✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Interneta veikalu mūzikas cenas

2007. gada 22. jūnijā, 32 komentāri

OK. Es saprotu, ka, ja vēlos nopirkt vienu dziesmu no kāda albuma, ejot uz boms.lv, es maksāju tik un ne kapeiku mazāk. Tā galu galā ir atklāti pausta nevēlēšanās iegādāties visu albumu, bet gan tikai vienu pašu dziesmiņu. Bet, man nav skaidrs, kāpēc man jāmaksā ir tik, cik jāmaksā par albumu, ja veikalā (arī internetā) es to pašu varu iegādāties par tādu pašu vai minimāli lielāku cenu? Ar vāciņiem? Plauktā noliekamu?

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar spd

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 14:04

šis jautājums mani reāli arī interesē. vēl būtisks fakts ir, ka par to cenu veikalā to nopērc loseless, kamēr kačā 192kbps ... tas laikam tāds latviešu tirgošanās veids - slauc kamēr nepamana...

Gravatar wannabe

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 14:07

Normāli cilvēki pirāto, pārējie tik grib izrādīties, ka, lūk, viņi var atļauties pirkt.

Gravatar Istabu Autors

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 14:14

Pirāto tie, kuriem vienalga, vai šis izpildītājs vēl kādreiz izdos kādu albumu - jo mazāk albumu nopērk, jo grūtāk strādāt / ierakstīt / izdot nākošo albumu.

Nu "ar vāciņiem" un "plauktā nliekamu" - kā kuram pieeja. Man, piem., patīk, ka, nopērkot originālo CD, es tā kā varu novērtēt ne tikai mūziku, bet arī noformējma niances, dizainu, albuma grāmatiņu, ja tāda ir...

Gravatar Vilx-

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 14:35

Moš jēga tāda, ka mājās vairs nav vietas diskiem, tāpēc pērk "uz hdd"? Tiesa - derēja piedāvāt tad arī .ISO vai vismaz .FLAC/.APE. :P

Gravatar optron

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 14:53

Aizmirsi pieminēt, ka veikalā vēl papildus var dabūt bez DRM.

Pēc FAQ tā īsti nesapratu, vai boms visām dziesmām dod iespēju ielādēt mp3 vai tikai izvēlētām, un pārējām - wma ar DRM.

Vēl es nesaprotu kāpēc tad doremi.lv piedāvā visas dziesmas mp3 formātā un albūmu cenas atšķiras abos veikalos?

Gravatar hvz

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 15:22

Veikals droši vien ir uztaisīts lai gūtu peļņu ne jau no dziesmu pārdošanas. Tie kretīni domā advancēti. Tagad viņiem būs pēc kā rēķināt zaudējumus no kačātājiem. 59 sant. par dziesmu un ne santīma mazāk. Sāks piedzīt pēc šiem tarifiem.

Gravatar MikusR

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 15:28

Istabu Autors, normāli izpildītāji pelna ar koncertiem un viņu CD ir kā reklāma. Ar diskiem pelna tikai nemākulīgi fabrikanti.

Gravatar KAC

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 16:49

MikusR: nu gan auzaas aizbrauci

Gravatar Raitis

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 17:00

Par to jau sen diskutēju... neloģika!!!

Gravatar kintu

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 18:42

Labāk paskaidrojiet, kāpēc cenai būtu īpaši jāatšķiras? CD štancēšana izmaksā kapeikas. Nu varbūt tā transportēšana, veikalu telpu īre, bet arī tas neko daudz nepieliks, jo arī internetveikalam ir jāmaksā par serveriem, internetu, mārketingu un kredītkaršu apstrādi.

Bez tam, man no tā fiziskā CD tāpat nav nekāda labuma, jo es pamatā klausos mūziku mp3 pleijerī. Un vilkt no DC++ neredzu jēgu, jo šajā čakarā mani zaudējumi ir lielāki, nekā ja es būtu to laiku pavadījis strādājot un par nopelnīto naudu disku vienkārši nopircis. Neesmu vairs students, kuram jāpārtiek no ceptiem kartupeļiem. Par DRM gan piekrītu, ka tā ir liela problēma.

Gravatar ...

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 19:19

Nu gan apsmējos! :D Neesmu nekāds students, ...bet mūziku klausos no MP3! Vilkt no Dc++, ...aizņem manu laiku! Uzturēt veikalu izmaksā tikapat, ...cik īrēt vietu uz serveri!

Ko japīpē lai kaut ko tādu samurgotu? Tā arī ir ka citi saka. Tas kurš gribēs maksāt (ar domu, ka uzturu muzikantu, vai kā citādi), būs spiest maksā visu, ko no viņa noslauc, un visu, ko uz viņa nopelna, jo nav jau citas alternatīvas. Kāteik- samasā gan par sevi, gan arī "par to puisi"...

Gravatar acer

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 20:11

Kintu, tu tak esi jefiņš...

Nezinu kā tu meklē un ko un kā tu meklē, bet visi normāli cilvēki DC++ (atskaitot retas lietas, ko veikalā tāpat nav) visu var ātri atrast. Pa to pusminūti es projektu par lielo rubli neuztaisīšu.

Un padomā - mūzikas veikals RAndoms atrodas pašā Vecrīgā. Cik tur īre maksā? Un cik maksā štrunta servera izvietošana kābūzī Bolderājā?

Gravatar kintu

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 20:48

#11: Es nemaksāju par mūziku ar domu, ka uzturu muzikantus, jo ļoti labi zinu, ka muzikantiem no šīs summas aiziet labi ja daži procenti. Man šķiet, ka tev ir maza izpratne par biznesu. Servera īres izmaksas šeit gandrīz vispār nekādu lomu nespēlē.

Daudzi uzskata mūziku par preci, bet patiesībā tas ir tuvāks pakalpojuma jēdzienam. Piemēram, izvārīt mājās tasi kafijas izmaksās tikai dažus centus, bet vislētākajā kafejnīcā to pārdod par ~$2. Cilvēki pērk, jo uzskata šo pievienoto vērtību par adekvātu cenai (ja tā nebūtu, tad vārītu kafiju mājās un staipītu līdzi termosā). Atšķirīgas lietas salīdzināt varbūt nav īsti korekti, bet šādā aspektā mūzikas cenas nav nekas īpašs. Tās ir pakļautas tiem pašiem tirgus likumiem, kā jebkuras citas cenas. Es neredzu vērā ņemamus faktorus, kas padarītu lejupielādējamās mūzikas cenas ievērojami zemākas par fizisko CD cenām.

Gravatar kintu

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 21:02

#12 Vai tev zināma kāda veikala īres maksas/apgrozījuma attiecība? Bez konkrētiem cipariem tas viss ir tukšas emocijas.

Gravatar krampo

2007. gada 22. jūnijā, plkst. 21:10

Piekrītu kintu. Turklāt, nesaprotu tos, kuri atklāti zog un pēc tam vēl ar to dižojas, un vēl skaļi protestē, ja kāds to mēģina ierobežot.

Protams, vienmēr var runāt par to, ka es tik sev un komerciāliem nolūkiem neizmantoju, noklausos/noskatos un pēc tam izmetu laukā. Tomēr tā vai šā - tā nav lieta ar ko dižoties.

Saprotu, ka tas nav attaisnojums, tomēr iecienītāko izpildītāju koncertus cenšos apmeklēt tādējādu varbūt nedaudz kompensējot sliktās lietas...

Gravatar acer

2007. gada 23. jūnijā, plkst. 02:29

krampo, tad nu man rodas šeit jautājums, ko darīt, ja man patīk arī tādi izpildītāji, ko neklausās 90% publikas. Kā man šos iepirkt, ja Latvijā nekā tāda nav? Un pat nekā līdzīga? Ne tajos doremi ne veikalos nava... nu ko darīt? Klausīties prāta vētru, ja reiz to var nopirkt? absurds. Apmeklētu arī iecienīto izpildītāju koncertus, lai izpirktu savu vainu, ko nodaru kačājot mūziku, taču - nav...nu nav tādu..:(

Kintu, ja reiz internetveikals un prastais veikals pārdod par vienādu cenu, tad acīmredzami, ka internetveikalam BŪS lielāka peļņa, jo uzturēšanas izdevumi ir mazāki. Konkrētus ciparus protams nezinu (nav neviens teicis), bet ar loģisko domāšanu tas tāpat ir saprotams.

Gravatar Bytec

2007. gada 23. jūnijā, plkst. 11:51

Boms.lv un doremi.lv ir naudas pumpis. Pārdod sliktas kvalitātes (lossy CBR MP3) ierakstus par pārmērīgi augstām cenām. :(

Gravatar optron

2007. gada 23. jūnijā, plkst. 12:36

Mans viedoklis par mp3 ruājot - ja kāds kurš šeit sevi uzskata par baigo audiofīli tāds arī būtu, tad saprastu, ka Latvijā jau nu tiešām par mp3 kvalitāti nevajadzētu skaļi lamāties, jo paši mūsu bāleliņu audiogabali ir tik vāji sameistaroti un ierakstīti ka klavitātes zudums, ko dod mp3 ir tikai mazākā no problēmām, kas rodas klausoties Latviešu mūziku.

Gravatar mmk

2007. gada 23. jūnijā, plkst. 12:51

Esmu saskāries ar izmaksām gan veikaliem, gan interneta veikaliem. Interneta veikalu izmaksas ir par 10-20% zemākas!

Gravatar Shadowbird

2007. gada 23. jūnijā, plkst. 13:27

Nesaprotu, kā var likt vienādības zīmi starp reāla veikala īres (t.sk. elektrība, ūdens, apkure) + CD izdošanas (t.sk. algas vāciņa dizaineriem, grāmatiņas un CD drukai) cenas un servera uzturēšanas cenām (60 Ls tajā pašā DEAC ir viens no dārgākajiem piedāvājumiem, ko zinu). Ja Interneta veikalā novelkama mūzika (turklāt vēl zemākas kvalitātes) nemaksā ievērojami lētāk kā veikā CD, tad pamatotu iemeslu, kas nebūtu visparastākā mantrausība, grūti pat iedomāties.

Gravatar Kirils

2007. gada 23. jūnijā, plkst. 17:14

jo internetveikalaa pirkaa muuzika neaiznjem vietu plauktaa un nepateeree laiku ripojot no diska uz hdd.

Gravatar J0ke

2007. gada 24. jūnijā, plkst. 10:46

Tad lūk tā arī uzreiz vajadzēja rakstīt ka bomsi un doremi domāti mp3 playeristiem :> Esmu par kastīti plauktā smukos vāciņos. + pērkami latviešu mūzikas diski ir labi ja uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi. Klausos ārzemju izpildītājus (latvijā vairums nav nopērkami, pareizāk būtu teikt ka dabonams ir tikai "širpotrebs" aļa plaša patēriņa prece) Gaidu kad beidzot pie mums banānu republikā kāds uzceps normālu cd-dvd interneta veikalu, jo pašreizējais piedāvājums ir vienkārši smieklīgs ;> puslīdz normāls vienu laiku bija musicshop.lv, bet nu jau krietnu laiku lapeli rotā uzraksts 4sale...

Gravatar kautriibas deemons

2007. gada 24. jūnijā, plkst. 14:15

nu kur jums te laiks taa aizstaaveet savas gudraas idejas psec taadi parliecinataaji johaidii :D

Gravatar krampo

2007. gada 24. jūnijā, plkst. 17:22

#16 acer. Un kā tad ar Amazon.com? Tie tak diskus sūta uz LV, tur, manuprāt, ir plaša izvēle. Es jau neko, pats arī neesmu nekāds baltais zvirbulis, tomēr nedaudz nesaprotu šo mūžīgo sūkstēšanos. Turklāt, cena ne viemnēr atspoguļo vērtību (kas vienam liksies dārgs, citam škitīs lēts, neatkarīgi no abu ienākumu līmeņa).

Gravatar krampo

2007. gada 24. jūnijā, plkst. 17:29

btw, nezinu kā ir citiem, bet cik esmu sapratis, tad Apple saņem ļoooti mazu procentu no iTunes Store pārdotās mūzikas ienākumiem. Tur noteikumus diktē ierakstu kompānijas.

Gravatar Gi

2007. gada 24. jūnijā, plkst. 19:07

Man personīgi nav nekādu pretenziu pret cenām. Nokačāt mp3 pāris klikšķos ir daudz ātrāk, nekā iet uz veikalu un cd pirkt. Ja CD pērk interneta veikalā, tas diez vai pienāks uz mājām pāris minūšu laikā.

Latviešu izpildītāju dziesmas neesmu pircis, jo nekas no tā mani neinteresē, bet esmu iepircies ārzemju veikalos. Pāris klikšķi, PayPal maksājums un klausies. Tas ir ērti. Arī tiem, kam "laiks ir pārāk dārgs, lai aizietu uz tualeti".

Augstas kvalitātes cienītāji vienmēr varēs nopirkt CD, ielikt plauktiņā un tad atskaņot uz normāla atskaņotāja par pāris K Ls. Vidējam statistiskajam userim tas nav vajadzīgs.

Drīzāk jāsaka paldies Boms.Lv, nekā jālamājas.

Gravatar cx

2007. gada 25. jūnijā, plkst. 11:36

klausījos kačātu lv autora albūmu un nepatika kā tas skan 128kbps, nolēmu, ka jāmēģina iegādāties netā albūms, bet nu 192kbps un pa tātu pašu cenu kā veikalā? Nafig! Un vispār pērkot vienu dziesmu neuzskatu, ka adekvāta cena ir sadalīt cd cenu uz dziesmu skaitu!

Gravatar Konservators

2007. gada 25. jūnijā, plkst. 15:24

#27: "Un vispār pērkot vienu dziesmu neuzskatu, ka adekvāta cena ir sadalīt cd cenu uz dziesmu skaitu!" - šāda cena būtu tīri adekvāta un OK ar nosacījumu, ka skaņdarbs kodēts ne zemāk par 320kbps vai .FLAC/.APE + dziesmas pircejam iespējams lejupielādēt ieskanētu (cilvēcīgā kvalitātē) diska vāciņu / bukletu.

Gravatar hu_ha

2007. gada 25. jūnijā, plkst. 16:35

klau, bet kā tad tagad sanāk - ja samaksāju bomim, sakačāju par samaksāto un pēc tam gribu iedot paklausīties draugam? CD es varu iedot paklausīties, bet šeit kā? Man jāieraksta CD (kas ir nelikumīgi), jāšārē (DC++ u.c. kas ir nelikumīgi).

Vai vispār šīs mūzikas likumīgu atrašanos datorā var kaut kādā veidā pierādīt?Tik daudz, ka interneta bankā parādās, bet vai tur parādās gana detalizēta infromācija (piem, albūmā tādas un tādas dziesmas)?

Gravatar cx

2007. gada 26. jūnijā, plkst. 12:00

to hu_ha: da nē, cep tikai iekš cd sakačāto muzīku.. autoram jau samaksajis Tu esi 2x - perkot netā mūziku UN(!) pērkot matricu ;)

Gravatar kungs>>krampo

2007. gada 26. jūnijā, plkst. 23:36

Par itunes: "Apple says iTunes is "better than free" because it's "fair to the artists and record labels." That's simply not true. First of all, Apple gets 3 times as much money as musicians from each sale. Apple takes a 35% cut from every song and every album sold, a huge amount considering how little they have to do." http://www.downhillbattle.org/itunes/

Gravatar Black Napalm

2007. gada 8. jūlijā, plkst. 15:57

Iesaku izlasiit: http://www.scottmccloud.com/comics/icst/icst-6/icst-6-full.html

Diezgan vecs (2001. gads), bet par teemu.