✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Augstskolas

2008. gada 2. janvārī, 29 komentāri

Man kā vidējo izglītību guvušajam, izrādās, secen ir gājuši nenormāli prieki. Viens no tiem ir stilīgais veids, kā studentiem nepazaudēt saikni vienam ar otru. Izrādās, ka ir augstskolas, kurās izglītoties gribošie netiek nodrošināti ar elementārām lietām. Piemēram, šodien pie manis pietecēja kolēģe un lūdz izlīdzēt ar SPSS. Vajagot, bet pasniedzējs neesot izrādījis nekādu pretimnākšanu, paziņojot - “man vienalga, kur un kā jūs pie šīs programmas tiksiet”. Diez vai visam semestrim varētu pietikt ar demo versiju, kura izbeidzas divu kalendāro nedēļu laikā.

Šķiet, ka netiek piedāvāta cita opcija kā tikai fenderēšana. Protams, ir jau vēl varianti. Piemēram, viss kurss sametās (summa nav skaidri zināma, jo moduļi jau nav uzskaitīti...), lai iegādātos vienu SPSS licenci, kuru tad visi arī laimīgi lieto. Mazliet godīgāk par zādzību, bet tomēr.

Varētu jau izlīdzēt, lai pēcāk par to degtu elles ugunīs, bet neizpratne un mulsums paliek.

Tas gan nav tik riebīgi, kā iepriekšējais stāsts par galvaskausiem, taču aizvien truli.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar cyxob

2008. gada 2. janvārī, plkst. 18:51

kad studeju ieksh LU, tad tur vareeja dabuut jebkuru studijam nepiecieshamo programmu, parakstot kkaadus papiirus.

Gravatar martinsb

2008. gada 2. janvārī, plkst. 19:20

  1. Vai konkrētā augstskola nepiedāvā datorklases, kurās šī programma būtu uzinstalēta?
  2. Ja jā, tad kur ir problēma? Ja nē, tad... nu, gribētos noskaidrot, vai augstskolu kursu akreditācijas prasībās neietilpst arī nepieciešamais aprīkojums, t.i., programmatūra, datori utt.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 2. janvārī, plkst. 19:21

martinsb, nepiedāvā. Kultūras akadēmija, cik noprotu.

Gravatar cyxob

2008. gada 2. janvārī, plkst. 19:41

Nu tad ziepēs tādu Nekultūras akadēmiju!!!

Gravatar scope

2008. gada 2. janvārī, plkst. 20:02

Normāli būtu jābūt pieejamām studentu versijām vai kam tamlīdzīgam, ar kurām var paveikt visu mācību procesā nepieciešamo. RTU piem. varēja daļu MS produktu dabūt ar visām licenzēm uz mācību laiku.

Gravatar Beregu a.k.a. Pretinieks

2008. gada 2. janvārī, plkst. 20:03

daudzmaz lietojama izmēra SPSS licence varētu būt visai sālīta arī veselam kursam.

Gravatar Me

2008. gada 2. janvārī, plkst. 20:49

He...mana augskola uz servera tur nelicenceeto programmu instalaacijas ar visiem krakiem. No problem.

Gravatar atis

2008. gada 2. janvārī, plkst. 21:09

man liekas, ka tādā gadījumā pasniedzējs varētu nedaudz sūkāt. Neticu, ka kādam ievadkursam (kā noprotams) viena noteikta programma ir vienīgais risinājums. nemācos LV, bet parasti mums tiek nodrošinātas vairākas alternatīvas - cik iespējams, viss tiek mācīts uz bezmaksas programmatūras, visas maksas programmas ir pieejams datorklasēs plus visiem interesentiem iespēju robežās parasti tiek nodrošinātas centralizētas universitātes iepirktas licences, kas derīgas tikai uz mācību laiku.

Gravatar aspic

2008. gada 2. janvārī, plkst. 21:09

nu tsi.lv ir akademic aleanse dalībniece un pat nekāatienes studentiem ir tiesiibas lejupielādēt un lietot M$ produktus

Gravatar Dragster

2008. gada 2. janvārī, plkst. 21:41

RTU ir pieejami ne tikai MS produkti lietošanai studentiem mājās, bet arī specializēto priekšmetu mācību datorklasēs ir pieejamas programmas, kas maksā ne mazāk kā 5KLVL par vienu licenci, un piekam studenti no lekcijām brīvajā laikā var sēdēt šajās datorklasēs un pildīt nepieciešamos darbus bz maksas. Cik cinu TSI ar tādi pati sistēma.

Gravatar rv

2008. gada 2. janvārī, plkst. 22:16

bet kadam nabaga medicinas studentam vienu lieku galvaskausu varetu piegaadaat :)))

(vai makslas akademijas studentam. tiem ari vajag :)

Gravatar juris

2008. gada 2. janvārī, plkst. 22:19

apmēram 1500 $ maksā lietojama SPSS pakete. Man viss darbs nelegāli lieto. statistikas birojs :)

Gravatar kinda

2008. gada 2. janvārī, plkst. 23:15

Runājot par RTU, vienīgais MS produkts, ko reāli var dabūt lietošanai mājās ir Visual Studio. Vismaz šogad tā tas ir.

Gravatar kristapsz

2008. gada 2. janvārī, plkst. 23:53

var arii meginat sarunat ar pazinju, kura maacaas LU (ja taads ir), lai sagaadaa licenci vai arii lai aizdod apliecibu, lai tiktu pie kaada LU datora. Bet nu normaali tas nav! Var jau arii lietot exceli. Protams, nebuus tik eerti, bet lietot var.

Gravatar gincha

2008. gada 3. janvārī, plkst. 00:10

Nu ja paziņa ir LU, tad tā augstskola piedāvā saviem audzēkņiem lejuplādēt šo SPSS progu. Nu reāli jau ir tā, ka lejuplādēt jau var laikam jebkurš, bet lai iegūtu licenzi ir jāraxta uz studentu servisa centru, un tad šamie atsūta. Ja paziņa mācās kultūras akadēmijā, tad mani pārsteidz tas, ka šajā augstskolā ir kāds kurss, kuram ir nepieciešams apgūt SPSS. Nu nedomāju, ka kultūras akadēmijas studenti sāks SPSS izmantot, lai veidotu klāsterus, taisītu conjoint analīzi vai ko tamlīdzīgu. Vienkāršām lietām jau pietiek ar Excel. that's my humble opinion. :)

P.S.Pats ikdienā lietoju SPSS.

Gravatar BlackHalt

2008. gada 3. janvārī, plkst. 10:05

Pie atkarības un zagšanas ir jāmāca jau no sākumskolas, nevis šitik vēlu.

Gravatar micro

2008. gada 3. janvārī, plkst. 10:31

LLU praktiski visa IT fak. sēž uz M$, atvērtā koda programmatūrai nemaz virsū neskatās. Kaut arī tā pilnīgi apmierinātu gandrīz visas mācību procesa vajadzības. Datorklases ir reti pieejamas studentiem, jo praktiski visu laiku aizņemtas ar stundām. Bet vakaros viss tiek šlusots ciet.

Gadījās būt uz pāris vieslektoru lekcijām no citām valstīm, kuri dara visu savādāk - lieto tikai atvērtā koda programmatūru, ja tiešām nekādi, tad tikai ņem talkā maksas produktus. Tie paši Igauņi ir tālu priekšā mums gan pētniecībā, gan liberālākā skatā uz lietotiem rīkiem. Jo neba rīks rada pētījuma rezultātu, bet pētnieks. Bet tā kā naudiņa no EU fondiem plūst ka nu, tad M$ uzvārās ne pajokam.

Mācību procesā un pat lielā daļā pētniecības pilnīgi var aizvietot SPSS ar šo te bezmaksas programmatūru: www.r-project.org. Protams ar nosacījumu, ka virs pleciem kaut kas arī atrodas.

Gravatar hakz00r

2008. gada 3. janvārī, plkst. 12:40

LU nebija problēmu ar SPSS, datorklasē (soc zin fak) bija pietiekami daudz legālu kopiju, lai visi varētu lietot. protams cita lieta bija, ka lai mājās varētu patrenēties, laipni nokačāju un ierakstīju diskos vairākiem kursa biedriem ne tik legālas versijas...

Gravatar modric

2008. gada 3. janvārī, plkst. 12:58

vot šito es nesaprotu - galu beigās visiem M$ (un droši vien arī daudziem citiem no dārgā gala) ir EDU licences, kas tieši tam ir domātas, lai tās lietotu apmācībai augstskolās, skolās utt - un maksā šīs EDU licences ļõõti mazu daļu no komerciālās versijas cenas... kur problēma tādas iepirkt?

Gravatar bx

2008. gada 3. janvārī, plkst. 14:28

Dažiem jācer, ka Birkava kungs (no BSA) šī ieraksta komentārus nelasīs.. :)

Gravatar Velko

2008. gada 3. janvārī, plkst. 14:57

Atceros, kā RTU mācīja datu bāzes. Pēc nelielas pabakstīšanās Accessā (kurš arī bija pašiem jāsagādā), pārslēdzāmies uz "drusciņ" nopientāku DB. Oracle, protams. Tajā laikā nebija tādas Express Edition, tā ka vajadzētu šķirties no daudznullīgām summām, lai viss būtu likumīgi.

Pasniedzējs, protams, bija atradis risinājumu - izdalīja auditorijā pāris (pašrakstīto) CD ar domu - tālāk jau paši zināsiet ko darīt...

Gravatar e-remit

2008. gada 3. janvārī, plkst. 15:14

Patiesībā studente varētu pasūdzēties Birkavam, lai uzliek to mācību iestādi uz ausīm, tad varbūt šamie iedomāsies, ka studentiem nevar likt ar pirātismu nodarboties.

Gravatar Mr. Black

2008. gada 3. janvārī, plkst. 15:42

Kur blje ir probleema? Student esi modrs! Nodod pudeles!

SPSS 15.0 Student Version for Windows (4 Year Licence) EUR 76.03(Price inc VAT EUR 92)

Gravatar Janks

2008. gada 3. janvārī, plkst. 20:12

LU visiem studentiem un darbiniekiem piedāvā MS un citas programmas (WXP, OXP, O2k3, Kaspersky), ko var dabūt Korkja minētajā tīmekļa vietnē. Pieeja gan tikai no LU adresēm, taču LU piedāvā pieslēgties viņu tīklam arī pa VPN no jebkura kompla, un var tikt klāt ne tikai failiem, bet arī bibliotēkas abonētajām datubāzēm, LETAi un citiem labumiem. Prieks par šādu pieeju.

Gravatar MZM

2008. gada 4. janvārī, plkst. 07:44

Papildināšu par LU - tur jau parādās arī kursi, kuros izmanto neivs SPSS, bet gan pārāko R. Domāju, ka studentu anonīmais zvans uz BSA vai iesniegums Izglītības Valsts inspekcijā varētu palīdzēt augstskolai "atrast" SPSS licences.

Gravatar pb

2008. gada 4. janvārī, plkst. 11:38

Tagat R statistiķiem sākot bakstīt arī kāds fizmatos, tiesa tas kas to sāk ir kādu laiku darbojies pa citām zemēm, kur mācību iestādēs māca sprats lietu būtību nevis kādu konkrētu softu ;) SPSS vispār salīdzinājumā ar R ir baigā lamata - tas tā subj. viedoklis.

Gravatar Patriots

2008. gada 6. janvārī, plkst. 19:27

  1. juris @ 2008.01.02. 22:19, teica: Komentārs:
apmēram 1500 $ maksā lietojama SPSS pakete. Man viss darbs nelegāli lieto. statistikas birojs :)

šitais vnk ierullē :D

Gravatar ZBH

2008. gada 7. janvārī, plkst. 23:32

Velko : vispaar AFAIR Oracle RDBMS vareej 30 diens triaaljot pilliig legaal, briiv novelkam no OTN. iistniibaa nekaads kejs tur taapat nevad, un nekaads expire neiestaajs.