs var paņemt līdzi varētu būt labs sākums, lai arī neērts. Podcast satura 'sagatavošana', jeb kopēšana uz savu spēlētāju šobrīd ir pudeles kakls, jo gan auto gan citur mēs klausāmies radio un mūziku pietiekami daudz, lai daļu no šī laika varētu veltīt sevis izglītošanai. Domāju, ka prātīgs meklētājs un bezpūļu lejupielāde ne tikai darba dienas pēdējā pusstundā darbā, 'rītdien' šo pavirzītu uz priekšu.

Gravatar laacz Autors

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:09

Reini, nepiekritīšu par to pieejamību un to, ka jebkurš var mp3 paņemt līdzi. Varbūt pasaulē ir savādāk (kas gluži vienkārši tā ir), savukārt mūsu valstiņā tā nav. Pat, neskatoties uz to, ka lielai daļai ir mp3 pleijeri (lielākoties telefonu izskatā), retais piepūlās iegūt šos podkāstus savā tālrunī. Un vēl viena lieta. Milzum lielais vairākums nav tādi, kas gatavotos, lai noklausītos kaut ko. Drīzāk viņi ir tādi kā "o, ja skan, tad klausos". Emm. Kā lai tā foršāk pasaka. Ja dod, tad ņem, bet speciāli piepūlēties, lai paņemtu, neviens tā īsti nevēlās. Piekrītu Tev, ka, iespējams, ja būtu vienkāršāks veids, kā iegūt šādus podkāstus (teiksim, USB flash supports automašīnās, ipodu miljons cilvēku kabatās, etc), tad tas aizietu. Protams, ja būtu arīdzan lokalizēts saturs :)

Gravatar bx

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:14

Pie tam, man podkāsts reizēm pasliktina iespaidu par pašu autoru. Ne tā, ka galīgi sabojā, bet tā, ka es to labāk lasu, nekā klausos/skatos viņu. Piemērs: diveintomark.org.

Gravatar bx

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:16

I mean, diveintomark.org ir iespēja gan noskatīties viņa video, gan to pašu izlasīt.

Gravatar Rumpis

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:29

Domāju, ka ir pietiekami daudz cilvēku, kam klausīties patīk labāk, nekā lasīt. Nu, kaut vai tāpēc, ka viņi lasīt nemāk pietiekami labi un ātri.

Gravatar Kristaps Kaupe

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:36

Būtībā piekrītu. ASV podkāsti, atšķirībā no Latvijas, manuprāt, ir populāri tāpēc, ka tur cilvēki daudz laika pavada lidmašīnās, kur tad arī tos podkāstus klausās.

Gravatar andrisp

2006. gada 18. decembrī, plkst. 11:53

Jā, šiem tur no rīta uz darbu braukt 2h ir normāla parādība. Un atpakaļ arī.

Gravatar ingus

2006. gada 18. decembrī, plkst. 12:08

uzskatu, ka teksta un bilžu lasīšana, sūtīšana, fīdošana ir un paliks pārākas par podkāstiem un videokastiem līdz brīdim kad būsim sasnieguši teju "real-time" interneta pieslēgumus - respektīvi, podcasts nav viss jāielādē, bet jāstrīmo bez bremzēšanas - līdzīgi kā skatamies tv vai klausamies radio. pagaidām gan Latvijā uz to nekas nenorāda. Otra lieta būtu kaut kāds pilnīgi jauns kompresijas formāts, kas samazinātu video un audio failus līdz mazākam izmēram.

Gravatar Reinis

2006. gada 18. decembrī, plkst. 13:15

ingus, pirmais ir kā naglai uz galvas. Par otro - jau šobrīd vairuma podkastu kvalitate ir shaushaliga un atgadina nupat pashrocigi ierakstitu interviju diktafonaa. Jauns formats nav izeja, tieshi otradi sobrideja failu apjoma un interneta atruma attistibas tendence norada uz pretejo - faila izmeram bus neliela nozime.

Gravatar Raimonds

2006. gada 18. decembrī, plkst. 14:49

Tā kā katru dienu pavadu gandrīz divas stundas automašīnā, tad jau kādu mēnesi esmu aktīvs <a href="http://elietas.wordpress.com/2006/11/16/izmeginu-nokia-podcasting/" rel="nofollow"> Nokia Podcasting uz Nokia N80</a> lietotājs un tagad vairs neliekas, ka ceļš uz darbu un atpakļ ir bezjēdzīgi iztērēts laiks :)

Tādēļ man labāk patīk audio podcasti, jo no video iekš automašīnas nekādas jēgas nav un priekš video arī telefona 1GB atmiņas karte būs par mazu.

Gravatar Archijs

2006. gada 18. decembrī, plkst. 17:45

nezinu nezinu. podcastu ēru nepiedzīvoju, pa taisno ielidoju v-castos ;) nu nezinu joprojām, dzirdēju tautu runājam, ka labs esot. drīz būs vēl.

Gravatar Maksim

2006. gada 18. decembrī, plkst. 18:18

<blockquote>Būtībā piekrītu. ASV podkāsti, atšķirībā no Latvijas, manuprāt, ir populāri tāpēc, ka tur cilvēki daudz laika pavada lidmašīnās, kur tad arī tos podkāstus klausās.</blockquote>

Super kommentars! Kak budto amerikanci - eto inoplanetjane i toljko i letajut na lidmashinax i toljko, i toljko tam slushajut podcasti. V Amerike drugogo transporta - prosto net, ni metro, ne taxi ne avtobusov, poezdov, vodnogo transporta, i voobwe trasport eto edinstvennoje mesto gde slushajut podkasti!

Gravatar snadis

2006. gada 18. decembrī, plkst. 18:22

Nesen iegādājos iPod, tā kā daudz laika jāpavada sabiedriskajā transportā, tad varu klausīties podcastus, daži pat liekas ļoti interesanti - esmu uzzinājis daudz jaunu lietu un faktu. Pašlaik esmu saslimis ar viņiem, jo mūziku tik pat kā vairs neklausos, tikai podcāstus. Podcāstu klausīšanās tiešām nav savienojama ar citām darbībām, kuras prasa uzmanību.

Gravatar esneesmuaprobezhots

2006. gada 19. decembrī, plkst. 00:06

es gludinu un klausos :)

Gravatar ernests

2006. gada 19. decembrī, plkst. 23:20

Hmm! Es klausos podcastus pārvietojoties ar sabiedrisko transportu vai "kātojot" ar kājām. Cilvēki šeit ir izteikušies, ka ir gadijies atrast laba satura podcastus. Jāsaka, ka man tādi gadās lielākoties :) Es gan klausos par web lietām, bet zinu, ka ir arī par visu citu un vajag tikai rakt. Piekrītu Reinim par kvalitāti - palielinoties interneta apjomiem, palielināsies arī kvalitāte un faila lielums. Jau tagad ir podcasti, kas sver .... daudz priekš mana telefona. Arguments par amerikāņiem un lidmašīnām īsti neiztur kritiku. Rīgas apkārtnē ir ĻOTI daudz cilvēku, kas dodas uz darbu vismaz stundu. Kā jau Reinis teica, dienas beigās var pusstundu pasēdēt un "savilkt" interneta labumus par tēmu, kas interesē

Gravatar podcast - aplāde; aplādēšana

2007. gada 19. martā, plkst. 23:34

Lai nebūtu jāmocās ar tādiem pseidovārdiem kā "puod..cāsts", terminoloģijas komisija šogad nākusi klajā ar "aplādi", "aplādēšanu". Tas laikam nozīmē, ka <I>aplādētāji</I> tagad varēs savu publiku <i>aplādēt</I> ar <I>aplādiņiem</I>. :) "Aplādēt" kaut cik labāk nekā "podā kāsēt". ;)

http://termini.letonika.lv/uploads/protokols286_81.htm