✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Londona #1

2007. gada 12. martā, 43 komentāri

Liela daļa no tiem, kas bijuši ārzemēs, saka, ka tur viss ir tik superīgi, tik forši, tik ideāli. Ziniet, atgriežoties no Londonas, es arī par šo domāju. Un, kaut velns par stenderi, no tūrista skatu punkta tā arī ir!

Kā jau manas lapas pastāvīgajiem apmeklētājiem viegli nojaust, laika posmā no otrdienas līdz sestdienai bijām Londonā. Galvenais brauciena iemesls bija Nine Inch Nails koncerts, bet, tā kā mīļotā nav sevišķa tāda tipa mūzikas piekritēja (kas vēlāk arī pierādījās), par galveno to uzskatīju tikai es :) Mēģināšu ka nu īsi aprakstīt - kas un kā.

Jāpiebilst, ka Londonā bijis neesmu. Vispār neko daudz pa ārzemēm ceļojis ar pašprogrammu apkārt neesmu. Aprēķinos pieņemsim, ka viena mārciņa ir tas pats, kas viens lats.

Un vēl. Uzreizi pabrīdināšu - ja braucat uz ārzemēm un jums ir Hansabankas (par citām bankām nezinu) izsniegta Visa karte (lai tā būtu klasiskā vīza, vai izslavētā Zelta karte par 55 latiem), neceriet, ka dzīve būs viens vienīgs rožu dārzs. Ja nu vienīgi tāds, kur rozes aug dibenā. Kartes netiek autorizētas 30% no visiem mēģinājumiem. Bankomāti pinus pieņem, bet naudu neizsniedz. Tas ir murgs. Tu jūties kā idiots, stāvot pie kases, vadot pinu par jau iesaiņotu preci, un konstatējot, ka jādomā citi apmaksas veidi (kur jums tuvākais bankomāts, emm?), jo karte netiek autorizēta. Rezervē turiet savas simts mārciņas, ja esat divatā. Ja neiztērēsiet, nesatraucaties. Zaudējumi, to mainot atpakaļ, būs stipri mazāki nekā morālais kaitējums, jūtoties kā stulbenim. Tā bija ij Londonā, ij Īrijā pagājušogad, ij Parīzē, Luksemburgā un Amsterdamā aizpagājušo.

Turpinājums sekos pēc 24 stundām.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Renārs

2007. gada 12. martā, plkst. 21:30

Nezinu, man ar savu VISA Classic un pat Visa Electron no Hansabankas vispār nevienā no bankomātiem nebija problēmas naudiņu izņemt, veikalos norēķināties arī nebija problēmu.. ;)

Gravatar Agzas

2007. gada 12. martā, plkst. 21:32

man ir Hansabankas EGO karte, celjoju apkaart diezgan daudz(Polija, Chehija, Slovaakija, Vaacija, Niiderlande, Francija, Spaanija, ASV). Un nekad probleemas nav bijushas - vieniigo reizi taas bija tad, kad aizmirsu pin kodu ;)) Tad gan pie kases jutos stulbi.. Savukaart 1reiz ASV vienkaarshi biju paarsniegusi dienas limitu(viesniicas pamaniijaas nonjemt no kartes vienaa dienaa).

Gravatar BigUgga

2007. gada 12. martā, plkst. 21:42

aha, polija, vācija, čehija - no probl, polijā pat parastās electron debetkartes ņēma automātos

Gravatar zzc21

2007. gada 12. martā, plkst. 22:18

Manuprāt, visprātīgākā, ir NORDEA MasterCard. Nav bijušas nekad problēmas ar norēķināšanos ārpus Latvijas. Un patiesi bez komisijas naudas. :o) Taisīju pat eksperimentus - vai var izbraukāt bez skaidras naudas? Pagaidām ir veicies.

Gravatar Carlo

2007. gada 12. martā, plkst. 22:21

Hmmm.... Pa Anglijā esmu bijis 3x. Protamz varu piekrist, ka vajag kādas 100 mārciņas drošībai, bet man nav bijušas problēmas ar Hansabankas VISA Electron un SEBa MasterCard. Parex AmEx neizmanoju, jo esmu dzirdējis, ka Parex mēdz ņemt 2x3% par valūtas konvetāciju, tipa nopērc mārciņās, tipa AxEx valūta ir USD un konts ir LVL.

Gravatar Sonx

2007. gada 12. martā, plkst. 22:39

Tas vai karte darboajs vai nea nav atkarīgs no bankas [pārstāvu bankas sektoru =) ] Tā kā kartes katru mēnesi saražo maisiem tad nav brīnums, kad kāda nedarbojas [tā kā tai vajadzētu] itsevišķi neLatvijā. Ja jums pa prātam nav karšu "izklaides" lietojiet tak ceļojumu čekus un miers, tos pieņem visās civilizētajās vietās un tad nebūs problēmas..

Gravatar Aigars

2007. gada 12. martā, plkst. 22:59

man Londonā pat visa electron pieņēma. EGO nemēģināju, bet tā karte ir "na vsjakij slučij".

Gravatar mxz

2007. gada 12. martā, plkst. 23:13

Tiešām savādi par kartes problēmām. Es esmu bijis turpat, citur un vēl tālāk prom un man nekad nav bijusi pat viena problēma, atteikta tranzakcija ar jebkuru no HB kartiņām, pat parasto lēto VISA Electron veikalos un bankomātos. Varbūt vajag pasūdzēties, nomainīt kartiņu? Varbūt tevi vienkārši viņi nemīl :)

Gravatar Sanita

2007. gada 12. martā, plkst. 23:42

Strādāju šajā sektorā un varu tikai pateikt to, ka 99% gadījumu, ja ir kāda problēma ar kādu no norēķinu kartēm, tad tā ir paša klienta vaina. Vai nu neatnāk uz banku un neuzliek sev normālus kartes limitus vai vēl labāk nav nemaz uzlicis atļauto valūtu piem., EUR vai nav uzlikta atļautā automātiskā konvertācija u.t.t. var minēt ļoti daudz variantu. Ja cilvēks nezina visu šo informāciju, tāpēc ir tik daudz Hansabankas filiāles, kur vienmēr jums laipni visu izstāstīs un izdarīs, pieslēgs vai arī var zvanīt uz telefonbanku. Ja cilvēks dodas ārpus Latvijas - viņam jau būtu jāzina, visa šī informācija. Vispirms vajaga visu noskaidrot pirms kautko nomelnot! Paldies! :)

Gravatar Hmm

2007. gada 13. martā, plkst. 00:32

Nu aizgāja, visi lej pa kartēm. Blogs izplatīts, ku daudz pat nozarē strādājošo komentāri :) Bet ja nopietni, man arī nekad nav bijušas problēmas ar kartēm, pat Baltkrievijā :) Varbūt problēma ir vietās, kurās tu iepirkies :)

Gravatar Kirils

2007. gada 13. martā, plkst. 02:04

sameloji par turpinaajumu, e.

Gravatar CaptSolo

2007. gada 13. martā, plkst. 02:39

Ir zināmi gadījumi, kad ārzemēs iepērcies ar čipkarti, ievadi pareizu PIN-kodu un dabū "figu". Reizēm palīdz ja pamēģina to apstrādāt kā magnētisko karti. Nezinu kāpēc tā, varbūt ka ir POSi, kas neprot sarunāties ar dažām Latvijā izdotām čipkartēm. . Ja kāds šo pamēģina, atrakstiet vai palīdzēja.

Gravatar kintu

2007. gada 13. martā, plkst. 05:31

Sanita: Man gan liekas, ka atļautajai valūtai gan nav nekāda sakara ar kartes lietošanas iespējām citās valstīs, citādi jau zūd jēga tām kā tādām. Bet reizēm gan ir vērts pabrīdināt banku, ka tu brauc kaut kur tālāk prom, piemēram, uz Āziju, lai nepadomā, ka pie tavas kredītkartes tagad ir piekļuvuši kādi hakeri un nenobloķē pašā jautrākajā brīdī. Man šķiet, ka CaptSolo aizdomas par čipkartes problēmām varētu būt pamatotas, jo tā sistēma vēl ir jauna un varētu būt bagi.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 13. martā, plkst. 06:54

Kirils: 24h būs apritējušas kad?

Gravatar OctO

2007. gada 13. martā, plkst. 08:28

Lietoju HB visa zelta (pashlaik), liidz shim esmu braukaajis ar HB Visa electron, HB EGO, HB master - nekad nav bijushas probleemas. Vismaz shajaas valstiis: Izraeela, Baltkrievija, Beliiza, Anglija, Somija, Igaunija, Lietuva, Polija, Vacija, Francija un veel shur tur...

Visticamaak, ka tieshaam ar karti kautkas nav kaartiibaa...

Gravatar Ingus

2007. gada 13. martā, plkst. 08:41

Tikpat labi var gadīties, ka vienkārši pārdevējs nemāk rīkoties ar kartes termināli. Nezinu kā attīstītajās valstīs, bet, piemēram, Taizemē paņēma manu karti, ielika POS terminālī, tad, kad man vajadzēja vadīt pin kodu, šie vienkārši spiež enter un pēc tam saka, ka nevarot pieņemt manu karti. Visādi citādi, laikam tikai vienu reizi mana HB karte nav pieņemta - kaut kur vienā Polijas benzīntankā, bet tad arī neko īpašu nepirku - tik vien kā pāris energy drinkus. Tad nu iztiku bez viņiem :)

Gravatar hellfsh

2007. gada 13. martā, plkst. 08:55

Sanita: Nu normaala attieksme pret klientu tajaa juusu bankaa! :) Shitaa mees ne tikai valuutas veidus, bet arii naudas daudzumu nezinaasim, cik glabaajam juusu bankaa!

Gravatar Zebra

2007. gada 13. martā, plkst. 10:04

Mans uzskats vienkāršs - visādu banku visādu piedāvājumu reklāmas un visādi dažādu bankomātu un līdzīgu aparātu izslavēti labumi ir absolūtas blēņas un aplamības. Tikko cilvēks iegriežas tai bankā, tā viss ir pilnīgi citādi; tāpat arī ar tiem aparātiem - manuprāt tā ir ļoti neērta padarīšana savas neuzticamības dēļ. Saku tikai to, ko esmu izbaudījis praktiski uz savas ādas - it īpaši banku izreklamētie piedāvājumi, kuri praktiski dzīvē ir pilnīgi citādi.

Gravatar Sapnis

2007. gada 13. martā, plkst. 10:11

jāpiekrīt tiem, kas raksta, ka pat ar elementāro Visa Electron nekādas problēmas nav bijušas. Pieļauju čipu teoriju par to, ka kāds nemāk vai līdz galam kaut ko nevar sarunāt ar mūsu čipiem

Gravatar red

2007. gada 13. martā, plkst. 10:36

savādi jā, parasti problēmu nav. šur tur neņem pretī, bet tapēc es arī ārzemēs defaultā vazājos ar cashbufferi apkārt un 2 dažādām kartēm vismaz. bet hanzas serviss vispār nav sūdīgs - pagājušogad iepirkos hongkongā, stikliņu foķim nopirku. Vazājos vazājos, a tut man zvana no hanzenes un prasa vai viss kārtībā ;), tjipo esmot detektējuši, ka mana karte lietota hongkongā un prasa vai es tiešām esmu pircis, vai tomēr kāds zaglis, utt. taisni bij neķītra doma, ka vajadzētu teikt, ka karte nozagta un ietaupīt 800 bakšus par stikliņu ;))

Gravatar Reinis

2007. gada 13. martā, plkst. 10:39

Man bija līdzīgi Nīcā. Citur nav novērots.

Gravatar wx

2007. gada 13. martā, plkst. 10:50

Kolēģis stāstīja ka probs ir ar tām čipkartēm - tā ka nah čipus, lietojam tikai normālas magnētiskās.

Gravatar murmulis

2007. gada 13. martā, plkst. 10:53

nu ukrainaa man arii bija, ka chipu nenjeema pretii, bet kaa magneetisko apstraadaaja bez probleemaam

Gravatar mad gremlin

2007. gada 13. martā, plkst. 11:00

bieži sanācis braukāt šurp turp, un "metodom tika" nāčas secināt ka ceļā Latviija - Vācija kartes drošas darbības zona beidzas polijā. tālāk jau sākas gļuki. karte arī eiropā atpazīstama zīmola, bet vienalga, izvēršas par mazu lotereju. visādā gadījumā skaidra nauda kabatā nekad par skādi nenāks. (ja nu piemēram gadās ieklīst krogā kur nav pazīstami ar plastmasa naudu)

Gravatar Kirils

2007. gada 13. martā, plkst. 11:03

londonaa visa electron nepienjem viens no lielajiem dzelzcelju uznjeemumiem. t.i. nevar tikt uz gatwikas lidostu. no heatrow viss ok.

Gravatar Fanfatāns

2007. gada 13. martā, plkst. 11:27

Nezinu kur pisaks kur daunisms, bet debetkarte no kredītkartes atšķirās, pie tam visai būtiski. Debetkarte strādās tikai un vienīgi tad, ja operators varēs pārbaudīt konta atlikumu+tekošā summa valstī būs +, līdz ar to ja veikalam nebūs Online debetkartei atteiks. Kredītkartes bieži neņem pretī vnk sasodītā iemesla pēc, jo par tām pārdevējs maksā %. Normālā EU valstī joprojām ir jābūt diezgan labai kredītvēsturei un ienākumiem + segumam, lai vispār havotu kredītkarti.

viņi tur nav tik advancēti, jo mums karšu inovācija sākās daudz vēlāk viņiem ātrāk un mūsu termināl ir viena no pēdejām paaudzēm, tas arī izskaidro to, ka prieki beidzās Polijā, bet turpinās Horvātijā Bosnijā un citur kur ir vēl labākas sistēmas, jo vēlākas.

Gravatar Mr.T.

2007. gada 13. martā, plkst. 11:30

Secinaajums, Laacz, tev neveicaas. Pats esmu ljoti daudz vazaajies pa aarzemeem, reizeem kaadu karti atsaka, bet nu 5% gadiijumu. Taapeec vajag pilno komplektu - Visa Gold, Amex gold, ECMC. Ar to parasti pietiek ;) Piekriitu Sanitai, BTW.

Gravatar koko

2007. gada 13. martā, plkst. 12:21

Sanitai un Mr.T - jaa, droshi vien iemesli ir taadi. Bet - ar kuru galu ir jaadomaa, lai krediitkartes default-ajos settingos neatljautu, piemeeram, valuutu EUR? Un vai klientam tieshaam pirms kartes lietoshanas buutu jaaizstudee 100lpp manuaalis ar iespeejamajaam kartes / konta konfigureeshanas iespeejaam??

Gravatar moonlight

2007. gada 13. martā, plkst. 12:28

Izklausās pēc baisas anti reklāmas :) Laazc kaut kā nav veicies. Man problēmas ar karti eiropā ir bijušas tikai divas reizes. 0.00X% gadījums, droši vien, ja rēķina kopējo transakciju skaitu... Abas no tām piekam PAŠA vainas pēc, proti- pārāk mazs kartes dienas limits, kuru tādu turu tikai paranojas pēc. Problēmu ar mazu limitu parasti risina vairākas kartes, ja vien nav jāmaksā liela čupa naudas vienā laikā - piem. 4 dienu viesnīcas rēķins + rezerves summa par iespēju, ka "izlaksi sausu" minibāru :D (ACCOR tīkls ar šādu vēlmi rezervēt slimo, bet viņi ir ārstējami, ja ir vēlme runāties ar "cash desk", ka nevēlies, lai Tev ko papildus rezervē). Vismaz VISA + VISA Elcetron ir minimālais "survival kit", kas HB neko nemaksā. HB darbinieks neesmu, ja nu kas... ;)

Gravatar Peeteriz

2007. gada 13. martā, plkst. 12:35

Tāpat, piem, normālajām Mastercard kredītkartēm, ir tā sauktais floor limits autorizācijai - ka līdz kādiem simt eiro summas autorizē vienkārši tāpat, arī ja nav nekādu sakaru ar banku/Latviju/utml. Braucot uz skandināviju, piemēram, pēdējos gados ne reizi neesmu vispār vietējās naudiņas ne kapeiku ņēmis/mainījis - tikai ar karti var stabili dzīvot. Polijā arī var izvilkt - Lietuvā gan brīžiem skaidruci vajag, tad jāmaina tie liti.

Gravatar ramm

2007. gada 13. martā, plkst. 13:09

es arī piekrītu vairākumam - vēl 2001 gadā izmetu apli pa eiropu un nebija NEVIENA prolēma ar karti (Visa Electron no HansaBankas), ja neskaita to ka hitlerlandē bankomātu atrasts lauku teritorijā man liekas ir nereālāk kā Latvijā. Šogad biju Francijā ar VISA Classic - tas pats.

laacz - moš britu bankomātam manuālis jāpalasa? :)

Gravatar Tontons

2007. gada 13. martā, plkst. 13:13

Nu nez man arii ar HB zelta karti nebija pilniigi nekaadu probleemu - Austrija, Francija (Liona), Somija

Gravatar xxx2

2007. gada 13. martā, plkst. 14:26

Šogad braucot uz austriju novēroju sekojošo:

easycar.com autonomas online rezervācijas sistēma neņema hanzenes maestro karti, kaut gan aprakstā bija norādīts ka ņem maestro kartes. Nācās maksāt ar visa, bet tai lielāka komisija, ko ietur easycar. Teica ka "invalid card"....

Arī austrijas veikalos - ir uzraksts ka maestro der, vienā vietā karte nostrādā, otrā - invalid card.... Ar bankomātiem gan nebja problēmu.

Gravatar mmk

2007. gada 13. martā, plkst. 14:58

nujā, kašs notiekti ir drošākais veids. un arī lētākais. Hansene arī sākusi likt kredītkartēm paaugstinātus kursus. A pieredze ar kartēm ir tāda, ka vajag pilnu komplektu, jo ir bijis, ka VISA kredītkarti un Visa electron debetkarti neņem, bet Maestro debetkarti paņem. Vienmēr man ir līdzi šīs 3 kartes, un tad nekur bešā nepalieku. Pēdējos 2os braucienos izjutu, ka Eiropā nemīl VISA karti, jo veikaliem lielas komisijas aiziet.. Daudz vairāk mīl Maestro.

Gravatar konservators

2007. gada 13. martā, plkst. 15:31

<i>CaptSolo @ 2007.03.13. 02:39, teica:</i> <i> Ir zināmi gadījumi, kad ārzemēs iepērcies ar čipkarti, ievadi pareizu PIN-kodu un dabū “figu”. Reizēm palīdz ja pamēģina to apstrādāt kā magnētisko karti. Nezinu kāpēc tā, varbūt ka ir POSi, kas neprot sarunāties ar dažām Latvijā izdotām čipkartēm.</i> Nav jābrauc uz ārzemēm. Tepat Kongresu nama biļešu kasē ar 4 reizēm tā arī neizdevās noautorizēt HB Visa karti. Ar magnētisko aizgāja...

Gravatar cyxob

2007. gada 13. martā, plkst. 21:21

+1 koko @ 2007.03.13. 12:21

Gravatar marcis

2007. gada 15. martā, plkst. 00:28

Nu man arī nav bijušas prob ar visa classic ceļā uz/no vācijas.

Gravatar ddmt

2007. gada 16. martā, plkst. 22:50

gribeetu oponeet par Hansabankas karteem: jau pusgadu dziivojot tieshi shajaa augstaakmineetajaa valstii paarsvaraa iepirkumiem lietoju tikai HB karti. komisijas ir smiekliigi zemas un pienjem it visur un naudu izsniedz it visur. tev buus paveicies ar kaadu iipashu karti acimredzot:)

Gravatar v

2007. gada 16. martā, plkst. 23:35

Pirms kāda laika biju Ķīnā - ar manu SEB izdoto VISA Classic problēmas izņemt naudu no ATM bija tikai 1x - nezināmu iemeslu dēļ vienam no 'Bank of China ATM' nebija uz ekrāna izvēles, lai izņemtu naudu. Pārējos gadījumos viss workoja perfektum. Norēķināties veikalos nemēģināju - Ķīnā cash ir king joprojām - visās mazajās bodēs kartes nepieņem.

Kolēģim bija Parex izdotā American Express.. tur gan bija problēmas Ķīnā biki - nevarēja atrast nemaz tik viegli ATM, kurš tādas ņemtu pretī. Arī Maskavas lidostā viņš palika ar tukšu vēderu - autorizācija nenotika nezināmu iemeslu dēļ.

Gravatar zintish

2007. gada 17. martā, plkst. 15:13

a pac koncerts ta kaa? piedo ja iri rakstiijis iepriesh, me shameejo lapu katru dienu vis nelasa. mja, trents n bovijs laikam ir 2 tie kurus no vajadzeetu tomeer dziivee redzeet.. kautkaa esmu noslinkojusi pagaidaam..

Gravatar dans2004

2012. gada 16. februārī, plkst. 02:04

Varbūt kāds var pateikt konkrētu summu kuru man noraus ,ja naudu izņemšu Anglijā ar Visa Electron! Vai vis atkarīgs no summas ko izņemu? Paldies!