✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Angija, ievads

2008. gada 27. maijā, 13 komentāri

Esam veiksmīgi atgriezušies no četru pilnu un divu nepilnu dienu ceļojuma pa Angliju. Jā, Angliju, jo tieši tā bija Lielbritānijas daļa, kuru apmeklējām. Kopumā, jāsaka, ka izbrauciens pārspēja gaidīto un ir izdevies par tiem pašiem neiespējamajiem 200%. Pirmajā ierakstā mazliet ievadu - kurp, kā un kāpēc devāmies.

Jau gada sākumā tika nolemts, ka būtu jauki apmeklēt Ņūforestu. Ņūforesta ir dabas liegums Anglijas dienvidos, kuram aizsargājams statuss ir kopš 11. gadsimta, kad tas kļuva par karalisko mežu medību un atpūtas vajadzībām. Pašlaik tā ir pilnībā norobežota teritorija, kurā ir ciematiņi, brīvdabā ij pa ceļiem ij pa neceļiem klimst zirgi un citi kustoņi, kā arī ir rodamas citas izklaides, kuras kā maziem, tā lieliem pilsētniekiem varētu patikt.

Brauciena galvenigalvenais mērķis bija Pirmais Lielais Ceļojums Ar Meitu. Trīs gadi un uz izlidošanas brīdi jau divas dienas. Ja godīgi, līdz pat nedēļai pirms brauciena biju diezgan negatīvi noskaņots par gala rezultātu. Zinot, kāda zemestrīce viņa ir, salīdzinot ar citiem bērniem, zinot, ka viņai jau kādu laiku pilnā sparā attīstās "nē" periods un viss pārējais trīsgadniekiem piemītošais, zinot šādu ceļojumu spēju fiziski nogurdināt visus tajā dalību ņemošos, gatavojos stresam :) Un par aktīvā bērna absolūtu nesavietojamību ar šauro un kustības ierobežojošo aeroplānu vispār nerunāsim. Ak, mī un žē, kā kļūdījos. Pēdējo nedēļu skaidri zināju - viss izdosies, viss būs vislabākajā kārtībā. Un tieši tā, nē, pat labāk arī bija.

Kā jau iepriekš minēju, lidojums tika izplānots, izmantojot Ryanair lidsabiedrības pakalpojumus, kas vairāk, iespējams, darīts netiks, ja ceļošana būs ar bērnu. Bet par to vēlāk. Izlidošana uz Stanstedas lidostu - 11:05 no Rīgas 15.maija rītā. Atpakaļceļš tika prognozēts 20. maija 14:20 no Stanstedas. Šie laiki nodrošināja laicīgu ierašanos Anglijā, četras pilnas dienas tur un ne pārāk agru celšanos izlidošanas dienā. Ryanair tika izvēlēts ne tik daudz biļešu lētuma dēļ, kā dēļ labajiem ielidošanas un izlidošanas laikiem.

Par plāniem. Tajos ietilpa trīs lietas. Pirmām kārtām, protams, iepriekšminētā Ņūforesta, kuras robežās tad nu arī bija plānots mitināties iepriekš rezervētā B&B. Otrām kārtām - senu Ineses draugu apciemošana netālajā Romzejas pilsētiņā (kuru, sarunās ar Frenku, visu laiku nez kāpēc ņēmos godāt par city:) Nu, un, bija ieplānots patērēt naudu, izveicot šopingu - klozīšu cenu atšķirības tur un šeit ir mērāmas neba nu procentos, bet reizēs.

Par B&B rezervāciju. Diezgan sāpīgs process. Mulsina diezgan lielā cenu daudzveidība, kā arī dažādās tās aprēķina metodikas (p.p.p.n., p.p.d.o., per room). Papildus tam - viens un tas pats B&B var tikt atspoguļots vairākos resursos, un tajos uzrādītās cenas var atšķirties būtiski. Tāpēc vislabākais ir sazināties ar iepatikušos naktsvietu pa tiešo.

Mēs laicīgi pasūtījām haļavno bukletu par akomodācijas iespējām šai sezonā, kuram tad arī braucām cauri. Princips vienkāršs - sākumā pēc ikoniņām saprot, kura iestāde atbilst mūsu prasībām (pieņem bērnus, en suite numuriņi, utt). Tad katru no šiem iestādījumiem provē sameklēt gūglē. Tādējādi atbirst vēl kaudzīte. Atlikušajiem, kas apmierina, tiek rakstītas vēstules par rezervācijas iespējām un cenām. Par bērniem - jārēķinās, ka diezgan liela daļa tos nevēlās redzēt. Vismaz ne līdz 7 gadu vecumam. Vēl lielāka daļa vispār ne uz kādu e-pastu komunikāciju neielaižās.

Nākamais, ko ir vērts zināt, ir vārds "avanss". Tika piedāvātas divas opcijas - čeks un pārskaitījums, sedzot visus ar to saistītos izdevumus. Tā kā ar čekiem esmu uz Viņi, atlika otrais variants. 50 mārciņu avanss ar komisiju pārvērtās par 66. Iespējams, kaut ko nepratu izdarīt pareizi vai arī ne to maksājumu veidu izvēlējos, bet tā nu bija. Pirmā nopietnā pārmaksa.

Tā kā laika prognoze pirmajām divām dienām solīja lietu, trešajai - mākoņus, bet ceturtajai un piektajai sauli, tad šopingam nolēmām atvēlēt to brīdi, kad lietus līs tik dikti, lai traucētu mums baudīt baudāmo. Kā jau Lielbritānijā, meteorologi mūs piečakarēja. Mūsējie laika pareģi, pateicoties Latvijas atrašanās vietai un liktenim, sevi var dēvēt par Nostradamusiem (atskaitot pagājušo nedēļas nogali). Rezultātā lietus tik tiešām mazliet pasmidzināja tikai ierašanās dienā, bet pamatīga bezmākoņu saule bija tikai svētdien :)

Sagatavošanās procesā tika iegādāta arīdzan apdrošināšana. Pēc ieraduma - IF'ā neatejot no kases. Visiem trim kopā “Ekstra II” programma izmaksāja 28 latus. Lai izslēgtu klupnes uz robežas, Apvienotās Karalistes vēstniecībā noskaidroju, ka Amandas līdz jūlijam derīgā pase ir gana derīga, lai apmeklētu UK līdz pat pēdīgai tās derīguma dienai, kā arī dzimšanas apliecību līdzi ņemt nav nepieciešams (lai gan drošības pēc ielikām arī to). Gana amizanti ir tas, ka viņi visi no vieniem līdz diviem iet pusdienās. Tik diktās pusdienās, ka to paziņo arīdzan automātiskais atbildētājs, piezvanot 13:59.

Rezultātā sanācām trīs galviņas, divi pilni čumodāni un trīs rokas bagāžas paskata somas - maza plecu somiņa ar papīriem, naudām, utt, liela plecu soma ar survival kitu Amandai iekš Lielā Nezināmā Lidaparāta, un mugursoma ar dotoru, TomTom'u, kanoniņu iksusiņu, dažādiem elektrības un neelektrības kābeļiem, kā arī Laimas gardumiem Anglijas par-Laimu-neko-nezinošajiem.

Domāju, ka nav jāmin, ka UK un Īrijā ir nepareizās kontaktu ligzdas - G trīskāju variants. Mums pietika ar vienu. Tos gan var iegūt arī tur uz vietas, sevišķi nesaspringstot. Tad nu to arī neminēšu.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Nita

2008. gada 28. maijā, plkst. 00:06

Tu noteikti gribēji teikt "Anglija, ievads". Nāca prātā doma par meiteni vārdā Angie vai ko tamlīdzīgu, bet drīz kļuva skaidrs, ka velti... :)

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. maijā, plkst. 08:23

Nita, nē, es tieši Angija arī gribēju teikt. Tieši tā Amanda to sauc iekš dzejolīša "Viena maza tulku pupa cejoja uz angiju. angija bi aizsēgta, bet tā atsēga bi nojauzta. viens divi un tlīs, nu tu esi blīvs un no visiem gēkiem tījs kā no mušpapīja." Tāda ir viņas versija par slaveno skaitāmpantiņu, neskatoties, ka centāmies mācīt pareizi (ne izrunu, bet vārdus). Maza bērna loģika prevalē, tā teikt :)

Gravatar kinda

2008. gada 28. maijā, plkst. 08:49

Nesapratu, kāpēc naktsmītnes iespējas jāmeklē papīra bukletā un jātērē laiks e-pastu komunikācijā? Anglijā viesnīcu online rezervācija neeksistē? Neesmu gan bijusi UK, bet visur citur, kur nācies būt, viesnīcas tā vien rezervētas...

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. maijā, plkst. 09:21

kinda, eksistē, bet tai reģionā, kur gribējām palikt, viesnīcu klasiskajā izpratnē nav - ir pieejami inns un b&b.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. maijā, plkst. 09:29

kinda, jā, un vēl. ik gadu ņūforestas reģions pārizdod aktuālo versiju sarakstam ar naktsmītnēm. informācija Internetā ļoti bieži ir ja ne out of date, tad vismaz nesatur visu informāciju un bieži vien var nomissot pareizo izvēli.

Gravatar UL

2008. gada 28. maijā, plkst. 10:41

... svaigs piemērs. Dānijā, netālu no Legoland, kempings jūras krastā pieprasīja 100% priekšapmaksu, ar pārskaitījumu (jo CC jamie neprocesē) un tikai pēc telefoniskas komunikācijas izdevās no šamiem izspiest IBAN formāta konta parametrus...

Gravatar laacz Autors

2008. gada 28. maijā, plkst. 10:44

UL, un nezinātāju parasti mulsina SWIFT/BIC kodi, jo par pirmajiem ārvalstīs parasts konsjūmeris neko nezin, bet otro parasti aizmirst pieminēt :)

Gravatar atis

2008. gada 28. maijā, plkst. 11:25

Ar naktsmītnēm nekad neko nevar zināt. Reiz tante e-pastā (kaut kur Eiropā) uzstājīgi gribēja 50% priekšapmaksu, bet kad piezvanīju un laipni parunāju, tad teica, ka nekas nenotiks, ja samaksās iebraucot. Bet tad lai nepiemānot :)

Anglijā visas rezervācijas tiešām haotiskas, manuprāt, viņiem nedaudz bail no e-pasta un on-line rezervācijām un tā kā visi vietējie pieraduši pie veco laiku metodēm, tad vienīgās problēmas ir ārzemniekiem. Kas viņus, manuprāt, uztrauc visai maz.

Gravatar Didulis

2008. gada 28. maijā, plkst. 11:40

Ārzemes tehnoloģiskajā attīstībā ir gabaliņu aiz mums. Pāris mēnešus atpakaļ pamanījos uzslēgt BBC kā reiz uz tehnoloģiskajām ziņām un tur stāstīja, ka Londonā sāk piedāvāt pakalpojumu Fiber to home. Tas nekas, ka pie mums jau vairāk kā gadu ko tādu piedāvā vismaz 2 ISP. Piedāvājums ir ļoti atkarīgs no pieprasījuma, un no pieprasījuma apmēriem mēs varam izdarīt secinājumus par viņu uzticēšanos tehnoloģijām. Sava ceļojuma laikā mēģināju viesnīcās noķert WiFi un bez rezultātiem - vairākās nebija, vienā it kā bija free, taču nestrādāja DNS un vienā bija maksas, kurš man neinteresēja, jo tik liela nepieciešamība pēc tā nebija.

Gravatar gsa

2008. gada 29. maijā, plkst. 09:04

Starpcitu ja reiz gribeeji rakstiit taadu virsrakstu tad vajadzeeja ielikt peedinjaas angiju, IMHO tev veel daudz komenti buus par to ka tur kljuuda!

Gravatar Mārcis Balodis

2008. gada 29. maijā, plkst. 15:17

16lvl par ārzemju pārskaitījumu, tur neko nevar darīt :(. Tagad gan eiro skaitot ir mazākas komisijas. Labāk ir nosūtīt viņiem kredītkartes datus, ja tie der.

Gravatar Inx

2008. gada 30. maijā, plkst. 09:25

Ar bērnu protams risks, bet IMHO var arī bez iepriekšējās rezervācijas dabūt naktsmītni. Ja ceļo viens, tad gandrīz 100% Nav vērts iepriekš iespringt.