✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Pases

2008. gada 31. janvārī, 43 komentāri

Is it just me, bet jaunā parauga pasē nav vietas, kur ierakstīt asinsgrupu un kontaktus cilvēkiem, pie kuriem vērsties dizāstera gadījumā? Šodien saņēmu sarkano dokumentu un neatradu, kur iepriekšminēto info varētu brīvi ierakstīt.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar no jelgavas

2008. gada 31. janvārī, plkst. 14:35

bet ja teiksim tu to dokumentu pazaudee kaut kur pie shkiibacainiem vai liidziigiem, vinju jau taa pat nesapratiis, ko tu tur buus sarakstiijis .... humoram: ... un ja nebuus utf-8 var gadiities ka vinji redz tikai ķeburus ... :)

Gravatar Vaards

2008. gada 31. janvārī, plkst. 14:44

<b>no jelgavas</b> - tu no filozofu ielas, ja?

Gravatar nelien

2008. gada 31. janvārī, plkst. 14:45

met ārā. tāda pase nekam neder.

Gravatar Areta

2008. gada 31. janvārī, plkst. 14:59

What is dizāsters? :)) :)) :)) :)) :))

Gravatar Girts

2008. gada 31. janvārī, plkst. 15:01

Vai pie pases "pasūtīšanas" neprasīja asins grupu? Varbūt tā informācija čipā tiek ielikta, pieņemot, ka ātrajai palīdzībai/ slimnīcai būs nolasīšanas ierīces.

Viņi jau ir sākuši arī pirkstu nospiedumus ņemt un likt iekšā čipā?

Gravatar laacz Autors

2008. gada 31. janvārī, plkst. 15:06

Girts, neprasīja. Un pirkstu nospiedumus sāks likt vasarā.

Gravatar deni2s

2008. gada 31. janvārī, plkst. 15:40

Ja nemaldos, asins grupu jau sen kā vajadzības gadījumā nosaka uz vietas, nevis no pases. Asins grupa gan dzīves laikā var mainīties, gan to arī vienkārši var kļūdaini noteikt.

Bija man dažus gadus atpakaļ jānosaka asins grupa (sakarā ar kāzām). Noteica. Saku - nevar būt tāda, jo vecākiem ir pilnīgi savādākas. Taisīja par jaunu. Noteica pilnīgi savādāku. Beigās taisīja trešo reizi, teicu, ka tā neies cauri. Sūtīja uz kkādu megalaboratoriju, kur noteica jau trešo variantu. Tālāk man apnika kasīties un piķot.

Gravatar bubu

2008. gada 31. janvārī, plkst. 16:23

Tiešām asins grupa var mainīties? Vai tad asins grupu nenosaka tavi gēni? Un gēni (normālā gadījumā) jau cilvēkam dzīves laikā nemainās.

Gravatar no jelgavas

2008. gada 31. janvārī, plkst. 16:38

filozofu ielaa dziivo Modris Putns ...

Gravatar mxz

2008. gada 31. janvārī, plkst. 16:47

Ko tu domā ar "jaunā parauga pase"? Man ir it kā jaunā parauga (izdota 2006.gada beigās) un tur beigās ir vieta kontaktiem. Asinsgrupai gan nav.

Gravatar ZBH

2008. gada 31. janvārī, plkst. 17:06

laa, iri reaals, slimniic jebkuraa gadiijumaa Tav grup reaal izmantos tikai to labaa nosakot. po, kaut vai Tu tur jau vienreiz buut biijs. ok, vismaz liidz devindesmito pirmajai pusei tas taa biij, es nezin par citaam valstiim un sodien vispaa. a ko, taga zilaas pases vairs nedo?

Gravatar laacz Autors

2008. gada 31. janvārī, plkst. 17:11

mxz: mums ir vēl jaunākas tagad :)

Gravatar Piu

2008. gada 31. janvārī, plkst. 18:05

lowrider - cilvēks dzīvojot Austrālijā var arī nepamanīt, ka mums te jaunas pases.

Gravatar z

2008. gada 31. janvārī, plkst. 18:49

Kompjūteristiem ne tas vien var mainīties. Asinsgrupa ir tikai sīkums :)

Kamēr uz vietas noteiks to grupu, vari būt jau labākos medību laukos, tāpēc jau arī mūsu dakāristiem uz braucamajiem bija ar lieliem burtiem asins grupas sarakstītas.

Gravatar Laborants

2008. gada 31. janvārī, plkst. 19:35

Jau sen ir AIZLIEGTS pasē iespiest asnsgrupu!!! Pase ar iespiestu asinsgrupas zīmogu skaitās teorētiski sabojāta, jo tāds ieraksts tur nav paredzēts. Asins pārliešana ir ļoti atbildīga procedūra, tāpēc to nevar veikt balstoties uz ierakstu pasē vai jebkādu citu dokumenu! Pirms katras asins pārliešanas tiek noteikta individuāla saderība ar tieši konkrētajām pārlejamām asinīm!

Gravatar acer

2008. gada 31. janvārī, plkst. 19:37

jaunās pases diezgan labi iesūkā...dabūju un laimīgs nejūtos.

Gravatar redbox

2008. gada 31. janvārī, plkst. 20:18

Nu neviens jau netraucē pie pases pielīmēt/pielikt lapiņu ar uzrakstu "In case of disaster Call .... vai Contact ...". Pase kā pase.

Gravatar lapsa

2008. gada 31. janvārī, plkst. 20:51

Valsts Asinsdonoru centrā asinsgrupas noteikšana aizņem mazāk par minūti. Būtu kāds no jums ziedojis asinis, tad zinātu, ka nu jau asinsgrupas noteikšana nav problēma :)

Gravatar kintu

2008. gada 31. janvārī, plkst. 20:58

Bet nav jau teikts, ka tev asinis būs vajadzīgs pārliet tieši Latvijā. Piemēram, aizbrauc tūrists uz Āfriku, kur arī ir vislielākā iespējamība iekulties avārijā, bet ārstu aprīkojums primitīvs vai arī vietējo asinis inficētas ar AIDS. Normāli Varētu līdzi braucošie eiropiešu draugi no ziedot savas asinis pārliešanai, bet nezina asins grupas... ;)

Gravatar cyxob

2008. gada 31. janvārī, plkst. 21:36

a kāda XY... pase ir NĪSTI SARKANĀ krāsā? CCCP sucks! EU sucks^2@!!!

Gravatar pyro

2008. gada 31. janvārī, plkst. 21:39

  1. pasi no 1jūnija (jūlija?) var mainīt atkal, jo tad tiks pievienoti visu pirkstu nospiedumi (ko prasa mūsu lielais brālis - asv), patreiz esot bilde + biodati (ja namaldos ~~2-4pirkstu nospiedumi)
  2. par asinsgrupu - nespiez, jo kā jau teica - noteikt viņu ir ~~1min darbs
  3. par 'in case of dizāster' kontaktiem - nav paradzēts :)

Gravatar redbox

2008. gada 31. janvārī, plkst. 22:13

kintu: nu tev tiešām ir ekselenta loģika. āfrikā redz aprīkojums ir primitīvs, lai varētu normāli noteikt asins grupu, taču, ja vajag pārliet asinis, tad tur atradīsies visi nepieciešamie medicīnas pribambasi. ūja. ja tu būsi zimbabves vidienē, tad nepalīdzēs tev ne ieraksts pasē, ne līdzbraucošie eiropieši.

un tā pase nav sarkana kā psrs, viņa ir bordo vai karmīnkrāsā drīzāk.

Gravatar Mad182

2008. gada 31. janvārī, plkst. 22:58

deni2s: ja Tu esi dzimis uz zemes, asinsgrupa Tev var mainīties tikai drukas kļūdas rezultātā :) Un asinsgrupas noteikšana aizņem aptuveni 3 minūtes, tik pat rēzus faktora.

Gravatar newage

2008. gada 1. februārī, plkst. 10:09

acer, nez kas tad tads tajaa oasee var buut, kas tev tik ljoti var nepatikt?? Savs purns riebjas??

Gravatar chromel

2008. gada 1. februārī, plkst. 10:22

Nu jā, divas lietas ir neizmērojamas: Dieva mīlestība un cilvēku stulbums. Ak tad sarkanā krāsa LV pasei nepatīk? Vācijas pasēm arī vāciņi ir sarkanā krāsā... Un tad? Par pikstu nospiedumiem pasēs. Tiem, kas tankā - pases vēlreiz mainīt nevajadzēs. Info par pirkstu nospiedumiem glabājas pases mikroshēmā. Attiecīgi - šo ierakstu vienkārši pievienos.

Gravatar Muulis

2008. gada 1. februārī, plkst. 10:48

Mad128: Drukas kļūdas vai noteicēja vainas dēļ. Manai mātei, piemēram, tika savulaik izteiktas vairākas versijas par to vai rēzuss ir pozitīvs vai negatīvs. Pieļauju, ka mūsdienās kļūdas iespēja ir mazāka.

Gravatar ...

2008. gada 1. februārī, plkst. 13:40

deni2s jau vispār ar pērlēm mētājas pirmais viņam var mainīties asinsgrupa otrāmkārtām viņš nesaprot ka bērniem nevienmēr ir tāda asinsgrupa kā vecākiem. tas ka mātei A tēvam B nenozīmē ka bērnam būs AB, A vai B var bērnam var būt jebkura arī 0.

Gravatar Artx

2008. gada 1. februārī, plkst. 13:49

derīga tikai uz 5 gadiem + mellbalta bilde + augumu vari izvēlēties pac, kādu gribi :D ..vismaz man tā bij` :)

Gravatar lapsa

2008. gada 1. februārī, plkst. 13:57

Esmu dzirdējis, ka asinsgrupa tiešām var mainīties, bet tas ir ārkārtīgi reti. Mana māte vienu tādu sievieti pazīst, kura bieži gājusi nodot asinis un vienā tādā reizē asinsgrupa izmainījusies. Ārsti bijuši uz pakaļas. Zinu, ka Holivudai jau nu ticēt nevar, bet, ja nemaldos, vienā no Hausa epizodēm tas arī tika pieminēts.

Gravatar Inita

2008. gada 1. februārī, plkst. 15:38

Pa TV nesen raadija, kkur paari okeanam, vienai meitenei paarlika liekas nieres un vinjai izmainiijaas asinsgrupa, aarsti teica, ka tas ir tikai iespeejams tip 1naa no miljons gadiijumiem un arii bija paarsteigti.

Gravatar weedy

2008. gada 2. februārī, plkst. 10:17

Vislabākais bits bija par asinisgrupas mainīšanos. :) Drīzāk kāds samainīja analīzes..

Gravatar Mad182

2008. gada 2. februārī, plkst. 12:56

Cik nu palasīju, tad parasti šādi gļuki ar asinsgrupas mainīšanos notiek kādu zāļu dēļ, kuras cilvēks lieto, un kuras iedarbojas uz vielām, ar kurām veic analīzes, un tiek uzrādīts nepareizs rezultāts. Arī tas notiek ļoti reti.

ĻOTI, ĻOTI retos gadījumos:

<blockquote>The only change to bloodtype that can occur is a switch from Negative (-) blood to Positive (+) blood. This is due to the development of antibodies to the + bloodtype. This process cannot be reversed however, going from Positive (+) to Negative (-).</blockquote>

Piemēram, no A dabūt B nu nekādi nebūtu iespējams, jo ja tev ir vienas no tām, un pēkšņi kaut kadā mistiskāveidā organisms sāktu ražot otras, tu vienkārši atstieptos :P Tāpēc jau asinsgrupas ir tik svarīgas pārlejot asinis - tās nedrīkst jaukt kopā.

Labi, tas tā, offtopikam :)

Gravatar clepton

2008. gada 2. februārī, plkst. 15:42

to 7. http://en.wikipedia.org/wiki/Hh_antigen_system

ir iespeejama nesadariiba ar vecaakiem - nav tik vienkaarsha taa gjeneetika

Gravatar kintu

2008. gada 3. februārī, plkst. 09:58

redbox: Un kā vēl Āfrikā palīdzēs eiropieši, jo daudzas tūristu/ekstrēmistu grupas ved sev līdzi visādas lietas no medicīnas piederumiem, jo labi zina vietējo medicīnisko situāciju. Pašas asinis pārliet ir ļoti vienkārši – iespraud tik adatu un iepilini. ASV armijas karavīriem asins grupu pat ieraksta birkā uz uniformas. Dzīvojot Latvijā tas varbūt nav vajadzīgs, bet ja padomā, ka pases galvenā funkcija ir tieši ceļojumiem un ne tikai uz augsti attīstītām valstīm...

Gravatar ss

2008. gada 3. februārī, plkst. 14:06

es arī biju Jelgavas pasu daļā pirms nedēļas un ļoti vīlos. Mājas lapā bija teikts, ka no jaunā gada būs pirkstu nospiedumi, bet nekā. Vienīgais ko viņi tajā čipā liek bez standarta parametriem ir augums un tautība. Tas nekas, es kad iešu nodot asinis kārtējo reizi, palūgšu, lai man pasē iespiež kā senāk treknu zīmogu ar rēzus piederību un asinsgrupu. Cerams, ka tā drīkst.

Gravatar Agzas

2008. gada 3. februārī, plkst. 22:44

chromel - tiešām nevajadzēs mainīt? Jo es nebūt neesmu pārliecināta, ka mūsu valstī ir padomāts, lai info ar pirkstu nospiedumiem vienkārši pievienotu kā ierakstu mikroshēmā. Varjaubūt, ka esmu tankā..

Gravatar chromel

2008. gada 4. februārī, plkst. 09:40

Agzas - Oficiālā informācija ir šeit: http://www.pmlp.gov.lv/?_p=897&amp;menu__id=13 Konkrēti Latvijas pasēm datu pievienošana mikroshēmā ir paredzēta. Pirkstu nospiedumus tur neliek iekšā tīri tehnisku iemeslu dēļ (problēma ar pirkstu skeneriem un sistēmu, kas to visu apstrādā). Bet tas ir laika jautājums.

Gravatar juris

2008. gada 4. februārī, plkst. 14:16

pmlp darbinieki (zvanot uz informācijas tālruni) gan apgalvo, ka neko papildināt nevarēšot, resp., ja vajadzēs pirkstu nospiedumus, pasi nāksies mainīt vēlreiz.

Gravatar ZBH

2008. gada 6. februārī, plkst. 13:24

kurs te domaa, ka LV sarkan pas iraid kas jauns? :) teiksim taa, man reiz, nesenos laikos biij, un tajaa pat man dzimsans viet skaitiijaas Latvijas Republika :)

Gravatar MO

2008. gada 8. februārī, plkst. 13:19

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type" rel="nofollow">Wikipedia says</a>:

<blockquote> "Almost always, an individual has the same blood group for life; but very rarely, an individual's blood type changes through addition or suppression of an antigen in infection, malignancy or autoimmune disease."</blockquote>

Gravatar rx

2008. gada 11. februārī, plkst. 12:58

Es laikam esmu paranoikjis, tachu neesmu redzeejis NEVIENU diskusiju LV netaa par to, ka nonjemt pirkstu nospiedumus no NEtiesaatiem pilsonjiem ir pretlikumiigi un tas ved tikai uz cietuma valsts (angliski laikam buutu otraadi t.i. police state) izveidi. Liidziigi kaa ASV jau ir tagad ar savu Patriot aktu. Nu nekas driiz ar vienu "sleedziiti" varees tevi atsleegt gan no pasu sisteemas gan iztiiriit bankas kontu. Tu domaa, ka tava nauda internetbankaa ir kaa akmenii kalta? Ha 1 diena un tev taas naudas vairs nav tur - valsts pievaac.