✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar skatītājsX

2007. gada 20. decembrī, plkst. 12:55

ph, izrādās man ar jāmaina, pa vecu manējā :( Un nez kā var nebūt sajūsmā (vai vismaz ar pozitīvām domām) par to Šengenas līgumu...

Gravatar Imis

2007. gada 20. decembrī, plkst. 12:56

Man jau ir. Baigi laba. Pirmā lapa ir kredītkartes biezumā :)

Gravatar enigma

2007. gada 20. decembrī, plkst. 12:59

Pa, pa... kā ta nu lidostās nebūs paskontrole?

Gravatar SpiegS

2007. gada 20. decembrī, plkst. 13:20

Nu jaunajaas pasees neko labu nesaskatu - visus peec nokluseeshanas uzskata par bandiitiem un kraapniekiem. Es nevienam savus pirkstus nedoshu ...

Gravatar kukumeku

2007. gada 20. decembrī, plkst. 13:30

Kapec februari? tas 21.dec tikai uzsauszemes robezam un juras,... lidostas no Junija vai???

Gravatar Muulis

2007. gada 20. decembrī, plkst. 13:42

Spiegs, nesaprotu, kāpēc tā ir problēma, ja Tu neko sliktu nedari? a la "rūgtums sirdī?"

Gravatar Mārcis Balodis

2007. gada 20. decembrī, plkst. 14:05

Vasarā nomainīju savu pasi, labi ka nebūs nakāmvasar atkal jāmaina!

Gravatar mehdi

2007. gada 20. decembrī, plkst. 14:51

Muulis: kas var būt vienkāršāks, kā sagaidīt kamēr tu ēstūzī beidz kost karbonādē, tad pirms oficianta savākt tavu dakšīņu turot aiz asajiem galiem un salvetītes, un pēc tam nomest blakus kādam kolekcionāra līķim. Un kad vēl praksē ieviesīs spožās idejas visiem savus DNS paraugus automātā atstāt datu bāzītēs, vispār būs nenopriecāties. Un, pat ja tu neesi tik paranoisks, lai domātu ka kāds TEV to var nodarīt (mazums esi kādam sariebis), vai arī tu esi tik labticīgs, ka domā ka TEVI tas neskars, jo tu tak esi viens pelēks cilvēciņš starp miljardiem citu, padomā par tiem gadījumiem, kas neizbēgami būs. Tagad starp citu DNS analīze skaitās tik drošs pierādījums, ka pat pēc gadu desmitu paiešanas tevi var aizraut ja ne uz elektrisko krēslu, tad mūža ieslodzījumu easy, par to, ka kaut kad nozieguma vietā ir atradies tavs DNS. Policisti starā, sabiedrība starā, par to cik vienkārši ir kļuvis izķert sliktos. Tad nu lūk, vai nu tagad panesīsies daudz nepatiesas apsūdzības gadījumu, vai arī šo pamatinstrumentu - pirkstu un DNS paraugu nozīmīgums būs krasi jāsamazina, kas savukārt ļaus tīriem aiziet arī daudziem sliktajiem.

Gravatar ...

2007. gada 20. decembrī, plkst. 15:17

to mehdi

Neskaties tik daudz CSI :D

Gravatar --

2007. gada 20. decembrī, plkst. 15:32

Laacz, pēc 1. jūlija aplauzienam nevajadzētu būt - Tev taču nevajadzētu vairs būt pasei ar ielīmētu fotogrāfiju. Bet "vecās jaunās" pases ceļošanai būs vēl derīgas.

Gravatar Normunds

2007. gada 20. decembrī, plkst. 15:39

mehdi - varbūt nākamreiz iekš tēvē ieslēdz cartoon network nevis discovery channel?

A mani sajūsmina cepšanās par lietām kas nevienu no tiem kas cepās neskars ;-) Tā ir tāda vecišķa prātuļošana un es brīnos ka vēl neviens vēl nav uzlicis plati par to ka jaunās pases ir dārgas, daudz par dārgu un to vietā labāk būtu saremontējuši kādu ielu :-)

Gravatar laacz Autors

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:04

Lidostās iekšējiem ES lidojumiem (Šengenas valstu starpā) pasu kontroles nebūs. Ārzemnieki anyway varēs lidot bez pasu kontroles, jo viņi jau to būs izgājuši kādā no Šengenas valstīm.

Un jā, man ir vecā parauga pase ar ielīmētu fotokartiņu (1999. gada laidums).

Gravatar mehdi

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:14

..., Normunds: Neviens jau jums neliedz "ierēkt" par situāciju kā tādu un mani konkrēti, bet ES to saprotu tā:

  1. līdz 200x. gadam nozieguma izmeklēšana sākās ar nozieguma iespējamā motīva, nožņaugtā subjekta paziņu vai profesionālās vides loka apzināšanu, tad potenciālo aizdomās turēto sijāšanu, un tad, jau konkrētiem slikto kandidātiem pa virsu, arī pirkstu/DNSa paraugu uzklāšanu, līdz ar to iegūstot ticamu personas kandidātu ko palaist uz tiesāšanu. Ja kādu tas krata, tad es esmu viegli pazīstams ar "mūsu sargu" darbu skatā no iekšpuses.
  2. pēc 200x. gada viss notiks otrādi – visi mūsu paraugi būs LIELAJĀ BĀZĒ, policija vienkārši savāks visus notikuma vietā atrodamos paraugus un pēc 5 minūtēm būs gatava izbraukt pēc kandidātiem. Motīvus un pārējos "sīkumus" jau skaidros PĒC tam. Nu, vot, lūk un atkal jau zinot ne visādu CSI/PSI, bet mūsu pašu Latvijas policijas darba režīmu, apstākļus, situāciju, godaprātu (un pat uz brīdi ignorējot faktu, ka policisti paši pietiekami daudzos gadījumos patiesībā ir tikpat labi un neietekmējami kā, piemēram, muitnieki, un arī šis nav pliks paranoiķa apgalvojums) man ir visnotaļ pamatotas bažas ka pārējie procesa posmi pēc pirkstu/DNS pāra atrašanas tiks "ņemti" krietni vieglāk, kā tas notiek šobrīd un būtu vajadzīgs.

Gravatar Normunds

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:26

mehdi

<i> pēc 200x. gada viss notiks otrādi –</i>

Nu un? Kā tas skar tevi? Vai līdz ar jaunajām pasēm tiek atceltas tiesas? Noņemti advokāti? Tavs DNS tiek pārāk bieži atrasts nozieguma vietās?

Es nesaprotu tavu cepienu, jo, kā jau minēju, manuprāt, par šīm lietām visvairāk cepas tie kurus tas skar vismazāk ;-)

Gravatar mehdi

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:34

Nu, pirmkārt, iespēja ka kādu dienu tas viss patiešām pavēršas par mani nav bezgalīgi maza šī vārda matemātiskajā nozīmē, otrkārt – iespēja, ka pietiekoši daudz nevainīgo summāri pa valsti/planētu šī prikola pēc cietīs ir pilnīgi garantēta. Pieļauju, ka kādam varēt nepatikt, ka šamo ne tikai nevainīgu notiesātu, bet arī pats "tāds sīkums" tiesāšanas vai izmeklēšanas process kā tāds, laiks, izmaksas uz advokātiem, ilgstoša emociju gamma ala kā kazino tik bik skarbāk. Viss pārējais ir atšķirība mūsu apziņas konstrukcijā – vai tas mani/tevi krata, vai nē. Tevi nē, mani jā, pie tā arī paliksim.

Gravatar Normunds

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:42

mehdi, es vienalga nesapratu vienu sīkumu - apart from wannabe sazvērestību teorijām, kā tas skar tieši tevi? Tavs dns materiāls mētājas katrā otrajā slepkavības vietā?

Gravatar acer

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:45

Pirkstu nospiedumi tik no jūlija. Man tikko nācās nomainīt, jo termiņš bedzās. Skaisti, ne?

Gravatar mehdi

2007. gada 20. decembrī, plkst. 16:54

Vispār jau es jūtos izskaidrojis savu domu gājienu, bet nu lai tev viss būtu pilnīgi skaidrs, droši drīksti mani ierindot uz sazvērestību teoriju bāzes nojūgušos personu sarakstā.

Gravatar Vistu Zaglis

2007. gada 20. decembrī, plkst. 19:35

Sustained. Biju jau sapriecājies, ka jau 7-dien varēšu pasi "aizmirst mājās", bet nu nekas, esmu ar mieru paciesties.

Gravatar braalis

2007. gada 20. decembrī, plkst. 21:29

Lielais Brālis visus vēro. Pasē iebūvēto RFID čipu var, piemēram, izmantot lai tikai tev uzlikt kaut kur stūrītī sprāgstvielu, kas reaģēs uz tavu personas kodu... }:] Vai arī pastaigāties pa tirgu un ar mazu, kabatā noslēptu ierīcīti, nolasītu visu migrantu datus... etc.

Gravatar sm

2007. gada 20. decembrī, plkst. 21:41

Njā, bet reti jau kur ir atdalīti iekšējie no ārējiem lidojumiem. Kopenhāgenā, moš britu lielajās lidostās kādā. R

Gravatar Vilx-

2007. gada 21. decembrī, plkst. 01:18

Braalis - tik vienkārši vis tos datus no pases nolasīt nevarēs, jo dati čipā vēl ir kriptēti. ;)

Laacz - mazliet uzmanies. Ar tiem pirkstu nospiedumiem tur ir kaut kāda figņa, ka viņi reāli tikai no nākamā gada vidus būs tajā čipā. Attiecīgi pases, kas tapinātas pirms tam, būs ar (juridiskiem) ierobežojumiem. Diemžēl gan nepateikšu, kādiem tieši.

Gravatar Vistu Zaglis

2007. gada 21. decembrī, plkst. 01:57

sm, par to atdalīšanu — va ta tiešām tik sen neesi Eiropā bijis? ;) OK, no pēdējām apmeklētajām (kur IR atdalīts) prātā nāk Prāga, Berlīne un Minhene, bet es ticu, no sirds ticu, ka ir vēl ;)

Gravatar Sm

2007. gada 21. decembrī, plkst. 04:35

VZ: nujā, es pa tām mazajām lidostām sen neesmu šiverējies, bet kad pēdējo reiz biju, pases pārbaudīja visiem. Moš tagad kautkas mainījies.

Gravatar Atus

2007. gada 21. decembrī, plkst. 09:20

Lidostās ir sadalījums: 1) ejas ES pilsoņiem, 2) ejas pārējiem. Pases tiek pārbaudītas visiem, esmu pabijis pietiekami daudzās lidostās lai to zinātu. Tas ir saistīts ar drošību un pases būs nepieciešams uzrādīt jebkurā gadījumā.

P.S. Iekšējie reisi ES teritorijā nevienā lidostā netiek nodalīti no ārējiem.

Gravatar Vistu Zaglis

2007. gada 21. decembrī, plkst. 11:45

Atus, tev nav taisnība. Sorry. 1) Es vēl aizvakar biju lidostā, kur ES reisiem ar atsevišķs terminālis, 2) reisā Berlīne - Minhene ar pārsteigumu attapos pie bōrdinggeita, tā arī pasi no kabatas neizvilcis.

Un pasi (vai citu pers.apl.dok.) tev pajautās, lai tu varētu apliecināt, ka esi tā persona, kas iegādājusies biļeti, nav jau tramvajs. Vai tevis jau minētās sekjuritātes sakarā. Bet ne dēļ robežkontroles.

Gravatar kartings

2007. gada 21. decembrī, plkst. 17:11

Pastiisiemies kas buus peec desmit gadiem, kad piefikseets (nofilmeets) buus katrs tavs pirdiens uzielas. DNS, pirkstu nospiedumi, implanteeti chipi katram pilsonim. Tas ir vaajpraats! Es neesmu noziedznieks, bet man netiik domaat, ka policejiskaas valsts aciis es esmu peec nokluseejuma aizdomaas turamais! Sociaalisms, komunisms un tagad arii kaptaalisms - nekas jau peec buutiibas nav mainiijies, tikai praata un briiviibas kontroles mehaanismi ir kljuvushi rafineetaaki. Atveriet tachu acis!

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. decembrī, plkst. 17:33

kartings, tad jau tu būsi iemācījies ar to sadzīvot, vecīt. Vai arī ignorēt, jo neko nevarēsi iesākt.

Gravatar Normunds

2007. gada 21. decembrī, plkst. 19:03

<i> Es neesmu noziedznieks, bet man netiik domaat, ka policejiskaas valsts aciis es esmu peec nokluseejuma aizdomaas turamais! </i>

Interesanti no kā izriet šis ģeniālais secinājums? Pēdējie četri vārdi.

p.s ja tu LV sauc par policejisku valsti, interesanti kā tad jāsauc krievija un baltkrievija? Par demokrātijas citadelēm? p.p.s latweets jau ir tāds sūdabrālis ka paņerkstēt atradīs par jebko ;-)

Gravatar mehdi

2007. gada 21. decembrī, plkst. 19:58

Normunds, klau, – pirmkārt man vēlreiz sagribējās uzsvērt, ka cilvēki DRĪKST justies tā kā viņi jūtas. Ja tev ir pofig, ja atejās visur saliks videokameras, tad izbaudi procesu, savukārt ja man tas nepatīk, tad pie tā arī ir jāpaliek, nevis jācenšas ieborēt, ka es esmu neirotisks "latweets da sūdabrāls". Otrkārt, grozies kā gribi, bet pēc teorijas valstij vajadzētu būt nevis kaut kam no augšas, dieva vai "citplanieitiešu" uzliktam ar komplektā nākošu iekšējās kārtības regulējumu it kā mēs būtu tikai brūnie lāči zoodārzā, ko baro un laiž nokārtoties pēc grafika, kas uzraugiem, tfu, politiķiem ir licies pareizs. Pēc teorijas valstij vajadzētu rīkoties tikai un vienīgi to veidojošo pilsoņu interesēs. Un te nu sanāk viegla pretruna - paņemsim uzreiz vienu galēju piemēru - es nedomāju ka pat šizoīdi patriotiskie amerikāņi kaut cik nopietnā skaitā izņemot sevišķi klīniskus gadījumus izbauda jaunmodīgo kurpju noraušanas rituālu lidostās un/vai tic, ka tas patiešām uzlabo viņu drošību. A tad kāpēc tā notiek?? Un tas pats ir ar pirkstiem un DNSu un video - ja tevi šis process kairina, tad sāc ar to, ka paņem visus šos nospiedumus no savas sievas un bērniem (ja ir) un tad, pievienojot video materiālu, analizē kurš bija tas, kas aizmīza garām podam, bet kamēr MASVEIDĀ es neredzu "darbaļaužu" PIEPRASĪJUMU pēc viņu novērošanas, tikmēr pie tā arī paliksim.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 21. decembrī, plkst. 20:28

Mehdi, es tik skaisti nepateikšu, taču tu no tiesas esi paranoiķis :)

Gravatar Normunds

2007. gada 21. decembrī, plkst. 20:28

mehdi, nešaubīgi tu drīksti justies sūdīgi, tās ir tavas tiesības. Es tikai vēlos aprādīt, ka dažs labs tavs un tev līdzīgu viedokli aizstāvošs arguments man liekas nedaudz šizofrēnisks ;-) Es nezinu cik stiprs staffs ir jāpīpē lai no raksta par Šengenu aizvirpinātos līdz videokamerām atejās ;-) Ceru ka pa ielu tev nav bail iet, tagad tik daudz privātu apsardzes videokameru salikts, nekad tu nevari būt drošs ko tās filmē ;)

Gravatar mehdi

2007. gada 22. decembrī, plkst. 01:04

Easy - sajūsma par Šengenu nāk komplektā bezkontakta mikroshēmai ar maniem biometrijas datiem.

  1. Pret videokamerām (kur viņas ir) man personīgi nav iebildumu.
  2. Pret atejām man IR iebildumi par tām kretinēti zilajām spuldzītēm - nedomāju ka kāds to dēļ ir palicis nesakoļījies, bet mans atvieglošanās procesa baudījums tiek traucēts konkrēti.
  3. Par pirkstu/DNS paraugiem, es, protams, apzinos ka tas kaut kādā mērā var palīdzēt atklāt dažus konkrētus noziegumus, kas citādi netiktu atklāti. Tomēr, noziedzība kā suga nez kādēļ netiek izskausta arī šajos, totālas kontroles apstākļos, savukārt manas domas par tikpat konkrēto bažu par LR policijas pašreizējo "uzstādījumu un lietu kārtību" – skat augstāk.
  4. Nu, un beidzot, tā – prikola pēc, pēc totālas DNS paraugu ievākšanas būtu jānāk kaut kam no domu policijas sērijas. Liekam likmes – būs, nebūs, kad?

Gravatar ulzha

2007. gada 22. decembrī, plkst. 10:10

Būs tad, kad sabiedrība (pieņemsim, ka ir tāda lieta) būs akceptējusi tādas lietderīgumu. Un kur zvanīts, ka no tā viss paliks sliktāk? Tās, manuprāt, ir iedomas - it kā kārtībsargājošās struktūras to vien gaidītu, ka tiks pie augstām tehnoloģijām, lai varētu aizvien vairāk atklāt savu nešķīsto būtību un apbēdināt nabaga nevainīgi apsūdzētos. Tavs teksts no "Tagad starp citu DNS analīze skaitās.." līdz "..kas savukārt ļaus tīriem aiziet arī daudziem sliktajiem." absurdā veidā pieņem, ka policisti un sabiedrība ir tupi un neviens, neviens no tiem nav aizdomājies līdz Tavam domu gājienam. Bet "drošs pierādījums" taču pēc definīcijas ir tāds, par kuru daudzi prāti, gudrāki par Tavu un manu, ir secinājuši, ka tas neļaus tīriem aiziet vairāk sliktajiem! (Un ļaunums vispār neeksistē, ir tikai dažādi uzskati ;) Arī šitādi http://www.vhemt.org/ )

Gravatar ulzha

2007. gada 22. decembrī, plkst. 10:34

Ja policijā kārtības nav, tas ir primārais, par ko jāsatraucas. Ne jau jāsamierinās ar korupciju struktūrā un jāaģitē pret darbarīku došanu struktūrai vispār.

"..MASVEIDĀ es neredzu “darbaļaužu” PIEPRASĪJUMU pēc viņu novērošanas.." - nav arī ļaužu pieprasījuma pēc viņu arestēšanas pie stūres dzērumā. Par to likumu arī bija komiski izteikumi medijos tipa "WTF kas par viduslaikiem" un pietiekami loģiska atbilde "tas realizē konkrētu sabiedrības pasūtījumu pēc drošības".

Ar smaidu piebildīšu, ka mani pavisam nekrata kurpju novilkšana lidostā vai zila gaisma ķemertiņā. Tas ir tik nekaitīgi, ka man diezgan vienalga, vai tas pat strādā; un grūti saprast, kā var likties aizvainojoši, izņemot prinčiem, kuriem ģimenē audzināts, ka vērtība ir čurāt spoži un bērnudārzā savai mašīnītei nevienam citam neļaut pieskarties.

Gravatar mehdi

2007. gada 22. decembrī, plkst. 12:09

Par tiem a priori "par mums gudrākajiem prātiem" runājot, gan atļaušos nepiekrist – mūsdienu "demokrātijskā" sistēma intelektu vai godaprātu nevienu brīdi nav iekļāvusi to kritēriju starpā, kas būt vērā ņemams izraugoties "nāciju vadoņus". Paskaties kaut vai uz Kalvīti un/vai Bušu.

Un ja tev ir grūti saprast kādēļ es jūtos apgrūtināts mēģinot neredzami zilajā gaismā saskatīt vai poda mala PIRMS manis ir viegli nomīzta vai "pa lielajam" vai arī (neesmu gājis bērnudārzos tāpēc nesapratu mašīnīšu salīdzināšanu ar kurpēm) citiem grābstīties gar manām kājām, tad palasi Vonnegūtu vispār un viņa pēdējo grāmatu jo īpaši. Tur viņš kā reiz pieminēja šo jautājumu ar tekstu, ka no sirds cerot, ka kādam vienam teroristam no visiem uz planētas jebkad dzīvojušajiem miljardiem potenciālo kandidātu neienāks prātā pamēģināt ieslēpt plastiku biksēs.

Gravatar ulzha

2007. gada 22. decembrī, plkst. 17:18

Man jau šķiet, ka tas paredzēts nevis, lai kāds nesakoļītos, bet lai hiv/aidaini sakoļīšanās blakusprodukti mazāk mētātos publiskās telpās, par ko jāuztraucas stipri vairāk kā par nomīztu malu; varbūt arī kļūdos.

Mašīnītes/kājas bija domāts "es, es, es, manas ērtības, mans īpašums" nopēlums pretstatā sabiedrības vērtību izpratnei :)

Vonnegūts cerot, ka neienāks prātā, vai ka ienāks? Nezinu, kāda nozīme jebkurā gadījumā, jo ienācis prātā noteikti ir. Neviens neapgalvo, ka procedūra lidostā garantētu absolūtu drošību. Absolūti risinājumi daudzām problēmām neeksistē, bet tas taču nenozīmē, ka nav vērts tās risināt kaut daļēji.

Gravatar mehdi

2007. gada 22. decembrī, plkst. 19:43

Vonnegūts tādēļ, ka viņš bija viegli un pamatoti nobažījies, ka ja tas čalis toreiz nebūtu mēģinājis uzspridzināt lidmašīnu nevis ar savām botām, bet ar biksēm, tad tagad mēs lidostās pirms iekāpšanas uz pārbaudes brīdi draudzīgi dabūtu nolaist arī tās.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 22. decembrī, plkst. 21:32

mehdi: Ja nebūtu tas, tad būtu tas. Kā Tu spēj argumentāciju tik spēcīgu atrast?

Gravatar ulzha

2007. gada 23. decembrī, plkst. 00:07

Atsiksnot/pieļaut draudzīgu apgramstīšanu jau sanāk šā vai tā, ja ir metāla sprādze, ne? :) Gan jau aizdomu gadījumā paaicina arī diskrētākā telpā un palūdz nolaist. Tā paša dzimuma amatpersona divu tā paša dzimuma pieaicināto klātbūtnē.

Gravatar mehdi

2007. gada 24. decembrī, plkst. 04:20

laacz: atceros vienu personu, nesaukšu vārdā, kuram pietika ar pliku ticību, lai bezvariantu kategorismā ticētu OBLIGĀTAJAI Top Gear transportlīdzekļu apdrošināšanai. Tā ka diskusiju par loģiku un argumentiem izejošu ārpus SQLos pielietotā minimuma labāk nesāksim.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 24. decembrī, plkst. 12:54

mehdi, kā tas korelējas ar konkrēto diskusiju?

Gravatar mehdi

2007. gada 24. decembrī, plkst. 13:19

No tīras sirds – nevari pat nojaust?

Gravatar jaxter

2007. gada 25. decembrī, plkst. 21:00

Man ar jāmaina, bet tas jau ja uz asv vai citur prom no eiropas kontinenta grib doties.. bet atvainojiet kapec man butu jamaksaa par nomainu ja man pasee rakstits ka deriga lidz 2013 gadam... Ta ir valsts nevis mana problema jo tas ir kaa ligums starp valsti un mani... isteniba tas pases ik pa 3 gadiem izdomaa mainit.. ka tik nokaast naudu ..

Gravatar n4

2007. gada 27. decembrī, plkst. 18:20

Būs bandjugiem vieglāk kontrabandu ievazāt :D

Gravatar Desp

2008. gada 22. jūnijā, plkst. 21:07

Mehdi, jāsaka - paldies dievam, ka ir arvien vairāk cilvēku, kuri aizdomājas un visu izvērtē reāli, reāli, līdzīgi Tev. Pieļauju, ka mēs reiz tiksimies.