✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Skaipa īslaicīgā nāve

2007. gada 22. augustā, 24 komentāri

Kā jau ne viens vien būs pamanījis, Skaips bija izdomājis no ceturtdienas nestrādāt (vai arī strādāt, bet ar pārtraukumiem). Kompānijas oficiālais skaidrojums ir saistīts ar to, ka tas esot noticis pateicoties tam, ka ellīgi daudz datori vienlaicīgi vēlējās ielogoties skaipā tādēļ, ka bija nostrādājis Windows automātisko atjaunināšanu izraisītais restarts. Kombinācijā ar kaut kādām Skaipa peer-to-peer tīkla problēmām, šāds ielogošanās mēģinājumu skaits radīja mazspēju, kuru tad nu mēs visi arī novērojām.

Tikai tagad nav atbildēts viens jautājums. Kā zināms, Microsoft savus atjauninājumus laiž klajā mēneša otrajos datumus. Skaips atļima ceturtajā. How come? Pie kam, parasti divu dienu laikā lielākā daļa datoru jau ir atjaunināti. Un masveida pārstartēšanās trešās dienas rītā ir diezgan mazticama...

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar kastrolis

2007. gada 22. augustā, plkst. 10:30

Pilnīgi iespējams, ka Skype izvēlējās sev vislabvēlīgāko skaidrojumu. Viņi tak nekad neteiktu publiski, ka, piemēram, noticis uzbrukums viņu sistēmām vai ka atklājusies kāda būtiska ievainojamība viņu produktā. Kā teikt - Blame Canada!

Gravatar wh

2007. gada 22. augustā, plkst. 10:35

Man kāreiz trešdienā/ceturtdienā windows izdomā, ka vajag restartu, tā kā šai daļai es varētu arī noticēt. Tomēr kas tad notika līdz šim, Microsoft update nebija vai? :))

Gravatar asdf

2007. gada 22. augustā, plkst. 10:35

Izlaiž ta viņi tos update 2dien, bet ar automatic updates.. man viņi parasti parādās 4dien.. Arī pagājušo nedēļu tā bija.

Gravatar KAC

2007. gada 22. augustā, plkst. 10:44

bet ne jau pirmo reizi Microsoft izlaiž ielāpu, kas izraisa datoru restartus. kaut kā negribu ticēt skype skaidrojumam. jo, ja arī tiešām zilions datoru restartētos vienlaicīgi, tad ne jau vienīgajam skaipam būtu problēmas.

Gravatar asdf

2007. gada 22. augustā, plkst. 10:50

Nu kā skype min, tad viņu p2p core kodā esot bijis bug, kas neļāva tīklam pie lielā log-in skaita funkcionēt korekti.. bet vai tā bija īstenībā gan jau, ka neuzzināsim nekad.

Gravatar actek

2007. gada 22. augustā, plkst. 11:04

klida vienbrid rinkii links ar info, ka krievu hakeri, meklejot buffer overflow, atradusi kaa rekursivi nonest visu skaipa p2p serveru tiiklu.

protams tas viss bija pasu krievu sarakstīts, un viņi no to vien var apgalvot :)

Gravatar chebureks

2007. gada 22. augustā, plkst. 11:15

Cik zinaams ar tiikla probleemaam un restarta laiku viss sakriit. Fakts ka puishiem ljoti iespeejams tajaa pashaa laikaa ellju pieleejushi kaut kaadi briinumbeerni ar rekursiivajiem loginiem arii ljoti iespeejams.

IMHO vinji pashi veel nefiltree kas iisti 100% noticis ;)

Gravatar Arturs

2007. gada 22. augustā, plkst. 11:30

Kaada tad ir tava versija par to, kas bija noticis?

Gravatar Mārcis Balodis

2007. gada 22. augustā, plkst. 12:20

Es arī domāju, ka šī versija ir tikai acu mālēšanai. Vai nu viņi paši joprojām nezin, vai arī ir kāds major bugs kurš nav līdz galam salabots. Windows Update taču katram datoram notiek savā laikā (laika zonas, personālie iestatījumi), un Microsoft jau arī visiem uzreiz nesviež update - pakāpeniski izdala to uz vairākām dienām.

Gravatar Rumpis

2007. gada 22. augustā, plkst. 12:24

Drusku dīvaini. Man pēc visiem atjauninājumu pārstartiem ar Skype probzu nebija, tie parādījās vēlāk. Varbūt tas specifiski igaunisks kods kaut kāds ar aizkavi? ;-)

Gravatar Memento

2007. gada 22. augustā, plkst. 12:59

Nu tad nelietojiet Skype, ja jums tā nepatīk... nafig lietot tādas melīgas kompānijas sūdaino produktu ;-)

Gravatar Deģenerāti

2007. gada 22. augustā, plkst. 13:24

Microsoft patchi šoreiz bija 4x (?) vairāk nekā vidēji. Kā rezultātā attiecīgi ietekmēti tikai vairāk datori (ne visi patchi ir visiem). Tāpēc šī patchu krava bija intensīvāka par citām.

Tas tiem, kam nav skaidrs, kāpēc citas patchu reizes nekas nenotika.

Ar to es nesaku, ka Skype nemelo, vienkārši piezīmēju, ka MS patchi šoreiz bija daudz un ietekme ievērojamāka.

Gravatar x-f

2007. gada 22. augustā, plkst. 13:39

Maikrosofts atjauninājumus izlaiž katra mēneša otrajā otrdienā – Patch Tuesday.<blockquote>However, it is worth noting that the earliest signs of the flaw were reported very early on Thursday, before 9 AM GMT. While Microsoft begins seeding Windows Update notifications sometime on Tuesday, the automatic installation and reboots that occur typically happen in the very early morning <em>the following day</em>. One would need Microsoft to reveal the exact timing of this last round of updates, but it's quite possible that the bulk of reboots stemming from Patch Tuesday actually occurred on Wednesday, especially for European users who are 5+ hours ahead of the US. Hence the window may be significantly less than 48 hours. (Ars technica)</blockquote> Nuesnez, Skaips tik pārliecinoši saka, ka tā bija nelaimīga sakritība, tā ir viņu vaina un tas vairs neatkārtosies, ka man gribas ticēt. Ne tā, ka ar visu sirdi, bet gandrīz. Turklāt vēl kas – neviena cita sakarīga izskaidrojuma ta' nevienam tik un tā nav. Krievu hakzoriem neviens netic. Vairāk versiju neesmu manījis.

Gravatar weedy

2007. gada 22. augustā, plkst. 13:57

Parastais cover-up story. Vairākos ārzemju forumos puikas diskutē par šo un līdzīgām dīvainībām ar šo skype breakdownu un lielākoties nonāk pie aizdomām par uzbrukumiem, kas saisīti ar kādu vulnerability skypē.

Gravatar j

2007. gada 22. augustā, plkst. 15:34

Rumpis, tas ir krievu raksts ;) oriģinālu, no kura viņi to ir uzinterpretējuši, var lasīt te: http://blogs.technet.com/msrc/

bik sviesc, ne?

Gravatar le

2007. gada 22. augustā, plkst. 15:35

http://heartbeat.skype.com/2007/08/what_happened_on_august_16.html Nevienu reizi netiek pieminēts Microsoft - avots no kā cilvēki izdomāja, ka patchi vainīgi. http://heartbeat.skype.com/2007/08/the_microsoft_connection_explained.html Izskaidrotas saistības ar Microsoft baumām.

No Skype:

<blockquote> <strong>2. What was different about this set of Microsoft update patches?</strong> In short – there was nothing different about this set of Microsoft patches. (..) <strong>3. How come previous Microsoft update patches didn’t cause disruption?</strong> That’s because the <strong>update patches were not the cause</strong> of the disruption. </blockquote>

Gravatar Rumpis

2007. gada 22. augustā, plkst. 16:04

j - a ko, man tagad šauties, ka tas patrāpījās pirmais? Neenu, es arī neiru datoriķis, man ir piedodams, ka nelasu vispirms MS :)

Gravatar j

2007. gada 23. augustā, plkst. 08:50

Rumpis, ar sviestu es domāju krievu interpretāciju. ;) protams, rakstā kautkā nekur nav minēts kreivu hakeru texts, bet vispār tas izskatās pēc parastas žurnālistu nekompetences. meklē sensāciju kur tās nav.

Gravatar aaaa

2007. gada 23. augustā, plkst. 11:31

Domāju tā ir kāda sazvērestības teorija :) Domāju ka skype slēpj kādu dziļāku kļūdu, kuru vēl nevar novērst .

Gravatar Fragrancer

2007. gada 23. augustā, plkst. 15:24

By Villu Arak on August 20, 2007.

<code> On Thursday, 16th August 2007, the Skype peer-to-peer network became unstable and suffered a critical disruption. The disruption was triggered by a massive restart of our users’ computers across the globe within a very short timeframe as they re-booted after receiving a routine set of patches through Windows Update.

The high number of restarts affected Skype’s network resources. This caused a flood of log-in requests, which, combined with the lack of peer-to-peer network resources, prompted a chain reaction that had a critical impact.

Normally Skype’s peer-to-peer network has an inbuilt ability to self-heal, however, this event revealed a previously unseen software bug within the network resource allocation algorithm which prevented the self-healing function from working quickly. Regrettably, as a result of this disruption, Skype was unavailable to the majority of its users for approximately two days.

The issue has now been identified explicitly within Skype. We can confirm categorically that no malicious activities were attributed or that our users’ security was not, at any point, at risk.

This disruption was unprecedented in terms of its impact and scope. We would like to point out that very few technologies or communications networks today are guaranteed to operate without interruptions.

We are very proud that over the four years of its operation, Skype has provided a technically resilient communications tool to millions of people worldwide. Skype has now identified and already introduced a number of improvements to its software to ensure that our users will not be similarly affected in the unlikely possibility of this combination of events recurring.

The Skype community of users has been incredibly supportive and we are very grateful for all their good wishes. </code>

Domāju, šeit skaidri un gaiši ir izskaidrots ..... protams, vai tas ir true ...

Gravatar jo

2007. gada 24. augustā, plkst. 14:32

Man vienam vai arī skypes atkal nestrādā?

Gravatar optron

2007. gada 27. augustā, plkst. 20:23

Nu vēl, protams, ir konspirācijas versija:

<blockquote cite="http://www.freesoftwaremagazine.com/node/2479"> On Sunday, August 5, 2007 Bush signed the revised Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) into law, in which the U.S. Congress spinelessly caved in and gave legal authority to the Bush administration to continue to intercept and spy on electronic communications. Then, on Thursday, August 16, 2007 the whole worldwide Skype network goes down. Coincidence? I think if you use Skype, you should now be very, very, concerned about the privacy of your calls and had better start considering using FOSS alternatives. </blockquote>