✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Mana mazā Gūgle

2008. gada 8. aprīlī, 6 komentāri

Vakar Gūgle laida klajā jaunu pakalpojumu, kurš, kā man šķiet, ir kārtējais loģiskais solis cloud computing virzienā.

Cloud computing ir jauns jēdziens, kas nozīmē to, ka ideālā gadījumā lietotājiem nav nepieciešams nekas cits, kā tikai piekļuve Internetam. Par datu un aplikāciju izvietošanu, pieejamību un funkcionēšanu atbild tūkstošiem vai pat simtiem tūkstošu serveru visā pasaulē, kuri darbojas kā vienota platforma. Faktiski tā ir dažādu resursu koplietošana (šādā kontekstā pat tīri simpātisks šķiet latviskojums terminam sharing). Pakalpojuma vai aplikācijas veidotājam teorijā nebūtu jāsautraucās par infrastruktūras izveidi.

Līdz šim šai lauciņā nebija sevišķi daudz iespēju. Pirmais un populārākais no šāda tipa servisiem bija Amazon.com: Amazon EC2, kurš, tiesa, vairāk līdzinās parastai virtualizācijai. Ir vēl daži servisi, un viss. Protams, jāpiebilst arī šāurāk specializētie Facebook Platform un topošais OpenSocial.

Un te nu nāk Gūgle ar elementāru, bet spēcīgu piegājienu. Principā vienkāršota pakalpojuma definīcija ir tāda, ka jebkurš tagad var izmantot Gūgles resursus, lai hostētu savu aplikāciju un ar to saistītos datus. Sākotnēji tiek piedāvāts viens tarifu plāns - nulle. T.i. - par pliku velti ir iespējams izveidot un izvietot savu pakalpojumu, ja aprobežojās ar 500 MB diska vietas, un līdz pat pieciem miljoniem lapu apskašu mēnesī.

Par izstrādes vidi ir izvēlēta iespējām apgraizīta Python 2.5.2 versija, taču, iespējams, ka tā nebūs vienīgā pieejamā valoda. Protams, ka ir pieejami moduļi lielākajai daļai Gūgles servisu, kā arī nav liegts ņemties ar izslavēto GFS, izmantot Gūgles spēju savākt kādu weblapu, vai nosūtīt e-pastu.

Ir pieejama Gūgles stilā ieturēta dokumentācija, kā arī pilnvērtīgs SDK, kurš ļaus emulēt Gūgles piedāvāto vidi uz sava datora. Lai sāktu lietot to, nav nepieciešams gadīt ielūgumu vai par kaut ko maksāt.

Ne reizi vien šā bloga annālēs jau ir izskanējis mans viedoklis, ka Gūgles dominance nekāda medusmaize nav. Zināmu skepsi rada tas, ka Gūglei ienākot šai tirgus segmentā un iekarojot lielāko tirgus daļu, radīsies grūtības ar potenciālo konkurenci. Elementāri ir piedāvāt savu jau esošo infrastruktūru, bet jaunam tirgus spēlētājam viss būtu jāveido no nulles. Pie kam, Gūgle ar saviem resursiem var veikt juridiski gana grūti pierādāmu un daudžšķautņainu dempingu.

Papildus tam, šķiet, ka izstrādes vide ir gana ierobežota, lai vienkāršā veidā liegtu integrēt citus servisus. Protams, cerēsim, ka kļūdos un Gūgle neplāno likt šķēršļus pakalpojumiem, kas varētu potenciāli tai nepatikt.

Vēl derētu atcerēties, ka viss atrodās pie Gūgles. Tas nozīmē, ka, saglabājot pirmo vietu šai pakalpojumu sfērā, ir diezgan lielas izredzes, ka tieši viņi būs tie, kas pirmie atklās jaunus un perspektīvus projektus, pirmie vai nu tos nopirks, vai uztaisīs paši. “Do no Evil” agrāk vai vēlāk apsavedās ar ne vienu vien bet.

Un, jā, zinu, ka optimisti dzīvo ilgāku un piepildītāku mūžu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Ivars Indriks

2008. gada 8. aprīlī, plkst. 11:45

Nu par šitādu lietu es ar daudz esmu domājis. Mans komentārs http://mini.indriks.com/2008/04/08/gugles-vara/

Gravatar kurmis32

2008. gada 8. aprīlī, plkst. 12:52

"Jauns jēdziens" vecās skaņās. Labrīt! Kāds atcerās meinfreimu laikus?! Man šķiet, ka industrija ir apmetusi kūleni 15-20 gadu garumā un nonākusi tajā pašā vietā, kur bija. Vienīgā atšķirība, ka tam visam pa vidu sekmīgi uzradās globāls tīkls. Varbūt ar to vajadzēja sākt?! Tiesa tad izpaliktu Bila miljardi. Kamoon! Idejas iz meinfreimu laikiem nekur nav zudušas! :D

Gravatar Rumpis

2008. gada 8. aprīlī, plkst. 15:20

Domāju, ka diezgan liela daļa pasaules e-pasta un cita veida informācijas iet caur Googli, un viņiem ir lielas priekšrocības pirmajiem novērtēt jaunās idejas, neprasot nevienam atļaujas.

Gravatar BigUgga

2008. gada 8. aprīlī, plkst. 22:28

Cloud computing ir nevis jauns jēdziens, bet jauns vārds, nosaukums :)

Gravatar Grrr

2008. gada 8. aprīlī, plkst. 23:01

Principā Eiropā ar līdzīgiem projektiem nodarbojas akadēmiskajās aprindās; pagājušā gada <a href="http://www.ecdl2007.org/index.php" rel="nofollow">ECDL konferencē</a> teju trešdaļa zinātnieku rādīja visvisādus trikus ar grid computing (kas principā ir tas pats zem cita nosaukuma).

Gravatar Sm

2008. gada 9. aprīlī, plkst. 01:14

Bah, beidzot desmit gadu laikā Google produkts, ko gribētos lietot bet nav pieejams :(