✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Draugiem.lv RSS

2007. gada 13. aprīlī, 23 komentāri

Atruna. Esmu skeptiķis pēc dabas. Patīk bakstīt ar savas acs baļķi citu skabargainajās acīs.

Šīs nedēļas draudzīgākais notikums ir tas, ka draugiem.lv ir izveidojuši sindicētu ziņu sadaļu. Tas ir noticis fakts. Sākumā saklapēju plaukstiņas un padomāju - mana ilggadējā doma par labu tiešsaistes RSS ziņu agregatoru ir izplēnējusi. Bet jau pēc dažām sekundēm peles klikšķināšanas sapratu - nekā.

Pirmām kārtām, šis nav nekāds barotņu lasītājs. Vismaz pagaidām. Tas ir dažu draugu.lv izvēlētu ziņu avotu apkopojums vienuviet. Lietotāju neinteresē, kā tieši tur tās ziņas nonāk - caur RSS, ar pasta baložiem vai kvazidiferencēto ziņu savācējelementu.

Pagaidām man šī draugiem.lv sadaļa šķiet absolūti garlaicīga. Citiem cilvēkiem tas ar laiku varētu būt līdzīgi. Līdz brīdim...

Jaunumu pasniegšana ir māksla un zinātne. Sekmīga ziņu pasniegšana parastiem mirstīgiem (kas neko nezin par barotnēm un to darbības princpiem) ir vēl neatrisināta problēma.

Mēs jau sen esam garām tam punktam attīstībā, kad pietika ar trim ziņu skatiem - individuālo barotņu skats, kategoriju un tā dēvētais river of news (kurā ziņas netiek grupētas, bet gan no visiem to avotiem parādās vienā čupā hronoloģiskā secībā). Tagad informācijas ir stipri par daudz, lai zinātgribošs lietotājs varētu patstāvīgi izsekot ikdienā līdzi visam visam un saprast - kas tad ir būtisks.

Ņemsim tipisku lietotāju. Viņš no rīta atver delfus, tēvēnetu, un apollo. Lielākoties izlasa pirmajā lapā redzamo, kaut kādā veidā veic korelāciju starp šiem trim resursiem, radio ziņās dzirdēto, televīzijā redzēto, avīzēs/žurnālos lasīto, un draugu/paziņu stāstīto. No tā šis lietotājs vulgaris sev veido priekšstatu par to, “kas notiek”.

Ja mēs to visu gribam iepačkāt vienā vietā, tad vajag citu pieeju.

Ziņām svarīgi ir kaut kādā automātiskā veidā (kā tas tiek darīts iekš Google News) grupēt līdzīgās. Tehnoloģiski tas ir grūti realizējams, bet pieņemu, ka mūsu akadēmiskie prāti pie tā strādā. No nedrošiem avotiem esmu noskaidrojis, ka kontekstuālā tekstu analīze ir tikusi gana tālu, lai varētu jau to mēģināt pielietot reālajā dzīvē. Un draugiem.lv varētu būt ellīgi pateicīga vieta, kur to pārbaudīt. Ij tāpēc, ka daudz lietotāju, ij tāpēc, ka daudz vietas, kur šādu lietu ieviest.

Blogosfērā tas viss ir relatīvi vienkāršāk un sarežģītāk.

Vienkāršāk. Bloga būtisks elements ir saites uz citiem resursiem. Un te par grupēšanas kritēriju var pieņemt tuvāko kopīgo saišu ķēdes galapunktu (gadījumiem, ja, piemēram, šodien topā ir notikums X, Jānis uzraksta par X, iesaitējot uz X lapu, bet Pēteris uzraksta, iesaitējot uz Jāņa ierakstu par X).

Sarežģītāk. Nereti blogu ieraksti ir īsi. Tik īsi, ka noprast, par ko tas ir tikai pēc teksta (piem., “šitais ir super!”) nevar.

Bet es jau atvirzījos no tēmas.

Ziņu agregatoram jābūt ir viegli lietojamam. Pie esošā risinājuma nekādu lielo izaugsmes iespēju tam pasākumam nav. Nav skatiena nākotnē. Personalizācija ir nepārskatāma un nepaplašināma (ja parādās 100 jauni ziņu avoti?). Nav iespējams pievienot savas barotnes. Nav meklētāja (bez tā uz jauniem agregatoriem nemaz neskatos). Kategorijas ir nepārdomātas. Funkcionalitāte arī. Ja jau draugiem.lv ir sociālais tīkls, tad vajag iespēju takš ar šīm ziņām darīt ko vairāk, nekā komentēt! Vajag iespēju tās saglabāt izlasē, nosūtīt draugiem, veidot savu ziņu arhīvu, ziņu alertus, utt. Un pašreizējā sadaļas veidolā neko no iepriekš minētā nevar ievietot. Un, lūdzu, laicīgi paredziet labu ziņu avotu organizatoru :)

Pie kam, ja paskatās uz to no finansistu puses - kā to pārvērst naudiņā? Kur ir pievienotā vērtība?

Kopumā uzskatu, ka šis palaistais subprojekts ir neveiksmīgs mēģinājums uztaisīt primitīvu dažādu ziņu avotu apvienojumu vienuviet. Tas pat nav solis pareizajā virzienā. Ir jāveido ziņu agregators ar visām no tā izrietošajām vajadzībām. Lai cilvēkam būtu maksimāli ērti lasīt, nelasīt (lai cik tas kontraversāli neizklausītos), atrast sevi interesējošos avotus un atsevišķās ziņas, sekot līdzi konkrētiem notikumiem (būtiski!).

Uzskatu, ka tādai vieta ir nepieciešams būt dinamiskai un vienkāršai. Lai es varētu tur ielūkoties jebkurā brīdī un atrast kaut ko uz ātru roku izlasāmu. Lai es varētu tur iegūt arī pārskatu par notikušo, iegriežoties reizi dienā vai pat reizi nedēļā. Mani pavisam noteikti interesētu arī veids, kā uzzināt, kas noticis, kamēr esmu bijis atvaļinājumā. Maksimāli īsā laikā. Ja šo var atrisināt (manuprāt ellīgi interesants R&D lauciņš), tad cilvēki nāks.

Es ļoti ceru, ka draugiem.lv veltīs savus visnotaļ pieklājīgos resursus laba, funkcionāla un patīkama informācijas agregatora izveidei.

Es gan nezinu, ko saka statistikas cipari par šo visu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Jokerz

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 12:29

Es labāk ņemu SharpReader un tur ievācu RSS. Vismaz personalizēt varu. Un viss neparādās vienā čupā.

Gravatar krizdabz

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 12:48

A ir vajadzība draugiem.lv veidot TIK nopietnu to visu ziņu agregatora pasākumu. Manuprāt, publika tur ir tāda, kas nenovērtēs šādu rīku. Tas, ko Tu uzskaitīti par Tev vajadzīgu ir pareizi un es domāju, ka kaut ko tādu labāk veidot kā atsevišķu produktu. Es vienkārši nedomāju, ka vidusmēra draugiem.lv lietotājam interesē kas notiek tālāk par viņa profilu.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 12:52

krizdabz, vidusmēra jā. Bet tas varētu rosināt arī nevidusmēra cilvēkus lietot draugiem.lv. Un jebkurš papildus lietotājs, kurš pie tam vēl ir aktīvs, ir labi. Es, ja godīgi, nevaru tā iedomāties nevienu no sev zinājamjiem parastajiem cilvēkiem, kurš nelietotu draugus. Ja neskaita no Interneta atsvešinātos.

Gravatar Indriks

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 12:52

Piekrītu krizdabz. Bet reāli, es nedomāju, ka es būšu tā produkta lietotājs, jo pagaidām, tur nav nekā, kas mani varētu piesaistīt. Draugiem.lv ir palicis tāds tīņu portāls, tādēļ es domāju, ka tā ziņu padarīšana ir nevajadzīga lieta.

Gravatar juura

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 12:58

Es esmu čistākais vidusmēra lietotājs, sēžoties pie daora es izčekoju savus meilus, draugus.lv, apollo interesējošās sadaļas un vēl pāris lapeles kurās atjaunojošās informācija mani interesē, un mani visnotaļ apmierinātu draugos šāda pārdomātāka rīka izveide, kautvai tikai tāpēc ka man ir besis vairāk klikšķināt to peli nekā nepieciešams ... arī laika ietaupījums. Šobrīd tik tiešām no tām ziņām draugos lielas jēgas nav.

Gravatar Jealousy

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 13:22

Tas viss ko tu teici ir pareizi. Tehniski. Bet mani māc vecā labā doma - kurš to visu spēs lietot un priekš kam? Mums smadzenes nemaz nespēj apstrādāt tik daudz informācijas. Lasi, lasi, lasi, lasi... lasi par lasīto,... daudz par daudz garāmejošas informācijas, kas reāli mums nav vajadzīga.

Šobrīd RSSošana ir modes lieta, bet man domāt, katrs pats sev spēj atlasīt to daudzumiņu ko reāli spēj un grib palasīt, neatkarīgi no "vietnēm vai agregatoriem".

Btw, visu (dzīvi) nevar sakārtot tik skaisti kā gribētos pedantiskam datoriķim. Un tiekties uz to manuprāt ir absurdi. Vajag iet ārā, pabradāt pa pļavu, paskatīties mākoņos. Es nopietni :)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 13:28

Jealousy: es kā reizi esmu par to, lai nebūtu visu laiku tikai jālasa-jālasa-un-vēlreiz-jālasa, bet gan varētu iegūt pārskatu par to, kas notiek un lasīt tikai to, ko ir vēlme izzināt sīkāk.

Gravatar Jealousy

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 13:29

Man šķiet, ka ja vēlme "lasīt tikai to, ko ir vēlme izzināt sīkāk" ir gana liela, tad cilvēks vienmēr atradīs meklēto :)

Gravatar Pretinieks a.k.a. Beregu

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 13:49

pirmās, ne visai sakārtotas, domas par šo lietu:

"kontekstuāla tekstu analīze" ir tikusi gandrīz tikpat tālu, cik mašīntulkošana - proti, tā ir gatava kļūt par vēl vienu nebeidzamas jautrības avotu.

jautājums, kas ietilpst "tēmā" un kas - ne, ir neizbēgami subjektīvs, un ar tekstu analīzi tur neko līdzēt nevarēs. drīzāk risinājums varētu būt kaut kas līdzīgs StumbleUpon, bet vēl nedaudz advancētāks.

pievienotā vērtība ta' būtu, taču lielākā problēma būs nevis, kā pārdot outputu, bet kā korekti samaksāt par inputu.

vai tas ir vajadzīgs "draudiem"? protams, ka nē. viņiem ir vajadzīgs kaut kas, ar ko palepoties kārtējā ārkārtīgi spontānajā un ārkārtīgi neapmaksātajā intervijā kārtējam dāmu žurnālam. vai kāds to arī lietos, tam vispār nav nozīmes.

ceterum censeo, ka baltie cilvēki "draudos" nesēd.

Gravatar Bebris

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 14:35

Pārāk garš teksts :)

Gravatar Indriks

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 14:55

Jebkurā gadījumā, man ir ērtāk izmanto ff ar barontnēm, nekā man tagd jāiet k-kādā lapā, un jālogojas jāklikojas. Vienkāršāk pats savā browzerī klik klik un lasi ziņu.

Gravatar ugachaka

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 16:19

ai, kā es piekrītu Indrikim .. :)

Gravatar karlis

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 22:12

Beregu <i>viņiem ir vajadzīgs kaut kas, ar ko palepoties kārtējā ārkārtīgi spontānajā un ārkārtīgi neapmaksātajā intervijā kārtējam dāmu žurnālam. vai kāds to arī lietos, tam vispār nav nozīmes.</i> Aaaahahaha, cik nekrietns un jauks uzbrauciens. :) Ļooooti (par procentiem 99.99%) šaubos, ka intervijas dāmu un iedzeltenajā presē tiek pirktas...

Gravatar Gudvins

2007. gada 13. aprīlī, plkst. 22:48

..ceterum censeo, ka baltie cilvēki “draudos” nesēd.. Mani burtiski fascinē atsevišķu indivīdu spēja faktā, ka viņi nav reģistrējušies dr.lv, atrast kaut kādu pamatu tādai kā lepnībai.. Visticamāk gan, ka, reģistrējušies viņi ir, tikai ar citu vārdu kā muskuļaini blondi un sexy.. Liberts nepatīk? Tāpēc, ka viņam veicas, bet tev mazāk? Muļķīgi, vecīt.. Beidz onanēt un sāc šiverēt..:) A tas rss pagaidām nekāds.. Redzēs kā tas attīstīsies. Vismaz viena fīča, kas nav domāta tikai pokemoniem.. Galvenais, ka notiek process, ka neguļ uz lauriem kā DELFI, kas tik ilgi bija pirmie, ka līdz šim brīdim nav pamanījuši, ka jau sen iet pa burbuli..

Gravatar sh

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 02:40

Kad ieraudzīju šo jauno draugiem.lv iespēju, uzreiz zināju, ka izvērsts laacz`a viedoklis šajā jautājumā izskanēs pavisam drīz ;).

Gravatar Esh

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 07:34

Ai, laacz, prasās pēc lj-cut, bet laikam esmu ne tajā dārziņā priekš šādām prasībām :)

Gravatar Linda

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 08:36

nekas, nekas uzlabos un būs OK! Kāpēc atbastu tādu fīču? Nu tak, lai tas vidusmēra cilvēks, kā jūs te visi to nosacat, kļūst varbūt par kaut ko vairāk nekā tikai vidusmēra cilvēku :) Un galu galā - nav jau tik traki arī ar tiem "bezcerīgajiem" tīņiem - neizbēgams ir process, ka viņi paaugsies : )))) Jauku jums visiem šo sestdienu!!!!

Gravatar moonlight

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 09:16

<i>Jealousy: "Šobrīd RSSošana ir modes lieta, bet man domāt, katrs pats sev spēj atlasīt to daudzumiņu ko reāli spēj un grib palasīt, neatkarīgi no “vietnēm vai agregatoriem”.</i> Šeit es Tev atļaušos apbsolūti nepiekrist. Ir miljoniem to, kas skatās uz Interneta un tā satura attīstību un visai nopietni tic, ka tieši lietotāja izvēlēts saturs + meklēšana ir tas, kas ir nākotne.

Gravatar noisex

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 09:22

Tas draugos nav vajadzigas. Pievienotas vertibas nekadas. RSS barone suds. Avtor mudak, topik gavno :)

Gravatar mmk

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 15:05

varu derēt uz lielu naudas summu, ka šis projekts būs viņiem neveiksmīgs. ir provēts un nekas nesanāca. :) no malas tiešām šķiet, wow, kruta, ideāls pies, a ņefiga. lietotāji ir pārāk slinki, lai meklētu sev interesanto, un arī uzmanību šāda tekstu rinda nepiesaista. boring! trūkst personal touch un interaktvitātes.

Gravatar Memento

2007. gada 14. aprīlī, plkst. 17:37

Vispār nav dzirdēts, ka parasti ļaudis zinātu, kas tie RSS un ziņu barotnes tādi ir.. tātad visdrīzāk, ka tas nav nekas vajadzīgs

Gravatar Aldis

2010. gada 13. oktobrī, plkst. 18:21

Tiko saskāros ar to problēmu. Man piemēram vajadzīgs draugiem.lv runā sadaļas monitorings izmantojot dažus atslēgvārdus. Bet nekā!