✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

IT lielvalsts?

2007. gada 25. maijā, 25 komentāri

Labi, veči. Kamēr mūsu valsts komplektā ar Latvijas Pastu nespēj nodrošināt ne tikai saprotamu, bet strādājošu visiem pieejamu un atvērtu digitālā paraksta sistēmu, Igaunijā viss notiek. Izrādās, ka viņi savas ID kartes var izmantot komplektā ar OpenID. Tie esot 80% mūsu mazās un pamatoti lepnās kaimiņvalsts iedzīvotāju. Par pašu ID karti var palasīties viņu (smukajā!) lapā - ID.ee, kura, starp citu, nav būvēta, izmantojot Microsoft tehnoloģijas (es šo nepieminētu, ja pie mums viss, kas uz tām ir bāzēts, darbotos, kā iecerēts).

Sasodīts. Man pavisam nopietni skauž. Pie kam, tas pierāda to, ka Igaunijā cilvēki ir spējīgi ģenerēt un ieviest tādas idejas, kuras ir relatīvs jaunums pat visas pasaules mērogā.

Papildināts. Kā noprotu, sākotnēji OpenID un ID karšu dueta prototipu izveidoja viens pats cilvēks šī gada Jjanvārī, kura produkts vēlāk tika akceptēts valstiski :)

Translation to english for others. Sorry for poor english.

OK, guys. While our country and Latvijas Pasts (our local postal company, who developed e-signature) can't supply us with understandable, working and open digital signature system, in Estonia everything is other way around. It has come to my attention that they can use their ID cards with OpenID. It is available to 80% citizens of our little but understandably proud neighbour country. You can read more about their ID card at its (cute!) website - ID.ee, which, by the way, is not based on Microsoft solutions (i mention this because there is almost nothing based on it working as it should at our country).

Damned. I really envy them. Furthermore it proves that in Estonia people are capable of generating and implementing such ideas, which are relatively new even in whole world's context.

Updated. As I understand, at the beginning this project (OpenID + ID card) was created by single person at the beginning of this year, and later it was adopted by ID.ee.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Vistu Zaglis

2007. gada 25. maijā, plkst. 10:57

Nu — situācija nav bezcerīga. No tā paša id.ee:

«As there are no widespread ID-card standards in Latvia and Lithuania, the Mobile-ID has a great potential to become a pan-Baltic digital signature and personal identification service.»

Gravatar laacz Autors

2007. gada 25. maijā, plkst. 10:59

Vistu Zagli, diemžēl, ja es pareizi sapratu no tā, ko izlasīju id.ee, mūsu elektroniskā paraksta karte nebūt nav tas pats, kas viņu ID karte.

Gravatar Vistu Zaglis

2007. gada 25. maijā, plkst. 11:02

Absolūti nea, bet bija fīlings, ka šamie varētu mēģināt plesties uz dienvidiem ar to savu pasākumu.

Lai gan visticamāk Bāleliņi šo iniciatīvu pasūtīs uz МПХ.

Gravatar Leoparda āda

2007. gada 25. maijā, plkst. 11:22

Atceros, kad pirms vairākiem gadiem dažiem Latvijas IT nozares pārstāvjiem tika jautāts, vai Igaunija ir priekšā Latvijai IT nozares ziņā, tad bija visāda izrunāšanās, ka patiesībā jau igauņi jau nav nemaz tik attīstīti, ka viņi māk labāk pasniegt savus sasniegumus utt. Ak, jā, pēc kāda laika bija ierosinājums, lai Latvijā vajag pārņemt Igaunijas sen relizēto ideju par nodokļu atvieglojumiem datoru pircējiem. Bet Latvijā tas kā bija, tā arī palika par ideju. Vārdu sakot - pat normālas idejas mēs nemākam "nozagt" no igauņiem! P.S. Interesanti, tā mistiskā organizācija LIKTA - tā vispār kaut ko lietderīgu dara IT nozares attīstībā?! Nekad neesmu sapratis, ko viņi tādu īpašu dara, lai arī sludina savu "izcilo" lomu IT nozares pārstāvēšanā ...

Gravatar Krišs

2007. gada 25. maijā, plkst. 11:55

Papildināts: latviešu valodā mēnešu nosaukumus pagaidām neraksta ar lielo burtu.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 25. maijā, plkst. 11:59

Krišs, pardon. Ieradums :)

Gravatar Eesti IT mees

2007. gada 25. maijā, plkst. 12:07

Eestlased on ikka ees, mida teie ka ei tahaks ;-)

Gravatar BlackHalt

2007. gada 25. maijā, plkst. 12:07

imho, mūsējie nemaz par pilnu to IT neņem. Sataisījuši visādas likta un apgroza, apmazgā naudu.

Gravatar optimus

2007. gada 25. maijā, plkst. 12:11

Varbūt tagad, pēc VVF aiziešanas arī LIKTA "aizies"...

Gravatar wasntme

2007. gada 25. maijā, plkst. 12:27

Pie tam šiem ļautiņiem nekādas naudas nav jāmaksā ne pa karti ne par parakstu.

Gravatar Bytec

2007. gada 25. maijā, plkst. 12:48

Tas jau sen zināms, ka igauņi IT jomā ir tikuši ievērojami tālāk uz priekšu nekā Latvijā. Man arī reāli tracina e-paraksta realizācija Latvijas Pasta izpildījumā. :(

Gravatar brutalis-vertikalis

2007. gada 25. maijā, plkst. 13:09

Igauņiem arī alus garšīgāks! :) Lai arī dārgāks (bišķi, bišķi) es labprāt uz turieni brauktu alustūrismā. :)

Gravatar Martin

2007. gada 25. maijā, plkst. 13:09

Hello Latvia!

Sadly I don't speak latvian but I'd like to know what the fuss is all about (and yes, it is hopefully technically very feasible to extend it to cover all three baltic states via WPKI)

Gravatar Lafriks

2007. gada 25. maijā, plkst. 13:36

njaa... es ar taa pastaigaaju pa to lapu un godiigi, palika skumji, ka pie mums nav taa...

Gravatar Pokemonu Okeāns

2007. gada 25. maijā, plkst. 13:47

Tas beigsies ar to, ka ceļus mums būvēs leiši, jo darīs to labāk un lētāk, bet it-jomu veidos igauņi, jo darīs to labāk un lētāk. Bet mēs paši tikmēr sēdēsim draugos un priecāsimies, kā pie mums attīstās internets.

Man arī skauž.

Gravatar Vilx-

2007. gada 25. maijā, plkst. 13:59

To Martin: The ID card system here in LV is by far less than successful. Just a handful of people are using it, the costs are absurd (they charge for timestamps - and, if I understand correctly, you have to have a new one for each document you wish to sign), often it doesn't work and on top of that - many officials still don't know how to use electronically signed documents. All in all, so far the project has been nothing but a waste of [a lot of] taxpayers money and the object of public ridicule.

Gravatar umurkumurs

2007. gada 25. maijā, plkst. 14:03

pilnībā piekrītu "Pokemonu Okeāns"...

Gravatar Kamelija

2007. gada 25. maijā, plkst. 14:44

... mees staastam par Estinjiem anjukus, bet vinji mums jau sen priekshaa ne tikai IT jomaa. Nesen biju uz Saarmaa ar vienu biznesmeni apspriest naakotni... un sapratu, ka mums liidz vinju tagadnei veel gadinji X jaadziivo. Pie shaadas valdiishanas kaa patlaban nebuus briinums, ka shii starpiiba starp kaiminjiem tik paliks arvien lielaaka. Skumiigi, bet fakts.

Gravatar N.R.

2007. gada 25. maijā, plkst. 16:12

plusā tam eestiņu laukos pie mazpilsētas nosaukuma uzraksta apakšā lepni rakstīts "this city is covered with wi-fi", lai gan pilsēta sīka (viena no tām kas no Valgas pa labi - Laanemetsa?). Mums laukos ne asfalta ne komunikāciju, kur nu vel wifi ...

Gravatar korkijs

2007. gada 25. maijā, plkst. 16:18

melnstrādnieki uz īriju mūk, it cilvēki mošk drīz uz ziemeļu pusi skatīties sāks..?:) pievienojos vispārējam škrobīgajam noskaņojumam.. mjaa, pie mums tas štrunts laikam 90 Ls maksāja un reāli ar viņu iesākt stipri maz var, varbūt novecojusi informācija man, bet vai tik nau tā, ka autorizācijai/parakstīšanai/whatever viņu var lietot veselā vienā bankā un varbūt pāris valsts pakalpojumos, kuriem vismaz dažiem autorizācija tāpat iet caur to pašu H banku

Gravatar Murcielago

2007. gada 25. maijā, plkst. 18:04

Drošvien lieki būtu piebilst, ka Igaunijā jau kādu laiku pastāv XDrive sistēma, kur ir sajūgtas visas valsts iestādes vienotā tīklā, līdz ar to ir viegli iegūt jebkādu informāciju no tām, vai sniegt tām. Tas viss, lietojot šo ID/Open ID karti, kuru laikam drīzumā varēs lietot kā bankas karti arī. Lieki piebilst, ka līdz ar to nekādu problēmu ar elektroniskā paraksta ieviešanu nav, ID karte ir daudz plašāka pielietojuma un daudz lietojamāka. Bet nu igauņi nemaz mums nav priekšā, mēs ar savu elektronisko parakstu, kuru nekādi nevaram ieviest, esam gandrīz turpat. Žēl, ka tikai gandrīz neskaitās.

Gravatar noisex

2007. gada 25. maijā, plkst. 20:20

id karte nav tas pats kas eparaxts :). pabiju uz cisco expo latvija 2007, kur pasta direktors gints skodovs stastija par e-paraxta realizaciju un ta merkjauditoriju un jegu no ta visa..korochit tas ir tiaki bizness, bet igaunija to realizee valsts un nedaudz uzspiezz to lietot, tadejadi atvieglojot gan sev dzivi, gan ari pilsonjiem (vismaztiem, kas lieto pc).

Gravatar Eesti poiss

2007. gada 25. maijā, plkst. 22:23

Please, translate:)

Gravatar ženofs

2007. gada 26. maijā, plkst. 00:39

Es taj pašā Latvijas Pastā hompeidžā pat nevaru notreisot, vai ir atnācis mans pakidžs un jāgaida, kamēr pastkastē pienāks vēstule.

Gravatar Pēcis

2007. gada 29. maijā, plkst. 16:18

Vai kāds ir pajautājis - kāpēc tā notiek? Nu nav igauņiem tie džeki daudz gudrāki tieši IT jautājumos, bet kaut kādā citādā ziņā viņi ir gan. Viņi reāli domā par VALSTI, par VIDI kurā viņi dzīvo. Pie mums visi velk katrs uz savu stūri un pēc tam brīnās, kāpēc visi dumpojas un visiem jau piegriezies mūžīgais pīrāga dalīšanas karš. Pie mums uztaisa parakstu tādu, ka pat specs normāli neiebrauc šamo lietot, nerunājot par vienkāršiem keksiem un tantiņām, kas datoru tikai nesen ieraudzījušas.

Cik pie mums notiek nopietni IT projekti ar tiešām praktisku un pārdomātu mērķi? Jā, ir valsts iestādes un vietas, kur tas patiešām notiek, pateicoties dažu konkrētu cilvēku rīcībai, bet kopsumā politika ir "savējie iekšā rauj". Rezultātā - visi ierauj un kopā visi mēs paliekam pie sasistas siles.

Nez, kaut kā latviešiem vārds "kopā" laikam ir aizmirsies.