✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

CHKD

2008. gada 7. maijā, 13 komentāri

Zinu, ka pieredzējušie (ne)amatierfotogrāfi tagad spiegs, ka viņi par šo jau zināja pirms gadiem septiņdesimt astoņiem, taču man šis bija jaunums - "uzlabotā" programmatūra parastām Canon kameriņām.

Izrādās, ka Canon PowerShot sērijas fotoaparātiem eksistē tāda kā "uzlabotā" firmware. Principā, tā ir standarta programmatūra, kurai ir pieprogrammētas dažādas patīkamas iespējas, kura snav pieejamas noklusētajā komplektācijā. Piemēram, iespēju saglabāt nobildēto RAW formātā, rakstīt video (vai arī attēlu sekvenci, veidojot t.s. timelapse), papildus parametru atrādīšanu uz displeja, plašākas iespējas pielāgot dažādus bildēšanas parametrus, iespēju laist beisika dialektā rakstītus skriptus, utt.

It kā jau feini, nodomāju. Taču, diezin vai šīs iespējas būs pieejamas manam IXUS 850 IS (tas pats, kas SD800). A, vot, nekā. Ir gan pieejams :)

Principā, uzreizi brīdinu - ņemšanās ar šādām lietām var iznīcināt jūsu fotoaparāta programmatūru un rezultēties gājienā uz servisu, kā arī garantijas pazušanā. Ja tas nebiedē, tad laba vieta, no kuras sākt, ir šis ieraksts iekš LifeHacker.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar artissco

2008. gada 7. maijā, plkst. 01:05

hmm, firmware tak praktiski jebkurai elektroniskai iekaartai ir... ne tikai Canoniem atklaajas jaunas fiichas, bet citu firmu aparaatiem ar... par modeljiem, Eiropas tirguu shie biezhi maina nosaukumus uz augstaaku ciparu (hz kaapec, iespeejams kkaads reklaamas triks :D ) biezhi vien pagruuti atrast iisto firmware, utt... taapeec jaauzmanaas pirms liek kko jaunu :)

Gravatar Sarky

2008. gada 7. maijā, plkst. 03:44

Stulbi, bet manā rīcībā esošo 520., izskatās, ka neatbalsta

Gravatar eldberg

2008. gada 7. maijā, plkst. 10:09

RAW un timelapse ir vilinoši... bet riskanti kaut kā sačakarēt IS S5

Gravatar Mr.X Co

2008. gada 7. maijā, plkst. 10:23

Paga, paga. No taas lapas sanaak ka shitaa ir nevis firmware, bet gan tikai ielaadeejama programma. Shameejie tak raksta ka origjinaalaa firmware netiek mainiita. Varbuut kaads, kas ir to izproveejis var to apstiprinaat?

Gravatar MikusR

2008. gada 7. maijā, plkst. 10:27

Manam A720 IS pietiek ka uz kartes uzkopē vienu failiņu, uzliek write protect, ieliek kamerā un ieslēdzot chkd pats ielādējas. Esošā firmware netiek aiztikta.

Gravatar gusc

2008. gada 7. maijā, plkst. 10:39

Hmm ... man kā reiz ir IXUS 55 un skatos, tam arī ir pieejams šis Firmware. Bus japamēģina. Palasījos, ka ir arī paplašinātas visādas tīri tehniskās fotogrāfēšanas iespējas, cerams ir ieviests manuālais režīms. :)

Gravatar eldberg

2008. gada 7. maijā, plkst. 13:44

  1. Is CHDK safe to use?

    Yes CHDK is safe. CHDK doesn't make any actual changes to your camera. If you delete the CHDK software from your memory card, or if you choose not to activate the CHDK software on the card (or remove and replace the batteries), then the camera will behave absolutely normally - nothing has been (or ever is) changed, so the warranty is not affected.

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_in_Brief

Gravatar iinuu

2008. gada 8. maijā, plkst. 12:34

Canon IXUS800IS. Pieredze sekojoša: 0. Slēdzītis pozīcijā tā kā skatītos fotkas;

  1. iekopējam flašā tukšu teksta failu ver.req; Slēdzam aparātu iekša, tad SET un DISPLAY; Noskaidrojam firmwares versiju (svarīgi!)
  2. Dodamies uz http://chdk.wikia.com/wiki/Firmware_Comparisons un atrodam softiņu, kuru atpakojam un sakopējam failiņus falsh rootā;
  3. Slēdzam iekšā, dodamies uz Menu > Firmware upgrade;
  4. Ja viss bumbās, parādīsies paziņojums ka kautkāds softs ielādējies.
  5. Izslēdzot ārā jāatkārto 3. punkts, jo softiņš tik tiešām nepārraksta firmwari.

Pirmā noderīgā fīča - bedzot mazā ziepju kaste rāda cik % no akumulatora atlicis!

Gravatar laacz Autors

2008. gada 8. maijā, plkst. 12:54

iinuu, var uztaisīt automātisku softa startēšanos. opcijās jānorāda, ka vēlies padarīt atmiņas karti bootablu, jāuzliek "write protect" atmiņas kartei (tas netraucēs kamerai rakstīt bildes kartē) un viss. kompis gan nevarēs izdzēst/ierakstīt, bet uz to īso brīdi var izslēgt/ieslēgt ierakstīšanas protekciju.

Gravatar eldberg

2008. gada 8. maijā, plkst. 14:51

Tātad pasākums ir drošs un foto aparātam nekaitīgs ja?

Gravatar dead

2008. gada 8. maijā, plkst. 17:25

Tieshi taa kaa jau te rakstiija , FW netiek labota , visi faili staavu SD un var lietot droshi bez beedu uz jebkura aparaata kas sho FW extensionu atbalsta

Gravatar otto

2008. gada 8. maijā, plkst. 19:55

Ik pa laikam lietoju šo jau ~gadu. Dažas lietas (piem, live histogram, kuras manam S2 nav) ir jaukas. RAW gan neesmu sācis tā īsti lietot - pārāk liela ņemtne, lai kaut vai tos pašus rezultātus sasniegtu, kas citādi rodas automātiski.

Bet, kā jau te atzīmēts - riska nav nekāda. Un, kas interesanti, visos DIGIC 2 kanonos strādā vecais, labais MS DOS ;)

Gravatar Imis

2008. gada 12. maijā, plkst. 23:26

http://gans.ho.com.ua/

Lietoju gandrīz gadu, riska nekāda. Daudz interesantu lietiņu. Patīk, ka var redzēt procentos baterijas līmeni.