✉️ Saņem šito visu e-pastā. Tā vietā, lai palaistu garām kaut ko no tā, ko es rakstu savā blogā, tagad vari pierakstīties un saņemt e-pastā visu, ko es te rakstu. Tas nav bieži.

← Uz sākumu

Bildes un meklēšana tajās

2008. gada 3. septembrī, 28 komentāri

Ziniet, man mājās bildes ir jau uzblīdušas līdz vairākiem desmitiem gigabaitu. Kā pārvaldīšanas rīku es izmantoju Google Picasa. Šķiet ērts un parocīgs rīgs. Diemžēl, sakarā ar nenormālo apjomu, rodās grūtības to visu organizēt un atrast. Pēc notikumiem un datumiem vienkārši, bet vietām un attēlotajiem cilvēkiem - stipri pagrūti.

Būtiskākais līdz šim bija seju atpazīšana. Gaidīju ar nepacietību, līdz Gūgle ieviesīs ko tādu savā produktā. Labā ziņa - ir ieviesuši. Sliktā - šī iespēja ir pieejama tikai tām bildēm, kuras ir ielādētas Picassa Web Albums - Gūgles hostētajā bilžu servisā. Pikasā pašā var tikai veikt atlasi pēc pazīmes - ir vai nav redzamas bildē sejas, lai arī jaunajā versijā šis tas ir uzlabots un pamainīts.

Diemžēl, es pagaidām nevaru ielādēt visas bildes TUR, jo par brīvu pieejamais datu apjoms ir 1GB. Paskatījos izcenojumus un sāku domāt par iespēju tomēr piepirkt klāt papildus vietu. Žēl, ka pēc 40GB par 75 dolāriem gadā nākamais solis ir 150GB par 250 dolāriem. Bez jaukās iespējas publicēt bildes draugiem, kā arī tās kategorizēt ne tikai pēc vietām, kur tās ir uzņemtas, bet arī pēc tajās redzamajiem cilvēkiem (strādā, starp citu, stipri labāk, nekā kādreizējais pirmrindnieks Riya), es iegūtu arīdzan smuku backup risinājumu, par kuru jau domāju labu brīdi - tieši tiešsaistes risinājumu, jo cepšana plāceņos nav sevišķi uzticams risinājums (tie mēdz pazust, saskrāpēties, aizmirsties - kur ir, utt).

Vēl jau jāpagaida, kad arī mazajos ziepjutraukos parādīsies GPS ar kompasu, lai bildes tiktu geotagotas automātiski, kā arī parādītos papildus ar atrašanās vietu un objektiem saistītas organizācijas un meklēšanas iespējas. Komplektā ar seju atpazišanu, tas varētu būt slepkavniecisks komplekts. It sevišķi, ja to visu vēl socializē ar draugiem. No sērijas - biju Parīzē, bet neatceros, kā to vietu sauca, bet dikti jau smuks tas tur objekts bija. Hops - atrodam visus draugus, kas tur ir bijuši pēc viņu attiecīgi automātiski apzīmētajām bildēm un noskaidrojam :)

P.S. Par Google Chrome es nevaru neko uzrakstīt, jo man vēl nav izveidojies viedoklis par pašu būtiskāko, no kā varētu izrietēt viss pārējais - nafig viņi to ir izdarījuši.

Tu atbildi augstāk redzamajam komentāram. Atcelt

Gravatar Vigants

2008. gada 3. septembrī, plkst. 13:27

Godīgi atzīšos, ka man ir līdzīga problēma kā tev... digitālās bildes ir nežēlīgs apjoms un organizēt tās kļūst neiespējami. Lai glabātu viņas, es nopirku un ieviesu Apple Time Capsule (Tīkla disks) un Picasa ļoti smuki bildes glabā uz tā diska un līdz ar to ir pieejams mājās uz visiem kompjiem... taču tas neatrisina problēmu ar atrašanu...

Tad es te biju iecerējis sākt veidot sistēmu un tagot bildes, taču arī tas izrādījās pārāk laikietilpīgs darbiņš...

Ja tā sejas atpazīšana strādās un būs reāli izmantojama lai galu beigās kaut kādā veidā automātiski notagotu bildes, tad tas protams ļoti daudziem palīdzētu ieviest vismaz kaut kādu skaidrību esošajās kolekcijās... nu vismaz varēsi atrast pēc bildēs redzamajām personām. :)

Gravatar Jealousy

2008. gada 3. septembrī, plkst. 13:50

Es nesen paņēmu triāli iekš me.com, bet sapratu, ka nav aršana, jo ir ne tikai lielāka cena nekā Picasai, bet arī tiek skaitīts trafiks... stulbi. Tad uzreiz nopirku Picasā 10GB vietas. Kad pietrūks, pielikšu vēl. Bet pagaidām netrūkst, jo bildes nelādēju pilnā izmērā. Ņemu Optimised, un ir baigi ok. To, kas ir baigā māksla un tiešām gribas saglabāt maksimālajā kvalitāte jau droši var glabāt uz kāda diska. Bet kopumā Picasaweb pa smuko. Saprot manus tagus no iPhoto, un tagad ar tām sejām vispār kolosāli. Ir jau paranoiski, bet whatever, tāda mūsdienu pasaule :)

Par tagošanu in general... tur nav cita varianta kā sevi piespiest satagot:) Jāpsēžas pie katra albuma un jāsatago. Darbs grandiozs, bet pēc tam dzīve vienkārša. Un kad vecie būs satagoti, tad jau būs asinīs visus jaunpievienotos uzreiz satagot.

Gravatar Ģirts

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:06

laacz - varbūt esi pamanījis, ka Google Chrome ir ātrākais pārlūks, kāds vispār līdz šim redzēts? Tiesa gan, jāpiedomā pie gļuku labošanas, bet es apsveru, kad iznāks stabilā versija, izmantošu to interneta pārlūkošanais, sevišķi jau youtube video u.c. - pārlūks vienkārši lido!

Gravatar laacz Autors

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:07

Ģirt, un? Ātrāks == labāks? Man Firefox šķiet gana ātrs, lai nespringtu. Atmiņas patēriņš - tas ir cits jautājums, bet ar FF3 nekādu milzu gļuku ar vairs nav, ja neskaita draugiem.lv autorizācijas problēmas, kuras rada kāds plagins :)

Gravatar Vigants

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:12

Tikko iemēģināju to seju atpazīšanu iekš PicasaWeb... reāli laps! :) Arī nopietni sāku aizdomāties, ka vajadzēs papildus vietu iepirkt.

Gravatar sfx

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:20

runājot par Google Chrome, viennozīmīgi priecē tā ātrums un tas, ka tur nav pilnīgi nekā lieka. Lai gan FF lielākoties iebremzē, ja lieto kautkādus FireBugus utt, bet Chrome arī ir iešūts kaut kas līdzīgs un tas ātrumu neietekmē vispār. Tā kā mana izvēle ir +1 Chrome labā.

Gravatar Onkuliņš

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:22

hmm nu nez kā feisa atpazišana varētu palīdzēt sortēšanai ?! imho labākā sortēšana so far - folderis datums/loc ko ar to feisa atpazīšanu darīt - izfiltrēt ārā visus kur tavs mūlis vai kāda cita, oke tas var strādāt kad gribētos no visas čupas isortēt ārā vienu mūli uz kuru blenzt un priecāties bet tā parasti tak interesē kad tas (notikums/bildes uzņemšana) bija un kur.

imho tagošana un feisa atpazīšana varētu būt labs addons laika un loc filtram

Gravatar Grrr

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:25

Nu, cik skatījos viņu komiksu, sapratu, ka bonusi sāks parādīties arvien vairāk, kad arvien vairāk būs AJAX tipa aplikāciju.

Piemēram, Google Docs jau atveroties ir jūtami labāks ar GC nekā ar FF3. Kas, starp citu, arī izskaidro, "kam viņiem tas". Acīmredzot, lai cilvēkiem būtu lielāks ponts izmantot tos pašus Google AJAX servisus.

Gravatar anzss

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:30

par bildēm: flickr.com par ~25$ gadā neierobežots apjoms...... sejas atpazīšanas iespējas laikam nav, vai arī neesmu pamanījis.

Gravatar kukumeku

2008. gada 3. septembrī, plkst. 14:38

Chrome - esmu debils? nevaru atras kur PROXY settingus mainit. + besi ta LV valoda, kam tas vajadzigs ja visas ikdienas tehnologjijas vieglak uztver in ENG> ah ku es skeptisks. Bet jaa, aatrums labs un lietoshana smuka/viegla. tik vot taas lietas ko sakuma mineju fck.

Picasa - laba lieta, buus ari jaasak satagot un uplodot. Paldies par info.

Gravatar ithink.lv

2008. gada 3. septembrī, plkst. 15:27

Dome par online backup ir diezgan laba. Reizēm gan arī lielajiem servisiem mēdz pazust dati.. ;)

Gravatar Ģirts

2008. gada 3. septembrī, plkst. 15:33

laacz - firefox ir jau sevi parādījis, stabils pārlūks ar daudzām developer fīčām un firefox es izmantoju, protams, ikdienā visvairāk... Taču, nevar noliegt, ka Chrome ir nežēlīgi ātrs un parocīgs un tas nozīmē, ka es to izmantošu izklaides lietām - video, mūzikas, bilžu pārlūkošanai utml. Jo viņš tiešām lido, salīdzinot ar firefox... Jā, BETA stadija - vēl autiņi, bet izskatās daudzsološi...

Gravatar aqp

2008. gada 3. septembrī, plkst. 16:15

kukumeku, valoda pārslēdzas settingu ("uzgriežņu atslēga" - "iespējas" vai tml.) vidējā tab'ā. proxy tad jau pats atradīsi (pēdējais - "Under the Hood" - tabs). bet vispār jau tas pats windows control paneļa internet properties -> connections vien tiek izmantots... ja vēl latviskais spellčekeris reāli strādātu.

Gravatar Vilx-

2008. gada 3. septembrī, plkst. 17:14

Ui, laacz, nu Tu gan tur Lielo Brāli beigās aprakstīji. Taisni vai baisi palika. Es gan šitā negribētu. Iespējas ir jaukas, bet ja tas viss ir centralizēts vienā Googlē, tad... baisi.

Gravatar Kārlis

2008. gada 3. septembrī, plkst. 17:17

Lielais Brālis tevi vēro!

Gravatar thekodols

2008. gada 3. septembrī, plkst. 17:39

Mmm.. GC tiešām ir ļoti, ļoti ātrs. Mani pieķēra info par to, ka viņam katrs tabs lādējas nesaistīti ar pārējiem. Tobiš, ja viens no tabiem ir lēns tas nenobremzē visus pārējos kā tas ir gan ff3 gan ie7. Un par cik es parasti virinu daudz un dikti tabus vienlaicīgi, tas mani ļoti priecē. Priecē arī hompeidžs brouzerim.

Es neesmu infromēts par drošības līmeni viņā, bet pieļauju, ka par cik viņš ir viegls, arī carumu nevar būt daudz

Kāds teica par valodu - valoda ir maināma. Un par betu runājot, tas taču ir gūgles produkts. Viņiem beta ir kā citiem produktiem relīzes kandidāts, imho.

Mīnus ir, ka plagini vēl nav tādi kā adblockplus, bet tie noteikti ar laiku parādīsies.

Un mani visvairāk pagaidām nokretinējusī lieta ir fakts, ka nevar piespiest trešo peles pogu, lai izlektu tā fiņķikļuška ar kuru slidināties uz augšu/leju pa lapu

Rezumē - izklaidēm ir liels "yes", jo viss vienkārši lido un ir viegli pārskatāms. Par citām lietām vēl nezinu. Gaidu plaginu, kas ir līdzīgs chatzillai uz ff3 un es būšu priecīgs.

Gravatar x-f

2008. gada 3. septembrī, plkst. 19:46

Google Chrome ir tā pati GoogleOS, par ko daudzus gadus tika runāts. Padomājiet paši – tas ir līdzīgi kā MS-DOS un Windows, tikai DOS vietā ir Windows (vai ar laiku cita OS), bet Windows vietā – GC, kuru izmanto web aplikācijām – Google Mail, Google Docs, Google Photo, .. Šobrīd GC ir tikai paši pamati (beta kā nekā) no visa iespējamā, bet ar laiku tā būs platforma, ko izmantos ļoti daudzi.

Un Gūgle beidzot iekaros pasauli. :>

Gravatar Edgars

2008. gada 4. septembrī, plkst. 01:28

Vilks got the point - baigais Lielais Brālis beigās aprakstīts, kopā ar grāmatas "Izgūglēts" sižetu, tas manā paranoiskajā galvā rada diezgan baisu scenāriju un teicamu augsni policejiskā aparāta attīstībai. Pirmos soļus jau sper Zviedrija ar likumu par tel/e-pastu izsekošanu. Bildes jāsortē pēc datumiem, foldera nosaukumā vēl arī pasākumu pieliekot klāt. Glaveinais ir nesalikt vairākus 'event' vienā mapē, pat, ja kamera ilgi nav tikusi 'tīrīta'.

Gravatar Baltaisvells

2008. gada 4. septembrī, plkst. 11:19

Google Docs, Gmail, Google Chrome etc., ir mērķtiecīgi gatavots produkts, kas spēs konkurēt ar jauno MS Windows (kautkāds 7 vai 8)

Gravatar Eddy

2008. gada 4. septembrī, plkst. 12:42

Es laikam tomēr izvēlēšos citu ceļu. Kopš ievēroju, ka digitālo bilžu kaudze draud mani aprakt un nav vairs ne pārskatāma, ne kategorizējama, pieņēmu stingrus mērus - nefotografēju! :D Tieši tā, man ir bijušas ceļojumu laikā pat 2 dienas pēc kārtas, kad neesmu nofotografējis neko! Galu galā, manām amatieru bildēm ir kautkāda nozīme tikai manās (nu labi, vēl dažu draugu un radu) acīs, un pilnīgi pietiek ar dažiem piefiksētiem mirkļiem, lai atsauktu noskaņu. Pagrieziena punkts bija 3 nedēļu ceļojums pa Korsiku, pēc kura kopējais ceļabiedru bilžu daudzums pārsniedza 6000 vienības. Sieva vēl ar pārcilvēcīgām pūlēm atšķiroja kādas 200 bildes (tipa, labās), bet es atmetu ar roku. Nu, nafig! Toties pēdējā laikā esmu aizdomājies notraust putekļus no sava antīkā filmu fočuka un parotaļāties. :)

Gravatar xc

2008. gada 4. septembrī, plkst. 12:45

bildes glabāt kautkur internetā!? un vēl par naudu!? saliekot kopā ar to, kas notiek globāli gan dabā, gan ļaudīs - nu tas ir ... maigi sakot ... galēji nesaprātīgi pašlaik un vispār ir daudz citu jaukāku, interesantāku un visādi citādi noderīgāku lietu ko darīt nevis .... atkal maigi sakot ... kasīties ar bilžu nezkādo baiso superkārtošanu glabāšanu, kam pienāks gals nu ļoti drīz... nuja esmu baisais pesimists un īgņa ... :)

Gravatar mehdi

2008. gada 4. septembrī, plkst. 18:59

Galvu augšā!! Jūsu bildes, līdzīgi kā jūsu blogi noteikti būs interesanti nākotnes cilvēkam un pie mūsdienu tehnoloģijām stāvēs rindā muzejos ne tikai pēc 100 bet pat 500 gadiem, lai tikai palūkotos, lūk, ko biedrs Eddy kādreiz Korsikā darījis :DD

P.S. Eddy - visu cieņu viedoklim. Pilnīgi piekrītu, ka ar 1x gadā veiktiem savas un sievas un bērnu seju nospiedumiem pox uz kāda fona pilnīgi pietiek.

Gravatar Prusaks

2008. gada 4. septembrī, plkst. 23:47

Ar bildēm ir tā, ka ir kritēriji, kas nenoveco. Asums. Rakurss. Izteiksmīgākā (vairāk informācijas saturošā), estētiskākā utt. bilde no 10 gandrīz vienādu bilžu sērijas. Atbilde uz jautājumu: "Vai, rādot šīs bildes visas pēc kārtas kādai 3. personai, tā neaizmigs, un kuras bildes būs spējīgas piespiest neaizmigt?" Rezultātā, atgriežoties no pasākuma/ceļojuma, dažas minūtes ļauj samazināt bilžu skaitu un visas apjoma/meklēšanas utt. problēmas 10x. Tādi rīki kā seju atpazīšana vai automātiskie albumi palīdz, bet tas viss noved līdz kārtībai tikai tad, ja ar katru jauno bilžu kravu arī mazliet paņemas ar kritisku aci. Ja neņemas, tad būs ne tikai 10 vai 100 GB, bet viss terabaits un ieziepēta virve pēdējā bildē. Nu jā, un izskanējušais ieteikums izstādāt ieradumu fotografēt tikai tad, kad ir, ko fotografēt, arī ir zelta vērts. (Digitālais aparāts ir vairāk nekā 5 gadus, bilžu apjoms 4,27 GB. Pilnā kvalitātē.)

Gravatar esmujanis

2008. gada 5. septembrī, plkst. 09:02

Kāpēc Google Chrome vajadzīgs? Kaut vai ar savu ātrumu pārvilkt tādus lietotājus kā es, kurš pagalam iesēdies Operā. Beta raisa cerības. Kā Tavs pastāvīgs lasītājs ceru Tavu viedokli redzēt

Gravatar esmujanis

2008. gada 5. septembrī, plkst. 09:05

Par nafig: kur plūdīs lietotāji, tur plūdīs nauda - to jau Google veči pratīs

Gravatar Kamazs

2008. gada 5. septembrī, plkst. 16:33

Vai man vienīgajam Google Chrome mēdz nežēlīgi iebremzēt bez redzama un iemesla un gandrīz sistemātiski atmirt, saskaroties ar FLASH video (Youtube, Metacafe, Tribine)? Kā arī vienam tabam ir tieksme nobremzēt visu pārlūku (un pat Windowsu) šad un tad.

Citādi man patīk vairākas pārlūka fīčas, bet pagaidām ikdienā izmantoju FFX.