✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Google phone

2007. gada 6. novembrī, 14 komentāri

Gūgle turpina aliansēties. Šoreiz tas ir t.s. Open Handset Alliance un jaunā platforma mobilajiem tālruņiem - Android.

Runa ir par atvērtu uz linux bāzētu platformu (sorry, openmoko), kurai nedēļas laikā (!) būs pieejams SDK. Starp citu, tas ir būtiski - lai izstrādes īki ir pieejami vēl pirms pats produkts ir gaisā. Tādējādi ir iespējams izdalīt atlasītai tautas daļai haļavnos prototipus (neticu, ka Gūgle neizmantos šādu iespēju) un ļaut cilvēkiem uz tiem eksperimentēt, ķert klupnes, u.t.t.

Sagaidu arī to, ka uz šīs platformas bāzēts tālrunis būs viens no pirmajiem šī segmenta produktiem, kurš sāks arī parastos lietotājus radināt pie tā, ka, lai ērti lietotu tālruni, tam visu laiku ir jābūt pieslēgtam pie interneta, kā arī pie tā, ka termins “mobilais tālrunis” ir beidzis aprakstīt kabatā esošās ierīcas primārās funkcijas. Izlasīt e-pastu bez čakara? Paskatīties, kas jauns tvnetā ar visiem baneriem? Braucot sabtransā pastumdīt baitus kādā čatā? Uzraut WoW mobilo versiju? Nobildēt rindu pie bankas, mazliet padarboties mobilajā fotošopā, un uzrakstīt paniku radošu ierakstu savā blogā par masveida uzkrājumu izņemšanu no bankām? Pašlaik šiem uzdevumiem nepieciešamas šādas tādas papildus zināšanas un/vai tālrunis ar papildus funkcionalitāti. Cerēsim, ka Android to padarīs vienkāršāku.

Gājiens ir skaists. Daudz tālredzīgāks par atsevišķu mobilo tālruni vai to sēriju. Protams, ka šādu projektu pat Gūgle nespētu pacelt vienatnē. Tāpēc tā ir apvienojusies vairākām kompānijām, no kuru klāsta var veikt dažus (iespējams, ka kļūdainus) secinājumus.

Amizanti, ka pagaidām no mobilo tālruņu ražotājiem bez vēsturiski ASV populārās Motorolas ir vēl tikai trīs Āzijas kompānijas. HTC, kura diezgan labos tempos iekaro palmtopu tirgu, LG un Samsung - divas Dienvidkoreju dominējošas korporācijas, kuras ir pierādījušas, ka īsā laikā spēj iekarot jebkuru tirgu ar jebko.

Par pēdējo atceros, ka draugs reiz bija aizdevies turp uz vienu no šādu kantoru reprezentāciju. Tad, nu, noraksturoja vidusmēra korejieti (aizvietojiet X ar LG vai Samsung - atkarībā no reliģiskās pārliecības) - strādā X, runā pa X ražotu mobilo tālruni, brauc ar X ražotu automašīnu, dzīvo par X izsniegtu kredītu mājā vai dzīvoklī, kuru būvējusi X un kas aprīkota ar X ražotu elektrotehniku, kuru apsargā apsardzes kompānija X un apdrošināts viss (ieskaitot savu ģimeni) ir kompānijā X.

Papētot partneru sarakstu, ir skaidrs, ka sākotnēji izstrādes realizēsies šauros eksperimentālos tīklos visā pasaulē. Bez ASV tās vēl varētu būt Japāna (vai NTT DoCoMo būtu apnikusi Japānas specifika?), Spānija (dāāāāudz cilvēku), Itālija (gana pretimnākoši inovācijām), Vācija (T-Mobile, kurš gan cits), Ķīna (vēl vairāk cilvēku).

Izskatās, ka bez tālruņu ražotājiem, pakalpojumu sniedzējiem un programmatūras izstrādes kompānijām, tur ir iesaistīti arī diezgan daudz elektronikas figņu ražotāji, kas var liecināt tikai par to, ka Android nebūs tikai programmatūras platforma, bet arīdzan dzelžu.

Visā visumā, solītie pirmie tālruņi 2008. gada beigās varētu būt pirmie kucēni. Taču, ņemot vērā, ka šādas alianses izveide ir prasījusi laiku, kā arī to, ka reāli lietojami un plašai publikai pieejami tālruņi manuprāt varētu parādīties uz 2009. gada beigām vai pat 2010. gadu, diezgan vieglu roku varu uzklabināt prognozi, ka Apple ar savu aifounu varēs iet pabekot.

Protams, šai aliansei vēl ir jāpierāda spēja rīkoties inovatīvi, drosmīgi un ātri. Lai nesanāk parasts mobilais tālrunis ar parastu linuksu vai totāli bardakveidīgs kosmoss.

Un galu galā - līdz 2010. gadam viss vēl var mainīties. Piemēram - mūsu tirgu var iekarot citplanētieši ar kaut ko pēc mūsu mērogiem revolucionāru, bet viņiem - vecu tehnoloģiju, kuru citur neviens vairs nepērk.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar ervins

2007. gada 6. novembrī, plkst. 09:39

a kas tas ir - "klupne"? :)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 6. novembrī, plkst. 09:42

ervins: un kā tev šķiet? :)

Gravatar Normunds

2007. gada 6. novembrī, plkst. 12:30

<i>Lai nesanāk parasts mobilais tālrunis ar parastu linuksu vai totāli bardakveidīgs kosmoss.</i>

Nu re, gadījās man redzēt motorolas telefonu ar linux - pretīgāku ui nemaz nespēju iedomāties. tā ka vai šis androids izkonkurēs iphone - hū nouz. iphone gadījumā tu to izvelc no kastes un sāc runāt, ja android gadījumā tas būs - izvelc no kastes, slēdz ar kābeli pie pc, piereģistrē repozitorijus, baksties pa konsoli etc - nemaz vari neminēt kas šajā cīņā būs uzvarētājs :)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 6. novembrī, plkst. 12:41

Normunds: Tu pārspīlē. Diez vai Gūgle atļausies izlaist telefonu, kurš nebūs domāts skaistā, cēlā un vienkāršā mīlētājiem :)

Gravatar Normunds

2007. gada 6. novembrī, plkst. 13:07

Mana līdzšinējā pieredze ar linux kliedz - mūc, tas nav domāts vienkāršam cilvēkam :)

btw - google taču radīs tikai OS, telefonus izlaidīs citi. Un motorolas linux interpretāciju es jau redzēju....

Gravatar laacz Autors

2007. gada 6. novembrī, plkst. 13:18

Normunds, kāda starpība, kas ir pakašā? MacOS apakšā arī ir BSD. Un nekas, ne?

Gravatar maijs

2007. gada 6. novembrī, plkst. 15:14

Par aifona bekošanu - nezin nezin, skatīsimies, kas būs 2010.gadā ar aifonu. Jauna platforma ir laba lieta, bet cik tā būs attīstījusies, iefiltrējusies tirgos un izveidojusi stabilu lietotāju bāzi. Ņemot vērā, ka Google un Apple padomēs sēž pat vienas un tās pašas personas, nedomāju, ka plāns ir vienam otram kaitēt. Manas domas.

Gravatar Jancis

2007. gada 6. novembrī, plkst. 15:33

db: "Pirmie telefoni ar jauno Google programmatūru būs pieejami 2008. gada pirmajā pusē."

http://www.db.lv/Default2.aspx?ArticleID=e588d6f3-184b-4c17-b629-0f8238974aee

Gravatar laacz Autors

2007. gada 6. novembrī, plkst. 15:36

Janci, http://googleblog.blogspot.com/2007/11/wheres-my-gphone.html:

<blockquote>If you’re a mobile user, you’ll have to wait a little longer, but some of our partners are targeting the second half of 2008 to ship phones based on the Android platform.</blockquote>

Gravatar spy

2007. gada 6. novembrī, plkst. 15:52

kas ir "izstrādes īki" ? :) nepiesienos, wink

Gravatar coolman

2007. gada 6. novembrī, plkst. 20:05

"Un galu galā - līdz 2010. gadam viss vēl var mainīties. Piemēram - mūsu tirgu var iekarot citplanētieši ar kaut ko pēc mūsu mērogiem revolucionāru, bet viņiem - vecu tehnoloģiju, kuru citur neviens vairs nepērk."

:D :D :D

Gravatar Jancis

2007. gada 7. novembrī, plkst. 11:37

man atbildēja LAACZ!!! man atbildēja LAAACZ!!!! wiiiiiiiiiiii!!!!!

Gravatar ...

2007. gada 8. novembrī, plkst. 22:56

Bļāāā-āā-ā.. pēdējā rindkopa tā ieper! :D