✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Androīda demonstrācija

2008. gada 29. maijā, 20 komentāri

Ir parādījies pirmais no saskarnes un funkcionalitātes viedokļa puslīdz pabeigts Gūgles izveidotā projekta Android iekārtas prototips. Atgādināšu, ka Android projekta ietvaros Gūgle un tās sabiedrotie (Open Handset Alliance) cer izveidot vairāk vai mazāk standartizētu, universālu un atvērtu dzelžu un operacionālās sistēmas platformu.

Tas, kas tika demonstrēts pašos pirmssākumos, kā arī iekš Mobile World Congress 2008 redzētais nebija nekas izcils - savādāka operacionālā sistēma un viss. Beidzot var apskatīties, ko tad tauta ir saķimerējusi šo it kā kluso mēnešu laikā.

Pagarš raksts ar kaudzi video un bilžu, kas demonstrē uz Android izveidotu ierīci darbībā. Interesanti, lai neteiktu vairāk.

Diezgan interesanti lietotāja saskarnes risinājumi, lai neteiktu vairāk. Šis tas, tiesa, ir jau pieejams citās ierīcēs. Mazliet mulsina atgriešanās pie desktopa (darba virsmas) koncepta.

Vēl - Android prototype Q&A video and transcript plus hardware details.

Patika šis citāts no ieraksta:

As our exclusive demo videos show, the Android team have been putting in some long hours bringing the user interface up to the standard people expect. The iPhone sets the bar high, and leftfield rivals like Samsung’s TouchWiz GUI really pile on the pressure.

Starp citu, paralēli notiek konkurss inovatīvākajām aplikācijām, kuras paredzētas šai platformai. Balvu fonds ir nieka 10 miljoni dolāru. Viens no interesantākajiem projektiem ir Enkin - akselerometra, GPS uztvērēja, kompasa, kameras un gūgles karšu kombinācija. Noskatoties demo, sagribējās automātiski atzīt, ka ir beigušies Apple dominances laiki tai kontekstā, ka tikai šī ražotāja fanu pulks spēja radīt kaut ko ne tikai ārkārtīgi funkcionālu, bet arī vienkāršu un skaistu.

Līdz ar ko, Androīdam ir viens būtisks papildus trumpis, kas vienlaicīgi ir arī potenciāls mīnuss - tā ir izstrādātājiem pilnībā atvērta platforma. Pagaidām neņemos prognozēt, kurš variants lietotājam sniegs vislielāko pievienoto vērtību - Androīda pieeja, kad visi, kam vien nav slinkums, va kaut ko taisīt, vai arī Apple metode - izstrādātāji maksā par iespēju izstrādāt, testēt un, galu galā, arī pelnīt ar savu darbu.

Šķiet, ka līdz šim Apple ar šo piegājienu uzvar. Redzēs, vai ilgtermiņā šāds risinājums palīdzēs vai traucēs attīstīties un konkurēt ar visiem, kam nebūs slinkums un resursu trūkums tīkot pēc iPhone izceptā pīrāga.

Par personīgām lietām runājot - pašlaik esmu neziņā. Ir pienācis laiks mainīt telefonu un līdz šim biju plānojis ieturēt līdzšinējo virzienu - SonyEricsson. Īsu brīdi papriecājos par HTC Cruise, bet, kad noskaidroju, ka Windows Mobile jaunās versijas klajā nākšana ir dikti tālā nākotnē, pārdomāju. Tad noskaidrojās, ka Latvijā parādīsies legāli iPhone. Ja šovasar tomēt parādīsies jauni modeļi (par ko daudzi sāk aizvien vairāk un vairāk šaubīties) ar GPS, 3G un tālrunī integrētu App Store atbalstu, ķeršu un grābšu. Un tagad vēl parādās šis nolāpītais smukais Androīds. Šķiet, ka jānogaida. Lai arī rokas niezēt niez... Protams, nav vērts springt par pēdējo - sakarīgu uz Androīda bāzētu ierīci un kārtīgu šīs platformas pieslīpēšanu sagaidīsim neba nu šogad.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar NBD

2008. gada 29. maijā, plkst. 14:20

Nogaidi gan. Pirmkārt, dēļ Androīda, jo tas spēs piedāvāt pietiekami saistošu alternatīvu hiper-populārajam iPhone. Otrkārt, pašlaik norit plašas spekulācijas par SonyEricsson tuvākajiem attīstības plāniem - jau zināmais X1, padaudz aprunātais Paris (P5), un vēl šis tas interesantāks - Shiho, Beibei u.c.

Piekrītu tiem, kas uzskata, ka SE ir pienācis laiks demonstrēt multimēdiju tālruni tieši konkurencei ar iPhone. Tuvākais baumotais pasākums, kurā varētu tikt demonstrēti prototipi - CommunicAsia.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 29. maijā, plkst. 14:26

NBD, jā, Xperia bija hīts iekš MWC :) Virziens ir pareizs, manuprāt. Bet līdz reālai nonākšanai pie patērētāja, šķiet, ir jāgaida salīdzinoši ilgi, lai es turpinātu dzīvot ar W810.

Gravatar NBD

2008. gada 29. maijā, plkst. 14:56

Mani, personīgi, Xperia X1 beidza interesēt līdz ar MWC - dēļ Windows Mobile :) (ai, cik mēs aizspriedumaini...). Ja tevi X1 saista, tad nav tik traki - šī gada beigās nonākšot tirgū, gluži kā citi interesanti aparāti. Es gan domāju, ka citas alternatīvas, kā minētais HTC Dream ar Android vai jaunais iPhone būs daudz perspektīvāks iegādes materiāls.

Gravatar haa

2008. gada 29. maijā, plkst. 14:57

kam tev mainīt w810i? manā skatījumā ideāls telefons

Gravatar laacz Autors

2008. gada 29. maijā, plkst. 15:02

haa, neatbilstošs vajadzībām (ātrs interneta pieslēgums - 3g/wifi; internets pats par sevi - webs, putty, e-pasti; izlaide - filmas, utt; ...)

Gravatar mxz

2008. gada 29. maijā, plkst. 16:04

Androids izskatās daudzsološs. Saskarnes arī izskatās patīkama, kaut ir daži elementi, kas izskatās absolūti nekonsistenti un lec ārā uz kopējā fona. Leģendārais "lielais sienas pulkstens" uz darba virsmas, kas tiek demonstrēts ar lielu lepnumu, manuprāt ir diezgan bezjēdzīga un bezgaumīga lieta no "vakardienas". Nu kurš tieši grib sienas pulksteni uz sava telefona?

Tad jau arī jācer, ka ierīces, kas šo platformu izmantos, būs labas un kvalitatīvas.

Gravatar uldis

2008. gada 29. maijā, plkst. 16:15

Es pēc rūpīgiem meklējumiem tā kā sliecos uz HTC Touch Diamond, bet tā pati problēma - mans divus gadus godīgi kalpojušais Nokia N73 savus gadus ir nokalpojis, baterija tur pusdienu un dikti gribās wifi. Nopirkt LMT Mazcenas nokia e51 - lietoju un priecājos. Wifi rullē, telefons maziņš un ērts, ir 3,5G, tā ka kādu laiku varēs vilkt.

Gravatar bush

2008. gada 29. maijā, plkst. 16:39

RSS'ā garumzīmju vietā jautājuma zīmes :/

Gravatar laacz Autors

2008. gada 29. maijā, plkst. 16:41

bush: nav mana problēma. fīdburnera./

Gravatar mxz

2008. gada 29. maijā, plkst. 17:05

Jā, man arī garumzīmes. Savādi.

Gravatar mxz

2008. gada 29. maijā, plkst. 17:12

Respektīvi, jautājuma zīmes.

Gravatar Krist2ps

2008. gada 29. maijā, plkst. 17:40

Hm, nevar būt Google Reader vaina par fontu kodeku runājot? Ja kāds no tejieniešiem to izmanto...?

Gravatar Valdis

2008. gada 29. maijā, plkst. 17:57

laacz: vai tad nu tā būs FB problēma.. manā rss listē tavam blogam vienīgajam šī bēda. tad drīzāk varbūt WP problēma.

Gravatar Knaģis

2008. gada 29. maijā, plkst. 18:22

eh, xperia x1 tāda odziņa liekas :) paies vēl laiciņš kamēr androids dabūs pietiekami plašu dzelžu izvēli. ja to varētu uz jebkura win mobile uzlikt, vot tad gan būtu interesanti. Citādi lielā škrobe - nevar izvēlēties aparātu un os atsevišķi, tikai kopā un nav nekādas iespējas nomainīt.

Gravatar laacz Autors

2008. gada 29. maijā, plkst. 19:07

FB konfirmēja, pa problēma pastāv, tikai nezin, kā un kur to risināt. Problēma pastāv ne tikai manam fīdam. Nekurā vairākas jautājuma zīmes pēc kārtas indicē šo problēmu un fīds tiek refetčots pēc laika. Monitorings no manas puses (no darba reizi 5min vilku fīdu) jautājuma zīmes neidentificēja.

Gravatar googleslasitaajs

2008. gada 29. maijā, plkst. 20:27

google readerī arī vienīgi "?" :(

Gravatar HP

2008. gada 29. maijā, plkst. 21:55

Baumas par šo klīst jau labu laiku gaidīsim kad būs pataustāms.

Gravatar Ciema

2008. gada 30. maijā, plkst. 09:30

Man iekš Google Reader garumzīmes savās vietās.

Gravatar JKI

2008. gada 30. maijā, plkst. 13:56

ja jau par demo- cits konceptuāls demo no japānas, ne-androīda:

Gravatar weedy

2008. gada 31. maijā, plkst. 17:17

Neko neesmu dzirdējis, ka iPhone 2. paaudzei būtu paredzama aizture - WWDC ir 9th-13th June un AT&T ņem darbā īslaicīgos darbiniekus laikam no 16th June līdz 16th August - tieši tāpat kā pagāšgad sakarā ar iPhone izlaišanu.