✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Gūgles misija

2007. gada 23. maijā, 12 komentāri

Kāpēc Gūgle velta aizvien vairāk resursu, lai savāktu maksimāli daudz informācijas par lietotāju? Izrādās, ka tas ir loģisks pakāpiens. Ja nākamais solis ir atbildēt uz cilvēciskiem jautājumiem, transformējot parastu primitīvu meklēšanu personiskajā asistentā, lielākā problēma ir informācijas trūkums. Jau kādu laiku atpakaļ [caur puķēm] kļuva zināms, ka Gūgle aktīvi darbojas pie t.s. mākslīgā intelekta (visticamākais, ka ne gluži klasiskā izpratnē) izpētes. Lai tas būtu spējīgs atbildēt uz jautājumu “Par ko lai es kļūstu?” vai “Ko lai dara rīt?”, tam ir jāzin par tevi šis tas.

Where do I want to...
Where do I want to...

Atliekot spekulācijas uz citu ierakstu, pieņemsim, ka šāds pakalpojums (personālais asistents vai jau ilgu laiku esošais jēdziens “aģents”) kļūst pieejams. Nerunāsim arī par to, ko ļaundaris varētu ar Tur esošo informāciju par tevi varētu iesākt. Aizmirsīsim uz brīdi arīdzan to, ka sakarā ar to, ka Gūgle nav vienīgā, šāda informācija par tevi būs diezgan decentralizēta (maza, bet tomēr vērā ņemama daļa lietotāju izmanto vairāk nekā vienu meklētāju). Visticamākais, ka neviens ij netaisās apvienot spēkus, lai šo info apkopotu (Gūgle + Live + Yahoo diez vai kļūs tik draudzīgi). Līdz ar to, pieņemu, ka pēc gadiem vajadzētu rasties tādai kā staigāšanas iespējai. Kaut kam līdzīgam tālruņa numura saglabāšanas pakalpojumam.

Es varu vienu pamostos un nolemju, ka Gūgle man ir līdz mielēm. Izpētot situāciju, saprotu, ka ir laiks pāriet uz MSN. Bet, ak tu tētīt, MSN nezin absolūti neko no tā, ko zin Gūgle! Ko nu? Mācīt no jauna? Gaidīt tos pašus gadus, lai MSN mani saprot? Nu nē. Šeit varētu nākt talkā šādas personiskās vēstures transfēra iespēja starp pakalpojumu sniedzējiem.

Protams, es netaisos tagad arī izvirst par to, ka šādas informācijas apjomi ir gigantiski, vai arī par to, ka šī informācija var tikt iegūta ar dažādām metodēm. Klāt var nākt arī jauni informācijas veidi. Piemēram, manu peles kursora kustības (improvizēju, protams). Vai MSN būs gatavs tādu informāciju pieņemt un apstrādāt?

Labi. Es faktiski vēlējos pateikt to, ka, ja par to nesāks domāt laicīgi, iestāsies situācija, kad cīņa notiks tikai un vienīgi par jaunu lietotāju piesaisti. Cilvēks, kurš gadiem ilgi ir ļāvis Gūglei krāt informāciju par sevi vairs nevarēs aiziet pie citiem, jo šo informāciju nevarēs paņemt līdzi.

Starp citu, Personas Datu Aizsardzības likums lēnām sāk novecot. Un ar laiku visuresošās globalizācijas apstākļos tas varētu kļūt bezjēdzīgs.

Pārdomu iemesls ir šis FT raksts.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar janisA

2007. gada 23. maijā, plkst. 17:59

Man personīgi tas viss izraisa tādu nelabu priekšnojautu, īpaši jau idejas par biometrisku datu vākšanu (pirkstu nospiedumi, dns utt.). Kāda velna pēc tam visam jānonāk kautkādas privātas kompānijas īpašumā? Pieņemu, ka instalējot dažādus spiegus un kopējot interneta pārlūkprogrammas vēsturi var cilvēkam nezinot savākt pilnīgi pietiekami daudz informācijas, lai varētu to nogalināt un aizvietot ar klonētu versiju :) Bet, ja pa nopietnam, tad es domāju, ka visdrīzāk varētu izstrādāt kādu programmu, kas tiek uzinstalēta katram uz sava PC un tos datus arī vāc. Un pat cik vairāku terrabaitu cietais disks drīz būs pamatkomplektācijā (vai pat jau ir) tad es domāju, ka ar to pilnīgi pietiek!

Gravatar Viesturs

2007. gada 23. maijā, plkst. 18:20

Kamēr mums šķiet, ka Google ir labais onkulis un parastajam lietotājam visu dod praktiski par brīvu, tikmēr šāda situācija īpaši netraucēs ... bet ja pēc kāda laika nāksies dārgāk maksāt un nevarēsi nekur notīties, tad var sākties nebūšanas.

Sorosu jau arī ilgus gadus uzskatīja par labdari ....

Gravatar archaic

2007. gada 23. maijā, plkst. 18:39

Potenciāls tajā ir. Vēl tālāk skatoties, uzkrāto info varētu mantot no paaudzes paaudzē vai arī apvienot grupās. Attiecīgi uz jautājumu Should I become banker? varētu saņemt atbildi No, because your grand^5 father did, and went bankrupt and your grand^3 father also did, but went to jail:)

Gravatar Izliecies

2007. gada 23. maijā, plkst. 19:56

archaic - es tiešām šaubos, vai šādi vajadzētu veikt tādas nopietnas izvēles, tajā skaitā darba izvēli. Ja tu zini, ka gribi kļūt par baņķieri, bet intereses pēc uzjautā Gūglei un saņem šādu atbildi.. I mean, šādas lietas ir paša, nevis kāda interneta servisa rokās.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 23. maijā, plkst. 20:04

Izliecies, Tu domā vakardienas kategorijās :) Šobrīd Tu uzticiets Internetā esošajai lietotāju ģenerētajai informācijai (vismaz daļai no tās), kas nebija iedomājams pirms gadiem desmit. Kas būs vēl pēc desmit?

Par darba izvēli - aģents var dot vairāk vai mazāk kvalificētu (sausu - uz informācijas bāzētu) case study un ļaut Tev pašam izvērtēt. Piemēram, atrodot darba sludinājumus, iespējams, ka tos pat izvērtējot, pakonsultējot par tavām vājajām vietām, tendencēm, etc. Nav viss tik vienšķautņaini.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 23. maijā, plkst. 20:05

Ar domu, nākamais solis ir tāda kā ekspertu sistēma, kura neuzdod miljons jautājumus (ja neskaita dažus kontrolei). Tādas jau darbojas teju vai visās jomās un atvieglo ļoti daudz procesus, kuri ietver sevī arī tieši ar cilvēku dzīvību un nākotni saistītas lietas (medicīna, tiesu sistēma, utt).

Gravatar guntisdk

2007. gada 23. maijā, plkst. 21:22

Ceru, ka nevienu neparaus paranoja?:) Taisnība ir tur augšā, jo savādāk to nenosauksi. konspirācijas un citas lietas - tās lai vēl mazliet pagaida, bet drīz tiešām sākšu domāt, ka google - nav kompānija, kura darbojās TIKAI savās interesēs. Tur noteikti fonā stāv kolosālākie līdzekļi, kuri tiek ieguldīti kā no privātā sektora, tā no "valdības". Jo beidzot, noteikta cilvēku grupa ir sapratusi - ka dibināt centrus ar 10k darbiniekiem, kas ievadīs datus par katru pasaules iedzīvotāju ir bezjēdzīgi un absolūti nevajadzīgi attiecībā pret to, ko ar to darīs pats lietotājs, kurš izmantos googles bezmaksas pakalpojumus. Tā vien liekas, ka google dod bezmaksas apelsīnus. Bet tie apelsīni ir ar diviem kodoliem. Mazliet turpinot Laacza domu - tad tas nebūs migrēt ar datiem uz citu vietu, tā jau būs tava elektroniskā pase. Dati, kas par tevi stāstīs pilnīgi visu. Matrix 4eva!...

Gravatar Remus

2007. gada 23. maijā, plkst. 23:24

Varbūt negluži par tēmu, tikai saistībā ar to, bet Live iespējams pārņems Yahoo!... Līdz ar to paliktos tikai divi sērči. Vienam ir jau uztrenēti muskuļi, otram neiedomājami resursi.

Gravatar karlis

2007. gada 24. maijā, plkst. 09:00

Viesturs: <i>Sorosu jau arī ilgus gadus uzskatīja par labdari</i>. Khmmm, es jopojām esmu tīri labvēlīgi noskaņots pret viņu. :) Ko tad šamais tādu sastrādājis?

Gravatar Leoparda āda

2007. gada 24. maijā, plkst. 10:18

Nedaudz atrauti no reālās dzīves. Tā nenopietni.

Gravatar kastrolis

2007. gada 24. maijā, plkst. 17:31

Neatbalstīsim gūgli un citus servisus, kas var uzzināt par mums slepeno informāciju! brousēsim internetu, izmantojot visdrošāko līdzekli - adrešu joslu. visu var atrast bez meklētājiem, vajag tikai mācēt. piemēram, gribi atrast laacz lapu, ieraksti adrešu joslā laacz.lv un atradīsi vajadzīgo. gribi piereģistrēt savu kaķi draugiem.lv analogā - ieraksti www.milulis.lv un viss kārtībā; gribi tikt pie bezmaksas alus, raksti free-beer.com un varbūt alu dabūsi. tikai ņem vērā visbūtiskāko principu - nedrīkst izmantot lapās linkus, jo VIŅI tam seko. tikai adrešu josla un nekā savādāk!

Gravatar miumiumiu

2007. gada 24. maijā, plkst. 22:05

no gūgles reāli izmantoju tikai meklētāju. un to pašu porņukiem un rupjām anekdotēm.