✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

AI to come

2007. gada 19. februārī, 32 komentāri

Larry Page: “We have some people at Google [who] are really trying to build artificial intelligence (AI) and to do it on a large scale…It’s not as far off as people think.”

Kurš gan cits, ja ne Šlesers Google (Google to rule the Earth).

Via via CNet raksts arī ir interesants.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar andrisp

2007. gada 19. februārī, plkst. 18:27

Tad tāpēc pēdējā laikā iekš userfriendly tie komiksi par AI un Google vien ir.

Gravatar kartona_kaste

2007. gada 19. februārī, plkst. 19:18

Tik kāda veida AI nekur nav teikts.

Gravatar Arturs

2007. gada 19. februārī, plkst. 20:28

A kas vainas Šleseram? :) Lāga puisis ar apgriezieniem.

Gravatar Kirils

2007. gada 20. februārī, plkst. 00:56

one grid to fuck the all.

Gravatar pljerdaks

2007. gada 20. februārī, plkst. 10:46

jaasaka viens - ja agraak vai veelak maaksliigais intelekts tiks radiits tad buus pilniigi vienlag kas to ir uztaisiijis, jau vairs tikai buus svariigi ko vinjsh dariis (AI).. jo isteniibaa jau ir vajadziigs tikai tas ka vinjsh tiek uztaisiits peectam jau tikai copy-paste un katram teroristam kabataa buus viens AI u.t.t.

Gravatar noisex

2007. gada 20. februārī, plkst. 11:38

Kapec humanoidiem ir tada parlieciba ka AI megjinas iznicat vajako rasu? To ne1s nezin :)

Gravatar Shadowbird

2007. gada 20. februārī, plkst. 12:22

nosiex: Jo AI domās loģiski, ekonomiski un sistemātiski - un no šāda viedokļa cilvēki ir vīruss, nevajadzīgs dabas resursu patēriņš un vides iznīcinātājs. Ja atņem emocionālo/filozofisko/reliģisko (no kuriem diez vai kādu ieprogrammēs (vai vispār var ieprogrammēt) AI) aspektu, mūsu dzīvei uz šīs planētas ne tikai nav nekādas jēgas, tā ir kaitīga pat pašai planētai. Un, tā kā arī tam pašam AI būs nepieciešami resursi (kaut vai elektrība), cilvēki tiks uzskatīti par pilnīgi bezjēdzīgu kaut vai šā viena resursa patērētāju (konkurentu) un kā tādi ar laiku tiks aizvākti. Tā kā Asimova robotikas 3 likumiem u.tml. fail-safe sistēmām ir jābūt first priority, strādājot pie jebkura AI, no kura lēmumiem var būt atkarīga cilvēka dzīvība. Un tik un tā man kaut kā neliekas, ka ir baigi vērts ņemties, ka tas AI mums tik ārprātīgi būtu vajadzīgs.

Gravatar gusc

2007. gada 20. februārī, plkst. 12:53

OK ... es saaku rakt maajaas bunkuru kur sleepties no Google nebaltaas dienaas :)

Gravatar newage

2007. gada 20. februārī, plkst. 13:08

nez kāpēc visi uzskata, ka AI ir jābūt/ir pēc izskata līdzīgs cilvēkam/robotam whatever... un kāpēc jūs domājiet, ka AI ir kaut kas no tālas nākotnes? AI ir realitāte jau tagad.. pat šaha programmu var uzskatīt par AI.. arī stratēģiskās spēles.. protams te var diskutēt par to cik attīstītas ir tagadējās AI sistēmas.. Bet AI nav tikai runājošs robots vai kaut kāds noslēpumains mistisks radījums, kas iznīcinās cilvēci.. AI ienāk mūsu dzīvē strauji un mums pašiem to neapzinoties... jau kopš 1950. gada, kad Alans Tjūrings izgudroja savu testu...

Gravatar Shadowbird

2007. gada 20. februārī, plkst. 13:36

newage: AI (tā, no kura baidās un kuru cenšas izveidot) galvenā iezīme ir spēja mācīties, apgūt jaunas lietas un radīt jaunus algoritmus. Programmēt sevi, būtībā. Šobrīd tuvākais, ko zinu, ir kaut kādi spamfiltri, bet arī īsti nav tas - jo neko jaunu viņi nevar iemācīties, tikai papildināt esošo datu bāzi ar vairāk vārdiem, pret kuriem ar cilvēku hard-coded algoritmiem salīdzināt doto tekstu. AI būtu tad, ja spamfiltrs, paredzēts teksta e-pastiem, pēc 4 spamiem, kur viss teksts ir bildē, pats sev uzprogrammētu OCR un turpmāk spētu caurskatīt arī bilžu e-pastus.

Gravatar Kirils

2007. gada 20. februārī, plkst. 13:38

stripraakais akli neizniicina vaajaako just for fun vai taapeec, ka shis dara kaut ko sliktu planeetai (iznjemot, ja sliktaakais ir cilveeks).

piemeeram, aitas. pieatraugaa atmosfeeru. bet vilki taas rij tikai tik, cik vajag, lai paeestu, nevis izveersh holokaustu.

domaaju, ka ai buus diezgan nospljauties par mums. turklaat, kameer AI nebuus izstraadaajis pashapzinju, vinjam buus arii pilniigi vienalga, ko dariit.

Gravatar newage

2007. gada 20. februārī, plkst. 13:44

Shadowbird: varbūt palasies internetā vairāk par AI.. plašākā mērogā un izpratnē... citēju: "Vienkārši runājot, par mākslīgo intelektu parasti sauc programmas, kas dara lietas, par kurām cilvēki iedomājas, ka tie ir vienīgie uz tām spējīgie. Runas un attēlu atpazīšanas sistēmas, runas sintēze, orientēšanās telpā, konteksta veidošana utt., tiek uzskatīts par mākslīgo intelektu. Tiesa gan, kad cilvēki pierod pie tā, ko dara mašīnas, to vairs nesauc par mākslīgo intelektu. Gadsimta sākumā jebkurš kalkulators varētu būt mākslīgais intelekts, šodien burtu atpazīšana vairs nav nekas."

Gravatar Shadowbird

2007. gada 20. februārī, plkst. 13:56

Kirils: Ne jau vājāko iznīcina, bet konkurenci. Un nejauc dzīvniekus ar AI. Par tevi arī visiem (izņemot dažus indivīdus tīri cilvēcisku iemeslu dēļ) ir nospļauties, izņemot, ja sāksi kaut ko nemaksāt, kur vajag, vai arī kādam ņemt kaut ko nost. newage: Tāpēc es arī norādīju, par kuru AI ir runa. Šaubos vai Larry Page runāja par kalkulatoru vai burtu atpazīšanu.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. februārī, plkst. 14:14

Protams, te ir dilemma. Vai AI būs kas līdzīgs mums? Vai AI būs savi uzskati par pasaules kārtību? Ja AI tiks veidots maksimāli līdzīgs mums arī uzvedībā, tad iesaku jau laikus iepirkt baltas tupelītes. Ja AI tiek idealizēts un plānots kā pārākais saprāts, tad, manuprāt, agresiju no tā gaidīt ir stulbi.

Gravatar Shadowbird

2007. gada 20. februārī, plkst. 15:17

laacz: Lūdzu, nodefinē, ko tu domā ar "pārākais saprāts".

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. februārī, plkst. 15:19

Shadowbird: bez alus nav iekāriena diskusijām :)

Gravatar Kirils

2007. gada 20. februārī, plkst. 16:23

s,l: ozh peec alus ;)

par kaadu resursu gan AI, lai ar mums konkureetu? procesorlaiku? atkaartoshos - kad AI attiistiisies pashapzinja, tad jau vareetu saakt domaat par kaut kaadu konkurenci, bet pienjemu, ka nebuut ne agresiivu.

Gravatar Shadowbird

2007. gada 20. februārī, plkst. 16:26

laacz: Nu tad dabū alu. :D Jo es redzu divus intelekta veidus - cilvēcisko (kas dara lietas, balstoties uz emocināliem iemesliem kā arī "tāpat vien", "because it feels right", etc.) un auksti loģiski matemātiski sistemātiski ekonomisko, kas visu dara, balstoties uz to, kas ir visoptimālāk, most efficient, cost-effective utt. Un tieši šis otrais (ne-cilvēcīgais) domāšanas veids ir tas, no kura pozīcijām cilvēks ir "unjustified liability and inefficient waste of nature's resources". Piedevām, es neticu, ka mašīnā var ieprogrammēt cilvēcīgas sajūtas, līdz ar to pirmais variants atkrīt automātiski.

Gravatar hu_ha

2007. gada 20. februārī, plkst. 16:46

2 18. Shadowbird: Ja pieiet tai lietai iz matrix idejām - tad viss ko mēs domājam, redzam, jūtam ir tikai elektriskie signāli, ko interpretē mūsu smadzenes. Kāpēc gan procesors nevarētu interpretēt? :) Iespējams, ka “because it feels right” efekts ir tikai statistisks mainīgais, kas pielietots noteikta (random?) gadījumā?

Patiesībā AI ir tā vieta, kur matemātika vijas ar psiholoģiju un te problēmas un rezultāta pareizai interpretācijai ir ļoti liela nozīme.. Nav pareizu vai nepareizu lietu - drīzāk ir labāki vai sliktāki pamatojumi..

Gravatar Shadowbird

2007. gada 20. februārī, plkst. 20:48

Kirils: Par elektrību, kaut vai. Galu galā, kā tajā pašā hu_ha pieminētajā Matrix - cilvēki paši var tīri labi tikt izmantoti kā self-replicating energy source. hu_ha: Nepiekrītu. Ne tikai katram cilvēkam var būt atšķirīga "pareizi" un "nepareizi" izjūta, vienam un tam pašam cilvēkam tā var mainīties atkarībā no pieredzes, konkrētās (piem., ekstrēmās) situācijās, utt.

Gravatar Benvenuto

2007. gada 21. februārī, plkst. 02:03

Kirils ir gatavs ielaisties jebkādās afērās, lai tikai dabūtu nostrebties haļavno alu.

Gravatar Kirils

2007. gada 21. februārī, plkst. 02:20

Beni, nemaz nevajag. Tu jau toreiz nomiizi man uzsaukt alinju, kad pateicu, ka pa e-pastu nekas nenotiks. Es Tevi veeroju.

Gravatar Vilx-

2007. gada 21. februārī, plkst. 13:40

Paskaidrojumam: runāšu par "domājošo" AI, nevis OCR utml.

Ir jau arī filmas, kurās AI ir tīri labi iznācis. Piemēram, klasiskie Star Wars. Vai arī seriāls Andromeda. Var jau arī šādas izveidoties AI/bio attiecības.

Kāpēc lai AI nebūtu emociju? Kas to lai zin - varbūt bez emocijām vispār <b>nevar</b> uztaisīt AI? Piemēram, kas notiktu, ja cilvēkiem atņemtu emocijas? Teikšu godīgi - zustu jēga dzīvot. Jo arī izdzīvošanas instinkts ir emocija. Patiesībā, vienīgais, kas mums <b>vispār liek kaut ko darīt</b> ir mūsu emocijas! Ja AI būtu bez emocijām, tad būtu 2 varianti: a) viņš vispār neko nedarītu un bezmērķīgi klusu gulētu kaktā; b) kādam būtu jāieprogrammē viņam kāds mērķis, ko darīt. Un tad viņš arī to darītu, un tālākais jau ir atkarīgs no ieprogrammētā mērķa. Bet pats AI diezi vai izvēlētos kādu nebūt mērķi, ko tagad darīt. Jo - kā jau teicu - arī izdzīvošanas instinkts tomēr ir emocija...

Gravatar Vilx-

2007. gada 21. februārī, plkst. 13:46

Starp citu - par Matrix. Man liekas bišķi muļķīga tā ideja, ka cilvēki tiek izmantoti kā enerģijas avots. Jo cilvēki jau to enerģiju nerada no nekā. Viņiem jau arī vajag savu "enerģijas avotu" - barību. Vai kaut ko tamlīdzīgu. Matrix'am ir bijis tik daudz laika, lai izpētītu cilvēku fizioloģiju, ka ir mazliet mulsinoši, ka šis process vēl nav apgūts, un ir nepieciešami cilvēki, lai barību pārvērstu enerģijā. It sevišķi, ja jau pat smadzeņu darbība ir tik tālu zināma, ka var droši tur līst iekšā un darīt, ko gribas. Manuprāt, kauču ar ģenētiskajām modifikācijām vien būtu iespējams panākt dauz efektīvākas metodes, kā barību pārvērst enerģijā. Vai vismaz iegūt cilvēkus ar ļoti minimālām smadzenēm, kuriem nevajag virtuālo realitāti, lai existētu. Atslēdzot VR noteikti rastos gan daudz vairāk CPU jaudas, gan brīvas enerģijas.

Gravatar Vilx-

2007. gada 21. februārī, plkst. 14:27

Un vēl viena doma - nu, un kas, ja Google uztaisīs pašu ļaunāko iespējamo AI? Ko viņš izdarīs? Ja redzēs, ka sāk pārāk daudz sūdus taisīt, tad tāpat vienkārši izraus štepseli, un miers. Nevienas citas mašīnas uz šīs planētas tāpat nav, uz kuras tas AI varētu griezties, tāpēc par viņa vairošanos varam neuztraukties. Un datu pārraides ātrumi arī ir vēl daudz par mazu, lai viņš sevi varētu normāli nokopēt kaut kur. To pašu iemeslu dēļ viņš arī nevarēs sevi uztaisīt sevi kā distributēto "vīrusu", kas strādā uz visiem pasaules internetam pieslēgtajiem datoriem kā uz vienotām "smadzenēm".

Gravatar brutalis-vertikalis

2007. gada 21. februārī, plkst. 16:08

Mākslīgais intelekts, vai mākslīgais saprāts? Starpība ir liela. AI jau sen kā eksistē dažādos pielietojumos.

Gravatar Kirils

2007. gada 21. februārī, plkst. 17:24

jau tagad internets dziivo atsevishkji. izrauj visus pasaules shtepseljus, internets tik un taa autonomi turpinaas dziivot. googles boti turpinaas sarunaaties ar webserveriem. arii, ja cilveeka nebuus klaat.

Gravatar Azathoth

2007. gada 22. februārī, plkst. 12:31

Izrauj visu centrālo dns serveru štepseļus un psc inetam.

Gravatar Vilx-

2007. gada 22. februārī, plkst. 17:30

Ne tad, ja Tu zini IP adreses. ;)

Gravatar Shadowbird

2007. gada 23. februārī, plkst. 15:57

Vilx-: " Ja <b>redzēs</b>, ka sāk pārāk daudz sūdus taisīt, tad tāpat vienkārši <b>izraus</b> štepseli, un miers. (..) Un datu pārraides ātrumi arī ir <b>vēl daudz par mazu</b>, lai viņš sevi varētu normāli nokopēt kaut kur."

Tad runa par nākotni vai tagadni? :)

Un tas ir tas ko es teicu - taisot tādu AI, drošības pasākumiem (izraujamam štepselim, kaut vai) ir jābūt prioritātei. Jautājums, vai tas tā ir? Protams, vēl jau nav no kā baidīties, a vai tad, kad būs jāsāk, attiecīga tauta attapsies? Ticība maza, atceroties kaut vai, ka visa IT industrija pat nespēja laikus paredzēt, ka beigsies gadsimts. Arī ar int32 timestamp līdzīgs "cutting close". Pieredze rāda, ka IT pasaule, skatoties nākotnē, saskata tikai panākumus, problēmas (idejas, ne jau implementācijas, protams) pamana ja ne par vēlu, tad tuvu tam.

Gravatar drons

2007. gada 23. februārī, plkst. 17:18

vilx: Vieniigais, kas "vispaar liek kaut ko dariit" ir vairoshanaas instinkts patiesiibaa. Tas ir tas, kas ir apakshaa visaam emocijaam, dziivotgribai un citaam shtelleem.. vieniigais, kas piemitis un ruupiigi atlasiits visiem muusu priekshtechiem, liidz pat vienshuunju bakteeriju laikiem.

Gravatar Kirils

2007. gada 26. februārī, plkst. 19:47

shadowbird: kas Tev taa par pieredzi? :) IMO, lielaakaa dalja probleemu ir atrisinaatas laiciigi un nemanaami,nesaapiigi (taapeec arii plaashaa publika par taam probleemaam neko nav dzirdeejusi).