✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Valsts un kantori

2007. gada 19. jūlijā, 37 komentāri

Tiklīdz valsts izlemj veikt iepirkumu par palielāku ciparu, ja iepriekš viss nav sarunāts arī konkursantu starpā, rodas marazmātiskas situācijas. Piemērs nav tālu jāmeklē.

VID izsludināja konkursu par iespēju nomāt datortehniku (900 datori un 300 lāzerprinteri) uz trim gadiem. Kopējā summa grozījās ap vienu miljonu. Sākotnēji uzvarēja Sonex. Protams, ka Capital nolēma nesamierināties un apstrīdēja vērtēšanas rezultātus. Ilgi nebija jāgaida. IUB piekrita un lika vēlreiz veikt visu pasākumu. Šoreiz, protams, uzvarēja Capital. Viss ok? Nē, ne sūda.

Capital apstrīdēja arī otros rezultātus :) Un, kas ir amizanti, - atkal uzvara. Kā rezultātā VID aizvien ir bez datoriem, laiks, nervi un nauda, kas tērēti visam šim procesam ir padirsti. Un tuvojās atkal kārtējā piedāvājumu vērtēšana :)

Brīvā valstī savas problēmas.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar aaxc

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 12:36

Jaaiesniedz savs piedaavaajums ar 100% priekšapmaksu :P

Gravatar marexz

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 12:43

laacz normaala paraadiiba, ja straadaa valsts kantorii

Gravatar Martins

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 12:53

IMHO te ne tikai ir runa par bardaku un kurš tad vinnēja un kam iepiķoja, bet vairāk par konkursa sagatavošanu un konkrēti - par kvalitāti. Nedomāju, ka šis bija paraugkonkurss, ja jau IUB protestus atbalstīja, līdz ar to pašu konkursa rīkotāju līkās rociņas vien ir vainojamas tajā, ka jādzīvo bez datortehnikas. Jā, algas zemas, kvalifikācija arī varbūt ne tāda kā gribētos, reizēm slinkums un vispār viss ir slikti un kad to visu saliek kopā - te ir rezultāts, bet tas man skatoties no malas nerūp. Dikti iespējama ir iespējama sakarība: sagatavoja tā ne visai - dabūja arī ne visai. Tas ir tieši tik vienkārši :)
P.S - Ja konkurss bija tip-top sagatavots, tad pardon manu nezināšanu

Gravatar weedy

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 13:16

Visticamāk tā arī bija kā Martins saka. Ja viss būtu čiki apstrīdēt būtu pagrūti.

Gravatar Glupais

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 13:39

Kas skumji - Abu minēto kompāniju datori vairāk vai mazāk ir pēdējie sū... :(

Gravatar jam

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 13:55

Ir vēl viena liela īpatnība ar konkursiem - tu nevari atsijāt tādus uzņēmumus, ar kuriem tev iepriekš bija slikta pieredze citos konkursos. Vnk, ja viņi atbilst kritērijiem, tev tie ir jāņem un tas ir stulbi, jo es zinu, ka tie cilvēki tur nav mainūšies, tadi paši lohi, bet viņi vēl nodempingo.

Gravatar Elvis Kvalbergs

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 14:28

jam - dempingošana jau gan parasti ir atrunāta un var kalpot par attiekuma iemeslu. Zemāka cena nav dempings..

mani vairāk interesēja - kas Capital neapmierināja otrajā reizē? Jo pirmā sūdzība man toreiz likās tiešām pamatota.

Gravatar valdonkuls

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 14:30

visi datori ir sūdi. kas viņus tirgo maz ko maina.

Gravatar jam

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 14:40

Elvis, dempingu nevar konstatēt, ja viens konkursants iedod, teiksim, 10 tkst un cits 60tks par aplikāciju :)

Gravatar Elvis Kvalbergs

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:03

Aplikācija ir sarežģītāks gadījums par dzelžiem - tur es piekrītu. Bet parasti, ja nemaldos, prakse ir paņemt vidējo cenu un atsijāt tos, kam tā ir par būtisku (tas, protams, subjektīvs procentu daudzums) daļu. Tā jau arī ir dempinga konstatēšana. Protams, pats esmu arī bijis "upuris" šādai atsijāšanai, kad pārējie bija nepamatoti augstas cenas iedevuši, bet nu...

Gravatar e-remit

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:09

Nu apstrīd praktiski vienmēr... Labākie ir gadījumi, kad iepērk datortehniku - izsludina konkursu, viens kantoris uzvar, bet cits pārsūdz (viss jau iepriekš sarunāts). Izskatīšanu notiek turpat gadu un pēc gada, kad kompji jāpiegādā, tieši tāda konfigurācija maksā jau lētāk un kantoris labos plusos brauc.

Vēl labāk ir ar gadījumiem, kad likumdošana prasa līdz tādam un tādam datumam kaut ko izstrādāt, tad izstrādes kantoris, kad beidzot tiek pie izstrādes, reāli ts darbus nav iespējams vairs veikt termiņā.

Ir jau arī konkursi, kur uzvarētāju nosaka pēc punktiem, kur cena ir tikai viens no nosacījumiem punktu gūšanai. Tad arī var atsijāt tos, pret kuriem ir liela neuzticība.

Ir arī pieredze programmatūras izstrādē valsts iestādē, kur konkursa nolikumā paredzēta sadarbība ar agrāko sistēmu uzturētājiem. Konkursa rīkotāji beigās bija spiesti pieņemt punktu, ka agrāko sistēmu uzturētāji ir konkursa rīkotāja problēma, jo, kā jau gaidīts, bija atklāta ņirgāšanās par izstrādātājiem no uzturētāju puses (uzturētāji konkursu pakāsa).

Gravatar cu

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:11

kopā 1200 vienību (vienkāršībai varam iedomāties, ka dators/printeris - viss viens). Ja par miljonu, tad katrai vienībai sanāk ~800Ls. Kur tik dārgi, vai īrēšanā ietilpst arī uzturēšana? Vai varbūt īrēs high-end laptopus?

Gravatar jam

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:26

Remit, kā tu atsijāsi pēc punktiem feelingu? Tagad tikai taisa konkursus pēc punktiem, ne tikai zemākas cenas, bet tāpat nevari atsijāt to, ko negribi, lai arī tev ir slikta pieredze. Tas ir tāpat, ka nopirkt laptopu. Zinām ka IBM ir labākie un visi laptopi ir IBM, bet ja vajag papildināt parku, pēc jaunā iepirkuma likuma, nedrīkst vairs norādit brandu, drīkst tikai minimālās prasības norādīt. A ja pa vidu ielien kaut kāds Acer, tad viss, viņš ir jāņem. Kaut arī zini, ka pēc laika līdīs ārā visādi sū. Tieši tas pats ar serveriem.

Gravatar BlackHalt

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:39

Valstī ir tik pateicīgs ziedu laiks. Neprot ieziedēt.

Gravatar Jānis

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:40

Taisniba vien ir. Esmu projektu vadītājs. Strādāju ar konkursiem, saistītiem ar biroja tehniku. Kunkursā nevar pārdot labāko, jo labas preces ir dārgākas par su...

Gravatar Aigaro

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:42

1000 ls par vienu vieniibu, kur katra treshaa vieniiba apriikota ar printeri.

Man saap

Gravatar Jānis

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 15:47

280Ls gadā par vienu vienību. Pilns serviss. Nav nemaz tik lēti. Aparāti ar bija labi jāgādā. Un gan jau cena ar ir ka vienmer zem planotā.

Gravatar Grrr

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 17:58

Nu cik es saprotu, nevis Capital visu laiku apsūdzēja,bet bumbiņa bija: Sonex apsūdz -> IUB piekrīt, ka Capital nepareizs -> Capital apsūdz -> IUB piekrīt, ka Sonex nepareizs... pingponjgs vobščem.

Ai, vispār par valsts iepirkumiem runāt negribas. Jūs vispār zinājāt, ka ir valsts iestādes, kas nedrīkst pamatlīdzekļiem pirkt neko virs Ls 70 (un tas tikai šogad tika pacelts no Ls 50)? Iedomājies, ko tas nozīmē teiksim, ja tev salūst lāzernieks? Vai monitors, kuram garantija beigusies?

Gravatar Aivans

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 18:15

cu: a tur varbūt arī progammatūra ir iekšā!? Tad arī var uzlēkt cena par sistēmbloku.

Gravatar Kirils

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 18:22

jaaieveero kaartiiba, tad apstriideet neko nevarees.

Gravatar kristaps3

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 19:16

savulaik arii biju komisijaa valsts iepirkumam virs 300 vieniibu. Peeec labaakaas sirdsapzinjas izstraadaaju specifikaaciju. Beigaas secinaaju, ka gandriz jebkurai specifikaacijai vienmeer kaads piemeklees kaadu leetu alternatiivu. Zinaaju apmeram ko veeleejos, tadelj saakaas visaadi teksti kaa, "... vai lielaaks, ... vai atraaks, ... tik un tik porti". galu galaa bija taa ka iesniedza 2vi pretendenti abiem cenas bija 30% virs tirgus cenas. konkurus atceela, un noleemam iepirkt mazakos apjomos, lai varetu vairak kontroleet ko tieshi peerk. beigaas secinaaju, ka labaak ir sarunaaat ar kaadu un pirkt konkreti to ko vajag, nekaa pirkt kakji maisaa no kautkaada sonex vai citas firmas kura tik straadaa un cakaree citus uz valsts pasutijumiem. vairs negribu buut nekaadaas tur komisijaas utt. jo normaali nopirkt nav iespejams, savadak tu jau zini ka vienmeer tev buus japerk no capital vai sonex.

Gravatar Kirils

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 19:30

jaanoraada konkreeti partnumberi un viss.

Gravatar e-remit

2007. gada 19. jūlijā, plkst. 20:13

...hmm... Lai pirktu IBM laptopus, jāsarunā ar IBM, lai saliek Latvijā kātu "Latvijas krutais Linux", kurš strādā tikai uz IBM hardwares un prasībās jāieraksta, ka datori jākomplektē ar dual-boot, kur jābūt gan Windowsam, gan "Latvijas krutais Linux"... A pag, kā tgur bija ar to, ka nolikumā nosaukumus nedrīkst rakstīt? Diez kāds celžu tirgotājs nevar mēģināt ekomomēt uz licenzēm un komplektēt ar kādu Ubuntu? Valsts kantoris būs spiests pirkt, ja šamie konkursā vinnēs...

Gravatar cesis

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 08:51

Rupji rēķinot, sanāk ~ 23 latiem par katru datortehnikas vienību mēnesī, kas tomēr ir gana dārgi, ja skatās, ka šis ir ilgtermiņa īres līgums.

Ja arī pieņem, ka dators + monitors + m$ programmatūra (vismaz OS + office SBE) izmaksā piegādātajam uz 800 simtiem (sanāk ļooooti laba konfigurācija pie šodienas komponenšu cenām) un lāzerprinteri +/- uz 150 latiem, tad piegādātājam sanāk pamatīga peļņa + vēl datortehnikas realizācijas ieņēmumi pēc termiņa.

Saprotams, ka garantijas apkope arī prasa savu summu, bet ne jau tik lielu.

Gravatar celis

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 09:35

cesis: capital un sonex garantijas apkope prasa savu summu

Gravatar agree

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 09:44

Kādas vispār ir iespējas atsijāt "nevēlamos" konkursantus? Tos pašus Sonex, piemēram. Viņi pārdod, atvainojos, pēdējos mēslus, bet jāpērk vien ir :(. Un rezultātus apstrīd VIENMĒR, kad nevinnē. Varbūt ieviest samaksu par nepamatotu apstrīdēšanu?

Gravatar Oskars

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 09:58

es domāju, ka to vajadzētu atrisināt, piešķirot man vienpersoniskas tiesības izlemt, kuru piedāvājumu valsts iestādēm izvēlēties un cik maksāt. apsolu, ka nebūšu korumpēts :)

Gravatar MC_

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 10:38

Oskars, tava kanditatūra vienpersoniski pieņemta. Sāc rīkoties.

Gravatar Vaards

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 10:50

> 12. cu @ 2007.07.19. 15:11, teica:

800 Ls uz vieniibu?

Nu tu jau zini kaa ar dienvidu tiltu bija - krediits uz 20 gadiem, krediita apdroshinaashana, pirkuma apdroshinaashana, neatkariigi eksperti, ekspertu darba noveerteeetaaji. Taa nu tas cipars leenaa garaa chetrkaarshojas - muuslaiku sheemoshana :)

Gravatar ramm

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 11:24

1kart 2Glupais - precizēšu - Capital un Sonex datori ir PILNĪGI viens un tas pats... latvijā komplektēti datori. Protams kvalitāte atplaliek no brandiem, bet būsim godīgi >90% latvijas desktopu ir latvijā komplektēti... nav nemaz tik sūdīga kvalitāte..

2kart es strātāju valsts iestādē un pats šādus konkursus esmu raksījis.. iepirkuma likums ir viens liels pizģec. Ja ierēdnis grib uzvāriīties tad viņš to tāpat var izdarīt. Šis/šie likumi tikai sagādā problēmas ierēdņiem (normāla iepirkumu specene 100k - 1m Ls sagatovaošana aizņem 2-3 mēnešus) man pašam besī tās 3-4 stundas garās sapulces kurās šīs specenes veido, vērtēšanas kritērijus utt. katrā ziņā jēga no tā maza...

Gravatar erny

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 13:22

vislabākie ir jumta līgumi uz apjomu+termiņu. ja tādu novinnē tad vari kaut pēc 3mēnešiem pilnīgi nomainīt piedāvājumu klāstu aizbildinoties, ka tādus produktus vairs neražo, bet vietā ielikt citus. veel ka piemers musu liguma sledzeju kompetencei ir visadi sikumi un to cenas - tipa plaukstdatori un ka aksesuaars 128MB SD atminas kartes, ta vieta kad jau sen var ielikt 512/1024MB. razotajam protams loti labi - noliktavas tiek tukshotas...

Gravatar zaraza

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 13:45

ept speciālisti novākušies... ~ 10 gadus strādāju ar šādām lietām gan vienā , gan otrā pusē un varu 100% pateikt, ka ar pašreizējo lamāto iepirkumu likumu tomēr "lietu sabīdīšanas" iespējas ir krietni vien piegrieztas (kas bieži vien besī). Klients nevar saņemt to ko grib un piegādātājs arī ir spiests piegādāt sū.... Sūdzēšanās tiešām kļūst par sportu, jo maksāt tas neko nemaksā, bet prātu pačakarēt konkurentam ir svēta lieta, pie tam pastāv iespējamība (zinu daudz reālus piemērus), ka konkurents (vai viņa pārstāvētais brands) kaut ko atmet par kļauzas izņemšanu.

Gravatar Lauraiss

2007. gada 20. jūlijā, plkst. 15:30

Sonex dod dīvainus paškrāmētus verķus, Capitals Dell komplektiņus. Delliem sistemātiki pūšas kodiķi, Sonexiem mirst cietņi un citas neražas. Cita lieta ka tie pāris nabagi kas tur vēl vergo viņus uzstādīs līdz nākamajam nomas līgumam, bet tur pamatīgs iezis vadībā. Cirks nodedzis, klauni palikuši.

Gravatar njus

2007. gada 21. jūlijā, plkst. 15:29

Tas jau tikai IT. Tāda ir visa biznesa vide lv. Viens vienīgs nekvalitatīvs minstirojums un prāta čakarēšana.

Gravatar Gross

2007. gada 22. jūlijā, plkst. 12:47

a kur tur fiška? otro reizi Capitalam apstrīdēt konkursa rezultātus? Viņš tak pats uzvarēja?

Gravatar sonne

2007. gada 22. jūlijā, plkst. 18:18

Ja iestāde vēlas kādu konkrētu ražotāju, tad tādu arī var nopirkt. Viss kas ir jāmāk, ir jāprot to tā ierakstīt iepirkuma nolikumā.

Kamdēļ VID jāmocās pašlaik? Jo nespēj (negrib) uztaisīt stingrākas prasības un rezultātā tur skrien sonex, capital un tamlīdzīgie ar skrūvētajiem.

Sonex parasti piedāvājumos tikai saraksta, ka viss būs un atbildīs un piegādes brīdī ar pateicību vai savādāk panāk ka iestāde nebļauj, ka tam datoram nu nav piem skaļums 30 dba, bet gan 35 dba, bez tam iestādes jau pārsvarā negrib tiesāties, bet ātrāk saņemt datorus.

Pārējie konkursu dalībnieki ir spiesti sūdzēties un kaut kā censties pierādīt, ka piemēram attiecīgajam modelim tas nemaz nav iespējams. Attiecīgi iepirkumi ievelkas, sūdzinas izskatas mēnešiem.

Kas vainīgs? Nejau likums - nav viņš ideāls, bet ir +- ok. Drīzāk tas, ka valsts iestādēs iepirkuma nolikumus taisa cilvēki, kam bieži vien nav nekādas pieredzes. Tad lai izvairītos no tā, ka viņiem sadod visvisādus lētumus, šie cilvēki kuminicē ar kādu no IT firmām un palūdz palīdzēt ar nolikumiem. Cik kvalitatīti šie nolikumi uztop, tik vienkāršs vai ilgstošs ir laiks līdz iestāde saņem to ko vēlas.

Gravatar inguseens

2007. gada 24. jūlijā, plkst. 12:49

Tur tās garantijas saistības nemaz tik lētas un vienkāršas nebija. Ja mani atmiņa neviļ, tad VIDs parasti grib bojājumu novēršanu 8h laikā ar izraukumu uz vietas un bojātās iekārtas nomaiņu pret līdzvērtīgu - tas nav lēts serviss.