✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

The Wide Finder Project

2007. gada 10. oktobrī, 5 komentāri

Nemaz ne tik nepopulārais tēls Tim Bray nolēma paeksperimentēt. Domu gājiens vienkāršs - mums nāk jauni procesori, kur viss tiek orientēts uz paralelitāti, nevis takts frekvencēm. Bet, paņemsim par piemēru pašu triviālāko - Apache logfailu (žurnālu) apstrādi un analizēšanu. Varbūt varam kaut ko mainīt?

Viņš ķērās klāt pie specifiskās programmēšanas valodas sistēmas Erlang, kura ir veidota, lai darbu veiktu paralēli uz vairākām sistēmām, kuras būtu savstarpēji aizvietojamas, nepārtraucot aplikācijas darbu. Interesanti, ka valoda faktiski jau varētu tikt uzskatīta par mirušu, ja vien pēc divdesmit gadiem (šogad, ja būsim precīzāki:) tā netiktu atdzīvināta. Pamatā pateicoties iepriekšminētajām izmaiņām procesoru kaujā. Un programmētājiem radās vajadzība pēc iespējas pašiem paralelizēt savus procesus.

Tad, nu, lūk. Viņš nolēma to izdarīt. Un tālāk jau lasiet pie viņa nepārspējami detalizētu stāstu (jā, tas ir programmētājiem un citiem interesentiem domāts garš un aizraujošs stāsts par Apache žurnālu failu parsēšanu:). Starp citu, izrādās ka tas nu kļūst par masveida aizraušanos. Via.

P.S. Kad sāku lasīt, ar tirpām atcerējos to, kā pēc beisika un paskāla ķēros pie fokāla (jā, bija valoda ar tādu košu nosaukumu:) apguves. Vrummm...

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Grrr

2007. gada 10. oktobrī, plkst. 14:11

godīgi sakot, neatceros - vai tad Fokāls būtiski atšķīrās no tā paša Beisika/Paskāla ar ko citu, atskaitot sintaksi?

Gravatar BigUgga

2007. gada 10. oktobrī, plkst. 17:52

Erlang tiktiešām ir spēks. Vajag uzkodēt konkurējošos procesus? Lūdzu! Easy! Vajag vairākām mašīnām darboties kopā, pieslēgt jaunas? Lūdzu! Vajag ielādēt jaunu kodu, nepārtraucot sistēmas darbību? Bet kāpēc ne?

counter.hackers.lv vienu moduli pārkodēju Erlang - slodze pazuda, liekas, ka nekas nedarbojas - bezmaz idlē :D

Gravatar BigUgga

2007. gada 10. oktobrī, plkst. 18:01

Plus Erlang programmēšanas pieeja domāšanu pavērš nedaudz uz citu pusi - visnotaļ noderīgi arī programmējot standarta (procedurālās) valodās.

Gravatar Didulis

2007. gada 11. oktobrī, plkst. 12:23

Fokāls kā reiz bija mana pirmā valoda un sintakse arī bija tā, kura noteica fokāla sarežģītību salīdzinājumā ar to pašu basic un pascal. Cik es atceros, tad katrai rindai vajadzēja papildus norādīt vai tā būs izpildāma darbība, input vai output operācija un tas bieži vien lika putroties kodā. Taču pārējā sintakse bija vispārīgi līdzīga citām valodām. Nu jau laikam ir savi 10 gadi apkārt, kopš tajā kaut ko programmēju.

Gravatar ZBH

2007. gada 18. oktobrī, plkst. 00:59

fekaalis - nja, viens nakts laikaa tik apguuts savulaik (vien pat graamat biij shuls biblenee, izdevaas paartvert tajaa gadaa pirmajam :) a Erlang vai ta tikai shogad atdziivojaas? njus, kriev eJabberd tajaa pergaa jau gads gandriiz piecs.