✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

WEBa nākotne

2008. gada 23. janvārī, 9 komentāri

Šonedēļ ir notikušas divas nozīmīgas lietas, kuras ir tieši saistītas ar to, kā nākotnē tiks veidotas weblapas.

Pirmā un gaidītākā. Aizgājušogad sāktā sadarbība starp W3C un WHATWG ir vainagojusies ar to, ka ir ticis publicēts pirmais uzmetums HTML 5 specifikācijai (preses relīze). Ieskatam, var iepazīties ar atšķirībām starp HTML 4 un HTML 5.

Pavisam noteikti, runa šoreiz ir par to, ko vēlās tauta. Tautai nevajag XHTML 2, kas savā ziņā ir principiāli jauna valoda. Tautai vajag ērti lietojamu tieši pārlūkiem piemērotu risinājumu, kurš pašlaik ir atrasts HTML 5 izskatā.

Otrā būtiskā lieta ir Internet Explorer atotās versijas trešais satura attēlošanas režīms, kuru viņi paši dēvē par standartiem visatbilstošāko. Principā, papildus diviem jau esošajiem režīmiem - standards mode un quirks mode, parādīsies trešais - IE8 standards mode (kurā, starp citu, IE8 iziet Acid2 testu).

Principā, IE ir savas visuresamības upuris. Lai nesalauztu weblapas, kuras jau tagad dažādi cenšās tikt galā ar visos līdz šim klajā nākušajos IE esošajām nepilnībām, pilnvērtīga (cik nu tā tāda būs - redzēsim) standartu un rekomendāciju atbalstam nāksies izmantot jauno meta elementu. Tas savā ziņā ir saprotams, bet, diemžēl, ir arīdzan bēdīgi. Principā visi tagad taurēs - kāpēc jūs no sākuma savu sandartiem atbilstošo režīmu netaisījāt tiešām standartiem atbilstošu, utt. Bet realitāte ir realitāte - lai nesalauztu vēl vairāk to, kas ir salauzts pagātnē, ir dažreiz jādomā līki risinājumi.

Kāds teiks, ka nafig ar to atpakaļsavietojamību. Protams. Pasaki to tiem tūkstošiem kompāniju ar miljoniem lapu, kuras nu būtu jāpārtaisa :)

Par šo pēdējo jaunumu ko teikt ir gūzmai ļoti labi zināmu cilvēku (te ir izlasīte).

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Aleksejs

2008. gada 23. janvārī, plkst. 10:41

Hm... Kas tad vainas XHTML? Tas ka valoda striktāka un prasa kārtību nevis pieļauj <em>bardaku</em> kā HTML?

P.S. 3. rindkopā "atotās"... ;)

Gravatar zooey

2008. gada 23. janvārī, plkst. 11:10

flame waros kā xhtml galveno problēmu min to, ka tas tiek padots kā text/html xml vietā. xhtml ir striktāka, un tas ir labi, bet neviens tev netraucē arī html4 netaisīt tagu zupu un aizvērt tagus kā vajag. html5 savukārt introducē vairāk semantikas nekā html4, nav vairs jātaisa div id header, bet gan vienkārši header tags jālieto. pats gan ņemos ar xhtml pamatā, bet ir doma pāriet uz html atpakaļ līdz ar html5 ieviešanu

Gravatar Kristaps Kaupe

2008. gada 23. janvārī, plkst. 11:20

Droši vien varam gaidīt arī XHTML 1.05 vai kaut ko tamlīdzīgu, kas būtu tas pats XHTML 1.0, tik papildināts ar jaunajiem HTML5 elementiem un atribūtiem (jo XHTML 1.1 jau ar vairs nav tas, ko tauta vēlas, dēļ nesavietojamības ar pirms-XHTML pārlūkiem, piem. MSIE6).

Gravatar Aleksejs

2008. gada 23. janvārī, plkst. 17:22

Protams, ka atpakaļsavietojamība ir laba lieta, tomēr tā ir arī sava veida stagnācija. Vai tiešām tikai MSIE6 dēļ būtu jāpaliek pie HTML?

Gravatar deni2s

2008. gada 24. janvārī, plkst. 01:35

Kristaps Kaupe:

<blockquote cite="http://alistapart.com/articles/previewofhtml5">The advantage of defining HTML 5 in terms of the DOM is that the language itself can be defined independently of the syntax. There are primarily two syntaxes that can be used to represent HTML documents: the HTML serialisation (known as HTML 5) and the XML serialisation (known as XHTML 5).</blockquote>

Iz: http://alistapart.com/articles/previewofhtml5

Gravatar ernests

2008. gada 31. janvārī, plkst. 10:53

Vispār cilvēki jau runā par SVG dizainu, kuru tagad atbalstīs ff3 un runā arī ka ie8 ;)

Gravatar Paraziits

2008. gada 6. martā, plkst. 21:49

IE 8 tiešām iziet acid2