✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Rīgas Sargi

2007. gada 27. decembrī, 46 komentāri

Vakar apmeklējām “Rīgas Sargus” iekš kāsuņa. Lai ko es teiktu, pretīm birs - “bija maz naudas” vai arī “a uztaisi pats un labāk”. Visā visumā iespaids diezgan blāvs. Feini, ka ir filma ar puslīdz samērojamu budžetu. Es to visu saprotu un nemaz ij lielas cerības neliku.

Taču.

Dialogi un patriotiski iecerētie monologi lielākoties pliekani. Man šķiet, ka nav grūti atrast cilvēku, kurš spētu uzrakstīt gana spēcīgu uzsaukumu sapulcētajai tautai. Aktierspēle kā jau pie mums ierasts - teatrāla un kino neatbilstoša.

Lielākais šoks (izbrīns un vilšanās) bija par ieskaņojumu. Nepietiek ar to, ka krievus tēlo latviešu aktieri un tos ierunā krieviski runājošie tā vietā, lai paņemtu pārīti krievu aktieru (tas pats ar vāciešiem). Mulsinošākais bija tas, ka teju vai ik brīdi mutes virināšana nesapasēja ar to, ko dzirdi.

Nebija skaidrs arīdzan mūsu Vadoņa - Ulmaņa diezgan nepārliecinošais attēlojums. Uz ko viņi vilka?

Papildus tam visam, es neredzu, kā šī filma spēs attīstīt mūsu kino industriju. Diez vai tagad visi masveidā steigs taisīt lielizmēra specefektiem pārbagātas filmas. Diezin vai.

Iedodiet to naudu vēlreiz, paņemiet sakarīgu režisoru, paņemiet kaut to pašu scenāriju, pārrakstot runājamo. Un uztaisiet beidzot filmu :) Jo fīlingu es nenoķēru. Pie kam, filma nevienā acī man neradīja iespaidu, ka ekrānā notiekošais no tiesas ataino vēsturisko notikumu gaitu. Stāsts pasniegts diezgan saraustīti. Pie kam - vietām pārāk stiepts, vietām ne līdz galam atstrādātas nianses, kurām būtu jārada emocijas, utt

Neskatoties uz iepriekš teikto, filmu noskatīties ir vērts kaut vai ķeksīša labad. Un aizsūtīt uz to savus vecākus vai vecvecākus arīdzan ir vērts. Jo viņi nav Holivudas izlutināti. Viņi nav skeptiski noskaņoti.

Gribētos teikt vēl daudz ko, bet ko nu es. Neesmu nedz kino kritiķis, nedz kino pietuvināta persona. Ko tad es varu par to visu zināt?

Filmas kronis? Smieklīgā boksa paraugstunda baznīcas tornī.

Saldajam ēdienam: oficiālā mājaslapa un blogs :)

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar N.R.

2007. gada 27. decembrī, plkst. 13:14

Īsi sakot tavi iespaidi tādi paši kā man. Skaņa sūdīga, sižets neskaidrs un saraustīts. Varēja daudz labāk. 5/10

Gravatar Di

2007. gada 27. decembrī, plkst. 13:33

Es vakar ar biju ksunī! Nu protams ja salīdzinam ar holivudu tad līdzi nestāv! Bet priekš Lv kīno uzskatu ka ļoti laba filma! Es pieveru acis uz tiem trūkumiem - so man patika!

Gravatar bim

2007. gada 27. decembrī, plkst. 13:46

Man ar patika, nepievērsu baigo uzmanību gļuku noķeršanai un piefiksēšanai. Bet boksa stunda baznīcas tornī bij pa rubli :>

Gravatar Trader

2007. gada 27. decembrī, plkst. 14:00

Labs vai slikts var teikt tikai salīdzināmās kategorijās. Ja salīdzina ar Holivudu - tad protams viduvēji, it īpaši ja salīdzina ar Spīlbergu. Bet no otras puses - ja salīdzina ar Pakalniņas sūdu gabaliem un citiem puskoka lēcējiem, tad filma bija laba. Vismaz nebija žēl naudas par biļeti. Un nebūtu kauns teikt, ka to taisījuši latvieši. Un kā saka - pieredze nāk ar praksi. Gaidīt, ka te kāds Spīlbergs uzradīsies un būs kruti ir naivi. Un šī filma vismaz bija vērsta uz skatītāju, nevis citi latviešu brīnumdarbi, kur par VALSTS NAUDU tiek uzražota pilnīga huiņa un ne tikai viena, bet katru gadu pa piecām. Un lai cik savādi, tad naudas dalītāji tiem pašiem sūda re\žisoriem katru gadu dod un dod. Neskatoties uz to, ka tad jau labāk būtu Zvērudārzam atdevuši.

Gravatar noisex

2007. gada 27. decembrī, plkst. 14:08

man patik majas lapa un blogs :)

filmu vel neesmu redzejis un uz kino neieshu, pagaidishu, kad bus DVD.

Gravatar Jeremy

2007. gada 27. decembrī, plkst. 14:53

Prezīci, Laacz. Mani iespaidi tieši tādi paši. Bet pats galvenais mīnuss manāss acīs ir neticami banālais, vēsturiski neprecīzais un propogandas pārbāztais scenārijs.

Gravatar zebu

2007. gada 27. decembrī, plkst. 15:00

manuprāt ir dīvaina tā daļa skatītāju, kuriem padod perfektu tehnisko izpildījumu un, kuriem jebkuras versijas par vēsturi un patriotismu liek uz tām nekavējoties palūkoties aizdomīgi; mjā, nu laikam jau ir nedzudz tādu, kas nevis lasa (skatās) burtus un teikumus, bet gan paskatās arī tālāk un vairāk; lūk šajā ziņā šī filma ir ļoti laba - nu nemeklējiet tur tajos burtos, teikumos (skatos) tikai tos burtus, teikumus - atļaujiet tak sev paskatīties brīvāk un plašāk...

Gravatar gr33n

2007. gada 27. decembrī, plkst. 15:21

ieraugot bildi filmas bloga lapas augshaa, mana pirmaa reakcija/asociaacija bija - heij, viņiem vajadzētu vēl izlaist attieciigu tematisku first person shooter datorspeeli, kjipa, Battlefield 1942, Call Of Duty, Medal Of Honour, utt :)

Gravatar N.R.

2007. gada 27. decembrī, plkst. 15:21

Varētu padomāt ka sinhronizēt mutes kustības ar skaņu ir kas iespējams tikai holivudā. Un ja taisa filmu ar vēsturisku sižetu, tiktiešām ir grūti to darīt pēc reāliem faktiem? Itkā realitāte būtu bijusi par garlaicīgu filmai. Pluss toties būtu milzīgs un nebūtu jaattaisnojās ar "šī nav vēsturiska filma".

Gravatar baigaiz

2007. gada 27. decembrī, plkst. 15:47

..un nav jau arī vesturiska filma. Tā laika notikumi ir tikai fonam. Galu galā - tā nav dokumentālā filma, bet gan mākslas filma, kurā režisors/filmas veidotāji ir centušies istāstīt kādu stāstu. Piemēram mīlas stāstu, par draudzību, patriotismu utt. Ciik labi tas ir izdevies - tas ir cits stāsts. enīvej. Sist plaukstas un kliegt, ka tas ir šedevrs arī netaisos, bet ja uz šo filmu skatās caur "Latviešu Kino" prizmu, tad filma ir ok. Katrā ziņā, naivi ir domāt, ka tikai ar pašmāju resursiem mēs varam radīt filmu, kas var pretendēt uz lāčiem, palmām, globusiem un oskariem.. Galu galā no Getz neviens negaida MB komfortu.. :)

Gravatar Barnolds

2007. gada 27. decembrī, plkst. 16:26

Ēķis ar Graubu ir vienīgais tandēms, kas pēdējos gados spēj uztaisīt plašākai publikai skatāmu kino. Intelektuāļiem atradīsies kas interesants arī L.Pakalniņas, U.Celmas, V.Kairiša un citu autoru daiļradē. Bet pēc kopējā iespaida "Rīgas sargi" nekādi nav salīdzināmi, piemēram, ar depresīvo "Tumšie brieži". Protams, var "Rīgas sargus" birstēt par daudz ko. Piemēram, vēsturisko patiesību (kāpēc Daugava nevarēja būt aizsalusi kā vēsturiski tas bija), neloģiskajām sižeta vietām (kāpēc Mārtiņš ar Ulmani ir tādi čomi, kā var ilgi ilgi braukt prom no Rīgas ar auto un tad tās pašas dienas vakarā maģiski atgriezties pilsētā) un droši vien arī citām lietām. Bet nevar neredzēt to darba apjomu, kas paveikts, lai filmu uztaisītu. It sevišķi zinot daudzās ķibeles, kas filmas veidotājus sita no visām pusēm. Domāju, ka Ēķis ar Graubu mācīsies no savām kļūdām un nākošo filmu uztaisīs vēl labāku. Būtu baigi žēl, ja viņi mestu ķinīša taisīšanu pie malas.

Gravatar Mario

2007. gada 27. decembrī, plkst. 16:45

Es pilnīgi piekrītu tam, ka par tiem diviem citroniem (vai cik tur precīzi bija), kas Rīgas Sargiem bija atvēlēti, ne tuvu nav iespējams uzņemt Holivudas cienīgu blokbāsteri ar nevainojamu aktierspēli, bet tomēr uzskatu, ka latviešu aktieru leģendāro samākslotību un teatrālismu jau nu varēja samazināt līdz minimumam, kaut šo vai tēlotājmākslas veidu pamācoties no kaimiņiem otrpus dīķa..

Par filmas kroni - pilnīgi piekrītu..

Gravatar vah

2007. gada 27. decembrī, plkst. 16:47

Sena latviesu paruna - gudri dirst nav malku cirst.

Gravatar N.R.

2007. gada 27. decembrī, plkst. 17:17

neviens neprasa blokbaasteri vai aktierspeeli. tikai vienu lietu, luudzu uz celjiem, sinhroonu skanju (slikti te tauta dzird laikam)

Gravatar Mario

2007. gada 27. decembrī, plkst. 17:29

N.R.: Tev primāri nepatīk asinhronā skaņa.. man, savukārt - samākslotā aktierspēle.. Tad nu par to arī izsakos..

Gravatar n4

2007. gada 27. decembrī, plkst. 18:19

Lai arī negaidu neko iespaidīgu, noskatīšos, kad būs iespēja.

Gravatar onkulis

2007. gada 27. decembrī, plkst. 22:06

lai aktieri, labi tēlotu nevajag miljonus, arī lai ievērotu faktus nav jātērē vairāk, kā neievērojot tos.

Gravatar vilx

2007. gada 27. decembrī, plkst. 22:54

Aizsūtīju savus holivudas nelutinātos vecākus(pēdējoreiz uz kino bijuši pirms gadiem 15), pateica, ka mēsls ar sagrozītiem vēstures faktiem. Pēc tāda vērtējuma nav nekādas vēlēšanās to skatīties.

Gravatar aapsis

2007. gada 28. decembrī, plkst. 01:45

to vilx tagad jau televiizija arii lutina ar holivudas filmaam, un tikai nesaki, ka vecaaki televiizoru arii neskataas 15 gadus, un varbuutiiba, ka vinju veerteejums ir neholivudisks ir gandriiz 0

Gravatar ze

2007. gada 28. decembrī, plkst. 02:25

Runa pat nav par tehnisko izpildījumu, kas protams ir sūdains un atgādinā viduvējas datorspēlēs grafiku, bet gan par filmu, ka sociālu fenomenu. Šajā gadījumā bīstama šķiet filmas propogandiskā nosliece un no tā izrietošais provinciālisms, kas acīmredzot spēj uzrunāt ļoti daudz cilvēku (skatītāka filma, kā nekā) - tas nozīmē, ka liela daļa latvijas iedzīvotāju ir paķerami uz primitīvas ncionālpropogandas un līdz ar to viegli manipulējami. Tipiska filma masām, bet atškirībā no ASV grāvējiem, tā satur jau tā aizspriedumainai sabiedrībai (kāda tā ir latvijā) nevēlamas vibrācijas, kas vēl vairāk var mudināt visādus aprobežotus strādniekus kļūt vēl rasistiskākiem, homofobiskākiem un visādi citādi dumjākiem.

Gravatar Normunds

2007. gada 28. decembrī, plkst. 08:30

Ja runa ir par filmu kā sociālu fenomenu, jāatzīmē viena interesanta lieta - aizstāvju argumentācija. Lai gan arī viņi atzīst tās trūkumus, filmu kritizēt liedz tas ka tā ir mūsu pašu radīta, par mums un cik tad mums to filmu vispār ir :)

Principā palaižam latiņu tik zemu, lai tai pārkāptu jebkas ar uzrakstu made in latvia.

Mans skatījums - nav mums cilvēku kas spētu pacelt šāda līmeņa produktu. Sākot ar aktieriem, kas kino runā tāpat kā uz Dailes teātra skatuves un beidzot ar vājo režijun un scenāriju. Cepuri nost Ēķim un Graubam par uzdrīkstēšanos un ticību tam ko viņi 5 gadu laikā darīja, bet es nenominētu šo filmu pie LV kino klasikas.

Skatoties filmu nepārtraukti bija sajūta ka tiek rādīta beta versija, vairāki kadri beidzās ar pilnīgu neko, montāža nesaprotama utt.

Gravatar laacz Autors

2007. gada 28. decembrī, plkst. 08:31

ze: Ну ты, бля, сказанул :)

Gravatar Velko

2007. gada 28. decembrī, plkst. 10:07

Laacz piemirsis pašu galveno. Cik lācīši no 5?

Gravatar laacz Autors

2007. gada 28. decembrī, plkst. 10:17

Velko, neņemos lāčus likt. Grūti man to izdarīt šai filmai :)

Gravatar Microsoft Word 11

2007. gada 28. decembrī, plkst. 13:05

Man patīk mājaslapa!

Gravatar Sliktais

2007. gada 28. decembrī, plkst. 18:02

Šaubos vai laazc, ar krievu anekdotēm piebāztais prāts, ir spējīgs objektīvi uztvert šo filmu...

Gravatar Jeremy

2007. gada 28. decembrī, plkst. 18:36

Latviešu propoganda man šķiet tikpat derdzīga kā amerikāņu vai krievu,

Gravatar krivik

2007. gada 28. decembrī, plkst. 18:46

tu esi paaraak pesimestiski noskanjots :) Es biju uz kino tieshi valsts sveetkos, ja neskaita to boksa matchu filmas beigaas, tad filma izraisa ljoti patriotisku noskanju :) FIlmu nekaadaa gadijumaa nevar saliidzinaat ar holivudas un krievijas veidotajaam filmaam, prieksh latvijas ljoti pat laba filma!

Gravatar Patriots

2007. gada 28. decembrī, plkst. 18:59

nu man kā piekasīgai būtnei ļoti nepatika neatbilstība vēstures faktiem un vispār filma neparāva uz - vou super-, tāpēc pilnīgi piekrītu, ka nekas dižs nav izdevies, bet nu visu cieņu par to, ka mēģināja... ;)

Gravatar Agzas

2007. gada 28. decembrī, plkst. 19:51

a man bija lepnums, ka arī mums beidzot kāda normāla filma. Bija nepilnības, bet necentos tās pamanīt un uz tomēr pamanītākajām pievēru acis. Vienīgais nepatika, ka tika uzsvērts "a mēs paši", it kā sabiedrotie nemaz nebūtu palīdzējuši. Citādi arī vēsturiskie fakti bija puslīdz ok.

Gravatar kklggd

2007. gada 28. decembrī, plkst. 20:11

jeremijs lieto vārdu derdzīgs. tāds losis. bet filma stipri viduvēja, principā piekrītu laacz viedoklim

Gravatar simbel

2007. gada 29. decembrī, plkst. 12:35

Trader +1000, pārējie komentāri vairs nebija vajadzīgi. Ak jā - Holivuda nelutina, Holivuda maitā. Par boksa maču gan arī piekrītu :)

Gravatar zzc21

2007. gada 29. decembrī, plkst. 22:37

Šodien biju uz filmu. Tik garu treileri sen neibiju redzējis. Par laviešu kino. Cik no jums ir redzējuši Vogelfrei? Lieliska filma! Jūs sakiet, ka nemāk taisīt lavieši kino! Iesaku apskatīties, ja sanāk. To, ka ir tikai sūdi, nepiekrītu. Visu nosaka gribēšana. Pakalniņas amatierkino gan man nepatīk.

Gravatar Centis

2007. gada 30. decembrī, plkst. 02:00

Jeremy vienmēr tā lien dibenā?

Gravatar Pēcis

2007. gada 30. decembrī, plkst. 20:52

Oho, izskatās modē ir jaunlatvietiskums - štrunts par kvalitāti, ka tik savējie, davaij, visi kopā bļaujam - urā.

Tas, ka kāds nesaprot Pakalniņas filmas, nenozīmē, ka šai filmai nevarēja būt normāls režisors (Ēķis, Grauba kā producenti), normāls scenārijs, un normāla skaņa.

To sauc laikam par palielu paškritikas trūkumu.

Gravatar maazinja

2007. gada 31. decembrī, plkst. 10:12

si filma ir vis labaka the best!

Gravatar rick`james

2007. gada 31. decembrī, plkst. 15:34

a tu paskaties Duboka "tam gdje kon4aetsja morje" :D vienreizēja komēdija :D

Gravatar Kārlis

2007. gada 31. decembrī, plkst. 19:27

Interesanti - es skatījos kongresa namā un ar skaņu viss bija ok.

Gravatar Bumbz

2007. gada 31. decembrī, plkst. 20:24

Starp citu, kas svarīgi - nekur citur pasaulē aktieru teikto neieskaņo atsevišķi pēc tam. Tika pie mums... Vot i tev ir "latviešu kino iznīcības stereotipa izbeigšanas filma"...

Gravatar simbel

2008. gada 1. janvārī, plkst. 14:10

Bumbz: no kurienes šāds apgalvojums? Aktieru balss sinhronizācija filmas pēcapstrādes procesā - Latvijas kino fenomens? :D Tikai nevajag, ja.

Gravatar ulzha

2008. gada 1. janvārī, plkst. 17:59

simbel: pārprati apgalvojumu. Ne jau par sinhronizāciju runa, bet par balss ierakstīšanu. Vispār.

Pēcapstrādes procesā šai filmai, kā zināms, dažā vietā ir mainīts runājamais teksts. Sasinhronizē to.

Gravatar simbel

2008. gada 1. janvārī, plkst. 19:05

Tik un tā - dialogu pārskaņošana nebūt nenotiek <i>tikai</i> Latvijā. Mani interesē, kur radusies šāda informācija.

Gravatar kklggd

2008. gada 1. janvārī, plkst. 21:44

džeremijs dauza, jā, dauza sintizatoru

Gravatar kaksis

2008. gada 1. janvārī, plkst. 23:29

Nez, man filma patika Ja visiem tāda attieksme par filmu uzpeldētu, tad hvz vai kāda cita latviešu lente tiks uzbliezta, tā kā vairākumam (pat ļoti lielam) filma patika, tad dzinulis turpināt uzņemt, nepazudīs! Vairāk tādas patriotisma pilnas filmas, vismaz pēc tam tauta saprot, kur dzimuši un cels savas nevis citas valsts tēlu un blablablaaa blabla

Gravatar Saule

2008. gada 8. janvārī, plkst. 19:19

Izcili aktierdarbi: Reinis, Skrastiņš, Daudziņš, Keišs, Ķesteris. Ģirts Krūmiņš vienk. ģeniāls Bermonta lomā. Laba režija. Labs operatora darbs. Ļoti vājš un nesakarīgs scenārijs. Pilnīgi nevajadzīgi un komiski Ulmaņa un Niedras tēli. Paldies Ēķim - ierakstījis savu vārdu vēsturē arī pozitīvā nozīmē, ne tikai mēģinādams sīki apzagties kopā ar Šķēli digitalizācijas afērā.