✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Pārlūki

2006. gada 26. decembrī, 13 komentāri

IE dominances laikos, lai radītu ilūziju, ka nekas nestāv uz vietas, jaunas lietas nācās domāt pašiem pārlūku ražotājiem. Tagad idejas nāk no pārlūku lietotājiem, satura veidotājiem, un pakalpojumu sniedzējiem. Bet, nav grūti iedomāties, cik ellīgi grūtu tas padara pārlūku izstrādātāju dzīvi.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Kristabs

2006. gada 26. decembrī, plkst. 20:43

Un vai tad to pašu nevar pateikt par jebkuru citu aplikāciju?

Gravatar Vilx-

2006. gada 26. decembrī, plkst. 20:58

Manupraat, labi, ka taa. Taas dazjas fiichas, kas tiks uztaisiitas no visa prasiitaa leeruma, tomeer buus deelj reaalas vajadziibas radushaas. Vienu gan tikai gribeetos - pirms vinji kjeras pie visaam taam juuzeru bling-bling fiichaam, lai uztaisa <b>vienotu HTML/CSS/JS</b> interpretaaciju visiem browseriem. Citaadi tagad taa ir tiiraa elle taisiit smuku aplikaaciju, kas vienaadi izskaatiitos uz vairaak kaa 1 vai 2 browseriem. Patiesi ceru, ka HTML 5/CSS 3 buus daudz striktaak un konkreetaak nodefineetas visas lietas, kaa arii browseru autori pie shiem standartiem pietureesies visaa pilnibaa. Bet taa jau laikam ir utopiska ideja. :P

Gravatar Aleksejs

2006. gada 26. decembrī, plkst. 23:49

laacz: Filosofiskas pārdomas 2. Ziemassvētku vakarā. :)))

Vilx-: He... HTML 5? Labs joks... Tagad jau ir XHTML, kurš ir visai strikts standarts (rekomendācija?). ;)

Gravatar versatile

2006. gada 27. decembrī, plkst. 02:25

demand drives the supply. taa butu jabut. butu jau labi, ja parluki vienkarshi neraditu nepareizu/nekorektu kodu, nevis censtos to salabot, interpretejot "pa savam". Kas notiek, ja c++ programmu kompilee bez semikola rindinas galaa? vai kompilerim vajadzetu vinju pielikt klaat, jo "visticamaak vinjam tur jabut"? drosi vien ka ne.

Gravatar Vilx-

2006. gada 27. decembrī, plkst. 03:17

Tfu, domāju XHTML 2. Nu, tas, ko viņi tur šobrīd aktīvi drafto. A par to striktumu - ne jau sintakses ziņā, bet tā, ko markups nozīmē. Šobrīd ļoti daudz kas ir atstāts katra browsera paša ziņā - kā gribi, tā renderē. (X)HTML ir vairāk semantiska valoda, nekā izkārtojumu definējoša valoda, kam tai vajadzētu būt. Un CSS arī vairākās vietās dažādi layout rēķināšanas algoritmi ir atstāti konkrētās interpretācijas ziņā, ļaujot katram browserim lapu renderēt pa savam.

Gravatar esuntu

2006. gada 27. decembrī, plkst. 08:19

Un web aplikāciju veidotāji ir ne vien atkarīgi no uzklausītajām/realizējamām idejām kas nāk no <i>pārlūku lietotājiem un pakalpojumu sniedzējiem</i>, bet diemžēl ir ļoti liela atkarība no tā cik pārlūku izstrādātāji būs bijuši čakli... Pagaidām izskatās, ka lielākais uzlabošanas/papildināšanas darbs notiek tai pārlūka, daļai, kas nav atbildīga par web aplikāciju veidotāju darba atvieglošanu; t.i. <i>fīčiņas</i>, kas patīk pārlūku lietotājiem, bet no paša pārlūka galvenā uzdevuma - korekti norenderēt korektu lapas kodu, ir patālu...

Gravatar aaxc

2006. gada 27. decembrī, plkst. 09:55

Ja taisa vienotu, tad lai taisa pēc Firefox, tas vismaz normāli visu attēlo, nevis kā gļukainais IE, kura dēļ regulāri nākas pus lapu pārtaisīt, lai vienā vietā krāsa pamainītos...

Gravatar Storms

2006. gada 27. decembrī, plkst. 11:49

aaxc: Dīvainākais ir tas ka es tieši tādas pat gaudas esmu dzirdējis, tikai IE ar FF nosaukumi samainīti vietām... ;) Kam tad nu tagad lai ticu?

Gravatar aaxc

2006. gada 27. decembrī, plkst. 12:13

Nu ar IE ir daudzas probleemas taapeec, ka vinjsh elementaaras lietas neatbalsta (laigan IE7 veel neesmu notesteejis), kaa class on TR, simple global javascript variables utt.. kuru delej regulaari naakas chakareeties. FF, ja ir pareizi sataisiita lapa, atbalstiis tev visu ko vajag ;)

Gravatar aaxc

2006. gada 27. decembrī, plkst. 12:44

Neredzu, kaa tanii lapaa, bet ..

...vaitad tas nav atkarīgs no browsera lietotāja? Beidzot dabu iztiiri liekaas sesijas, cahsatminju, cookie utt un buus tev tiirs. FF var uzlikt, ka aizverot logu tas automaatiski pats piedaavaa iztiiriit visu infu.

Taa arii probleemu nesapratu, mosh var screenu no taas lapas?

Gravatar Vilx-

2006. gada 27. decembrī, plkst. 13:53

Katram browserim ir savas priekshrociibas un savi truukumi no developeru viedoklja. Varu uzskatiit taas, ar kuraam es vissaapiigaak esmu saskaaries, ja nu kaads dikti grib zinaat: IE:

  • Nav normaala Alpha supporta prieksh .PNG failiem. Labi, pofig ar PNG, bet nu KAUT KAADU formaatu taksh vareeja uztaisiit, kam ir Alpha supports! DirectX filtri neskaitaas, jo tie caurspiidiigajaas vietaas nenjem pretii mouse input. Vismaz IE7 tas laikam ir salabots.
  • Javascript ir kaajminams.
  • Nesaprot min-width, max-width, etc. Tachu var aizstaat ar CSS formulaam (kas nav nevienam citam browserim!)
  • Javascript ir daudz vairaak iespeeju, nekaa citos browseros

FF:

  • Tabulas celles izmeeru neprot normaali izreekjinaat, ja vieniigais, kas tur ir iekshaa, ir bilde.
  • saprot Min-width, max-width, etc.

Opera:

  • Javascript vienkaarshi lido!
  • Daudz probleemu un iipatniibu rendereeshanaa, it seviskji, ja panesas absoluutaas koordinaates.

PS. Pats ikdienaa izmantoju Operu 8.54 un esmu dikti laimiigs. :)

Gravatar Aleksejs

2006. gada 27. decembrī, plkst. 23:52

Nu... Ar renderēšanu ir tā, kā ir - katrs to dara pa savam, bet lielākā daļa visvairāk izmantoto fīču strādā vienlīdz labi uz visiem pārlūkiem. Daudz lietas iekš IE ir sataisītas jau kopš senseniem laikiem, kad Microsoft varēja radīt savu "standartus" un neklausīt citus.

Fx, kā mēs zinām ir uz Gecko bāzes taisīt, bet šī kodols ir radiem vēl Netscape laikiem - šiem arī baigi patika darīties pa savam.

Bet nu Opera ir cita opera. :)

Bet ja runājam par JS, tad domāju, ka lielā mērā šo problēmu risina jau gatavās JS bibliotēkas, kurās jau viss daudz maz labi ir noslīpēts un pielāgots lielākajiem (izplatītākajiem) pārlūkiem. Un nav ko šeit tik daudz ņaudēt. Vienkārši nav vērts katrreiz velosipēdu no jauna izgudrot.