✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Naudas

2007. gada 21. maijā, 26 komentāri

Aizmirstiet to nieka pusotru miljardu, kuru iztērēja Google, lai iegādātos YouTube. Aizmirstiet tos nieka trīs miljardus, kurus iztērēja atkal jau tā pati Google, iegādājoties DoubleClick. Microsoft cer iegādāties citu tiešsaistes reklāmas monstru - aQuantive par summu, kura ir līdzvērtīga mūsu valsts aizgājušā gada budžeta ieņēmumiem - sešiem miljardiem dolāru.

Un ir vērts pieminēt, ka šis darījums ir tīrs cash-per-share. T.i. - nav nekādas apmaiņas akcijas vai citi nenaudiski dāvinājumi.

Teorētiski jau ziņa ne ar ko nav atšķirīga no citiem analoģiskiem pārņemšanas darījumiem. Google kaut ko nopērk, konkurenti arī nesnauž un meklē līdzīgas lietas. Un vice versa.

Bet, kas mani apstulbina, ir summas. Tas, ka korporācijas ir spējīgas operēt ar šādiem (un daudz, daudz lielākiem) naudas apjomiem, manī vieš bažas. Ne tikai sakarā ar to, ka notiek acīmredzama klasiskās nākotnes vīzijas realizācija dzīvē - visu pārvalda viena vai pāris milzīgas korporācijas. Bet, gan, arī sakarā ar to, ka, koncentrējoties šādiem milzīgiem finanšu un ekonomiskajiem resursiem dažu milzīgu uzņēmumu rokās neizbēgami pazudīs brīvais tirgus. Tas faktiski tiks pakārtots šo korporāciju vēlmēm un vajadzībām. Un, ja būs nepieciešams, tiks mainīti arī monopola un konkurences likumi. Lēnām, protams, bet tiks.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Viesturs

2007. gada 21. maijā, plkst. 13:52

nauda kabatā ir. tagad tik sacensība, kurš lielāku un krutāku uzņēmumu pagūs pārpirkt :D

Gravatar uldis

2007. gada 21. maijā, plkst. 13:58

Nu fantastu darbos (romānos, filmās) jau sen tas ir noticis, ka mistiski pirmā līmeņa menedžeri valda pār pasaules notikumiem, cilvēkiem utt., ja kas mani fascinē, tad tas ir - valda pār pasauli ne par savu naudu. Naudu šiem monstriem sametam mēs kopā :) Vispār pirms krietna laika bija kāda žurnālā saraksts ar starptautiskiem monsrtiem, kuru peļān (nerunājot par apgrozījumu) pārsniedz latvijas budžetu kopā.

p.s. No vecajiem labajiem vislabāk patika - A.Imermanis "Mortona piramīda"

Gravatar UL

2007. gada 21. maijā, plkst. 14:02

Laacz šodien pesimistiskā omā. Tā jau ir, Cutty Sark deg, gaisa temperatūra kāpj ;-) Ceriņi smaržo :)

Gravatar Atis

2007. gada 21. maijā, plkst. 14:08

bažas, ka ir kompānijas, kuru finansu līdzekļi pārsniedz lielākās daļas pasaules valstu budžetus (atsevišķi ņemot) pastāv jau vismaz gadus 20. tikai ar katru gadu tās aizvien pieaug. pačeko adbusters.org un līdzīgi domājošo eko&soc aktīvistu resursus.

Gravatar janis

2007. gada 21. maijā, plkst. 14:41

tēma tik tiešām ir apspriedes vērta un vēl vairāk - ir jādomā, ko un kā var darīt cilvēces labā. es ceru, ka ir sviras, kas var līdzēt, jo šobrīd pat tiesās vazātais un vālētais microsoft brutāli turpina ekspansiju.

Ir labi, ka parādījās Google, kas neļauj Microsoftam vienam visu pārņemt, bet kā zināms konkurence rosina attīstību, un, iespējams, tās dēļ abi giganti aug vēl ātrāk..

smieties gribas par mūsu vietējiem monopoliņiem:D

Gravatar Atis

2007. gada 21. maijā, plkst. 14:52

sviras? vienīgā - vēl vairāk naudas!

Gravatar guntisdk

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:06

Vai ta Google nav nbopirkusi visu pasaules internetu?

Gravatar Kārlis

2007. gada 21. maijā, plkst. 15:11

Drīz jau pirks valstis (kā jau mēģina darīt (izdarīja?) the pirate bay) un citas fundamentālas lietas, kā piemēram krāsas (bija vienā novelē tā - nevis zilā, bet pepsi krāsa :D ). Un beigās vai nu google nopirks ms vai otrādi

Gravatar Pokemonu Okeāns

2007. gada 21. maijā, plkst. 17:14

Nemīzt biksītēs! Savulaik Indiju kontrolēja pāris Angļu tējas ražošanas kompānijas.

Gravatar mf

2007. gada 21. maijā, plkst. 17:14

uyn kad Google nopirks M$ vai otrādi - tad iestāsies pilnīga polārlapsa pesec (http://ru.wikipedia.org/wiki/Песец) .

Gravatar marcis

2007. gada 21. maijā, plkst. 17:36

tas jau bija sagaidāms, ka viens onkulis (microsoft) sekos savai tantei (google), lai tikai cits nepievāc!

Gravatar sindikac

2007. gada 21. maijā, plkst. 18:00

domaju, ka shis viltigais gajiens ir Apple un Cisco sadarbibas gajiens, jo iPhone redz gribeja refresh, bet Cisco bizness tachu ir tiikli :) he he.

bet varbut ari man nav taisniba. iespejams, ka tiesham kads pajokoja. birzhas -s aturieties!!! :D

Gravatar rem

2007. gada 21. maijā, plkst. 18:03

kāpēc jāmaina monopola un konkurences likumi? tak jau šobrīd ir diezgan specifiski atrunātas prasības kompānijām, kam ir dominējošais stāvoklis tirgū (ne obligāti monopolstāvoklis). pietiek paraudzīties, kā čakarē microsoft eiropā un dažuviet amerikā.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. maijā, plkst. 20:31

rem, es biju domājis, ka tos ar laiku (nemanāmi, protams) tos varētu mainīt tā, lai lielo kompāniju intereses netiktu ierobežotas :)

Gravatar hvz

2007. gada 21. maijā, plkst. 20:39

Parādiet man kur ir tas mistiskais brīvais tirgus? izņemot vidusskolas mācību grāmatas /

Gravatar Kirils

2007. gada 21. maijā, plkst. 20:41

А нас некупиш!

Gravatar karlis

2007. gada 21. maijā, plkst. 21:03

laacz: nu un? Ar ko šis, patiesībā samērā nelielais darījums ir tik īpašs? Gribi redzēt kas ir vara? Paskaties cik naudas ir lielajiem ieguldījumu fondiem, cik naudas ir riska (hedge) fondiem -- to darbība vispār nekā īpaši netiek reglamentēta. Paskaties cik gadā pelna Exxon Mobil (39.5$mlrd). Cik ir gada apgrozījums (351$mlrd) un darbinieku Wal-Mart (>1.6mln).

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. maijā, plkst. 22:40

Kārli, man kā vidusmēra piezemētam cilvēkam nav (līdz šim nebija) ne mazākās nojausmas par tādiem fondiem, kuru darbību neviens nereglamentē un exxon vai wallmart apgrozījumu un peļņu.

Neiecietība ir mūsu nacionālā iezīme. Ceru vēl aizvien, ka tie ir tikai daži atsevišķi eksemplāri, kas tādu to rada :)

Gravatar docenc

2007. gada 21. maijā, plkst. 22:44

hvz,

nu man jau shkiet, ka maaciibu graamtu tirgus sen nav briivais, vai varbuut kaut kas ir mainiijies

Zvaigzne ABC - vieniigaa skolnieka izveele

Gravatar karlis

2007. gada 22. maijā, plkst. 03:22

laacz: neņem pie sirds. Tik tiešām esmu sīkmanīgs latvietis un aiz stērbeles rauju atpakaļ katru, kurš cenšas pacelties spārnos. :)

Gravatar e-remit

2007. gada 22. maijā, plkst. 10:16

par lielajām korporācijām patiesībā nav jābēdā - tikko tās ir pietiekami lielas, tām sākas iekšējā konkurence, kuras cīņas ir nežēlīgas un lēnām grauj pašu korporāciju. sava veida korporācija bija arī komunistiskā partija un citas impērijas. vienīgā atšķirība, ka nākotnes impērijas ir vairāk uz biznesu balstītas, nevis uz valsts pārvaldi...

Gravatar Atis

2007. gada 22. maijā, plkst. 10:42

valsts pārvalde un bizness ir nesaraujamas lietas, kas cenšas viens otru ietekmēt. risks jau ir tieši tajā, ka korporācijas un valsts pārvalde var saplūst.

Gravatar Atis

2007. gada 22. maijā, plkst. 10:58

Starp citu, PSRS pēc būtības bija monopolkapitālisms, nevis komunisms - t.i. valsts bija vienīgais kapitālists, kuram piederēja viss īpašums. tas ka Komunistiskās Partijas korporācijas pārvalde bija galīgi garām un nesekmēja biznesu ir cits jautājums. (komunisms pēc būtības ir uz komūnām balstīta sabiedrības pārvalde, kas varētu būt komūnu federācija, bet PSRS faktiski bija unitāra, centralizēta valsts.)

Gravatar shljaktichshs

2007. gada 22. maijā, plkst. 20:22

cik akopolisptiskas viiziijas, bet vienmeer buus cilveeki, kurus tas nekad neietekmees - piemeeram kaadu sashu fjodorovnu kura dziivo sibiiirijaa bez elektriibas un siltaa uudens un kurai ir 45 km liidz tuvaaakajiem kaiminjiem

Gravatar janisA

2007. gada 23. maijā, plkst. 15:19

KO tur pateikt, kur aitas tur cirpēji. Bet tomēr es uzskatu, ka ja jau tie džeki ir spējuši uzcelt tādu monstru un attīstīt līdz tādam līmenim, tad viņi arī ir pelnījuši bišķiņ pavaldīt pasauli, tāda ir evolūcija. Gan jau kādu dienu pienāks nākamais ledus laikmets un iznīdēs to Google un nāks citi ar savām idejām

Gravatar apy

2007. gada 25. maijā, plkst. 10:09

uz šito skatījos mierīgi. a tagad zinu, ka arī manu darbavietu pārpērk citi, DAUDZ lielāki, firmu kurā strādā viens labs draugs arī pārpērk, sāk tiešām likties, ka beigās strādāsim visi vienā lielā firmā (Armandam bij kkads gabals par shito man šķiet)

manā gadījumā apmēri nesasniedz miljardus, bet tendence ir skaidra.

P.S. aizdomājos. paliks beigās divas kompānijas. vai trīs, kāda starpība. un kkas nepatiks vienam, kkas nepatiks otram, neizturēs un sāks fizisku varas pārdali.viens otru tik ilgi bombīs, kamēr kaput un visi akal sāks kko mazu un no sākuma. tā teikt aplis noslēdzies.