✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Open PDF

2007. gada 30. janvārī, 9 komentāri

Fakts ir tiesa, bet secinājumi ne. Skatīt pirmo komentāru. Atvainojos par dezinformāciju, protams.

PDF to become an open, ISO standard. Interesants solis. Tiesa, nojaušu, pagaidām tas nenozīmē licencēšanas politikas maiņu saistībā ar PDF integrāciju citās programmās, pateicoties kam, Microsoft nācās izņemt no sava jaunā ofisa noklusēto PDF atbalstu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Pēcis

2007. gada 30. janvārī, plkst. 14:14

Laacz, infai, PDF ir atvērts standarts ļoti ilgi un Adobe nav likusi šķēršļus nekādai PDF integrācijai iekš Office 2007, to Microsoft "nospinoja" veiksmīgi (ja iekš lv viņi algo trīs lielākās PR kompānijas, tad...). Nekāds noklusētais atbalsts sākumā nebija plānots, Microsoft novienojās, ka tirgos Adobes PDF atbalstu officam kā pluginu. Taču sazin ko MS izdomāja - pārāk jau nu uzkrītoši izskatījās pēc apzinātas rīcības - bet izdomāja iekļaut kā noklusēto, Adobe uzreiz sacēla haju (ļoti liela līdzība ar Mozaic vs. Microsoft lietu), un Microsoft ar lielu furoru nometa suporta, sakot ka Adobe grib kontrolēt PDF, turēt savās ķetnās. Ak jā, tāpēc mēs izdomājām Metro.

Tās visas protams ir blēņas, jo normāli cilvēki ir pamanījuši, ka ļoti daudzām programām, tai skaitā OpenOffice.org, nav problēmas ar ļoti labu PDF atbalstu. Un neviens nekur viņus ne kontrolē, ne sit krustā.

PDF pataisot par ISO standartu, tas tiek rūpnieciski koriģēts un visas fiškas atrunātas. Tas ir ļoti svarīgi publicētājiem un spiestuvēm, kam PDF ir standarts numur viens.

Gravatar Kirils

2007. gada 30. janvārī, plkst. 14:34

buutiibaa peecis TO pateica. laacz visu ir paarpratis.

Gravatar mxz

2007. gada 30. janvārī, plkst. 14:46

Iekš OS X ir pilns .PDF atbalsts dažādāas aplikācijās, tai skaitā noklusētajai programmelei, ar kuru atver attēlus - Preview (līdzīgi kā Windows Image Viewer, vai kā tur saucās) - tas ver PDF vaļā jau pēc noklusējuma. Arī eksportēt uz PDF formātu var praktiski no jebkā, t.s. teksta redaktora visparastākā (TextEdit).

Gravatar cyxob

2007. gada 30. janvārī, plkst. 17:41

pēcim +1 vispār M$ ir sprukās. PDF - ISO standarts; ODF arī. Metro un DOCX sāk izskatīties nopietniem korporatīvajiem klientiem galīgi nepievilcīgi.

Gravatar krampo

2007. gada 30. janvārī, plkst. 22:07

mxz par PDF un OS X: PDF was selected as the "native" metafile format for Mac OS X, replacing the PICT format of the earlier Mac OS. The imaging model of the Quartz graphics layer of Mac OS X is based on the model common to Display PostScript and PDF, and is sometimes somewhat confusingly referred to as Display PDF. Due to OS support, all OS X applications can create PDF documents automatically as long as they support the "print" command.

http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format#Implementations

Gravatar otto

2007. gada 31. janvārī, plkst. 14:08

Sorry par iepriekšējo komentu, kaut kas nestrādāja. Reku ir papildus par to, ko Microsoft dara: http://sv.lv/poligrafija/2007/01/17/xps-formats/

Gravatar CaptSolo

2007. gada 31. janvārī, plkst. 14:53

Laacz: par to atvērtumu - jā, PDF ir pieņemts par ISO standartu. Vienlaikus ISO noteikumi nepieprasa lai potenciālais standarts būtu brīvs no patentiem (W3C, šķiet, nopietnāk pieiet šim jautājumam). . Rezultātā pastāv zināms risks, ka standarts ir atvērts, bet rakstot softu, kas darbojas ar šī standarta failiem, autoram var būt jādomā par patentiem, kurus viņa softs var "aizskart". Adobes un PDF gadījumā gan šāds risks praktiski nepastāv (Microsoft lieta ir īpašs gadījums kuru šeit sīkāk neapskatīšu): . "Adobe desires to encourage implementation of the PDF computer file format on a wide variety of devices and platforms, and for this reason offers certain royalty-free patent licenses to PDF implementors worldwide. To review those licenses, please visit http://www.adobe.com/go/developer_legalnotices" . <a href="http://it.slashdot.org/comments.pl?sid=219364&amp;cid=17808076" rel="nofollow">Kāds Slashdot komentārs</a> norāda, ka visumā šīs ir ļoti labas ziņas atvērtā koda programmatūrai. Un piebilst, ka nopietnākā problēma PDF atvērtā koda kontekstā ir <i>high-end color management</i> (kuru vidusmēra lietotājam gan īpaši nevajag), kas ir patentu mīnu lauks.