✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

HD-DVD mānija

2007. gada 2. maijā, 22 komentāri

Vispār, tas ir interesanti. Domāju, ka Uldis uzrakstīs labāk, bet man arī rodas diezgan daudz jautājumu šai sakarā.

Stāsts ir vienkāršs kā divreizdivi. Iekš Digg pirmdien parādījās saite uz lapu, kurā tika minēts, ka HD-DVD šifrēšanas atslēga (pareizi izteicos?) ir uzlauzta. Un šie skaitļi tika publicēti. Digg saņēma lūgumu no autorizētiem galiem (:) izņemt šo ierakstu. Un tad, kā teica senie latvieši, юзеров попёрло.

Tūkstošiem cilvēku sāka digot par šiem skaitļiem un HD-DVD uzlaušanas faktu. Visas ziņas, kuras nebija par šo tēmu, ar nolūku tika noraktas (bury). Rezultātā pirmajā lapā parādījās ziņas tikai un vienīgi par šo (amizanti virsraksti: “jesus has "the key"”:). Tāds kā publisks pretcenzūras gājiens. Bet milzīgos apjomos.

Tas vēl nekas. Vikipēdija arī bija spiesta spert attiecīgus soļus un slēgt attiecīgās lapas. Ja tas turpināsies, tad šie skaitļi sāks parādīties visās citās vikipēdijas lapās. Interesanti - Gūglei arī nāksies kaut ko darīt?

Faktiski tas nav truls mēģinājums cenzēt Internetu. Tas ir “obligāto pasākumu kopums”, kurš tādiem monstriem kā Digg un Wikipedia ir jāveic, lai viņus neizvazātu pa tiesām. Diemžēl, reakcija uz šo piespiedu gājienu demonstrē to, ka lietotāju ģenerētais saturs ir gan svētais grāls, gan pasaules sodība.

Jā, tas ir jautri. Cilvēki izklaidējas, šis jau ir kļuvis par diezgan smieklīgu joku avotu. Ir arī interesanti - kā cilvēki reaģē, kādos veidos cenšās izpausties. Tas savos pamatprincipos ir kaut kas līdzīgs pagājušās nedēļas Igaunijas vandālismam.

Vēl es ar nepacietību gaidu turpmāko. Secinājumus, protams. Bet vēl jo vairāk - actions to be taken. Gribot negribot web2.0 projektiem būs kardināli jāpārvērtē principi. Bet no gaidāmajām darbībām - varētu būt, ka nāks kaut kas jauns. Kaut kas, par ko līdz šim neviens nebija iedomājies. Principiāli svaigas idejas. Bet var jau arī gadīties, ka neko te nevar vairs darīt.

Let's keep readin`.

Interesanti ir palasīties oficiālo digg.com viedokli.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar skatītājsX

2007. gada 2. maijā, plkst. 11:27

palasījos viedokli. Čalis saka, ka piekāš visus likumus un nedzēsīs rakstus ar to atslēgu. Najs :)

Gravatar Pretinieks a.k.a. Beregu

2007. gada 2. maijā, plkst. 11:44

kh. es to 'zvēra skaitli' redzēju jau pirms pāris mēnešiem un nekādi nevarēju saprast, kāpēc ciuvēks ielicis sigā kaut kādu bezjēdzīgu virteni... nobrīnījos, bet biju par slinku, lai vaicātu vai guglētu. tagad ir panākts tikai tas, ka vairāk ļaužu pievērsīs tam uzmanību.

Gravatar ogons

2007. gada 2. maijā, plkst. 11:59

pilniigi neko no traksta nesapratu

Gravatar Aivars

2007. gada 2. maijā, plkst. 12:05

Vai krekliņus jau ar to ciparu netirgo?

Gravatar krizdabz

2007. gada 2. maijā, plkst. 12:30

Šajā gadījumā man liekas interesanta paša situācija par digg.com, kad lietotāji ir "spēcīgāki" par pašu servisu un tas nespēj vairāk nekā cīnīties pret ziņu iesniedzējiem. Sanāk tāda kā <i>out of control</i> situācija un digg.com nekas cits neatliek kā tikai "palaist" vaļā visus vārtus. Bez šaubām tagad būs arī tīri tiesiskas dabas "piedzīvojumi" šim ziņu servisam un šķiet, ka tas varētu būt SKAĻŠ pasākums.. Nu neko, dzīvosim redzēsim.

Gravatar e-remit

2007. gada 2. maijā, plkst. 12:33

Kāpēc laacz neminēja pašu skaitli 09-f9-11-02-9d-74-e3-5b-d8-41-56-c5-63-56-88-c0? Vai laaczam jau kāds piedraudēja?

Gravatar esuntu

2007. gada 2. maijā, plkst. 13:02

"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Joe Rogan ala News Radio.

Gravatar Shadowbird

2007. gada 2. maijā, plkst. 13:18

"Augšas" kā parasti ir tik drausmīgi naivas. Domā, ka, ja izņems no digg vai no Wikipedia, tad nu gan neviens neuzzinās. Parastajiem jūzeriem tāpat no tiem skaitļiem ne silts, ne auksts (IMO), bet tie, kas ar to reāli kaut ko var iesākt (uzkodēt attiecīgu softu), tāpat zinās, kur pie viņa tikt. Līdz ar to cenzēt atiecīgos saitus ir apmēram tas pats, kas mēģināt aizvērt "Latgalīti", apliekot tai 1 metru augstu sētu.

esuntu: Atkarīgs no reakcijas ātruma. :)

Gravatar 09F911029D74E35BD84156C5635688C0

2007. gada 2. maijā, plkst. 13:37

Šis man patīk. Es arī neiebraucu kas tur īsti notiek. Ticēšu tam, ko uzrakstīji.

Gravatar razr

2007. gada 2. maijā, plkst. 15:32

Aivar: <a>Tirgo</a> gan krekliņus.

Gravatar razr

2007. gada 2. maijā, plkst. 15:35

mmm.... sorry... <a href="http://www.cafepress.com/umbers.129066329" rel="nofollow">krekliņi</a>. Derētu "preview" poga...

Gravatar kintu

2007. gada 2. maijā, plkst. 16:47

Es atceros brīdi, kad Digg tika pie sponsora, tad Laacz man teica, ka sponsora būšana jau nekādi neizraisīs cenzūru. Redzi, tev nebija taisnība. Šis HD DVD skaitlis nav nedz autortiesību objekts nedz kā citādi nelegāls. Ir tikai viena kompānija ar lielu juristu skaitu, kas to par tādu uzskata, un tā tagad terorizē vārda brīvību, izsūtot "cease and desist" vēstules. Ja sponsors aiz bailēm pazaudēt savus ienākumus, kas ir 100% atkarīgi no digg.com lietotājiem, izpilda šo prasību, lai gan, tad cenzūra ir uzvarējusi. Prieks, ka šoreiz lietotāji tai nepkaļāvās.

Gravatar krizdabz

2007. gada 2. maijā, plkst. 19:10

Piedošanu, protams, par spamu, bet šo brīnumskaitlīti daži asprāši pat iedzied.. :D

Gravatar Peteris Krisjanis

2007. gada 2. maijā, plkst. 20:24

Realitāte ir drusku skarāka - Digg sponsors bija HD-DVD konsorcijs, rezultātā Digg rīkojās apzināti proaktīvi, nesaņemot nekādas tiesas pavēstes vai C&D vēstules, bet lai vienkārši nenokaitinātu sponsorus. Tas saniknoja Diggination fonda ļaudis, no kurienes Digg tiek arī sponsorēts. Bet galvenais, ko Slashdot daudzi norādija, bija tas, ka tas notika ļoti slepeni un pat neizskaidrojot visu līdz galam. Slashdot arī ir nācies dzēst autortiesību objektus, bet parasti tas ir labi pamatojis, kas un kā. Digg vienkārši padevās automātiski, bet neviena šāviena. Tas arī nokaitināja kopienas aktīvākos cilvēkus.

Gravatar karlis

2007. gada 2. maijā, plkst. 20:38

http://www.theregister.co.uk/2007/05/02/digg_buried/ Saņēma gan viņi C&D vēstuli. Mjāāā, ne velti Amerikā juristus tā "mīl"... Viņiem pat daži kantori uz to vien specializējas -- uzpērk čupām patentus un pēc tam šantažē mazos un vidējos uzņēmumus: tipa vai nu maksājiet mums par mūsu intelektuālo propertiju vai arī tiekamies ilgstošā, dārgi izmaksājošā un jūsu biznesam iespējams nāvējošā tiesas procesā...

Gravatar CaptSolo

2007. gada 2. maijā, plkst. 22:22

"pareizais skaitlis" iekš <a href="http://apollo.lv/portal/news/84/articles/98950?comm_page=1" rel="nofollow">Apollo komentāriem</a>. Varētu taisīt <i>evil-key-spotting</i> Latvijas tīmeklī - skatīties kur vēl šī virknīte ir atrodama. digg.lv rakstu virsrakstos, aprakstos vai atslēgas vārdos to nemanīju - visi tikai linko uz saviem rakstiem, kur rakstīts par šo lietu. . Stulbi, protams, ka autortiesību likumdošana galīgi nav piemērota mūsdienu apstākļiem. Nu nevar vairs noslēpt simbolu virknīti, kas nokļuvusi atklātībā. Vai šifrēšanas atslēga vispār var būt autortiesību objekts? Pati ideja par digitālo tiesību ierobežošanu (DRM) DVD diskos turās tikai uz MPAA, ... šantāžu / tiesas draudiem - jo šifrēšanas atslēga ir katrā HD-DVD atskaņotājā un, labi gribot, to no tā var arī dabūt ārā. . Bet vienalga lielie preses izdevumi uzmanīgi izvairās no šīs virknītes tiešas citēšanas. Piem., tas pats register.co.uk: "Please don't bother trying to post the encryption key on our comment section. We are bound by UK copyright and patents law, not to mention the DMCA. Comments carrying the key will be rejected."

Gravatar kintu

2007. gada 3. maijā, plkst. 05:48

Teiksim tā, modernā laikmeta māņticības. :)

Gravatar Rainis

2007. gada 3. maijā, plkst. 09:03

<a href="http://www.09f911029d74e35bd84156c5635688c0.ws/" rel="nofollow">:)</a>

Gravatar Pēcis

2007. gada 3. maijā, plkst. 11:51

CaptSolo: ne UK patentu likums, ne DMCA, kas VISPĀR nedarbojas ārpus Amerikas neaizliedz publicēt numuru. Atkal vienkārši piekāpšanās juristu ordu priekšā. Teiksim tā, te var redzēt, kuri ir internetā tikai profita pēc.

Gravatar bT

2007. gada 3. maijā, plkst. 18:07

Manuprāt apsveicama rīcība no digg lietotājiem, nekādas paralēles ar Tallinas grautiņiem nesaskatu vispār. Tas ko es saskatu ir kolektīva pretošanās bezjēdzīgiem ierobežojumiem demonstrējot to bezjēdzīgumu pēc iespējas lielā un redzamā apjomā.

Jā, un imo juristi kā šķira jau sen ir kļuvuši par liekēžiem :p