✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Viena diena Latvijā

2007. gada 20. augustā, 24 komentāri

Mani vienmēr ir interesējušas padomju laiku bildes kā tā laika liecības. Lai arī skaitos pie tiem, kas ir zināmu mūža laiku nodzīvojuši PSRS, es tos laikus neatceros tik spoži, kā gribētos. Tad nu talkā nāk attēli, kuru Internetā nemaz ij tik daudz nav.

Ko atceros? Vienu no retajiem pašapkalpošanās veikaliem pie mājas - Maskavas ielā. Regulāru iešanu vakarā uz kiosku, lai izstāvētu Rīgas Balsi gaidošo rindu. Daudzbērnu ģimenēm domāto veikalu. Talonus (cukurs, alkohols, cigaretes un ko). Trīs rubļu sodu par braukšanu bez izkompostrēta taloniņa tramvajā. Stāstus par to, kā mācījās Vlaģiks Uļjanovs. Lepno kļūšanu par oktobrēnu. Izdemolēto vilcienu. Utt.

Jā, uzjundīja atmiņas atkal jau šis projekts. Man jau šķiet, ka tagad šādam projektam vairs nav tādas nozīmes, kāda tā bija toreiz. Mūsdienās foto ir ellīgi daudz. Šī akcija varētu pazust visu pārējo fotogrāfiju jūrā...

Starp citu, komentāros pavīdēja mūsdienu kontekstā tomēr izlecoša pagātnes ainiņa - Rīgas 2. klīniskās slimnīcas ķirurgs Valdis Zatlers ved pacientu uz operāciju.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar dajebkā

2007. gada 20. augustā, plkst. 14:45

jā, to jau pierādīja live earth koncerts, kurš prognozēja 2 milj skatītāju, lai gan savāca 10 milj. ir jāmaina doma par formu, kas dominē pār saturu. bet fotogrāfu līmenis tomēr ir atzīstams šajā pasākumā.

Gravatar weedy

2007. gada 20. augustā, plkst. 14:46

Pašreizējā kontekstā šī ir gandrīz vai monumentāla:

http://www.vienadiena.lv/?id=galleryin&nid=6&bid=1&nidC=&gid=72

"Rīgas 2. klīniskās slimnīcas ķirurgs <b>Valdis Zatlers</b> ved pacientu uz operāciju."

Gravatar raim2s

2007. gada 20. augustā, plkst. 14:51

vēl prātā nāk izlejamais kvass, modernie starppilsētu "icarus" autobusi un donaldenes (pirmās, manuprāt, nopērkamās košļenes)

Gravatar ulzha

2007. gada 20. augustā, plkst. 15:18

Nez, kad, kurā vietā "Ikarus" rakstīja ar c? :)

Gravatar Uldis

2007. gada 20. augustā, plkst. 17:06

Atbrauc uz Ungaariju - Ikarus te joprojaam vadaa.

Gravatar Paksis

2007. gada 20. augustā, plkst. 18:00

Varētu jau kāds šādu padomju laika foto muzeju netā uztaisīt. Saliktu skenētas fočenes ar īsiem komentāriem. Būtu jautri paskatīties:)

Gravatar Andža

2007. gada 20. augustā, plkst. 18:30

Mja, man bij tik 7 gadi. Un tā pacienta vietā man būtu biki bail (nepatīk nekādas iejaukšanās organisma iekšējās lietās).

Gravatar sensors

2007. gada 20. augustā, plkst. 19:03

Vlaģiks laikam tomēr būs Volodja, kas nav viens un tas pats.

Gravatar haa

2007. gada 20. augustā, plkst. 21:08

Vlaģiks = Vladislavs Vovčiks = Vladimirs

Gravatar le

2007. gada 20. augustā, plkst. 22:24

Skati http://englishrussia.com ja tevi interesē nostaļģiskas bildes, kuras tur nokļūst diezgan regulāri.

Gravatar Velko

2007. gada 21. augustā, plkst. 08:48

Ar' šis tas palicis prātā. Skolēnu formas. Aronijas un lini - kolhozi izmantoja skolēnu darbaspēku ražas novākšanā. Kādas 3 nedēļas braucām lasīt aronijas vai siet linu kūlīšus. Naudu par to nemaksāja, tomēr - nebija arī mājasdarbu. "Organizētās pastaigas" starpbrīžos - pa pārīšiem, zālē, pa apli. Dežūrēšana klasē un gaiteņos.

Gravatar kastrolis

2007. gada 21. augustā, plkst. 09:22

Dažas no uzskaitītajām lietām, manuprāt, raksturo vienlīdz vēlīnos padomjlaikus un agrīnos brīvīblaikus. Piemēram, pastaigas pa pārīšiem gaiteņos un dežūras skolā - tas jau nav nekas tik arhaisks, kādā 96.-97.gadā tas pats vēl skolās bija. Ja nemaldos, pārtikas taloni arī visvairāk ar aptuveni 90-to gadu asociējas. Īstie padomju laiki - tas tomēr būtu pirms-Atmodas periods. Bet no tiem gan ne vella neatceros.

Gravatar mad gremlin

2007. gada 21. augustā, plkst. 10:39

padomju laiku atmiņas tiešām ir tikai labas. sīks vēl biju, un pie ventilatora bija vārda brīvība, un visas citas šodien tik svarīgās demokrātijas lietas. limonāde "Tarhūns" vai "Buratino" (sliktākaja gadījuma Borjomi - riktīgi negaršīgs bija). sēdēju vectēva gazikā un skatījos ka aiz loga noris kolhoza dzīve. saldējums papīra glāzītē - sucks (parasti klāt bija liela deva sasaluša ūdens). desu vedām no leišiem. 76 benzīns bija!!! (itkā nēesmu toksikomāns, bet patika tā smarža) pat mazliet skumīgi paliek to visu atceroties. bet tās ir patīkamas skumjas...

Gravatar Paksis

2007. gada 21. augustā, plkst. 12:05

Kur tad vēl piens piramīdas tertrapakās un pudelēs ar folijas vāciņu. Pienam vāciņš bija folijas krāsā, kefīram zaļš, bet kāds bija krējumam - neatceros. Varbūt kāds atceras? Vēl bija senču alus un garas rindas ar briesmīgiem onkuļiem pie stikla taras nodošanas punktiem:) Visas sētas bija apzīmētas ar burtu Z, jo kinīšos rādīja Zorro. Bija autobusa taloni ar kompastieriem, kas izsita robus. Piepilsētas vilcienos bija kartona biļetes, tādas pelēcīgi brūnas,kurās ar robiņiem iesita laikam datumu un reisa nr. u.t.t. Tādu visādu nieciņu bija bezgala daudz. Būtu interesanti, ja kaut kas no tā būtu uzrokams vecās fotogrāfijās un iesviežams vienuviet tīklā. Pietiktu darbiņa gan izdomāt tās lietas kas bija, gan piemeklēt tām bildes.

Gravatar Paksis

2007. gada 21. augustā, plkst. 12:06

Kur tad vēl piens piramīdas tetrapakās un pudelēs ar folijas vāciņu. Pienam vāciņš bija folijas krāsā, kefīram zaļš, bet kāds bija krējumam - neatceros. Varbūt kāds atceras? Vēl bija senču alus un garas rindas ar briesmīgiem onkuļiem pie stikla taras nodošanas punktiem:) Visas sētas bija apzīmētas ar burtu Z, jo kinīšos rādīja Zorro. Bija autobusa taloni ar kompastieriem, kas izsita robus. Piepilsētas vilcienos bija kartona biļetes, tādas pelēcīgi brūnas,kurās ar robiņiem iesita laikam datumu un reisa nr. u.t.t. Tādu visādu nieciņu bija bezgala daudz. Būtu interesanti, ja kaut kas no tā būtu uzrokams vecās fotogrāfijās un iesviežams vienuviet tīklā. Pietiktu darbiņa gan izdomāt tās lietas kas bija, gan piemeklēt tām bildes.

Gravatar Riebj padomju laiki

2007. gada 21. augustā, plkst. 14:43

Ko jūs te barojat tos pozitīvos komentus par padomju laikiem? Padomju laiki bija nabadzības, sūdu, apspiešanas, beztiesīguma, bada un nelaimes laiki! Es skaidri atceros, ka saldējums bija tad tikai tāda kā īpaša ekstra, kuru dabūju ārkārtīgi reti. Tas pats ar banāniem. Pat kvass bija retums, lai arī tas bija riktīgs urīns - nez kādi tārpi tur bija iekšā. Bezatbildība, nolaidība, cilvēka nicināšana - tas viss raksturo šo cionistu izveidoto iekārtu, kuras mērķis bija tikai pakļaut cilvēkus un uzbrukt visai pārējai pasaulei! Cilvēkiem nebija ko ēst, vienīgais, ko viņi pazina - ir doktora desas, baltmaizi un to pašu kā zināma līmeņa ekstru! Pamatā jau sevi uzturēja no kartupeļiem! Tagad vismaz ir IZVĒLE un NAV tā, ka neko nevarētu atļauties nopirkt, ja strādā...

Gravatar mad gremlin

2007. gada 21. augustā, plkst. 15:30

krējumam vai tik nebija dzeltens. taloni ar kompostieriem gan pie mums ir izdzīojuši lidz mūsdienām. pat jaunajos scania un volvo pie trubas lepni pieskrūvēts 76 gada ražojums. par to ka vissbijaslikti.lv tagad saprotu. bet nevajag tā sevi pārslogot ar negatīvo.

Gravatar Beaviz

2007. gada 21. augustā, plkst. 18:23

A es atceros lietas, kas daudziem nebija zinamas: -slepenu bonu un cheku glabashanu majas, un velaku nervozu ieshanu uz bonu veikaliem, maksajot iekshaalaidejiem desmtirublju ziiimes, -nelegalu ieklushanu ostas zonaa, lai iepirktu dzinsus/kozleenes/videomagjus no jurniekiem, -komisijas veikalus un purnus kas tur apgrozijas, -pseido-turistgrupu organizeshanu (lai varetu vairak naudas samainit valuutaa, jo uz katru galvinju bija noteikts cipars) un braukshanu uz poliju/GDR iepirkties no pazinjam poljiem/vacieshiem, kas savukart mantas bija dabujushi pa kjediti vel no talakam zemem (Rietumvacija, Francija, Italija), -braukshanu uz Lietuvu/Iguaniju iepirkties bonu veikalos, jo Riigaa jau bija aresti (uzmanibas novershanai), -izmisigu naudas parsutishanu draugiem, jo tikai taa vareja saglaabt pikji (vecaas banknotes vienkarshi vairs nenjema preti, bet parsutot naudu otraa galaa izdeva jaunas), -pirmie valutas veikali ar shveicariem, kam uzdots laist iekshaa tikai arzemniekus, -restorani ar shveicariem, kas laizj tikai pazistamos un par lielu pikji (ap 10 rubljiem, pie 200 rublju algas) -uzvareshanu Iguanijas loterijaa, vinnejot jauno zjiguli- djevatku (visi citi celji jau bija aizsisti, paris mashinas Latviai jau notirgotas, Maskavaa/Leningradaa gali nebija, Igaunijaa bija :) utt ;) Atminjas ir par to ko darija mani vecaki un vinju draugi. Es tajaa laikaa bija aptuveni sapratigaa vecumaa un izmacits, ka piemeram, sezjot mashinaa uz Lietuvas/Polijas robezjas par manaa kabataa esoshiem dolariem nav jadomaa un jauztraucas, bet nav ari jastasta nevienam :)

Gravatar Paksis

2007. gada 21. augustā, plkst. 21:11

Vēl skolā bija militārā mācība, kad astotās klases bērniem bija jājauc Kalašņikova automāts, bet literatūras stundās jāraksta sacerējuni par Brežņeva "Mazo zemi" :)

Gravatar Lattrance

2008. gada 11. jūnijā, plkst. 01:08

Vel jau bija ari apalie trolejbusi,kuru dizains man,pat mazam esot,likas nu itin jancīgs...kä ari vienädie kioski(tadi zili un ieapali)... Galu gala varam raudat vai ari vienkarsi pasmaidit,ka esam dzimusi neeksistejosä republikä(PSRS),kura tajä bridi aiznema 25% pasaules.

Gravatar Lattrance

2008. gada 11. jūnijā, plkst. 01:18

Kä ari krievu"Game boys"-ielu kersanas aparats"Elektronika".Kä bliezu tad pa pogäm... :)