✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Apple spūfs

2007. gada 21. maijā, 29 komentāri

Vispār jau jautri. Tas, cik ļoti ir jāsargā savas iekšējās sistēmas un jāseko līdzi tam, kas notiek ārpusē, ir pierādījies atkal. Pie kam, pa smuko.

Īsumā. Kādi ļaundari no ārpuses (saukti par hakeriem:) bija pamanījušies Apple iekšējā sarakstē palaist pīli, ka Apple iPhone laišana klajā tiek atlikta uz oktobri (bija jūnijs), bet jaunās OS X versijas Leopard klajā nākšanas datums tiek pārcelts uz nākamā gada janvāri (plānots esot oktobrī).

Protams, ka šis meils tika piegādāts Engadget. Un kopš publikācijas brīža sešu minūšu laikā Apple akcijas nokritās, radot netiešus zaudējumus četru miljonu (miljardu? diez vai) apjomā. Divdesmit minūtes vēlāk viss bija atkal atpakaļ.

Protams, kaut kādus zaudējumus šis gājiens radīja. Bet, manuprāt, tas rada arīdzan milzums citu problēmu, par kurām jādomā jau tagad (bija jādomā jau vakar). Tas ietver sevī to, ka tiek meklēti un atrasti jauni veidi, kā izmantot hakošanu (sen nelietots termins, līdz ar ko neierasts). Tā vairs nav brutāla dokumentu, datu vai parasta naudas zagšana. Tas ir daudz komplicētāks un tālredzīgāks gājiens. Un, būšu pesimists, domājams, ka šis nav vienīgais tāds notikums. Gan jau ka ir arī daudz rafinētāki un ilglaicīgāki izgājieni, par kuriem mēs vēl tikai dzirdēsim (vai arī nedzirdēsim nekad, kā tas ir ar lielāko daļu no banku uzlaušanām, piemēram).

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 11:07

Nu akciju krituma deelj kaads vareeja arii taa pamatiigi uzvariities, teiksim tie pashi hakeri :D

Gravatar The REX

2007. gada 21. maijā, plkst. 12:13

Arī pats Apple varēja uzvārīties ...

Gravatar druidos

2007. gada 21. maijā, plkst. 12:17

Ja runa iet par akciju vērtības izmaiņām, tad četri miljoni nav nopietni. Akciju ir pietiekoši daudz, lai izmaiņa uz vienu centu radītu miljonu starpību. IMHO

Gravatar spd

2007. gada 21. maijā, plkst. 12:25

da miljardu, miljardu ;)

Gravatar Viesturs

2007. gada 21. maijā, plkst. 13:42

kaut kāds funktieris jau džekiem bija, un droši, ka uzvārījās arī

Gravatar N.R.

2007. gada 21. maijā, plkst. 14:04

man gan liekas tas bija paša apple triks lai izfiltrētu kurmjus ...

Gravatar ičors

2007. gada 21. maijā, plkst. 14:35

Miljardi būs īstais, Lāci.

Gravatar CiemaAidzins

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:09

Bet zaudējumi taču rodas tikai ja akcijas tiek pārdotas par šo zemo cenu. Jeb tomēr skaita visas. Tad jau sanāk ka pēc tam atkal bija liela peļņa, kad vērtība pacēlās vietā.

Gravatar Kārlis

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:13

Bet kādā veidā var uzvārīties uz akciju krituma? Saprotu, ka var ar manipulācijām paaugstināt akciju cenas - tu pārdod par lielu naudu un tad BAMS - bankrots. A kā tad ir otrādi?

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:14

Ev laacz, nonjem to automaatisko komentaaru suutiishanu, a to spams naak uz meilu.

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:26

There is a new comment on the post "Apple spūfs". http://laacz.lv/blog/2007/05/21/apple-spufs/ . Author: ičors Comment: Miljardi būs īstais, Lāci. . See all comments on this post here: http://laacz.lv/blog/2007/05/21/apple-spufs/#comments . To manage your subscriptions or to block all notifications from this site, click the link below: http://laacz.lv/blog/wp-subscription-manager.php?email=aaxc@latgolf.lv&amp;key=28dad68e05abc1ec0ca86f9eee41506f</strong> . . Shaadi naak no visa kur esmu komentaaru ierakstiijis :(

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:29

ičors, Tev ir grūti pašam nospiest uz linka, lai atrakstītos?!

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:33

Da ne pa to, laba lieta, ja naak viens meils, ka jauns komentaars, nevis meils par katru komentaaru kas ierakstiits + veel par saveejiem arii.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:35

aaxc, nesapratu. Tipa - slikti, ka nāk par katru komentāru rakstam meils, uz kuru tu esi pierakstījies?

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:44

Lapa tava, bet vismaz ierasts ir ka notiek sekojoshi:

  1. Meils par komentaariem naak ja esi pierakstiijies uz tiem (respektiivi ar checkbox vai kaa tamliidziigi postojot komentaaru), nevis automaatiski, tikliidz iekomentee.
  2. Atnaak viens meils, ja <b>peec</b> tava komentaara ir veel kaads komentaars, respektiivi, neatkariigi cik daudz komentaaru ir ierakstiit, meils atnaak tikai viens.
  3. Kad ienaac un izlasi komentaarus, peec tam, ja ir jauni komentaari, tiek atkal nosuutiits <b>viens</b> meils par to ka atkal ir jauni komentaari. . A to tagad ir taa, ka iekomentee, un sanjem jau pazinjojumu par komentaaru (par savu) un peec tam meils par katru komentaaru kas seko. Bik pa daudz to meilu atnaak, vismaz man taa liekas.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:51

aaxc:

  1. tur, imho, ir čekboxs apakšā (vajadzētu strādāt)
  2. hmm, tas ir plugina autora ziņā :) pašam nav iekāriena cepties ar wordpress sourci (moš kāddien, tiesa)
  3. see. (2)

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:53

Skaidrs, tad man laikam kautkas gljuko, jo man pie visiem komentaariem apakshaa raada: <b>You already are subscribed to comments via e-mail</b>

Gravatar ičors

2007. gada 21. maijā, plkst. 16:02

2 Kārlis: Uz akciju cenu krituma var uzvārīties, nopērkot par zemo cenu un pārdodot par to cenu, uz kuru pēc tam atgūstās. Ja es būtu slikts hakeris, es izplatītu šo ziņu, pagaidītu cenas kritumu, iegādātu shares, zinādāms, ka nāks gaismā tas, ka tā ir nepatiesība, un uzvārītu uz atpakaļkāpiena rēķina.

Gravatar N.R.

2007. gada 21. maijā, plkst. 16:06

jaa, liekas kautkas gljuko jo arii mani automatiski pierakstija spamam. links mailaa gan naak

Gravatar Kārlis

2007. gada 21. maijā, plkst. 16:15

*paldies ičoram *jup. man tas pats - jau otro dienu nāk spams t.i. meils par katru jauno komentāru rakstos, kur es esmu komentējis

Gravatar mmk

2007. gada 21. maijā, plkst. 16:16

ja zin, ka cena kritīsies, var noslēgt nākotnes darījumu, kurā tu vienojies, ka cena ir šībrīža, bet akcijas piegādāsi rīt piemēram.. sagaidi rītu, cenas ir down ritīgi, nopērc akcijas pa lēto un pārdod par vakardienas norunāto cenu.. "Short call" opcija.

Gravatar aaxc

2007. gada 21. maijā, plkst. 17:53

Nu nav jau jaagaida lai akcijas nokriitas, var jau taisiit preteejo variantu un sanjemt naudu par to, ka akciju cena kriitas, respektiivi, nezinu kaa tas saucas, bet nu saakumaa itkaa akcijas paardod un peec tam peerc taas atpakalj. . Tad sanaak, ka tu teiksim par 100ls paardod bet peec tam nopeerc atpakalj pa 80ls un vola - tav ir 20ls peljnja.

Gravatar karlis

2007. gada 21. maijā, plkst. 20:43

2 Kārlis, ičors & mmk: Labāk var pelnīt nevis gaidot cenu kritumu un tad akcijas uzpērkot, bet gan nopērkot opcijas (put option) pārdot akcijas par šibrīža cenu. Tā saucamais short sell (nevis call, mmk!). Šādā veidā var simtkāršot ieguldīto līdzekļu atdevi. Tajā pašā laikā naivi ir cerēt, ka SEC nepamanīs šādas, netipiskas transakcijas (liela apjoma call/put no nezināma investora ļoti īsam laika posmam).

Gravatar spd

2007. gada 21. maijā, plkst. 23:26

karlis: un tādā pašā veidā var arī simtkāršot savus zudušo nervu šūnu daudzumu, nemaz nerunajot par baranku savā kontā :) karoče - īsās pozīcijas ir vīriem ar dzelzs bumbām. un vēl - kaut kā nav dzirdēti neskaitāmi stāsti par to, kā cilvēki ir ieguvuši pasakainas bagātības sēžot šortā. labāk izvēlēties ko mierīgāku :)))

Gravatar mehdi

2007. gada 22. maijā, plkst. 18:35

Es gan zinu vienu (sugu), kas garantēti nopelna no spekulācijas ar akcijām - tās ir pašas biržas (bankas) kas savu nemainīgi mazo un tikpat nemainīgi pozitīvo komisiju iekasēs par katru tavu kustību. Un zinot visu šo iespējamais rezultāts ir precīzi līdzīgs ruletei - ilgtermiņā (pateicoties nemelnajai, nesarkanajai nullei), visi būs kāsēji. Nu, izņemot īpaši pietuvinātos / veiksmīgos, bet tas tā - bez manis...

Gravatar CiemaAidzins

2007. gada 23. maijā, plkst. 11:29

Tur ir tas prieks, nebuus kāsēji, jo atšķirībā no ruletes, akcijām rodas pievienotā vērtība. (Jo uzņēmumi taču strādā un ražo). Jo ja apple (tikai piemeers) sākumā izlaida akciju par 1$ gab, tad sāka pārdot Makintošus, un akciju cena cēlās uz 10$, tad es pārdodot 100 gab. nopelnīju 900$, bet parādiet man, kurš viņus zaudēja? mana nauda, tie ieguldītie 100x1$ radīja pievienoto vērtību, kas arī bija mana peļņa.

Gravatar mehdi

2007. gada 23. maijā, plkst. 12:51

CiemaAidzins - tik vienkārši tas nav. Pirmkārt cik % no kantoriem kuros cilvēki iegulda naudu ar garantiju arī uzaudzē savu vērtību (dotcom atceries?), otrkārt tu kā vienkāršais cilvēks tāpat netiec līdz reāli vērtīgai un laicīgai info par perspektīviem kantoriem ar LABU vadību un līdz ar to tā pati rulete vien sanāk, treškārt tipiskā gadījumā 900$ zaudēja (nu labi - ne 900) tie kas no tevis tās akcijas nopirka. Kā tu domā par cik ir pārvērtēts akciju tirgus kā tāds un kas ar to notiktu jebkuras ekonomiskas politiskas vai militāras šaizes gadījumā...

Gravatar CiemaAidzins

2007. gada 26. maijā, plkst. 20:38

Piemērs bija uzpūsti liels. Bet tomēr ar labi izveidotu akciju portfeli ilgtermiņā nesanāk pa nullēm mīnus bankas procenti. Uz ~10% ienesīgumu var cerēt. ekon/pol/mil konfliktu gadījumā viss ir slikti. Tādas lietas tikai zelts un dimanti pārdzīvo :)