✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

iPhone revised

2007. gada 20. septembrī, 35 komentāri

Ziniet, kas ir iPhone? Tā ir rotaļlieta. Oriģināls palmtops ar dažām GSM tīklam raksturīgām funkcijām. Lietotāja interfeiss, kurš ir radīts pirkstiem, nevis adaptēts tiem (kā, piemēram, tas ir izdarīts ar Windows Mobile iekš HTC Touch). Sasodīti ērti lietojams.

Un, vai ziniet, kas tur ir slikts? Tā nav telefona evolūcija. Tā aizvien, sasodīts, nav nekāda telefona evolūcija. Šajā ierīcē ir mazliet savādāk izvietoti uzsvari. Bet aizvien to pat nevar dēvēt par smartphone. Tas ir hypephone, wii-phone, utt.

Lielākajai daļai nopietnu cilvēku, kuri vēlās tālruni izmantot arī paplašinātai komunikācijai, ir nepieciešama integrācija ar Exchange vai Lotus Notes (par pēdējo gan neko daudz nezinu). Tāpēc arī izvēle paliek tikai pie uz Windows Mobile bāzētajām ierīcēm ar dieva dāvanu - ActiveSync. Pie kam, pašlaik vienīgās man zināmās puslīdz ērtās alternatīvas, ar kurām ir iespējams vērot un rediģēt Microsoft Office failus ārpus Windows Mobile, kas, neskatoties uz OOXML kā ISO standartu noraidīšanu, tomēr de facto tāds ir, pieejami iraid uz Symbian platformas.

Es gan tagad nevēlos provēt teikt, ka Apple ir izveidojis kaut ko sūdīgu, vai, ka es gaidīju nākamo komunikatoru. Nē. Industrija pati uz to tiecas - milzums ierīču un funkciju ievietošana aizvien mazākos un mazākos izmēros. Apple šobrīd ir veiksmīgi atrisinājusi to, par ko visbiežāk sūdzās aktīvie tālruņu lietotāji (nevis tie, kam vajag tikai piezvanīt) - mazais ekrāns, neērtā vadība, un mobilais webs. Arī industrijā nekas nenotiek konceptuālu inovācju jomā. Vismaz ne gala lietotājam redzamā veidā.

Pašlaik kas mums ir pieejams?

Symbian (Nokia, Sony Ericsson, Panasonic, Siemens, Samsung, un citi, kuriem ir licences) ar Series x0, UIQ un citiem uz šīs bāzes veidotiem risinājumiem.

Windows Mobile. Standarts cilvēkiem, kuriem nepieciešas arī bez datora klātbūtnes (ceļā, piemēram) lietot MS Exchange (ja tāds vispār tiek lietots) un citas uz Windows tik ierastās lietas.

Nedrīkst piemirst arī paplucināto PalmOS. Nez, kā klāsies ACCESS Linux Platform (PalmOS evolūcija pēc pārdošanās japāņiem), bet visticamākais, ka tas paliks Āzijā. Jau, kad man bija Nokia 6600, izdevās iepazīties ar šā kantora ražoto Netfront pārlūku, kas tolaik bija labākais no pieejamajiem. Tagad, tiesa, izskatās, ka Opera Mini to ir izpogājusi.

Teju vai visi mobilo tālruņu ražotāji ir veikuši vairāk vai mazāk sekmīgus eksperimentus ar Linux. Zināmākie varētu būt Nokia N800, kas gan nav telefons, un Motorola ar vairākiem modeļiem nu jau divus gadus.

Ja nepieminēšu OpenMoko, mani nolinčos linuksisti un oupensōrsisti. Lai arī ir iespējama ierīču Neo1973 piegāde, tā vairāk ir tāda stipri advancēto un mocīties gribošo spēļmantiņa.

Un nu arīdzan iPhone. Vienkārši ielecis esošajā lauciņā ar jaunu piegājienu ierasto problēmu risināšanai. Tas arī viss. Lai ko teiktu fanupuikas un fanumeitenes, iPhone nav paredzēts kā nopietns konkurents esošajiem ražotājiem. Tā ir interesanta alternatīva, dārga rotaļlieta, slikts smārtfouns.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Knaģis

2007. gada 20. septembrī, plkst. 11:09

ActiveSync ir tieshaam dieva daavana :) Es biju paarsteigts, cik labi notiek visu datu sinhronizaacija, pie tam pat caur GPRS tas aiznjem gauzhi maz trafika, liidz ar to nemaksaa paaraak daudz.

Gravatar zb

2007. gada 20. septembrī, plkst. 11:26

pag, bet vaitad apple nemētāja pirkstus par to, cik viegli programmējamas būs aplikācijas ir viņu uz safari/ajax platformas? tieši tāpēc, lai būtu visādi synci un exchange. tikai tas būs pēc kāda laika, kad iphone būs aizgājis tautās. ja aizes, protams ;)

Gravatar purvainais

2007. gada 20. septembrī, plkst. 11:28

Viens jautājums Laacz'am - vai esi turējis rokās, spaidījis un zvanījis ar iPhone?

Un par evolūciju taisnība. Man vajag telefonu, kurš mācētu saprātīgi reaģēt uz maniem mutiski izteiktiem lūgumiem, tādiem kā "piezvani Mārtiņam no Āboluveikala" un "aizsūti ziņu sievai, ka būšu 19:55, vakariņas lai negatavo, būs pica" un "cik maili man ienākušies? nolasi tos, kuri no klienta Jāņa par superprojektu".

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. septembrī, plkst. 11:40

purvainais: yes, ir piecas min iznācis jamo paspaidīt

Gravatar Sandis

2007. gada 20. septembrī, plkst. 11:44

Te tu bišk sabrauci auzās. Aifouns nekur netiek pozicionēts kā enterprise telefons uzvalkvīriem, kuri i pusstundu nevar izdzīvot bez pieejas kompānijas e-pastam. Vairāk jau izklaidei. iPod, iTunes music store, video, sms sarakste čata paskatā. Nu nevajag tipiskam cilvēkam to Exchange, OOXML vai Lotus Notes.

Gravatar Ernesto

2007. gada 20. septembrī, plkst. 12:55

Pusmūžu dzīvoju un līdz šim neko nezinu par Exchange, OOXML, Lotus Notes. Nezinu arī, vai no man pazīstamajiem cilvēkiem kāds tos lieto. Pats lietoju Treo600. Ja Aifons ir labāks par Treo, tad cepuri nost.

Gravatar R_K

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:00

Piekritīšu Sandim, ka iPhone acīmredzami nav vērsts uz enterprise. Tas pats notiek ar Maciem. Neviens uzņēmums (izņemot dizaina kantorus) neizmantos Macus dēļ šaubām par Word nesavietojamību un citām raizēm, tomēr tas netraucē Maciem pazust no plauktiem (tas pat nav svarīgi, kur tas notiek - ASV vai Latvija). Domāju, ka arī iPhone ne-iespējas netraucēs tam baudīt līdzīgu likteni. Izņēmums varētu būt fakts ar subsidēto telefonu pārpludināšanu Eiropā - tur telefonus dala pa kreisi un pa labi. Pie mums ir tikai mazcenas telefoni, uz kuriem pat skatīties negribas.

Pats labu laiku lietoju Palm Treo 650, ir labs smartphone, tikai web pārlūkošana ir čau - nedz unicode ir atbalstāma, nedz arī pārlūks ir kaut cik normāls.

Gravatar janisti

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:20

Deru, ka Tev jau ir Iphone, taapeec tapis taads rakstinjsh ;)

Gravatar weedy

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:30

Es arī neatceros dzirdējis, ka iPhone tiek saukts par 'smartphone'. Pat apple lapa saka, ka tas ir telefons + ipod + internet + touchscreen nosaucot to visu kopā par "revolutionary phone", kam es arī labprāt piekrītu kaut vai relatīvi lielā touchscreen un ar to saistīto iespēju dēļ. Cik man zināms (correct me if Im wrong) tas ir pirmais produkts, kuram ir tāda kombinācija vispār, kas attiecīgi viņu klasificē kā "revolutionary", jo visi nākamie ar šo kombināciju būs "evolutionary". :) Tālāk skatamies uz cenu - ja ticam zinātāju aprēķiniem:

http://www.consumeraffairs.com/news04/2007/01/iphone_price.html (ļoti labs raksts, kurš paredzēja arī to, ka ātri tiks nomestas cenas)

..tad pašizmaksa ir zem $300, un pārdots aparāts tiek par $400. Smartphoniem cena tikai ap to robežu sākas, kamēr tas tieši iekrīt cenas segmentā, kur ir mediju telefoni (mūzika, bildes, internets). Tas noteikti var izkonkurēt tādus šobrīd populārus mediju telefonus kā SonyEricsson w880i, 950i (ko es personīgi uzskatu par vieniem no labākajiem savā klasē kaut vai Walkman dēļ) un to līdziniekus.

Visas pazīmes saskaitot, mēs redzam, ka iPhone primāri ir mediju telefons un attiecīgajā tirgū tas ir pat ļoti spējīgs konkurēt. Uzdrošinos apgalvot, ka tā izplatību ierobežo tikai līgumu neesamība ar pakalpojumu sniedzējiem ārpus US un UK, kur tikko ar O2 noslēgts līgums. To labi ilustrē fakts ar kādu ātrumu visā pasaulē viņi parādījās un tika atbloķēti un tagad jau tiek tirgoti ievērojamos apjomos.

Var jau būt, ka programmēšanas iespējas to var nākotnē nopozicionēt arī kā smartphone, bet ja godīgi netika īsti skaidrs no kurienes viss šis "Iphone is not a smartphone" rants..

Gravatar deni2s

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:34

Pats fanoju par Treo ar PalmOS.

Galvenais jau ir veiksmīgs mārketings, ne jau tas, cik telefonu ir ērti vai neērti lietot. Tāpēc jau lielākā daļa fanos par iPhone - ne jau tāpēc, ka tas IR labākais, bet tāpēc, ka lielākā daļa par neko labāku nezin. Līdzīgi kā ar iPodiem. Uz tā paša Treo ar touchscreen, tač 10x ērtāk klausīties mp3, kā uz iPoda. Bet fano tāpat par iPodiem, jo tiem ir labāks mārketings.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:36

Par to "iPhone smartphone" - tāpēc, ka daudzi to pozicionē kā tiešu konkurentu N95, kaut vai. Un arī mūsu blogurdziņā ir bijuši šādi teksti.

Gravatar deni2s

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:36

R_K uzliec Opera Mini (un Piloc) uz sava Treo un visas tavas problēmas būs atrisinātas.

Gravatar korporatīvs

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:40

deni2s, cik tavam treo ir liels cietais? :D imo nekorekts salīdzinājums. atkal.

Gravatar Normunds

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:47

Tu labāk pateic orientējošo datumu kad tas varētu būt iegādājams pie mums :-) Man telefons prasās un nomaiņu...

Gravatar weedy

2007. gada 20. septembrī, plkst. 13:59

Laacz, nu jā, bet svarīgi ir tas, kādai nišai to pozicionē Stīvs, vai ne? ;) Attiecīgi no tā arī izriet, kuras nišas konkurentus tas visticamāk 'izēdīs'.

Ļaudis jau baumo visu ko.. :)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. septembrī, plkst. 14:06

weedy: Un kura tad ir iPhone niša? Man jau šķiet, ka tādas nav.

Gravatar Scorpion

2007. gada 20. septembrī, plkst. 14:06

iPhone nav nekas 'revolutionary'. Ja būtu vēlme un resursi, jebkuru PocketPC var pārtaisīt lai uzvedās kā iPhone, un pat īpaši lielu piepūli nevajadzētu.

iPhone ir laba, kamēr tu gribi viņu lietot tā, kā Apple reklāmas rullītī. Ja tu gribi izdarīt kautko pats un kaut nedaudz customizēt, sākas sviests. Telefona funkcija iPhonei vispār zem jebkuras kritikas, trūkst fīču kas ir gandrīz katrai lētajai Nokiai.

Gravatar Nauris

2007. gada 20. septembrī, plkst. 14:25

jautājums.. kur vispār var par pieticīgu cenu dabūt AiFonu Latvijā?! atskaitot 600 Ls vērtos ss.lv sludinājumus.

Gravatar Normunds

2007. gada 20. septembrī, plkst. 14:33

<i>jebkuru PocketPC var pārtaisīt lai uzvedās kā iPhone, un pat īpaši lielu piepūli nevajadzētu.</i> Diez kapēc neviens pocketPC ražotājs to nav izdarījis??? Viņiem ko - nevajag 1.5 miljonus pārdotu aparātu ceturksnī? . <i>Telefona funkcija iPhonei vispār zem jebkuras kritikas, trūkst fīču kas ir gandrīz katrai lētajai Nokiai.</i> Piemērus studijā. Varbūt es sākšu pārdomāt savu izvēli.

Gravatar astp

2007. gada 20. septembrī, plkst. 14:41

mana ipasuma jau vairakas dienas ir SE W950i - viss atkarigs no gaumes, bet visas sis funkcijas, kas ir iPhone, man ir TAGAD un par kaut-kad, varbut ec pusgada varu aizmirst.

Gravatar R_K

2007. gada 20. septembrī, plkst. 16:02

deni2s, uz Treo piedabūt Java ir <i>grūti</i>. Esmu mēģinājis likt, bet Opera Mini turpina uzstāt uz to, ka man ir jāuzliek IBM Micro Environment Java, utt. No go.

Gravatar gerard

2007. gada 20. septembrī, plkst. 16:16

To #19: nezinu, ko ir darījuši PPC ražotāji un kas viņiem ir jādara, bet jebkuram normālam PPC lietotājam (nevis endjūzerim sekretārei ar deju kursu izglītību) jau ir sabāzti virsū kaudzēm softi: var skatīties ij filmas, klausīties mūziku, lasīt grāmatas - un galu galā var arī piezvanīt un saņemt zvanus. Skini - cik tik uziet. Softi - pilns inets. Spēles - kaudzēm. Ekrāns - spaidāms. Dizains - nu tas vienīgais, bet apple logo var pielipināt, ja rokas netrīc. Jā - softi nav uzlikti virsū tikai ja pats slinko. Domāju, ka reti kuram pilnīgi un galīgi apmierinās standartā uzstādītie softi - pat manam komunikatoram un PPC (divi dzelži) uzreiz nācās papildināt ar softiem, par kuriem esmu pārliecināts nudien nedomā arī Apple (tulkotājs, diktafons, mans mīļais muzona playeris, grāmatu lasāmais, īpašāks meileris, advancētāks pulkstenis u.t.t.). Mani 0.2$ - tas viss ir tikai mārketings un mākslīgi sacelta ažiotāža. Man ir gana funkcionāli dzelži un rauties uz kaut kādu ar īpašu dizainu un auru apveltītu, taču funkcionāli iespējām apdalītu dzelzi - nez, laikam poke vecums beidzies. Ā - cik esmu grābājies ap Treo saimi - tas pats, kas ar PPC / Symbian iekārtām - viss ir, ja meklē un ir taisnas rokas. Tā ka ābolis vienkārši mākslīgi cenšas radīt ko jaunu, bet īsti laikam nesanāk.

Gravatar Pēteris Krišjānis

2007. gada 20. septembrī, plkst. 16:24

Laacz, nedaudz offtopiks, bet tomēr drusku palabošu.

Lai kā arī cik liela Microsoft ietekme būtu, OOXML nav ne tuvu de facto "standards", jo praktiski to pilnvērtīgi izmantot var tikai Microsoft, turklāt tas ir pilns ar tehniskiem gļukiem. 7000 lapas ir drusku smieklīgs apjoms, lai kāds to nopietni lasītu un pēc tam provētu izpīpēt ko nozīmē spacesLikeWord95 un tamlīdzīgi tagi. Turklāt ISO nav ECMA - tur tomēr ir savas prasības un OOXML nespēj tām atbilst, neskatoties uz Microsoft smagsvaru IT jomā un diezgan ciniskām lobēšanas metodēm. Turklāt Office 2007, lai kā arī tev tas patiktu, neaizstās tūkstošiem Office XP un 2000 kopijas.

Un pa virsu vēl arī tas, ka ISO iesniegtā specene pat neabilst Office 2007 radītajiem failiem.

Protams, var domāt ka Microsoft atkal izvilks naudiņu un iesmērēs, ka lai viss kust, iespējams, bet praktiskā pretdarbība norāda, ka pat daudziem Microsoft piekritējiem šī OOXML forsēšana cauri kā standartu atgādinot drusku vēlmi kļūt mīļam ar varu.

Par topiku (t.i. iPhone) - pilnīgi piekrītu, ka joprojām gaidu normālu, integrētu mobilo iekārtu, kas nebūtu kaut kāda cenšanās radīt kaut ko viduvēju starp konsumera produktu un reālu datoru. Bet Apple jau no pašiem iPod pirmsākumiem lēnām sevi pozicionējuši uz Home Entertaiment. Taču pa spīti visam, jāatzīst arī viņu spēja izstrādāt kvalitatīvus produktus, un žēl, ka Windows/PC vides lietotājiem šajā jomā jāsamierinās ar iPaq Messenger līmeņa produktiem (ko nesen nācās palietot). Dzelzis labs un kvalitatīvs, taču Microsoft un HP ir nohaltūrējuši smagi ar softu.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. septembrī, plkst. 16:32

Pēteri, es vairāk par to, ka Office formāti jebkurā gadījumā kļūst par tādu kā "de-facto" standartu. Nevis par kaut kādu OOXML un tā standartizāciju.

Gravatar HP

2007. gada 20. septembrī, plkst. 20:12

esmu spaidijis iekārtu kas ir samsung ražojums ar tādu pašu domu ka viss mums būs ekrānā (P520) un lai vai kā sms uzrakstīšana ir tīrās mokas. gaidu samsung F700. tam būt skārienjūtīgs ekrāns bet paslēpta klaviere. funkcionalitāte protams ir svarīga bet ierīces kura dēvē sevi par telefonu mobilo tik un tā pamatdarbs ir zvani sms un pasts. man vismaz...

Gravatar ha

2007. gada 20. septembrī, plkst. 21:06

laacz, nu kaa nav nishas? kuraa nishaa tad ir tas miljons cilveeku, kuri ir iPhoni triis meeneshu laikaa nopirkushi?

Gravatar chebureks

2007. gada 21. septembrī, plkst. 00:50

Lietojamība. Ja kāds man centīsies iestāstīt ka viņš māk sadzīvot ar SE W950I (da kaut M600 ar klavu - abi uz galda mētājās) - cepuri nost un līdzjūtīgs skats.

Bet tomēr dīvaini skatīties kā visi vārās tehniskos attaisnojumus meklējot un pilnībā aizmirst ka lietotājam pilnīgi piedrāzt par to vai xscale vai arm, egprs vai umts, wifi vai hspda - viss kas lietotaaju interesee, lai taas dazhas funkcijas kuras vinjsh lieto buutu lietojamas.

Līdzīgas diskusijas bija novērojamas arī kad iznāca iPod. "Manam telefonam JAU IR mp3! Ar 20mb atmiņas apjomu... Kačājot caur IrDA... Palaist spēlēties var no 15 meņuču dziļuma... Tikai vienu dziesmu at a time... Mono..."

Gravatar chebureks

2007. gada 21. septembrī, plkst. 00:55

Naivums nepieminēt blackberry raksta izskaņā. Naivums pieņemt ka linux vai whatever jebkādā veidā ietekmē to cik labs/slikts devaiss sanāk. Naivums pieminēt to sūda moko kurš šobrīd jau sāk kļūt par absurdu joku - vēl kāds mēnesis un sāk vien viņi rupji kopēt windows mobile pat to vairs nenoliedzot.

Gravatar kintu

2007. gada 21. septembrī, plkst. 17:01

Fakts ir tāds, ka pārdoto PDA skaits pasaulē ir uz pusi mazāks nekā iepriekš. Tas protams, ir izskaidrojams ar to, ka tagad mobilie telefoni iekļauj pda funkcijas.

Tomēr reāli šķiet, ka PDA un telefons ir nesavienojama lieta. Es nezinu, vai tās ir tehniskās vai pārdošanas grūtības, bet iPhone labi ilustrē šo neiespējamību.

Tas ir tāpat, kā aviokompānijas ir sapratušas, ka ar biznesa klasi vien nevar gūt pietiekošu peļņu, un daudz ienesīgāk ir orientēties uz ekonomiskās klases vajadzībām.

Turpretī es esmu viens no biznesa lietotājiem, un man vislabāk noder atsevišķs telefons (neliels, ar ilgi turošu akumulatoru) un atsevišķs Palm. Esmu mēģinājis gan Blackberry, gan Treo, bet galu galā esmu palicis pie 2 atsevišķu ierīču lietošanas. Nupat nopirku jaunu Palm TX, jo iepriekšējais nelaimīgā kārtā tika nozagts. Un tas, cik vienkārši bija atjaunot visus datus un specializētās programmas ar vienas sinhronizācijas palīdzību, bija milzīgs plus.

Gravatar Normunds

2007. gada 21. septembrī, plkst. 17:42

<i>Ja kāds man centīsies iestāstīt ka viņš māk sadzīvot ar SE W950I (da kaut M600 ar klavu - abi uz galda mētājās) - cepuri nost un līdzjūtīgs skats.</i> . Kāda problēma? Man ir M600i jau pusotru gadu - ir mazliet lēnāk rakstīt kā ar komunikatoru, bet ņemot vērā izmēru - es neko labāku neesmu atradis. Es vairs nevēlos spaidīt telefona taustiņus, qwerty klavierē ir spēks.

Gravatar kintu

2007. gada 22. septembrī, plkst. 23:05

Šodien drusku paspēlējos ar iPhone. Samērā ātrs un ērts. Ekrāna klaviatūra tomēr nav tik precīza, kā to biju gaidījis no aprakstiem. Man rakstot sanāca daudz kļūdu. Ja raksta lēnāk un skatās uz ekrānu, tad var piešauties un rakstīt precīzāk, bet tas ļoti atšķiras no taustiņjutīgās rakstīšanas.

Biju pārsteigts, ka ir jau uzrakstītas tik daudz papildu programmas, pateicoties uzlauztajai aizsardzībai. Bet tai pašā laikā daudzas programmas, kuras man rādīja, bija pilnas ar kļūdām. Sanāk tāds puslegāls open source.

Kopumā var teikt, ka nav slikta spēļmantiņa širpotrebam, bet tas galīgi nav rīks biznesa cilvēkam.

Gravatar gr33n

2007. gada 23. septembrī, plkst. 20:14

"Lielākajai daļai nopietnu cilvēku, kuri vēlās tālruni izmantot arī paplašinātai komunikācijai, ir nepieciešama integrācija ar Exchange..."

"Standarts cilvēkiem, kuriem nepieciešas arī bez datora klātbūtnes lietot MS Exchange (ja tāds vispār tiek lietots)..."

saywha?

anyway, a kas ir "paplashinaata komunikaacija"?

Gravatar Auzzii

2008. gada 24. oktobrī, plkst. 12:32

Suuds tas Iphone es jau paaris dienas chakareeji exchange un veraru piedabuut lai normaali sinkronizeetu. vinjsh normaali visu atrod a meili nen'ak :D

Gravatar Dzingars

2013. gada 24. aprīlī, plkst. 23:31

Pāris gadus vēlāk..... ;)