✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Īdētāju tauta

2007. gada 2. novembrī, 50 komentāri

Čau, tu, kas visu laiku saka, ka latvieši ir īdētāju un ņurdētāju tauta, kura neko pati nekad neizdarīs. Man ir viens sakāmais. Tieši tev, jā. Tu pats pašlaik īdi par to, ka latvieši ir īdētāju un ņurdētāju tauta. Tā vietā, lai īdētu, tu - lielais runātāj, vari nevis likt kaut ko darīt citiem, bet izdarīt pats. Kamēr rakstīji komentāru par īdošajiem latviešiem, tu varēji paspēt uzrakstīt piecas koda rindiņas vai pārtulkot trīs messidžus.

Un tas ellē ratā ir tavs pienākums. Tu esi nolēmis pievienoties oupensōrsa brīnumanajai pārvērtību pasaulei. Tu esi nolēmis tam ziedot savu laiku un resursus. Man prieks par tevi. Bet tas tev nedod absolūti nekādas tiesības tagad iet pie katra neapmierinātā lietotāja un apziņot, ka viņš ir ņurdētājs, ka tas ir oupensōrss, ka viņš pats var kaut ko darīt lietas labā. Kamōn! Viņš (arī es) ir lietotājs! Viņam nav nepieciešams kaut ko darīt, ja viņš to nevēlās! Jo ar savu ziņu tu viņam liec domāt, ka oupensōrss ir nepilnīgs. Ka oupensōrss ir vājš.

Tur takš no pašiem pirmssākumiem darbojās brīvprātības princips - gribi piedalies, negribi - nepiedalies. Lietot tu vari jebkurā gadījumā. Bet tagad, mans latviešu puika, tu kropļo visu ideju, uzskatot, ka lietotājs ar softa izmantošanas sākumbrīdi pats ir iesaistījies oupensōrsā un ir spiests (tieši tā - morāli viņš tiek spiests) piedalīties.

Ar ko šāds piegājiens ir atšķirīgs no parastas maksas par produktu? Lietotājs tērē savu laiku, kas faktiski ir nauda, lai pats saviem spēkiem to uzlabotu.

Galu galā tu reducē visu uz to, ka cilvēks, kurš nevēlās nekādu inputu dot, ir latvietis vulgaris, kurš nav pelnījis pat savu smirdīgo pirkstiņu piedurt cēlajiem oupensōrsa produktiem, jo mūždien būs neapmierināts. Un jums tādi lietotāji neir nepieciešami.

Jā, šis raksts satur vairākkārtējas ekstrapolācijas un hiperbolas. Bet tāda ir dzīve. Tāds ir oupensōrss. Viss, ko es patiesībā vēlējos teikt, ir tas, ka vienīgais arguments no jūsu puses ir - “lietotāj, piedalies, palīdzi, uzlabo”. Tas nav lietotāja darbs. Tas ir tavs, kā oupensōrsa piekritēja darbs. Oupenofiss uz mana datora ir bezmaksas alternatīva, kura sniedz iespēju izvēlēties, nevis pienākumus.

Tieši tāpat man ir tiesības to nolikt blakus maikrosoftofisam un veikt salīdzinājumus un secinājumus. Un galu galā izvēlēties vai nu produktu, kur pie katra mana neapmierinātā komentāra uzradīsies milzums tautas, kas teiks - aizej bugtrakā ieraksti, vai arī produktu, par kuru es samaksāju un man tā neviens neteiks.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Platais

2007. gada 2. novembrī, plkst. 10:51

Viss jau būtu labi, ja ne kāds āķis - arī tavs megamaksas MS Office ir pilns ar kļūdām par kurām Tev tā kā tā nāksies ziņot, ja vēlēsies lai MS tās novērstu. Tad kur ir starpība? Manuprāt, cenā un domāšanā :)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 2. novembrī, plkst. 10:55

Platais: bet man MS fanāti neuzspiež to visu darīt, kad es paužu savu neapmierinātību, atšķirībā no oupensōrsa advokātiņie-wannabies :)

Gravatar gerard

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:02

  • newage Latvieši opensourc'ā? Heh. Ko nozīmē RTFM es pats labi zinu, bet jēdzīgus padomus latviski atrast ir praktiski neiespējams (ja vien nepalīdz vietējais sirdsdraugs, kas amatu apvienošanas kārtībā ir arī spēcīgs guru), toties šo burtu salikumu iesviest neviens nav slinks (tikai jautājums, vai tas cēlais šo burtu sūtītājs var palīdzēt). Tas mani ir atbaidījis no šiem produktiem un cik paklausos, tad situācija īpaši nav mainījusies. Un tas ir viens no iemesliem, kapēc maksas produkti tomēr rullē (jā, par viņiem arī sāk maksāt tepat, LV). Supporta temps kāds nu kurā gadījumā ir (parasti atkarīgs no supporta cenas), bet vismaz laipna attieksme un problēmas tomēr tiek risinātas un - atrisinātas. Tu rezultātā esi ieguvējs, nevis sabesījies googlēt un tā arī bieži vien neko neatradis. Runājot par produktiem svešvalodās (EN, RU) - pārsvarā atkal sanāk paklupt pret supporta jautājumu, toties vismaz atbildes ir pieklājīgā formā - tiesa, nākas zaudēt laiku. Ceru, ka situācija uzlabosies, jo maksāt ta negribās :) Lai veicās, padarbošos ka vien ar maksas produktiem un supportu, kā arī pats izrakstīšu kādu invoisu, jo viss galu galā taču notiek un problēma ir atrisināta. Ja godīgi, tad nedaudz skumji palikās šo visu rakstot kārtējo reizi.

Gravatar lohs

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:03

kaadas tad ms offisam ir kluudas? dirsaa tev taas kluudas ko tu tur ar offisu dari ja tev kaut kaadas kluudas raadaaS? nevajag dirst ble!

Gravatar vincents

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:15

Saliki visu vienā katlā? Ne visi īdētāji ir opensorcisti, ne visi opensorcisti nenīd par to ka tev nevajag nīdēt. ne visi nenīdētāji nenīd par ms. ne visi emesisisti nenīd par opnsorsistiem. ne visi neopemnsorsisti nenīd par emesemistu nīdēšanu. visi opensorsisti zin ka ir jaaniid han par emesiessmu gan par opensorcismu. jebkurš cists var izveeleeties ko soorcot, vai opensocismu vai emesesismu. ne visi emesesisiti nenissd par to ka jaafano par emesesismu.

Gravatar lohs

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:22

newage taa nav programmatuuras kluuda bet chainika

Gravatar elfz

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:23

Gribu redzēt to dienu, kad smagāka openofisa kļūda būs problēma oocalcā ar divu specifisku skaitļu sareizināšanu.

Gravatar Glupais

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:25

laacz, beidz īdēt! :D

Gravatar e-remit

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:30

laaczam zināma taisnība ir, bet tomēr vēl nav īsti pārliecinošas atbildes uz jautājumu, kāpēc latviskā IT ir tik maz. Drīzāk man liekas, ka pēc būtības latvieši ir individuālisti. Gribas pašam visu sasniegt un un priecāties par savu padarīto. Ja ir ekstremāla situācija, tad var visi savākties un kopīgi uzvarēt cīņu, bet miera laikā katrs rok savu dārziņu, nevis kolhoza lauku.

Gravatar bubu

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:53

Nesaprotu, kur ir problēma. Tas, ka open-source nepiedāvā to, ko tu gribi? Tas nekad nav apgalvojis, kad piedāvās to, ko tu gribi. Tāpēc jau tas ir open-source. Cilvēks sev vai kādam citam uzrakstīja softu, un padarīja izejas kodu citiem brīvi pieejamu. Gribi lieto, gribi nē. Un ja gribi, tad uzlabo to un atdot atpakaļ. Pats esmu vairākām open-sourcēm rakstījis nedaudz koda. Un tieši tā iemesla dēļ, ka tur nebija manis vajadzīgās fīčas. Uzrakstīju un lietoju apmierināts jauno uzlabotu versiju. Open-source developera pienākums noteikti nav uzklausīt īdējošus lietotājus, ja viņam par to nemaksā. Jā - ja viņš gribēs, viņš to darīs, bet tikai uz sava brīvā laika rēķina.

Katrā ziņā neredzu atšķirību no maksas produkta. Tikai tur par tavu īdēšanas cēloņu risināšanu prasīs maksāt. Un tā kā laiks ir nauda, tad nav īsti šķirbas, vai nu tu maksā naudā vai arī ar savu laiku. Vienīgā atšķirība ir tavas zināšanas - vai nu tu māki, vai arī nemāki. Un pēdējā gadījumā ir jāmaksā tā pati nauda.

Kamēr pats īdēji par īdēšanu, varēji pat veselas 50 rindiņas koda uzrakstīt, ja kas.

Gravatar dusk

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:53

Individuālisti ir visas Ziemeļu tautas. Principā visas extrēmos apstākļos, kas dzīvo. Tikai šiten mūsu rajonā, papildus tas izpaužas vairāk kā individuālisti, jo vienmēr katrs ir varējis domāt. Jā, kāpēc feministēm tik viegli Zviedrijā. Ap mums apkārt dzīvojošās teritorijās sievietēm vienmēr ir bijis viedoklis, uzklausītas. Nevis kā Kaukāzā dzīvo ģimenīte, noslēgti, a bet sieviete ir pakļautībā. Manuprāt Igauņi ir lielāki individuālisti. Latvieši uz kopējā fona vairāk ir egoistiskāki, bez pašcieņas, nu tādi tārpi vot tur ar sāls.

Gravatar opensourcists

2007. gada 2. novembrī, plkst. 11:56

laacs... nu neiidi tachu... negribi nelieto... un atpisies no mums opensourcistiem

Gravatar ImissimI

2007. gada 2. novembrī, plkst. 12:25

mm Lācz!! piektdiena.. IR klāt,(tagad nāk kaukāds jūras zīdītāja cienīgs īDējiens) (ee - ēs izdomāju jaunu, daudznozīmīgu terminu par kuru beigu galā Steve var paņemt pie dziesmas - <strong>iDējiens</strong> Latvju ņerkstējiens e-vidē [radies no i + Dējiens]) a kuur i piektdienas spēlīte. ko pabakstīt...

bet vispār kremt, ka vajag risinājumu "pa lēto" un pēc izskaidrošanas cilvēkam, kas un kā, pēc pāris dienām ir zvans, ai man te nekas neiet un vispār, kas tas pa mēslu...

Gravatar N.R.

2007. gada 2. novembrī, plkst. 12:46

un ko darīt tiem kas paši ir darītāji, un īd par nedarītājiem?

Gravatar Knaģis

2007. gada 2. novembrī, plkst. 12:52

raksts kā kulaks uz acs (vai kā bija tas teiciens). Atgādina par vecum veco problēmu forumos un komentāros - opensourcisti aizstāv savējos it kā paši to būtu izauklējuši, bet tie, kas maksā, meklē objektīvus iemeslus.

Gravatar Knaģis

2007. gada 2. novembrī, plkst. 12:54

#17 -> tiem ir jāsamierinās, ka lietotāji nekad tos veidotājus neslavēs. tici man, es zinu. daži būs jauki un mīļi un paslavēs, bet lielākā daļa vienkārši lietos. Tā ir dzīve un tā ir normāli un vienmēr būs. Jāpriecājas par to, ka izmanto, nevis slavē.

Gravatar Papuass

2007. gada 2. novembrī, plkst. 13:03

laacz, un cik rindiņas koda/kā vēl cita tur Tu varēji uzrakstīt, ta vietā, lai uztapinātu so īdošo ierakstu par sev tik mīļo tēmu (nav jau pirmais šāds raksts).

Netiesā un netapsi tiesāts.

Gravatar bubu

2007. gada 2. novembrī, plkst. 13:11

#17: N.R. Un ko darīt ar tiem, kas īd par īdētājiem, kuri īd par nedarītājiem? ;)

Gravatar ImissimI

2007. gada 2. novembrī, plkst. 14:03

6# vincents @ 2007.11.02. 11:15 vellos - šitam gan vajaga blokshēmu uzzīmēt.. 0_o

Gravatar viensnotautas

2007. gada 2. novembrī, plkst. 14:41

ES NEESMU ĪDĒTĀJS!

Gravatar murmulis

2007. gada 2. novembrī, plkst. 15:34

laba softa iipashiibas:

  1. to iesaka draugi kaa labu tuuli
  2. tev nenaakas rakstiit bugtrakos kljuudu pieteikumus

MS tam atbilst diezgan labi OOo tam neatbilst

es esmu straadaajis IT kaa programmeris - zinu, nepatiikami ir sanjemt kljuudu pazinjojumus par savu koda gabalu, BET tas noraada, ka kaads to lieto un ka kaadam ir svariigi, ka taadu produktu tu esi sarakstiijis

ja produktu saak slaveet, kaa pasaules glaabeeju - tad tas ir tikai maarketings un maarketings, kaa mees zinaam, ir pieklaajiiga buljljakaka

Gravatar Mr. Black

2007. gada 2. novembrī, plkst. 15:36

Laacim shodien nav slikta diena. Vinjsh vienkaarshi paarlasiijaas Jaazepu no Zilupes pljavaam, un saaka pljuutiit taadaa pashaa garaa. Gari un sekli liet uudeni par neko. Attaa!

Gravatar MZM

2007. gada 2. novembrī, plkst. 15:52

IMHO šis raksts ir labākais pierādījums tam, kādēļ mēs Latvijā esam tādā dir$ā. Kārtīgs latvietis vispirms padomās par sevi un tikai tad par pārējiem. Nedod dievs vēl uz to norādīt ar pirkstu - komunisms atdzims. Tā tik uz priekšu, tik nebrīnieties, ka mēs esam tur kur esam.

  1. novembrī LU LC rīko <a href="http://linux.edu.lv/index.php?name=News&amp;file=article&amp;sid=559" rel="nofollow">KDE lokalizācijas pasācienu</a>. Interesanti būs redzēt cik clivēki kaut ko izdarīs un cik tikai vēlāk savā blogā nobļausies par to, ka pie mums ir slikti un pat "lēnie" igauņi jau atkal mums ir priekšā.

Piedod, laacz, bet šoreiz Tu iespļāvi man dvēselē. Pēc šādiem rakstiem gribas vienkārši pagriezties un aiziet.

Gravatar kintu

2007. gada 2. novembrī, plkst. 16:31

Lai cik absurdi tas neizklausītos, opensource vairāk vai mazāk ir tieši "kapitālistisko" rietumu produkts, nevis, teiksim, sociālisma garā audzināto krievu vai austrumeiropiešu darbs. Indiešiem vai ķīniešiem līdz šim vēl var piedot, jo tur cilvēkiem vienkārši nav plašas pieejas datoriem. Man personīgi, nokļūstot ASV, pārsteidza amerikāņu noskaņa par to, cik svarīgi ir darboties sabiedrības labā (piemēram ar ziedojumiem utml.). Protams, to var izskaidrot ar to, ka tikai tad, kad cilvēkam viss ir nodrošināts (pajumte, darbs utt.), viņš ir spējīgs sākt domāt par altruismu. Tomēr pats galvenais ir tas, ka cilvēki nekad "nenoliks" cita centienus. Es varu kādu produktu nelietot, ja man tas nepatīk – maksas vai citādi, vārdu sakot tirgus pats izlems – bet ir jāciena katra uzņēmība nākt klajā ar jaunām idejām.

Gravatar kao

2007. gada 2. novembrī, plkst. 16:35

Laacz netieši pateica vienu sasodīti bēdīgu lietu. "Open-sourcisti necieš ka viņu produktus kritizē. Viņi jūtas kā augstākā kasta, kurus <i>jūzerim vulgaris</i> kritizēt nav ļauts."

Kamēr šāda attieksme tiks kultivēta visos līmeņos, sākot jau no paša <i>god-like</i> Linus Torvalda, Linux (un lielākā daļa open-sources) ir un paliks tikai entuziastu rotaļlietiņa. Jo es (kā lietotājs) sagaidu, ka produkts būs.. err.. lietojams. Un ja produkts tāds nav, man ir visas tiesības nosaukt šo produktu par drazu. Neatkarīgi no tā vai šī produkta source ir pieejama vai nav.

Un tagad, cienījamie open-source fani, drīkstat noriet arī mani.

Gravatar Velko

2007. gada 2. novembrī, plkst. 17:35

#28 Opensourcisti necieš bezjēdzīgu kritiku. Tu esi patērējis savu laiku un citus resursus, cerēdams radīt ko tādu, kas var noderēt arī citiem. A tu to nosauc vienkārši par drazu, jeb citiem vārdiem - autoru par mudaku. Tad labāk paklusē.

Konstruktīva kritika ir pavisam kas cits. Nepatīk kautkas - tad pasaki, kas tieši. Ierosini kā tu to gribētu redzēt. Ja būs laba ideja - vari sagaidīt tās realizāciju kādā no nākošajām versijām. OSS koderis nav gaišreģis, lai varētu uzminēt visas lietotāju vēlmes.

Viss. Eju kodēt...

Gravatar kintu

2007. gada 2. novembrī, plkst. 17:35

Fani un open source ir dažādas lietas. Ja kādam patīk meklēt kašķi, tad viņš šo iespēju vienmēr atradīs. Tikai kāda tam jēga?

Gravatar Roze

2007. gada 2. novembrī, plkst. 18:20

Man jau liekas ka problēma ir faktā ka minētais "latvietis vulgaris" savu negatīvisma žulti izsaka par "dajebko" pirms vispār kaut kas ir noticis (un ja ir noticis tad viņam pēķšni rodas sajūta ka tas ir pašsaprotami) :) It īpaši tas sajūtams jaunajā pokemonu paaudzē ..

Un tik vienkārši to ir izspļaut tāpēc ka pats nekur nepiedalās un neko nerada.. Tie kuri "kontribūtē" kaut kur kaut kam kaut ko saprot kur suns aprakts.. un ko vēži ziemā ēd..

Gravatar kintu

2007. gada 2. novembrī, plkst. 21:25

Roze: Un kāpēc tieši latvietis? Ieej digg.com un tu redzēsi, ka šādi īdētāji par visu ko ir visur pasaulē.

Gravatar atis

2007. gada 2. novembrī, plkst. 23:17

Tas ir kā tante Emīlija, izcepj kūku un tad pati staigā apkārt un prasa - nu vai laba sanāca. Un ja pateiks patiesību - nujā, tur viens sāns iekritis, tad tikai dzirdēs, Emīlijas tante sāk raudāt un izskrien no virtuves, bet visi citi saka - "Uzcep pats, nez vai labāk sanāks" un "kā tev nav kauna, tante jau tā centās, bet tu viņu apliec" vai arī "tad pērc veikalā dārgo torti un citreiz tantei kūkas neprasi".

Gravatar SkaKri

2007. gada 2. novembrī, plkst. 23:58

Sāku lasīt un šķita ka raksti par rītdienas pulcēšanos Doma laukumā. Žēl, vīlos. :)

Gravatar docenc

2007. gada 3. novembrī, plkst. 00:41

murmulis #24 says: laba softa iipashiibas:

  1. ...
  2. tev nenaakas rakstiit bugtrakos kljuudu pieteikumus

Par #2... un kaa tu domaa, kaa taadi softi ir tapushi? :) bez bug reportiem? lol!

Gravatar Rado

2007. gada 3. novembrī, plkst. 01:16

Nū ... Esi pārgājis darbā uz Tildi, MSL? Vai visu laiku tur strādāji?

:)

Nevienam nav tādu pienākumu. Tas ir kā pirms 2040 gadiem, kad dzima ideja par to ka:

Pasaule ir Mīlestība

pieņem to ar smaidu vai pienes žagarus sārtam

Gravatar Avellano

2007. gada 3. novembrī, plkst. 20:55

Diezgan muļķīgi ir uzskatīt, ka kādam, kuram tu neko nemaksā, būtu jāskrien un tevi jāapkalpo. Laacz savā rakstā ir sajaucis vairākas lietas, no kurām nozīmīgākās - elementāra pieklājība vs. "klientam vienmēr taisnība". Opensource pasaulē nedarbojas klasiskās pārdevēja-klienta attiecības pēc definīcijas. Nu nav tā, ka pasaulē viss ir mīksti un pūkaini, bet tikai pie mums miskaste. Ir pieklājīgi un atsaucīgi forumi pasaulē, ir nepieklājīgi un neatsaucīgi forumi pasaulē. Tas pats arī Latvijā. Piemēram, php.lv/f pieskaitu nepieklājīgajiem un neatsaucīgajiem. Tādēļ arī to vairs neapmeklēju. Un lieki nesatraucos.

Gravatar japets

2007. gada 4. novembrī, plkst. 09:27

Diezgan muļķīgi uzskatīt, ka kāds, kurš taisa bezmaksas sūdu (dažreiz), drīkst saukāt tos, kuri izvēlas maksas alternatīvas, par buržujiem, budžiem, kapitālistu cūkām vai tamlīdzīgi un uzmest lūpu. ;) Manuprāt, atim sanāca labs salīdzinājums ar tanti Emīliju. :)

Gravatar Avellano

2007. gada 4. novembrī, plkst. 09:38

Jā, salīdzinājums ir labs, bet tam varētu būt arī turpinājums. Ka ir diezgan daudz tādu keksu, kas atnāk ciemos pie tantes Emīlijas un, kad tā cienā viņus ar kūkām, pasaka: "Šitā kūka sūkā. Davai, ej tagad un uzcep vietā citu! Un kusties fiksāk, vecā zoss!" Pieklājība ir abpusēja lieta.

Gravatar mehdi

2007. gada 4. novembrī, plkst. 12:13

Man ir superlicencēta Vista un superlicencēts Oppice 2007. Wordā (un tikai wordā, Exceļos un citur uiss ok) pēc kārtējā M$ autoupdate nerakstās latviešu burti - vispār nerakstās, nevis kas cits ir to vietā? Ko ieteiksiet darīt, draudzīgā commercial software lietotāju saime? RTFM analogu zvanīt supportam? A tad ar ko jūs esat morāli pārāki par tiem, kas (un, pieņemu, pusē gadījumu pamatoti) to saka cita softa gadījumā? Un jūs baigi ticat, ka kaut kāda blondā dura, kas man pacels trubiņu otrā galā man palīdzēs reāli vairāk, kā tas vai cits opensource lietotāju forums?

Ok - turpinam - te viens izpaudās ka kļūdas ir tikai opensource softam. Ņemam to pašu supervistu. Šamai ir oficiāli atzīts gļuks http://support.microsoft.com/kb/932988/ kas pietiekami realitātei tuvos apstākļos ar Canon EOS 1D vai 1Ds RAW failiem izdara šo: "file is truncated and cannot be restored. The image file can no longer be viewed". Nav joks - reāli likvidē failu. Risinās gļuks ar tikpat autoupdate http://support.microsoft.com/kb/938979. BET, līdz ar šo updati komplektā nāk jauns gļuks - http://forums.microsoft.com/TechNet/ShowPost.aspx?PostID=2143064&amp;SiteID=17 un es diemžēl savā dzelžu konfigurācijā varēju brīnišķīgi novērot tā sekas - cietie diski slēgājas iekšā, noalsa informāciju, un tūlīt rubās laukā (full stop, spin down) gluži kā lampiņas kargina sīkā ziemassvētku eglē. KO TAGAD IETEIKSIET DARĪT, tā pati augstākminētā draudzīgā saime?

Lai pavisam pieliktu punktu ilūzijai par to ka commercial soft ir citā līgā nekā ļaunais un nekam nederīgais opensource dodu trešo piemēru. Gads kaut kur ap 2000 - Tildes rakstvedis - viņu iebūvētā feature sadalīt tekstu iespraužot visās iespējamajās vietās mīkstos pārnesumus zilbēs, kas rādās, tikai tad ja patiešām vārds nokrīt uz lapas malas un viņam tur ir jādalās. Rodas nepieciešamība pāriet no Win9x tipa OS uz Win2000. Augstākminētā fīča beidz strādāt - darot to sačakarē tekstu. Loģiski tiek kontaktēts supports un pieteikta problēma. Pēc pailgākas sarakstes tiek atzīts, ka kļūda ir, bet tā ir saistīta ar tālāku kļūdu kādātur dziļā M$ OS funkcijā un Tilde tur pagaidām uzreiz neko nevar darīt, bet nu tipa strādās un labos. Pēc tam iznāca 2 jaunas rakstveža (Biroja) versijas un WinXP (Vistu neesmu mēģinājis), un tam visam bija vajadzīgi 5+ gadi, bet kļūda tā arī palika neizlabota, jebkādā šo produktu kombinācijā tas viss man vairs nav strādājs. OS softa gadījumā es VARĒTU konkrētu funkciju pielabot pats, te vienīgais ko varēju bija noplātīt rokas.

Es to visu te pieminēju ne lai īdētu, bet tikai un vienīgi lai iepilinātu bik atpakaļ medu laacz un pāris citu ļautiņu vājās nervu sistēmas (?) dēļ tapušajā rakstā un pāris komentāros. Laacz - kas konkrēti tevi uz šo rakstu pagrūda - bez iemesla tak nebūt cepis šitādu teksta apjomu?

Gravatar mehdi

2007. gada 4. novembrī, plkst. 12:54

Ak, jā - ja nu kāds nezin - cietajam diskam ir ierobežots skaits reižu ko šamais savas dzīves laikā var ieslēgties un izslēgties. Pēc tam viņš mirst, neatkarīgi no tā vai "vidējajam" lietotājam kas tāds varēja ienākt prātā vai ne. Attiecīgi šī M$ kļūda ir vārda tiešā nozīmē KILLER bug.

Gravatar jancis

2007. gada 4. novembrī, plkst. 17:53

kas tas par bullšitu? bweh :/

Gravatar Tranzistors

2007. gada 4. novembrī, plkst. 18:37

Atbildot rakstam, >[..] cilvēks, kurš nevēlās nekādu inputu dot, [..] nav pelnījis pat savu smirdīgo pirkstiņu piedurt cēlajiem oupensōrsa produktiem, jo mūždien būs neapmierināts.

Kamēr tu savu pieredzi ar jebkuru programmatūru turi pie sevis, nevienam nebūs iebildumi pret tavu nostāju. Bet ja esi izvēlējies paust savu viedokli, tad jārēķinās ar sekām :) Ja vienkārši pateiksi, ka kaut kas sucks, tev atbildēs tā pat (paciemojies boot.lv forumā). Ja teiksi, ka tev kaut kas nepatīk, tevi pasūtīs pie bug report, un pareizi vien darīs, jo sūdzēties vajag pie izstrādātāja. Tā notiek gan ar OSS gan ar slēgtā koda produktiem.

>Viss, ko es patiesībā vēlējos teikt, ir tas, ka vienīgais arguments no jūsu puses ir - lietotāj, piedalies, palīdzi, uzlabo. Tas nav lietotāja darbs. Tas ir tavs, kā oupensōrsa piekritēja darbs.

Vai to tu gribēji teikt? Ka man, cilvēkam, kurš aizstāv OSS, vajadzētu sēdēt pa naktīm un labot kļūdas kodā? Nevaru tev piekrist. Varbūt esmu OSS piekritējs ļoti egoistisku apsvērumu dēļ, un ja man kāds sūdzas par kādu atvērta koda softu, es viņu sūtu pie deviņiem pērkoniem, jo man neinteresē palīdzēt citiem. Bet varbūt es esmu parasts atvērtā koda lietotājs, kurš labprāt pastāstīs, kā par savu sāpi informēt cilvēkus, kuri var reāli palīdzēt.

Gravatar Pēteris Krišjānis

2007. gada 4. novembrī, plkst. 23:26

Laacz, es protams varētu tēlot tagad īdētāju, ka tu galīgi nesaproti "opensorze". Bet es to nedarīšu kaut vai tāpēc, ka pilnīgi nav skaidrs, ko tu ar savu tekstu gribi pateikt.

Ok, atkal acīmredzot kāds tev ir pateicis "RTFM" vai "par to gļuku neatbildu" vai ir ieteikts noreportēt "gļuku". Tavai zināšanai - man ikdienā sanāk strādāt ar atbalstu Maka un Adobe Suites lietotājiem. Un teikšu skarbo patiesību - jebkurā programmatūrā ir gļuki, pie tam tādi, no kuriem izmisums un mati slejas stāvus. UN gļuka gadījumā iekš Adobe Suite man nav nekādas reālas iespējas to salabot. Tādas vienkārši NAV. Meklē "workarounds", jājies ar dzelžiem kā idiots. Nu nav. Un ja kaut ko uzraksti atbalstam, seko vienkārša atbilde "report pleas bug".

Ar to gribēju teikt par tavu pārmetumu par blusu ziņošanu - TĀ IR VISUR. Nu nav nekur savādāk. Turklāt kļūdu uzskaite atklātā pirmkoda projektos ir tik atslīpēta, ka tu vari izsekot jebkuras kļūdas vēsturei cauri un komentāriem. MAN kā cilvēkam, KAS atbalsta produktus un risinājumus, tas IR svarīgi. Es NEKAD pēc savas izvēles neveidošu nopietnus risinājumus uz produktiem, kuriem nav nekādas skaidras kļūdu ziņošanas un iespējamas to labošanas. Nu nav man tik daudz laika manā dzīvē, lai jātos ar to visu.

Uzprasi džekiem, kas ir nopietni Makisti pateiks, ka Apple vispār visu rejecto by default un tikai tad ieklausās (Silti iesaku Mac faniem palasīt Ars Technica apskatu par OS X 10.5). Tā ir "augstākā klase"? Nē, tā ir realitāte maksas programmu pasaulē. Tu piederi programmai, nevis tā tev.

Par pašu attieksmi un īdēšanu - ja godīgi, parādi man kuri ir īdētāji, un es pateikšu, ka tā nav nopietnākā un lielākā daļā no mūsu pulka. Kā arī es parādīšu, kuri ir Windows lietotāji ar vīrus nobarotām kastēm un tev ari būs tiesības teikt, ka tie nav rakturīgākie nopietnie Windows vides lietotāji. Un tā ir. Emocionāli tīņi, cilvēki, kuru ikdiena ir drusku garlaicīga, utt. utt. ir visur, visās vidēs, uz ielas, veikalā, autobusā.

Bet problēmā nav īdētājos, bet tas, ka kopsumā es neizprotu tavu attieksmi. Jā, tu esi gandrīz vai manifesta formā vienmēr rakstījis, ka redziet opensource ir "shit", ka tur nekas nedarbojas, ka cilvēkus spiež rakstīt kļūdu ziņojumus un aprakstīt savas problēmas konkrētāk (it kā bļāviens - mans Wifi nedarbojas - nederētu, kā tad. Tas nekas, ka man diviem laptopiem darbā Wifi Windows vidē nedarbojas joprojām, neskatoties uz wudu deju ap manu Mikrotik). Par to, ka tā būtu garlaicīga nodarbe, neliecina Launchpad datubāze, kurā ļoti daudz vienkāršu lietotāju nosobmito ikdienu vismaz kādu tūkstoti kļūdu. Jā, daudzi dublikāti, jā daudzi neatbilst pa tēmu, bet vienalga - cilvēki to māk darīt un tā NAV problēma. It īpaši ja pretī ir dzīvs cilvēks (nevis kā Adobe bug reportam), kurš aktīvi cenšās papildus jautājumus uzdot, lai noskaidrotu, kur ir problēma.

Kāds ir sausais atlikums? Mans viedoklis ir, ka tu neizproti mūs tikai tāpēc, ka tu neesi nekad vēlējies un nevēlies ar mūsu vidi īpaši saistīties, kā arī tevi neinteresē normālas, lētākas alternatīvas, jo tas tev nav aktuāli. Tāpēc tu esi izvēlējies "neko nezinu, neko neredzu, iedodiet man džoistiku" vienkāršā lietotāja viedokli.

Vai tas ir slikti? NĒ. Tikai tas viss īsti neattaisno tavu "rantu" tavā blogā.

Pēcis, kas citās jomās tavas domas joprojām ciena.

p.s. šī protams ir nenopietna diskusija, lai pa īstam diskutētu par "open source" produktu trūkumiem UN plusiem.

Gravatar basta

2007. gada 4. novembrī, plkst. 23:30

pilnigi piekritu laaczam, ka reiz manas domas par to visu

Gravatar Kirils

2007. gada 5. novembrī, plkst. 09:24

laacz, a kaada jeega samaksaat, lai Tev neviens pat neteiktu, ka vari ierakstiit bugtrakaa? taa arii visu muuzhu seedeesi, a bugus neviens nelabos, lai arii buusi samaksaajis. nez vai no taa var ieguut lielaaku apmierinaajumu. labaak piesoliit to naudu kaadam programmeetaajam, lai salabo bugu opensourcaa, ja taads atrodas. a lielaas korporaacijas ietekmeet nevar.

btw, kaads sakars rakstam ar latvieshiem iisti?

Gravatar mehdi

2007. gada 5. novembrī, plkst. 10:35

Vēl jau labā da pūkainā commercial softa gadījumā ir tāda opcija kā ""jauna versija". Tipa šī kļūda būs izlabota tur un tur, pērc upgrade. Un saņem pāris jaunas kļūdas lai būtu iespēja iegūt nākamo biznesa ciklu.

Laacz - patiešām interesē - kāpēc tu visu to rakstīji? Pie tam ar tik baisu vispārinājumu - da jūs visi tur tādi, man nabaga lācēniņam mieru neliekat. A, moš, jūs visi lāči esat (bišu) slepkavas un meža smirdinātāji?

Gravatar lauraiss

2007. gada 6. novembrī, plkst. 16:44

price/performance āmen

Gravatar Tranzistors

2007. gada 6. novembrī, plkst. 17:11

Vienkārši nobļauties price/performance var, ja ir tikai šie divi argumenti. Tas strādā tādās vietās, kā procesori; un pat tur tas nav tik vienkārši.

Gravatar Prusaks

2007. gada 7. novembrī, plkst. 21:53

#33 Atis rullē, ja runājam par visprecīzāko analoģiju. Ja runājam par iespējam kritizēt, tad vienīgā atšķirība starp <i>open source</i> un <i>commercial</i> ir tāda, ka pirmie tevi lamā, bet otrie — klusē.