✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

iTālrunis

2007. gada 10. janvārī, 29 komentāri

Vakar vakarā Apple anonsēja savu ilgi gaidīto bērneli - iPhone. Izlēmu mazliet apkopot savas domas šai sakarā. Jā, es laikam esmu izsens kritiķis. Ja ir kaut kas jauns un feins, es centīšos uzdirst. Bet, nu, tāda ir dzīve. Vēl viena atruna - Apple pavisam noteikti vēl līdz jūnijam, kad ir paredzētas pirmās piegādes ASV, ņems vērā lielu daļu ieteikumu. Un līdz gada beigām, kad produktu plānots laist Eiropas tirgū (runa gan pagaidām ir tikai par Apvienoto Karalisti) ne tas vien notiks.

Sāksim ar definīcijām. Šis brīnums tomēr ietilpst kategorijā smartphone. Tas nav ierastais mobilais tālrunis, jo funkcionalitātē ir spēcīgāks par šīs kategorijas ierīcēm. Tas nav arī nekas revolucionāri jauns iespēju ziņā. Pārlūks (tā pati engine, ka jaunajos Nokia produktos). Integrēts mūzikas un video atskaņotājs. Fotokamera. 4GB un 8GB pieejamās vietas. E-pasts, utt. Tipisks smartphone. Tas arī pierādās, ja paskatās uz akcijām:

Biržas reakcija

Bet tagad laiks jautājumiem.

Amerikā, runā, visur ir pieejams WiFi, lai gan pats tur neesmu bijis, un mērījumus neesmu veicis. Tomēr, atļaušos iebilst - diez vai. Neticu, ka brīvi vai nebrīvi pieejamo WiFi pārklājums ir kaut cik konkurētspējīgs ar mobilo operatoru piedāvāto. Protams, dzelzsbetona džungļos, iespējams, WiFi ir risinājums, bet tomēr, nav jau tā, ka visu mūžu pavadām tur.

Nekas netika teikts arī par MMS iespējām. Tas, visticamākais, tomēr būs. Galu galā, neko daudz nemaksā.

Cena. Sākotnēji man šķita - super. Neko dārgāks par jaunajām Nokijām un citiem analogiem nav. Tad sapratu, kā tas kļūs pieejams. No jūnija to varēs iegādāties, slēdzot līgumu ar vienu vienīgu operatoru (amerikāņu Cingular) uz diviem gadiem. No Apple puses, izskatās, šis ir eksluzīvs piedāvājums. Līdz pat international launcham tas tā arī paliks. iPhone būs pieejams tikai kā Cingular piesaistīts pēcmaksas devaiss. Pie kam, par 499 un 599 ASV dolāriem (4GB un 8GB versijas, attiecīgi).

Kaut kāds aizdomīgs klusums no Linksys puses. Aiz kam es brīnos? iPhone ir Cisco reģistrēta tirdzniecības zīme. Tiesa, izskatās, ka šī problēma tiek risināta.

Pieskārienjūtīgs ekrāns
Pieskārienjūtīgs ekrāns

Tagad, manuprāt, pats nepatīkamākais. Ir jau forši - pieskārienjūtīgs ekrāns, bakstam ar pirkstiem, tos pa starpai paplešot. Bet, neticu, ka šai telefonā tiek izmantots kāds überkosmisks pārklājums, lai izvairītos no nospeķošanas. It kā telefonu drīkstot slaucīt gar biksēm - tur nekas nesaspaidīsies un nesaskrollēsies. Man, piemēram, ir taukaini pirksti. Nu un tur es nekā nevaru padarīt. Un ko nu? Ik pa dažām minūtēm to slaucīt gar biksēm? Apgrūtinoši. Tā pati nospeķošanās problēma ir, ja karstā vasaras dienā pa to vienkārši runā, turot pie auss (un vaiga).

Otrais moments - cik ērti ir bakstīt ar vienu pirkstu pa mazu pieskārienjūtīgu klaviatūru? Lai lietotu šo telefonu, tā izmēru dēļ, ar vienu roku tas ir jātur, bet ar otru jābakstās. Nedomāju, ka tas būs ērti, ja jāuzraksta kāds pagarāks e-pasts vai īsziņa.

Tā kā tālrunis ietver sevī pilnvērtīgu pārlūku, tas arī uztvers tīmekli pilnā apjomā. Ar visām bildītēm, ar visiem flešiem, ar visiem embedētajiem Quicktime mūvjiem. Tur ar GPRS/EDGE būs par īsu. Un, kā jau iepriekš teicu, WiFi tomēr nav visur. Alternatīvas nav. Pārlūkot tīmekli mobilajā režīmā (kā XHTML MP ierīce vai, sliktākajā gadījumā, kā WAP ierīce) nav iespējams.

Nav arī skaidrības par integrāciju ar biznesa vidē tomēr ļoti aktuālajiem Microsoft produktiem. Tie ir Microsoft Office formātu vēstulēm pievienotie faili, Microsoft Exchange (būtiski ir kontakti un kalendārs) integrācija, kura faktiski visos smartphone kategorijas produktos ir de facto standarts.

Nekas nav minēts arī par iespēju izmantot GPS komplektā ar integrētajām Gūgles kartēm. Tas, protams, ir laika jautājums.

Arī par atmiņas paplašināšanu visi klusē. Izskatās, ka produktam nav pat atmiņas karšu slotu. Nekas. Tas arī, iespējams, ir tikai laika jautājums. Nāks klajā kaut kādi proprietāri Apple risinājumi, kuri būs jāpērk :)

Vēl viens moments, kuram ir jāpievērš uzmanība, ka tālrunis nav paplašināms ar trešo pušu produktiem. Vismaz pagaidām Apple neplāno šo iespēju piedāvāt. Ja nu vienīgi uz līgumu pamata.

Par kameras diviem nabaga megapikseļiem nav vērts runāt, jo to (pikseļu) skaits vēl nenorāda kvalitāti.

Nav skaidrs, cik ilgi vilks baterija, lietojot tālruni ne tikai zvanīšanai un audio/video atskaņošanai.

Iespējamās nākotnes modifikācijas? Vairāk gigabaitu. iPhone mini versija.

Pagaidām viss. Tagad gaidīsim apskatus un jūniju.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar mp

2007. gada 10. janvārī, plkst. 11:55

Ar pie vaiga nospeķoto displeju varbūt, ka problēmas nebūs, jo tautieši kaut vai tepat Latvijā diezgan daudz izmanto visādus bluetooth adapterus un staigā kā kiborgi vai arī caur austiņām un mikrofonu sarunājas.

Gravatar d-str

2007. gada 10. janvārī, plkst. 12:23

<blockquote>Nav arī skaidrības par integrāciju ar biznesa vidē tomēr ļoti aktuālajiem Microsoft produktiem. Tie ir Microsoft Office formātu vēstulēm pievienotie faili, Microsoft Exchange (būtiski ir kontakti un kalendārs)</blockquote> nezinu kaapeec lai apple ljoti kratiitu microsoft kalendaari ja jau patreizeejie smartphone taapat neintegreejas ar mac calendaaru un paareejaam mac lietaam. un nevienam jau nav aizliegts developeet app uz osx un lietot to lai syncotos ar ms produktiem.

Gravatar gusc

2007. gada 10. janvārī, plkst. 12:42

GPS varētu nebūt problēma jo ir Bluetooth.

Mani vairāk uztrauc 2 lietas - vien ko tu pieminēji 3G trūkums - UMTS/WCDMA un stuff, jo kā jau tu teici WiFi nav vispasaules pārklājums (ari 3G nav, bet tomēr mobilie tīkli ir plašāki)

Un otra lieta ir telefona izmēra/ekrāna rezolūcijas proporcija. Es personīgi iepirku Nokia 6233 (neuzticos vel tiem viedtelefoniem un mazcenas telefoni man ļoti patīk :) un šamajam ir ~200dpi, bet Apple klucim ir ir tikai 160dpi. Dazhi tehno-gīki man meģināja ieskaidrot ka tas ir videochipa dēļ, lai nekristu performance, bet nu tomēr lieli pikseļi vairs nav modē un Apple parasti seko līdzi modei.

PS. Dizains mazliet atsit to pašu iepriekšminēto Nokia 6233 (melno modeli)

Gravatar d-str

2007. gada 10. janvārī, plkst. 12:51

nu nezinu vai ir korekti wifi salidzinaat ar 3G attieciibaa uz interneta izmantoshanu. wifi tomeer ir flat rate un aaatrums arii cits.

Gravatar Anatoly Ropotov

2007. gada 10. janvārī, plkst. 13:07

It' s not smartphone unless you could install 3rd party software onto it. Proprietary phone without ability to install anything there is stupidphone.

Gravatar 0nkulis

2007. gada 10. janvārī, plkst. 14:33

lasīju rakstu kurā džekiņš no NY Times jau ir apčamdījis šo prototipu kamēr runājies ar Stīvo Darbu, galvenie akcenti:

kā jau vienmēr fantastiska sajūta turot šo aparātu rokās

pie virsmas ir piestrādāts, lai tā netiktu tik ātri nospeķota, virsma ir viegli tīrāma

rakstīt ir grūti bet ENG rakstošajiem nāk talkā softs, kas saprot, ko rakstītājs ir vēlējies rakstīt, ja nav trapījis īstajam taustiņam

tizla ir sadarbība ar Cingularu

http://bits.blogs.nytimes.com/2007/01/09/some-hands-on-time-with-the-iphone/

no manas puses - iebūvētā baterija? cik ilgi apple turēsies pie savas tradīcijas?

Gravatar CaptSolo

2007. gada 10. janvārī, plkst. 15:21

Onkulis: brrr, ar softu kas palīdz rakstīt, Tu domā prediktīvo ievadi? tas jau pac par sevi ir murgs...

Bet par iPhone runājot - tas var arī nebūt ideāls produkts, pret kuru nebūtu nekādu iebildumu. It īpaši zinot Apple tieksmi uz "aizslēgtiem" produktiem, kas strādā tikai ar viņu izvēlētiem servisiem, ... Tomēr tā parādīšanās būs nopietns "spēriens" smartphone industrijai un, cerams, ka citas kompānijas liks pretī kādu labu konkurentu.

Gribētos redzēt kādu atvērtu (uz Linux balstītu?) platformu, kuru cilvēki varētu attīstīt pēc sava prāta un vēlmēm. Viena iekārta, kura man kautkad šķita interesanta, ir Nokia 770. Tas gan nav telefons.

Gravatar Helasie

2007. gada 10. janvārī, plkst. 15:35

Nu, Lācim āboli nekad nav patikuši...;)

Gravatar www.mekletbildi.lv/gamble/

2007. gada 10. janvārī, plkst. 16:39

Kamēr šis speķbrīnums nenonāks pārdošana intarnational vidē, būs jāiztiek ar to pašu veco Nokia 6288 ;)

Gravatar Archijs

2007. gada 10. janvārī, plkst. 16:43

es ar gribēt ieraudzīt iPhone mini. vai iPhone nano.

Gravatar Dzhonijs

2007. gada 10. janvārī, plkst. 16:51

iPhone Shuffle. Nav displeja tikai poga kuru uzspiežot randomā tiek zvanīts kādam no datora sasinhronizētajiem kontaktiem :D. Reāli labs party vakariem :D.

Gravatar mxz

2007. gada 10. janvārī, plkst. 16:58

Viena lieta, ko vēlos piebilst: ja Apple saka, ka telefonu kontrolēt ir vielgi, intuitīvi un ērti, tad tam var ticēt. Galu galā viņi ir pirmie, kas vispār radīja jēgu terminam <i>user interface</i>, tādēļ domāju, ka lai nu kurš, bet Apple ir gana uzticama šajā ziņā, lai kautko tādu apgalvotu.

Baterija un ekrāniņš ir ar savām valīdi potenciālām problēmām. Tas būs skaidrs tikai tad, kad pats aparāts būs iznācis.

Wi-Fi pārklājums, domājams, skatoties 2-3 gadus uz leju, būs pietiekami aktuāls jebkurā modernā pilsētas apbūves zonā un mazāk aktuāls galīgi nekļūs. Nu neskatīsies arī neviens to Google Maps, atrodoties mežā. Wi-Fi ir pašsaprotama lieta šai ierīcei, tur nav diskusijas.

Otrkārt, eksluzīvais līgums ar Cingular ir lai subsidētu tālruņus, vai ne? Tas nozīmē, ka bez Cingular, cena būtu krietni lielāka. Tas, savukārt, nozīmē "kapēc tik dārgi, es nepirkšu!". Pietam, tas līgums nav beztermiņa. Ne velti Apple teica, ka ir izvēlējušies Cingular kā partneri, nevis atdevuši tirgot Cingular savu ierīci (kā tas bija ar neveiksmīgo ROKR+iTunes telefonu nesen). Tas nozīmē, ka agrāk vai vēlāk, gan jau tas būs atvērts arī citiem provaideriem. Jo populārāks kļūs, jo atvērtāks būs. Skaidrs ir tikai tas, ka šajos platuma grādos apmēram pēc gada tikai varētu būt zināms, pēc cik gadiem tas te varētu būt pieejams.

Gravatar krizdabz

2007. gada 10. janvārī, plkst. 17:30

Mani iepriecina cena, jo tā nebūt nav liela par šāda veida aparātu.. Un pluss vēl tāds, ka tas tomēr ir dikti "stilīgi"..

Bet par tām baterijām es kautkur iepriekš manīju, ka varētu būt divi akumulatori: viens priekš media, otrs priekš telefona kā tāda..

Gravatar mxz

2007. gada 10. janvārī, plkst. 17:47

krizdabz: tevi ļoti apbēdinās tā cena, kas būs Eiropas modelim, kas nebūs kāda lielā operatora subsidētais "mazcenas" telefons, kāds tas ASV tagad ir.

Gravatar N.R.

2007. gada 10. janvārī, plkst. 18:01

nekad muuzhaa negaidiet leetaaku iPhone vai kautkadu mini, Apple nav tik stulbi lai ieshautu sev kaajaa un nogalinaatu iPod. kam tad butu vajadzigs iPod, ja to pashu varees dabut kopa ar telefonu?

par browseri un teksta rezhiimu tu neko nezini, nekas taads nav anonseets, turklaat - kapec vinjiem butu janodroshina wifi visapkaart? ja tev ir, lieto, ja ne - zvani. kaa tu wifi truukumu vari novelt uz apple?

par google maps - kuraa vietaa google maps atbalsta gps? GE to dara, bet par lielu maksu. un nafig? tev vajag arii kafijas automaatu tur iekshaa?

par microsoft - kapec vinjiem tas vajadzigs, integraacija ar tavu outlook? lietojiet iCal! viss ipods vienmer ir bijis liels marketinga gajiens lai veicinaatu switchot. un uz mani arii tas nostraadaaja!

un visbeidzot par cingular - ja apple veelas iekarot to vinju gribeetoo 1% tirgus, vinjiem eiropaa bus jaiet bez kontrakta. es neticu ka vinji katraa valstii koopereesies ar provaideriem, parak liels chakars.

veel interesants fakts - apple sadarbiba ar yahoo un google vienlaikus. izskatas ka tiek veidota alianse pret MS (kas gan nav iipashs jaunums, bet jauki redzeet to progreseejam)

Gravatar N.R.

2007. gada 10. janvārī, plkst. 18:02

mxz - un tu tiesham domaa ka vinju te pardos par 700ls gab, taa lai nopeerk 3 aparaatus uz valsti?

Gravatar CaptSolo

2007. gada 10. janvārī, plkst. 18:41

N.R. Tad, kad parādījās pirmās Nokia 7110 par kādiem 600ls gad. tos nopirka vairāk kā 3 aparātus uz valsti. Piedevām tā laika 600ls bija vērtīgāki nekā tie ir šobrīd (inflācija tomēr). Kas Tev liek domāt, ka tos par 700ls gad. nopirks tikai kādus 3 gab?

Ko Tu domā ar: "par browseri un teksta rezhiimu tu neko nezini, nekas taads nav anonseets"? Paskaties <a href="http://stream.qtv.apple.com/events/jan/j47d52oo/m_8848125_350_ref.mov" rel="nofollow">Macworld keynote video</a> (QuickTime formātā), tur ir gan browsera, gan texta režīma demo.

Gravatar deni2s

2007. gada 10. janvārī, plkst. 21:43

Lietoju Palm Treo 600 ar skārienjūtīgu ekrānu - manis pēc to ekrānu var kaut apspļaudīt, tikai nedodiet man atpakaļ nekādu gadžetu kuram nav skārienjūtīgs ekrāns, pārāk jau nu ērti tas ir.

Gravatar Mārtiņš K.

2007. gada 10. janvārī, plkst. 22:17

Ehh. Šodien redzēju divus "iesaistītos". Palaišanas runu skatījās kā Lielo Filmu. Apple māk zombēt. Protams, ir jamiem arī forši produkti. Bet zombēt jebkurā gadījumā māk.

Par to ifoni - domāju ka tā ir pirmā iekārta, ar laiku paliks sakarīgāk. Viņiem tak nav pieredzes vēl. īpodi un to apakšversijas arī tikai ar laiku palika tādi pa riktīgam lietojami

Gravatar ulzha

2007. gada 10. janvārī, plkst. 22:35

CaptSolo: sagūglē "Greenphone"

Gravatar Analgiins

2007. gada 11. janvārī, plkst. 09:53

Mazliet offtopic. Ja tās nokijas būtu vēl dizianiski smukas un neizskatītos kā kalkulatori... es lietoju Samsung un basta!

Gravatar GM

2007. gada 11. janvārī, plkst. 10:27

Samsung? Tas atgādina kaut ko vecu, zilu un briesmīgu! :D Kāpēc daudziem nepatīk touchscreen? Ir tach daudzi mobīlie ar pieskaries-man-ekrānu! Vispār izskatās, ka mobīlo ražotāji uz to sākuši iet, un tāpat cilvēki pieradīs... ;)

Gravatar JurKa

2007. gada 11. janvārī, plkst. 13:25

domaaju, ka eiropaa vinji vareetu koopereeties ar vodafone, tas tomeer ir taads operators, kam ir meitas uznjeemumi pa visu eiropu un veel vairaak. noslegs liigumu ar vodafone un viss, taalaak kaa sadaliit probleemu risinaas vodafone ieksheeji starp saviem meitas uznjeemumiem.

Gravatar N.R.

2007. gada 11. janvārī, plkst. 17:51

CapSolo - par teksta rezhiimu - tas bija mans komentaars uz to ka laacz apgalvoja ka browserim nebuushot teskta rezhiima, tapec tas taisiis baigo trafiku tavam GPRS reekinam.

Gravatar Boja

2007. gada 11. janvārī, plkst. 20:04

Jā, šis ir Tavs blogs, jā tev ir tiesības, un jā, esmu PowerMac lietotājs, un jā, Apple tikai "kāš piķi". Tomēr man liekas ka šis (un iepriekšējais, gan citā sakarā) Tavs ieraksts ir mēslīgas "žruānlitsikas" "blogeru rāmīša" ietvaros paraugs. Atgādina mūsu krievu presi – dēļ "predzvjatosķ" (hvz, iepriekš-nodomāts). Kas ir, Laacz,: "nospeķošanās problēma" vai? Es par to te neceptos, ja nebūtu regulārs lasītājs. Cerot uz atvērtāku prātu – "S uvažeņijem - da na*** mņe podpisivatsa"(C) S uvažeņijem - da na*** mņe podpisivatsa

http://www.roughlydrafted.com/RD/RDM.Tech.Q1.07/4DD0941D-9097-4FAE-A3BB-29DA5CA07199.html

  1. iPhone is missing EVDO (or some other high end feature) which will stifle adoption
  2. iPhone is priced too high. It needs a 2 GB version for $299 lacking phone features
  3. iPhone should be sold unlocked, not tied to Cingular service
  4. iPhone software is a closed model, therefore the sky is falling
  5. iPhone is just a phone with features lots of other phones already have
  6. Cisco owns the iPhone name, which presents an impossible conundrum of epic proportions
  7. Apple will need to port iLife 07 to Windows in order to have a photo viewer for PC users
  8. An integrated battery is a significant problem for users
  9. OMG Scratches
  10. Apple can't figure out how do do a phone

Gravatar kintu

2007. gada 11. janvārī, plkst. 22:00

Es tikai nesaprotu, kādā ziņā šis Apple iPhone varēs aizvietot PDA, ja uz tā nevarēs instalēt savas programmas? Man ir Palm, uz kura man ir instalētas dažādas vārdnīcas, ieskaitot Lingvo, un e-books, kā arī klausos mp3. Tas gan nav telefons, kaut arī tāda iespēja ir Palm Treo. Bet ir pārlūks un wifi, kuru es tomēr neizmantoju, jo 1) uz maza ekrāna tāpat neko jēdzīgi nevar apskatīt – ne foto, kur nu vēl video. 2) kaut esmu amerikā, tomēr wi-fi jau nav gluži uz katra stūra un nav nekāds prieks speciāli iet pāris kvartālus, meklējot wi-fi zonu. Reizēm pārbaudu e-pastu, kur ir bezmaksas wi-fi (bibliotēkās, dažos krogos utt.). Saprotams, ka iPhone būs skaista spēļmantiņa, kuru visi gribēs iegūt, taču, ja nevar instalēt savu softu, tad tas gluži nevar aizvietot Treo, lai gan tas varbūt ir kvalitatīvāk uztaisīts.

Gravatar kintu

2007. gada 11. janvārī, plkst. 22:09

Padomājot vēlreiz, var jau būt ka developeri atradīs iespēju, kā apiet sistēmu un uzlikt savu softu, ja reiz tas būs Apple OS. Tomēr man ir šaubas par šādu programmatūras pieejamības. Izskatās, ka tas būt tāpat kā ar PC vs Mac, kad pēdējie jau ir glauni, bet specializēts softs Makiem visbiežāk tomēr nav pieejams. Standarta situācijām (lasi: tiem, kas dzīvo pēc reklamētāju ieteikumiem) derēs, bet tā tomēr nebūs izplatīta platforma.

P.S. Pirms dažām dienām nopirku citu iPhone – Linksys CIT400 – lai nomainītu savu veco mājas telefonu. Nav tik glauns kā Apple iPhone, bet citādi ļoti noderīga ierīce. Tagad Skype nav vajadzīgs dators un tas ir apvienots ar mājas līniju vienā telefonā.

Gravatar Ivars

2021. gada 4. janvārī, plkst. 21:57

Tik interesanti ienirt pagātnē un palasīt šo visu. Jā, nevar salīdzināt ar to, kas ir tagad. Piemēram es nesen dabūju jauno iPhone, https://capital.lv/Produkti/Katalogs/Apple/iPhone/Apple-iPhone-12-Pro-Max-128GB-Silver Tas jau liekas Wow, bet tikai uz laiku, pēc gada jau būs vēl kas labāks un kas būs vēl pēc 13 gadiem!!!? Smadzene sāk sāpēt domājot vien! :D