✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

MP3 (ne)nepieciešamība

2008. gada 21. aprīlī, 14 komentāri

Šodien, aizvien klausoties last.fm, atskanēja smeldzīgi pazīstamas skaņas - Chemical Brothers gabsīts “Setting Sun”. Savulai tieši šī dziesma bija tā, kura principā mani ievadīja klubu dzīvē. SuperFM laiki neskaitās, trakais mikss arī ne. Bet kā reizi, ja nemaldos, žetonu vakars un Pulkvedim neviens neraksta bija tāds pirmais ieklimtiens naksnīgajā Vecrīgā. Un kā reizi šī ir tā dziesma, kura tolaik iesēdās.

Un nesaprotamu analoģiju ķēdes rezultātā kaut kā uzvedinājos uz domas par esošās mūzikas kolekcijas lietderību. Teiksim, šķiet, ka tā gūzma ar mūziku, kas ir ceļojusi manim līdzi jau kopš tālo deviņdesmito beigām, vairs nav aktuāla. Patiesi nav viegli atminēties, kad es pēdīgo reizi būtu klausījies to, kas man uz diska ir.

Iespējams, ka procentuāli izsakoties, 5 varētu būt tas cipars, kurš raksturo to daļu kolekcijas, kuru nevēlētos pazaudēt. Tie ir rūpīgi krātie depeša albumi un nealbumi, pilns NIN ar dažādām albumu versijām, šis tas no sirdij tuvās mūzikas ukša veidā (dažādos dzīves brīžos būtiskas dziesmas samestas vienā kaudzē), šis tas no ne pārāk viegli atrodamiem letiņu ierakstiem. Un viss.

Principā, to visu var un vajag legalizēt, kur tas nav izdarīts, taču visu pārējo likvidēt.

Kāpēc?

Sāksim ar to, ka nav lustes klausīties vienu un to pašu. Ja izvēle ir maza, tad visu diezgan ātri var atklausīties. Ja, savukārt, izvēle ir milzīga, tu vairs nezini, ko lai klausās un noskaņai atbilstošas mūzikas atrašana nereti aizņem aizdomīgi daudz laika.

Nu, labi. Izdzēsīšu es visu, atstājot to kripatiņu, kuru vēlos paturēt. Ko tālāk? Āreče! Te nu nāk talkā visvisādi servisi, kuri diezgan labi spēj atrast mūziku tavā vietā. Pirmais un populārākais, protams, ir last.fm un līdzīgie servisi, kas savā būtībā ir sociālie tīkli mūzikai.

Es vairāk priecājos (pagātnē) par Pandora Box, bet to aizklapēja ciet šaipus dīķim sēdošajiem un, lai klausītos, ir nepieciešams izdarīties dažādi, kas ne vienmēr darbojas.

Taču, ir daudz citu opciju. Vēlies klausīties radio? Nav problēmu. To var darīt tā, kā vecās dienās - izmantojot radioaparātu. Jebkuru sevi cienošu radiostaciju var klausīties arīdzan Internetā. Ja tīk krievu radio, tad moskva.fm vai piter.fm.

Protams, kurš gan nezin last.fm. Sociālā mūzikas platforma, kā viņi paši sevi dēvē.

Pašlaik, diemžēl, vērā ņemamu mūsu valstī izmantojamu fiksētas maksas mūzikas iegūšanas servisu nav, taču, domājams, tas mainīsies tuvāko mēnešu laikā. Ja ne mūsu valstī (legal issues), tad vismaz pasaulē tādi parādīsies - samaksā konstantu naudiņu un klausies jebkuru sev tīkamu mūziku ar saprātīgiem vai vispār bez ierobežojumiem.

Starp citu, ir arī mulzums citu interesantu projektu. Viens no pēdējā laika atklājumiem ir Muxtape, kur cilvēki var veidot savas dziesmu izlases, kā agrāk to darījām kasetēs :)

Neapšaubāmi, pastāv vēl viens no senākajiem variantiem, kā klausīties mūziku internetā - parastie Interneta radio. To ir dikti daudz un dažādi, taču atrast savai gaumei piemērotāko nebūt nav sarežģīti - vajag tik palietot gūgli.

Var arīdzan doties uz draugiem (diemžēl, savu MP3 sadaļu viņi novēra to pašu autortiesību perpetiju dēļ, taču mūzikas sadaļā var atrast daudz pērles) vai orba improvizēto radio. Apollo ir dažas savas radio stacijas.

Rezultātā - kālab lai es turētu savu MP3 kolekciju, ja ir milzums veidu, kā šo mūziku klausīties tāpat? Pie kam, atzīsim, ka ne visiem mums uz diska esošas MP3 kolekcijas legalitāte ir neapstrīdama :)

Ja kādu no mūzikas apguves servisiem esmu piemirsis vai vienkārši neesmu zinājis, padalieties komentāros.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Lafriks

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 09:42

Diezgan labs ir arī deezer.com, var veidot playlistus.

Gravatar Arnolds

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 09:46

Ir vēl visādi softi, kurus uzliec uz mājas XP kompja, kuru atstāj ieslēgtu un viņš ļauj strīmot mājas mp3 kolekciju.

http://www.vibestreamer.com/

Gravatar Jeremy

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 10:10

Šī ir jau kurā vieta, kur lasu par Draugiem.lv mp3 sadaļas aizvēršanu. Kā tad nākas, ka es jau gadu viņu lietoju kā lietojis un nekas nav mainījies? I savus i svešus mp3 i klausos i kačāju.

Gravatar Pofig

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 10:31

es reizēm paklausos kaut ko no šejienes: http://www.playlist.com

Gravatar Vilx-

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 10:37

Tiem, kam patīk Trance mūzika, varu piedāvāt pāris labas radiostacijas:

www.di.fm (te arī ir cita mūzika, ne tikai Trance) www.party107.com www.trance.lv

Gravatar ctrnz

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 10:48

Digitaly Imported (di.fm) ir labs un samērā lēts serviss (ja grib normālāku kvalitāti un bez reklāmām klausīties). Arī http://mog.com jāpiemin kā vietu, kur var viegli orientēties iekš mūzikas.

BET - kamēr vien auto, audio playeri utt nespēs lietot šos servisus (vai arī tie iznāks neadekvāti dārgi) - mājā būs vērts turēt savu kolekciju ar viskautkur iegūtiem audioresursiem. Un jo lielāks melomāns esi, jo vairāk diska vietas tam tiks atvēlēts :)

Gravatar e-remit

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 14:22

Kaut kā last.fm nav spējis mani paņemt. Varbūt tas tāpēc, ka parasti man patīk populāro grupu nepopulārās dziesmas, tāpēc šams man visu laiku ne to piemeklē. Tad jau drīzāk skatos sky.fm virzienā, ja uznāk luste ineta radio klausīties.

Gravatar eerms

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 15:11

tie kam patīk - iesaku www.ninjatune.net/solidsteel radiošovs 2reiz mēnesī!

Gravatar DD

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 15:18

un ja vaijag pleyerī ielādēt, vai kad nav neta...!? ko tad? vietējās radiostacijas neklausāmas...

Gravatar Aapsis

2008. gada 21. aprīlī, plkst. 15:57

Latvju orb.lv rādžiņš ir lielisks, izmeklētus gabalus tur neatrast, bet fona mūziku strādājot var labu labo dabūt.

Šie gan pirms nedēļas/divām ieviesa diezgan smieklīgu 0,5LS ježemesačnaju maksu (var ar sms maksāt). Tiesa, tauta par to kauca kā aizšauti suņi.

Gravatar RedStar

2008. gada 22. aprīlī, plkst. 09:39

Lielu baru ar visu ko tiešām nav jēgas turēt. Bet reizēm tomēr ņemšanās ap savu mp3 kolekciju aizņem mazāk laika nekā grābstīšanās gar visādiem neta rīkiem. Īpaši, ja zini, ko vēlies klausīties.

Gravatar Artūrrrs

2008. gada 23. aprīlī, plkst. 07:51

Sveiks! Raksts interesants! Uzdzen tādas kā pārdomas, lai gan jau labu laiciņu uz datora gandrīz vispār neglabāju mūziku, ja neskaita Kraftwerk diskogrāfiju .flac'ā. :)

Ja kas http://music.aol.com/song/ var klausīties to ko vēlies. Gan jau, ka arī viņiem šis tas trūkst [domājams, ka nav kāda dziesma], bet līdz šim man nav nācies saskarties ar šādu situāciju. Serviss ar manu pDSL neliekas "lēns" un ja neko nezog no P2P, tad nekas "nebremzē".

Gravatar Dune

2008. gada 28. aprīlī, plkst. 03:15

Aha, bet esi mēģinājis atrast vairs neaktuālu mūziku ~ 2(!!!) gadus vecu. Man nāk prātā, piemēram, Meja. Vēl arī sagribējās sameklēt Children of Dune OST ko paklausīties... bet ieteikt kur meklēt man nevajag - jau atradu.

Vēl kas - cilvēki mūsdienās diezgan aktīvi klausās mūziku pārvietojoties, tāpēc tiešām nav ko piesārņot savu datoru, bet jāiegādājas kāds 1TB USB...

Par savu vākto materiālu legalitāti gan nekādus sirdsapziņas pārmetumus neizjūtu - ja grupa ir populāra, tad viņa badu noteikti nesprāgst.