✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Varoņu būšana

2008. gada 28. martā, 42 komentāri

Vakar pirmo reizi mūžā apzināti un nepiespiestā kārtā nodevu asinis.

Faktiski labāk būt ij nevarēja. Vakar Statoil birojs organizēja Duntes ielā seši visai biroju ēkai iespēju nodot asinis speciāli sagādātajā donoru autobusā. Mūsu uzņēmuma darbiniekiem divreiz nav jāsaka. Es arī biju to skaitā :)

Ziniet, esmu no tiem, kam ir bail no dakteru padarīšanām. Zobārsti, LORi, asas padarīšanas man uzdzen šermuļus. Tas viss, protams, ir pārvarams, taču bail anyway ir :) Stāvot pie autobusa lēnām sāku meklēt iemeslus, kāpēc lai to nedarītu. Galu galā, tiesa, vesalais saprāts ņēma virsroku un viena atvaļinājuma diena pie ikgadējā atvaļinājuma klāt kā likta :)

Procedūra ir diezgan ilga. Sākumā potenciālais donors tiek piereģistrēts. Tad tam ir jāparaksta līgums un jāaizpilda anketa. Tad tiek paņemts asins paraugs no pirkstiņa, lai noskaidrotu asinsgrupu (man - 0+), ar tevi parunā ārsts, izmēra asinsspiedienu un tad jau ir jāgaida, kad atbrīvosies kāds no četriem beņķiem (principā diviem, jo parasti asinis var paņemt no vienas rokas, nevis no jebkuras). Gaidīt nācās ilgi, jo rindiņa bija.

Vispār jau biju paspējis puslīdz nomierināties. Taču, tad es ieraudzīju no iepakojuma svaigi izņemtās uzpariktes adatas izmēru. Stress atgriezās :) Taču, protams, mukt prom jau nemukšu. Lai šie gājieni paliek pamatskolas zobārsta kabinetā, kad tika domāti visādi kreisi iemesli, lai tikai nebūtu jāsēžās tai drausmīgajā krēslā...

Protams, nekas überpatīkams tas nav, taču arī baisi sāpīgi arīdzan ne. Lai arī ar kolēgām tika pārrunāta iespēja pasākuma uzasināšanai sacensties normas izpildīšanā uz ātrumu, beigu beigās neizdevās, jo iepriekš minētās rindas un labroču vairākuma dēļ paliku pēdējais no kolēģiem.

Pēc piecām dienām jāzvana uz ADC, lai noskaidrotu, vai nav kāda klizma asinīs atklāta (hepatīti, hivi, utt). Diezgan daudz sanāca parunāties ar māsiņām, taču dažus jautājumus nepaspēju noskaidrot. Nekas, tos nākamreiz :)

Jā, un sausie fakti. Vesels vīrietis asinis drīkst nodot reizi sešdesmit dienās. Obligāti līdzi jābūt pasei vai vadītāja apliecībai. Par katru reizi pienākās brīva atlikusī darbadiena, viena papildus atvaļinājuma diena (abas darba devēja apmaksātas), “brokastis” maisiņa izskatā ar cepumiem, suliņu un ūdentiņu, trīs lati un gandarījums par paveikto. Ja apzināti tiek nodotas inficētas (kādreiz izslimots hepatīts varētu būt reālākais kandidāts) asinis, tad var ieberzties pēc krimināllikuma pantiem :)

Vēlams ievērot visu, kas minēts VADC lapas padomos donoriem. Galu galā, ir arī gandarījums par paveikto labo darbu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Mārcis Balodis

2008. gada 28. martā, plkst. 10:48

Ē, papildus atvaļinājuma diena ir labs burkāns! :)

Gravatar bush

2008. gada 28. martā, plkst. 10:54

visbriesmīgākā daļa ir pirkstā duršana. pārējais ir priekš bērndārzniekiem.

Gravatar DD

2008. gada 28. martā, plkst. 11:04

kas tad tur ar pirkstduršanu? Neesi nekad sagriezies? Vot zobārsta anestēzija augšējā žoklī gan ir nepatīkama.

Gravatar Boja

2008. gada 28. martā, plkst. 11:26

Man akal aprakstītās PirmsProcedūras Izjutas ir svešas, bet pēcāk galvas reibšana un nespēks ir konkrēts visai... teiksim, momentā pie stūres sēsties laikam (man vismaz) nebūtu prāta darbs. Anyway, labs darbiņš.

Gravatar uldis

2008. gada 28. martā, plkst. 11:35

Pats esmu nodevis asinis 2 reizes, bet ne īsti brīvprātīgi - vienreiz viss kolektīvs gāja un kauns bija atteikties, tāpēc nevar uzskatīt, ka brīvprātīgi, otreiz vajadzēja sievai, sarunāju vēl kolektīva cilvēkus, bet nu laikam to arī nevar uzskatīt par brīvprātīgu. šajā jautājumā palika neskaidras vairākas lietas: Kā privātpersonai - nafig jādus pirkstā, ja var no tiem 400gramiem paņemt tos divus pileinus. Man nav iebildumu pret vēnā duršanu, bet pret pirkstu man no bērnu dārza laikiem vēl alerģija ir (tipa ģibiens :). Un kāpēc nevar nodot pusi porcijas, nē tev obligāti atkačā visu maisu (pirmoreiz nebiju pārliecinašt par savām izjūtām un gribēju sākt pamazām :0 kā pilsonim - kāpēc papildus brīvdiena sjāapmaksā darba devējam - vai jācieš tam darba devējam, kad līdzjūtīgāki darbinieki, bet konkuretiem visi raujas tāpat (man vienam paziņam ir mazs tirdzniecība suzņēmums (ne pārtika) un kāds darbinieks nodod asinis 5 reizes gadā, it kā jau labi, bet tā ir papildus atvaļinājuma nedēļa un lai nodrošinātu darba nepārtrauktību pats viņs no sava atvaļinājuma ziedo nedēļu cilvēka aizvietošanai un pats principiāli nenodod asinis, jo viņam ta atvaļinājuma papildus dienbas neko nedos. otrkārt ja strādā valsts pārvaldē, vai "labā' ārvalstu uzņēmumā, tad viss ok, bet citus tavas atva;ļinājuma dienas tiek iebāztas .... treškārt - vispār jau maksā tikai 2 latus, bet pilsēta Rīga dot klāt vēl cvienu, lai kompensētu tranporta izdevumus donoram, tāpēc nav skaidrs vai pienāks trīs lati, ja laboratorija pati atbrauc klāt :)

Gravatar Vigants

2008. gada 28. martā, plkst. 11:44

Es arī biju nodot asinis " za kompaniju" un teikšu godīgi, ka mans varoņdarbs diezgan drīz nesa augļus.... pateicoties šim izgājienam es uzzināju par vienu sev piemītošu slimību, kuru citādāk es nebūtu laikus identificējis un sācis ārstēt. Iesaku visiem nodot asinis! :) Gan labu dari, gan arī tev pašam var izrādīties liels labums.

Gravatar solnyshok

2008. gada 28. martā, plkst. 12:26

Vakar biju ciemos jusu biroja, Duntes 6, 7. stavā. Autobusu gan nepamaniju...

Gravatar BlackHalt

2008. gada 28. martā, plkst. 13:29

Asiņainā inflācija. Par cik IRCā tik vien sēdi, tad varētu būt pa nullēm.

Gravatar juris

2008. gada 28. martā, plkst. 13:45

uldim: duršana pirkstā vajadzīga, lai noteiktu, vai tev vispār ir jēga nodot asinis. ja, piem., hemoglobīna līmenis nav ok, asinis nodot tev neviens neļaus - atkritīs nepieciešamība pēc 450ml noņemšanas... kompensācija: 3lvl pusdienām, 1lvl transportam (maksā tikai tad, ja donors uz asins pieņemšanas punktu dodas pats).

Gravatar uldis

2008. gada 28. martā, plkst. 14:06

To juris Nu bet es par ko - vai tad uzreiz tās pirksta asinis pārbauda, manā gadījumā, es pēc 2 minūtēm jau sēdēju "uz kresla" un man dūra jaunu caurumu, iespējams, ka kāds mikroskopā paspēja izpētīt manu hemoglobīnu, ja tā tad atvainojos un saprotu, bet ja tas viss notiek kaut kad vēlāk, tad gan ..... sviests

par Ls 3 vai Ls 4 laikam man veca info, vēl nesen bija 2+1, ja pareiz sapratu tad tagad ir 3+1

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. martā, plkst. 14:10

Uldi, principā ar to analīzi no pirksta var noteikt arī, vai gadījumā nav problēmas ar asiņu sarecēšanu. Ja ir, tad asinis nodot nedrīkst.

Gravatar Mad182

2008. gada 28. martā, plkst. 14:11

Vienreiz mēģināju, pirms tam bail bija, bet pēc nodošanas solītā noguruma vai galvas reiboņa tā arī nebija, sajūta tāda, ka varētu iet vēlreiz :)

Gravatar ...

2008. gada 28. martā, plkst. 15:08

Hemoglobulīnu nosaka uzreiz.. Zinu jo paziņam tā arī bija iedūra pirkstā un teica nē nē jo hemoglobulīns pārāk zems..

Diezgan jautri ir tad kad blakus krēslā noģībst kāds.. :D Tad pa galvu sāk visādas domas rosīties.. :D

Gravatar BlackHalt

2008. gada 28. martā, plkst. 15:20

Es zinu, ka mana pazistamā daktera paziņa teica, ka viņam dakteris teica.

Gravatar RedStar

2008. gada 28. martā, plkst. 18:25

Forši, laacz, tā tik turpini :). Uz mani māsiņas vienmēr bola acis, jo no dabas esmu tāds maziņš 54 kg un bāls padevies, bet kādu 4 gadu laikā asinis esmu nodevis reizes 10. Un nekādas vainas. Izbraukumos vienmēr iet mazliet ilgāk nekā aizejot uz donoru centru vai 1. slimnīcu pašam.

Gravatar Krist2ps

2008. gada 28. martā, plkst. 21:07

Par šito, tevis, Kaspar, rakstīto sasmējos:

<em><blockquote cite="Lai šie gājieni paliek pamatskolas zobārsta kabinetā, kad tika domāti visādi kreisi iemesli, lai tikai nebūtu jāsēžās tai drausmīgajā krēslā…"></blockquote></em>

:D

Gravatar Krist2ps

2008. gada 28. martā, plkst. 21:09

<blockquote>Lai šie gājieni paliek pamatskolas zobārsta kabinetā, kad tika domāti visādi kreisi iemesli, lai tikai nebūtu jāsēžās tai drausmīgajā krēslā…</blockquote>

Gravatar

2008. gada 28. martā, plkst. 21:13

eu a tā adata liela? nu lielāka kā sistēmai? sajūta kā pie sistēmas? es domāju - nu ar to atšķirību ka šiten sūc ārā nevis laiž iekšā - sanāk kā pie sistēmas?

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. martā, plkst. 21:25

jā, lielāka tā adata ir, nekā sistēmai. Jo sistēma jau tiek izmantota, lai principā pilinātu lēnām, bet asins nodošana (bez daždesmit gramiem puslitrs) ir dažu minūšu jautājums.

Gravatar es

2008. gada 28. martā, plkst. 21:38

Uldi - hemoglobinu un asins grupu nosaka aptuveni 30 sekundes. Ja hemoglobina limenis nav ok - nedrikst nodot asinis.

Adata ir ka aptuveni lodisu pildspalvas ieksina. Sistemu adatas ir krietni vien mazinas...

Gravatar Agzas

2008. gada 28. martā, plkst. 22:26

nunu, nav tik liela kā lodīšu pildspalvas iekšiņa (asinis esmu nodevusi kādas reizes 5as), bet nu baigi maziņā arī nav. man arī visvairāk nepatīk pirkstā duršana, bet īstā nodošana - nekas tāds, pat īsti nejūt ne ka iedur, ne ka tecina laukā.

Gravatar Taai

2008. gada 28. martā, plkst. 22:54

Malacis! Es arī 2 reizes nodevu. Drīz iešu atkal. ;)

Gravatar Prusaks

2008. gada 28. martā, plkst. 23:08

Vai zināt, ir tādi cilvēki, kam pēc nodošanas ir uz pāris dienām eiforija bez narkotikām utml… Jūsu padevīgais kalps ir to vidū. Žēl, ka man tāda banāla asinsgrupa. Bet attiecīgi ir arī vairāk cilvēku ar tādu pašu grupu, tāpēc nevajadzētu kautrēties. Затопим больницы кровью!

Gravatar Sarky

2008. gada 29. martā, plkst. 01:29

Jocīgi iedomāties, ka varētu būt nepatīkama tā odiņa dzelšana - pirkstiņā duršana, bet "īstā ņemšana" neizraisa emōcijas.

Man, vēl okupācijas laikā, no vēnas ņēma asinis asinsgrupas noteikšanai. Ziniet.. šausmas! vidēji stipras sāpes.. tāda tirpoņa. Bija stipri jāsaņemas, lai līdz beigām izturētu..nekunkstētu..

Kopš tās reizes tādam donōru busam - ar līkumu... :) Lai gan - protams - ja būtu retas asinis un konkrēti vajadzētu - skrietu, nodotu, nedomājot. Var tak paciest

Varbūt sagadīšanās / nemākulīgi ārsti / vecas tehnolōģijas toreiz bij, un tagad tā nav?

Kā ir?

Gravatar Bitiic

2008. gada 29. martā, plkst. 10:27

Man ari pati nepatikamaka dala skiet pirksta dursana. Un varbut vel tas bridis, kad adatu velk lauka no venas. Asinis medzu nodot Liepajas slimnica. Paldies slimnicas kolektivam, kas nenobaidija pirmaja reize, visu izstastija un paskaidroja. Asinis no pirksta tiek parbauditas uzreiz un pec tam pasaka,vai tu saja reize vari tas nodot, vai ne. Par katru reizi dod 3 latus. Ja esi bijis tris reizes divu gadu laika, tad iespejams dabut 50% atlaidi tramvaja vai autobusa menesbiletei lidz gada beigam. Man tas viss pasakums patik tiri ta idejas pec. Viss parejais ir tikai bonusins. :) Ta turpinat!

Gravatar armands

2008. gada 29. martā, plkst. 10:33

Pilnīgs oftopiks, atvainojos, kad informācija lasīta, vari dzēst ārā. :) Es vienkārši gribēju painformēt par blogu, kas laukā "Mājas lapas adrese" ierakstīts. Varbūt vari parādīt citiem un pakomentēt, ja liekas, ka būtu vērts. Let's spread the word! :)

Gravatar armands

2008. gada 29. martā, plkst. 10:34

A ja runā par adatām, man šie prieki iet garām. Hepatīts bērnībā. Ka tik kādreiz neaizmirstu, ieberzīšos. :))

Gravatar

2008. gada 29. martā, plkst. 10:38

a pirkstā dur kaut vai tikai tāpēc lai paskatītos vai asinis vispār tek. var būt arī tā ka netek - žņaudzi to pirkstu cik gribi. tad jādur citur, piem. otrā rokā. ar vēnām tāpat imho, tāpēc lai nav jāsadursta visa roka ar adatu viņi sākumā papraktizējās uz pirkstu

Gravatar Oskars_M

2008. gada 29. martā, plkst. 23:56

#5, neviens jau neliek to brīvdienu pieprasīt, tikai dod tiesības to darīt. Man pašam šobrīd uz galda mētājas vismaz 2-3 tādas izziņas par donora brīvdienu, kuras neizmantošu, pēc pāris dienām paies 60 dienas kopš pēdējās asins nodošanas un drīz noteikti pievienosies vēl viena tāda pati izziņa. Manuprāt, pareizā motivācija asins nodošanai ir ne jau brīvdiena vai 4 LVL, bet tas, ka vari citam cilvēkam būtiski palīdzēt, tajā pašā laikā sev nekaitējot un nekādus zaudējumus neradot. Par adatām u.c. Man subjektīvi liekas, ka VADC pirms kādiem pāris mēnešiem nomainījās inventārs uz mazsāpīgāku. Cik atceros, kādreiz tiešām tā vēnā duršana bija krietni nepatīkama, bet pēdējās reizēs nekādas tādas izjūtas nav vairs bijušas. Par pēc-asinsnodošanas simptomiem. Tas laikam katram ir individuāli, esmu arī uzreiz pēc tam ar riteni braucis un bez jebkādām problēmām, tajā pašā laikā, ir redzēts, ka cilvēki atslēdzas turpat uz vietas kabinetā vai arī uzreiz izejot laukā. Kamēr nav zināms, kā organisms uz tādu atrakciju reaģēs, laikam tomēr sākumā jāuzvedas prātīgi.

Gravatar Uhh

2008. gada 30. martā, plkst. 00:28

A pirkstā ir jādur - lai noskaidrotu vai tev nodot asinis nečakarēs veselību. Mums uz biroju brauca tas buss un tusējās no rīta līdz vakaram; bijām gandrīz 100 donoru, vairums pirmo reizi; nu un lūk - vairākus, kas gribēja tos 400ml nodot, nepalaida tālāk pēc 'pirksta' analīzēm. Vienai meitenei mazasinība/holesterīns, un vienai konstatēja, ka viņa ir stāvoklī...

Gravatar Astrida

2008. gada 30. martā, plkst. 00:51

Ak, Kungs! Kas tagad kļuvusi par problēmu???!! Asins nodošana un tik daudz gļēvu komentāru! Bet tas taču nekas nav!! Nekā īpaša!

Gravatar un es

2008. gada 30. martā, plkst. 02:39

nodevu kāju. Tas taču nekas nav!!

Gravatar Astrida

2008. gada 30. martā, plkst. 04:41

Ja nodevi kāju, domāju, ka arī tas nav nekas īpašs, vai ne? Otra taču palika? Pareizi? Ar galvu gan esi uzmanīgs!

Gravatar ambient

2008. gada 30. martā, plkst. 12:24

iesaku iečekot vai pēc šīs asins nodošanas reizes nākamajās 5-7 dienās kaut kas manāmi mainījās organismā. piem.: saslimi, vai tieši otrādi - parādījās enerģija :)

Gravatar Mr.Black

2008. gada 31. martā, plkst. 00:59

Bljeeeee, reecu kaa vecs kleperis :D ...nodevu kāju...! Es nodoshu locekli! Neliek vells miera man, ne par ko.

Gravatar uldis

2008. gada 31. martā, plkst. 10:28

astrīda, nevajag di..... katram savas problēmas, ja tavs nodota asins kg skaits pārsniedz 100, tad apsveicu un ierosinu dibināt lapu www.virs100.lv un apsriesties savā stapā, te cilvēki runā par pirmo reizi. Katram savas problēmas. Ja tas būtu tik vienkārši, tad jau problēma kā tāda nepastāvētu.

oskars_M Brīvdienas jau nav jāpieprasa obligāti un 4 lati vēl jo vairāk man nav arguments, bet visiem pamatā labdarīgas tieksmes uznāk tikai ap Z-svētkiem, vai kad dzīve piespiež, tomēr vismaz studiju laikos pazinu cilvēkus, kas nodeva asinis materiālo labumu dēļ vairākas reizes gadā un nedoimāju, ka viņu asinis no tā ir morāli sliktākas, tuklāt man nav zināma statistika cik % no nodotajiem asins kg ir naudas, un cik % morālie. tāpēc likumdošana manuprāt būtu uzlabojama, kā piemēru - nesen bija info, ka polijā, var atgūt nomajksātos nodokļus, ja nodevi asinis, un uzreiz ierosinājums, ka reizē ar zobārsniecības čekiem, mācību maksu utt VID gada beigās iesniedz izziņu, ka nodevi asinis (un neizmantoji šo izziņu, lai iegūtu papildus atvaļinājuma dienu) un tev samazina nodokļos apliekamo suumu par Ls 50, jeb atskaita atpakaļl Ls 12.5. Ideja, ka tu izmanto savu iespēju kā gribi, neapgrūtinot arī citus, tajā skaitā darba kolēģus, kas vieglāki par 50 kg un spiesti nostrādāt vasarā maiņu tavā vietā Bet būtībā, ja zinātu tavu idnetitāti izvirzītu "latvijas lepnumam" un bez ironijas

Gravatar dakters

2008. gada 31. martā, plkst. 12:59

Adata ir tik liela, lai Jūs izsūktu sausus. Nāciet vien pie manis balodīši.

Gravatar Paraziits

2008. gada 31. martā, plkst. 17:59

he he :) tad piesaki arī mani, man uz galda mētājas 7 lapiņas, 6 (maximums) no pagaišā un 1 no šī gada :) un arī es eju brīva prāta vadīts ne to brīvdienu, ne to 4Ls dēļ, man tāda apziņa, ka vajag darīt... nu un arī nedaudz nojēga lielāka par to visu, nekā 90% šejienes publikas...

Gravatar Paraziits

2008. gada 31. martā, plkst. 18:00

bez apvainojumiem ;)

Gravatar hardijs

2008. gada 3. aprīlī, plkst. 01:38

nu vēlējos tikai pateikt paldies visiem donoriem - pats nekad nebiju aizdomājies par to donoru būšanu un ja būtu zinājis, ka tik vienkārši un kas svarīgi - arī pašam veselīgi, jo organisms tiek uztrennēts ģenerēt asinis, ja nu krīzes situācija - būtu mazliet iesprindzis. tagad manī ir salieti vismaz kādi 15L svešu asiņu un pateicoties tiem 2 gadus jau esmu nodzīvojis extra - leikēmija izskatās šobrīd izārstēta. diemžēl nodot gan vairs neko nedrīkstu.

Gravatar Paraziits

2008. gada 3. aprīlī, plkst. 10:19

lūk arī ir būtība tam visam :)

Gravatar T.

2010. gada 20. janvārī, plkst. 10:52

Rīt atkal? :)

"Cien. visi labie kolēģi, kas plānojuši nodot asinis Donoru dienā 21.janvārī!

Tā kā laika posmā no 10:00-11:00 uz asins nodošanu pie VADC autobusa pulcēsies uzņēmuma Zetcom darbinieki, tad iesakām nākt no pulksten 11:00, lai novērstu lieku laika patēriņu gaidot rindā!"